Impotenca për diabetin

Diabeti dhe impotenca

Pafuqia është një çrregullim i funksionit seksual të një mashkulli, i cili çon në paaftësi për të arritur dhe mbajtur një gjendje ereksioni që do të lejonte një marrëdhënie seksuale të plotë për të kryer dhe përfunduar derdhjen e saj. Duhet të theksohet se dështimet seksuale afatshkurtra, të cilat lidhen kryesisht me konsumimin e alkoolit, stresin dhe lodhjen, ne nuk i sjellim nën termin "impotencë".

Në përfaqësuesit e gjysmës së fortë të njerëzimit, një nga ndërlikimet më të zakonshme të një sëmundjeje siç është diabeti është impotenca ose mosfunksionimi ngrerë. Pasoja e këtij ndërlikimi është një përkeqësim serioz në cilësinë e jetës seksuale.

Mosfunksionimi ngrerë konsiderohet një shkelje e plotë ose e pjesshme e ereksionit, orgazmës ose çrregullimeve të ejakulimit, ulje e dëshirës seksuale.

Jo, nuk është aspak e vërtetë. Një pacient i cili vazhdimisht ruan nivelin e duhur të sheqerit në gjak është mjaft i aftë të shmangë një ndërlikim të tillë si impotencë.

Shkaqet e impotencës në diabet

Impotenca mund të jetë e dy llojeve – fizike dhe psikologjike. E gjitha varet nga ajo që shkakton mosfunksionim ngrerë në një rast të veçantë. Ndër shkaqet më të zakonshme të impotencës tek pacientët me diabet mellitus janë sëmundjet kardiovaskulare, një çekuilibër në metabolizmin e lipideve, hipertensionin, çrregullimet mendore dhe dështimin e mëlçisë dhe veshkave.

Sidoqoftë, shkaku më i zakonshëm i zhvillimit të mosfunksionimit ngrerë te burrat me diabet është polneuropatia diabetike – një koncept që karakterizon humbjen e mbaresave nervore periferike në trupin e një njeriu.

Simptoma e vetme e polneuropatisë në fazat e hershme të sëmundjes është një ndjenjë e ftohjes në zonën e penisit glans, të cilin mjekët shpesh e quajnë sindromi i kokës së penisit të ftohtë. Simptoma të tjera që karakterizojnë polneuropatinë diabetike përfshijnë humbjen totale ose të pjesshme të ndjesisë, atrofinë e muskujve, dhimbjen dhe ënjtjen në këmbë, plagët pa dhimbje ose ulcerat. Simptomat e mësipërme gjenden më shpesh në pacientët e dekompensuar.

Lexoni artikullin:  Test i gjakut për normën e sheqerit dhe deshifrimin

Shkaqet kryesore të impotencës qëndrojnë në tre komponentë – kjo është një përkeqësim i qartë në punën e muskujve, mbaresa nervore dhe enëve të gjakut. Përgjigja e trupit mashkull ndaj një stimuluesi të një natyre seksuale është i pavullnetshëm, ai kontrollohet nga sistemi nervor autonom. Dëmtimi i mbaresave nervore autonome dhe çon në zhvillimin e mosfunksionimit ngrerë. Pafuqia provokohet gjithashtu nga rrjedhja e lëngshme e gjakut nga enët e gjakut të dëmtuara të pacientit.

Theelësi i suksesit për një ngritje të mirë, të qëndrueshme dhe me cilësi të lartë te burrat janë enët e shëndetshme të gjakut, një sistem nervor i qëndrueshëm, si dhe prodhimi i mjaftueshëm i hormoneve seksuale.

Diagnoza e impotencës në diabet

Në mënyrë tipike, diagnoza e problemeve shëndetësore të mashkullit në diabet përfshin një sërë procedurash dhe studimesh, përkatësisht:

  • hulumtim hormonal. Kjo procedurë kryhet me qëllim të përcaktimit të niveleve të testosteronit, prolaktinës, ekstradiolit dhe hormonit stimulues të tiroides);
  • vlerësimi i karakteristikave të spektrit lipidik;
  • ekzaminim fizik. Ky studim është realizuar për të zbuluar ndjeshmërinë e organeve gjenitale të jashtme të meshkujve (prekëse dhe vibracionale).

Trajtimi i impotencës në diabet

Pra, çfarë të bëni nëse mosfunksionimi erektil në diabet tek një burrë është diagnostikuar tashmë? Metodat dhe metodat për trajtimin e impotencës në diabet kryesisht varen nga shkaqet që shkaktuan këtë sëmundje.

Në rastet kur impotenca është shkaktuar nga faktorë psikologjikë, është e domosdoshme të konsultoheni me një psikolog, i cili do të ndihmojë në tejkalimin e barrierës psikologjike për seksin. Sigurisht, prania e të dy partnerëve në një konsultë të tillë do të përfitojë vetëm.

Nëse shkaku i mosfunksionimit ngrerë të një njeriu është një çekuilibër hormonal, atëherë medikamentet zakonisht përshkruhen. Ilaçet me gojë që ulin sheqerin në gjak dhe insulinën në asnjë mënyrë nuk mund të shkaktojnë impotencë tek burrat, kjo duhet të mbahet mend.

Shumë shpesh, për të luftuar mosfunksionimin erektil, pacientët që vuajnë nga diabeti përdorin ilaçe si Viagra, Cialis ose Levitra. Ata punojnë sipas skemave të ngjashme, duke rritur rrjedhjen e gjakut në penis, duke ndihmuar në këtë mënyrë t'i rezistojnë një ereksioni gjatë gjithë marrëdhënies seksuale.

Lexoni artikullin:  Diabeti me rrikë - efekt terapeutik dhe receta të dobishme

Sidoqoftë, të gjitha këto ilaçe mund të kenë efekte anësore. Para së gjithash, kjo është një ngarkesë e tepërt në zemër, dhe pacientët me diabet dihet se kanë një predispozitë për problemet me muskulin e zemrës.

Në këtë drejtim, këshillat e kualifikuara nga një urolog me përvojë është thjesht e nevojshme. Ai do të jetë në gjendje të përcaktojë trajtimin optimal dhe korrekt bazuar në historinë mjekësore të pacientit, si dhe duke marrë parasysh efektin e atyre barnave që pacienti tashmë po merr.

Për më tepër, pajisjet me vakum, terapi injeksionesh (intraartikulare) dhe terapi seksuale mund të përdoren për të luftuar impotencën në diabet mellitus.

Dieta, aktiviteti fizik i duhur dhe trajtimi i duhur me insulinë me ilaçet për uljen e sheqerit janë parakushtet për të shmangur problemet e mundshme me potencialin.

Diabetus Shqipëri