Joga për diabetin

Metoda e lashtë e stërvitjes – yoga, mbështet të gjitha funksionet e trupit dhe mendjes në një nivel optimal. Pothuajse të gjitha sëmundjet mund të kontrollohen nga joga, përfshirë diabetin – "Nëna e të gjitha sëmundjeve". Diabeti zhvillohet kur trupi nuk është në gjendje të prodhojë insulinë të mjaftueshme hormonale, e cila prish sheqerin. Insulina ndihmon në rregullimin e sheqerit në gjak duke e shndërruar atë në energji. Për shkak të sasisë së pamjaftueshme të insulinës në trup, sheqeri grumbullohet në gjak, gjë që çon në një numër simptomash si etja e pazakontë, lodhja, humbja e peshës, urinimi i tepërt dhe shumë komplikime të tjera. Yoga mund të ndihmojë në mënyrë efektive në trajtimin e diabetit duke masazhuar organet e brendshme të trupit, në mënyrë të veçantë fillimin e sistemit të gjëndrave përgjegjëse për shkakun e sëmundjes.

Ekzistojnë shumë teknika dhe qëndrime të frymëmarrjes në joga që stimulojnë pankreasin për të prodhuar insulinë të mjaftueshme për të kontrolluar nivelin e sheqerit në trup. Këto pozicione të yogas rikthejnë qelizat pankreatike dhe gjithashtu i stimulojnë ata të sekretojnë insulinën. Yoga normalizon sistemin endokrin të gjëndrave dhe sjell hormonet në qarkullimin e përgjithshëm. Disa ushtrime të yogës me diabet janë të vështira për t'u praktikuar për fillestarët, kërkohet një trainer për udhëzime – studiot e yogës Sarasvati Place do t'ju ndihmojnë të praktikoni. Klasat e yogas do të thjeshtohen për rreth 2 deri në 3 muaj, dhe pastaj do të kalojnë në yoga të rregullt për diabetin. Disa Asana Yoga janë të dobishme për menaxhimin dhe parandalimin e diabetit tip 2.

Pranayama

Këto janë ushtrime shumë të thjeshta për frymëmarrjen që ofrojnë përfitime të gjera. Duke praktikuar pranayama, ju mund të kuroni diabetin. Në Hatha Yoga, ekzistojnë 8 metoda kryesore të pranayama që janë treguar të dobishme në trajtimin e njerëzve që vuajnë nga diabeti. Për pranayama, frymëmarrja me hundë e alternuar ose Nadi Shodhana pranayama është përgatitja kryesore, dhe është e dobishme për diabetin, ka një efekt qetësues në sistemin nervor, i cili zvogëlon stresin dhe në këtë mënyrë ndihmon në trajtimin e diabetit. Disa studime kanë treguar gjithashtu se Bhastrika dhe Bhramari pranayama ndihmon në diabet; Bhastrika pranayama rrit nivelin e oksigjenit dhe ul nivelin e dioksidit të karbonit në gjak, ndërsa Bhramari ka një efekt qetësues në trurin dhe sistemin nervor.

Lexoni artikullin:  Diabeti në insulinë

Kapalabhati pranayama, Agnisara kriya, Bahya pranayama, Udgit pranayama janë metoda të pranayama që ndihmojnë në kurimin e diabetit. Para se të praktikojë të gjitha këto metoda të pranayama, një person duhet të studiojë dhe praktikojë frymëmarrjen e thellë, frymëmarrjen alternative të hundëve, frymëmarrjen e shpejtë dhe bandat me një Gur të përvojë.

Yogamudrasana dhe Mandukasana

Këto pozicione të yogës bëjnë presion në organet e brendshme, veçanërisht në stomak dhe në pankreas dhe kështu stimulojnë aktivitetin e tyre. Yogamudrasana kryhet ndërsa është ulur në pozicionin Padmasana (pozicioni i lotusit), ndërsa Manddukasana praktikohet ndërsa është ulur në pozicionin e Vajrasana (paraqet diamanti). Për trajtimin e pacientëve me diabet mellitus dhe probleme të tjera diabetike, metodat e mësipërme të pranayama dhe Mandukasan së bashku me Yogamudrasan janë më se të mjaftueshme. Sidoqoftë, ju gjithashtu mund të praktikoni disa asana të tjera për përfitimin maksimal.

Arthamatsiendrasana

Poza e përdredhur e shtyllës kurrizore, Ardha matsyendrasana, është një gjendje e vështirë dhe nuk mund të kryhet pa praktikë të vazhdueshme. Sidoqoftë, pasi të bëheni mjeshtër për ta praktikuar atë, sjellja ofron përfitime të jashtëzakonshme për të ndihmuar që pankreasi të rikuperohet. Mund të rregullojë sekretimin e biliare dhe adrenalin dhe rekomandohet në trajtimin e diabetit. Kjo pozë masazhon veshkat, pankreasin, zorrët e vogla, stomakun, fshikëzën e tëmthit dhe mëlçinë, duke ndihmuar në stimulimin e tretjes dhe largimin e toksinave nga trupi.

Paschimottanasana

Kjo pozë e yogës është e mirë për diabetikët, pasi dihet se promovon funksionimin e organeve të brendshme siç janë veshkat, pankreasi dhe mëlçia. Kjo asana kryhet e ulur në qilim, duke shtrirë të dy këmbët dhe duke rrëmbyer gishtërinjtë e mëdhenj me duar, duke pushuar kokën në gjunjë. Për efektin më të mirë, poza duhet të përsëritet dy ose tre herë.

Sarvangasana (duhet kuptuar)

Kjo pozë e yogës ofron përfitime të mrekullueshme. Kjo yoga është për gjëndrat paratiroide dhe tiroide, të cilat gjenden në qafë. Ajo rrit furnizimin me gjak të freskët në këto gjëndra për shkak të një mjekre të shtypur në sarvangasana. Për shkak të furnizimit të mjaftueshëm të gjakut, efikasiteti i këtyre gjëndrave rritet. Këto gjëndra rregullojnë metabolizmin e karbohidrateve, proteinave, vitaminave dhe yndyrnave dhe kështu qelizat e njeriut përdorin përbërës energjetik.

Lexoni artikullin:  Paaftësia e diabetit tip 2

Halasana (parmendja pozë)

Halasana, një qëndrim për diabetin që kryhet më së miri pas sarvangasana. Ai rigjallëron pankreasin dhe shpretkën dhe aktivizon tretjen, duke masazhuar të gjithë organet e brendshme. Poza përmirëson funksionimin e veshkave dhe mëlçisë dhe forcon muskujt e barkut. Ai gjithashtu rinovon mendjen dhe rregullon gjëndrën timus dhe tiroide.

Diabetus Shqipëri