Karakteristikat e trajtimit të dështimit kronik të zemrës tek të moshuarit

Përmbledhje. Artikulli nxjerr në pah tiparet e kursit dhe trajtimin e dështimit kronik të zemrës në pacientët e moshuar. Tregohet se cilët frenues të enzimës konvertues të angiotenzinës kanë përparësi, duke marrë parasysh veçoritë e funksionimit të organeve dhe sistemeve në të moshuar. Theksohen pyetjet e përdorimit racional të bllokuesve të receptorëve β-adrenergjikë tek të moshuarit, në varësi të situatës klinike.

Rrudhat e moshave janë shkrimi më i bukur i jetës, sipas të cilit fëmijët mësojnë të lexojnë ëndrrat e tyre.
Mark Levy

Jo çdo problem mjekësor meriton shqyrtim në një format të veçantë geriatrik. Shumica e sëmundjeve "të moshuar" ndryshojnë nga sëmundjet "e pjekur" ose "të rinjtë" vetëm në shkëlqimin e manifestimeve të tyre klinike, dozën e barnave të përshkruara dhe aftësive të mundshme.

Së bashku me këtë, ekzistojnë një numër i kushteve klinike të rëndësishme në të cilat ndryshimet në lidhje me moshën janë një pjesë e rëndësishme e patogjenezës, e cila përcakton si tiparet diagnostikuese ashtu edhe zgjedhjen e taktikave të trajtimit për pacientët. Dhe megjithëse për këto sëmundje nuk parashikohet një klasifikim i veçantë "geriatrik", supozohet se mjekët janë të vetëdijshëm për tiparet e lidhura me moshën e strukturës dhe funksionit të organeve dhe sistemeve të trupit, duke ju lejuar të zgjidhni strategjinë e duhur të menaxhimit të pacientit.

Një nga këto sëmundje është dështimi i zemrës – një sindromë në të cilën një shkelje e gjendjes funksionale të miokardit shkakton paaftësinë e muskujve të zemrës për të mbajtur një nivel të duhur të metabolizmit të trupit.

Duhet të fillojë me faktin se dështimi i zemrës është një problem geriatrik jo vetëm në aspektin e mbizotërimit për shkak të "mbijetesës", megjithëse frekuenca e tij në grupin më të vjetër është padyshim më e lartë sesa tek njerëzit e moshës së mesme (6-15% me një vlerë mesatare të popullsisë prej 1,5-2% ), por edhe në lidhje me një incidencë të lartë pikërisht në pleqëri: insuficienca kronike e zemrës (CHF) zhvillohet çdo vit në 1% të njerëzve mbi moshën 60 vjeç dhe rreth 10% të njerëzve mbi 75 vjeç (Mosterd A. et al., 2001 ; Levy D. et al., 2002; Mosterd A., Hoes AW, 2007). Sipas studimeve të popullatës, në vendet e zhvilluara mosha mesatare e pacientëve me dështim të zemrës varion nga 70 në 75 vjet (Bonneux L. et al., 1994; Chen YT et al., 1999; Gurevich MA, 2008).

Padyshim, një “epokë” e tillë e dobët e dështimit të zemrës mund të konsiderohet pjesërisht një sukses i mjekësisë moderne parandaluese, e cila ka rritur jetëgjatësinë e popullatës, përfshirë pacientët me një histori kardiake. Sidoqoftë, ky sukses nuk ka gjasa të shtojë optimizëm, duke marrë parasysh që përhapja e dështimit të zemrës po bëhet një pandemi, dhe në patogjenezën e saj, ndryshimet në lidhje me moshën në sistemin kardiovaskular, duke e komplikuar ndjeshëm trajtimin e pacientëve dhe duke zvogëluar jetëgjatësinë e tyre, janë duke u bërë gjithnjë e më të rëndësishme (L. Voronkov et al. ., 2003).

Lexoni artikullin:  Diabeti dhe alkooli dhe abuzimi me drogën

Happensfarë ndodh me miokardin gjatë plakjes?

Së pari, një ndryshim në karakteristikat strukturore dhe funksionale të miokardit ka një bazë morfologjike të shoqëruar me akumulimin e amiloideve dhe lipofuscinës në kardiomiocitet, sklerozën dhe atrofinë e miokardit, një rritje në proceset e arteriosklerozës jo vetëm të arterieve kryesore, por edhe arterosklerozës dhe arterosklerozës së arterieve më të vogla dhe më të vogla. Ndryshimet në indet e kolagjenit çojnë në një rritje të ngurtësisë pasive të zemrës, domethënë një rënie në pajtueshmëri (trashje të mureve të barkushes së majtë). Fibroza fokale, ndryshimet e indeve të valvulave shpesh vërehen: kalcifikimi i tyre kontribuon në shqetësime hemodinamike (Chen YT et al., 1999).

Numri i qelizave të pacemaker është zvogëluar, përmirësohet fibroza dhe mikrokalkulimi i elementeve të sistemit përcjellës. Reaktiviteti i baroreceptorëve zvogëlohet, numri i receptorëve β-adrenergjik zvogëlohet, megjithatë, ndjeshmëria e tyre ndaj efekteve toksike të katekolaminave rritet, gjë që çon në një rrezik të lartë të ishemisë së stresit dhe shqetësimeve të ritmit që kërcënojnë jetën. Fibroza dhe rimodelimi vaskular çojnë në një rritje të rezistencës totale vaskulare periferike, e cila krijon një ngarkesë shtesë në miokard (Preobrazhensky D.V. et al., 2005; Lishnevska V.Yu. dhe spavavt., 2008).

Sigurisht, si dhe në moshë më të re, arsyeja kryesore për zhvillimin e dështimit të zemrës te pacientët e moshuar është sëmundja koronare e zemrës (CHD) dhe hipertensioni arterial. Sidoqoftë, ekzistojnë një sërë sëmundjesh dhe sindromash që shfaqen me simptoma klinike dhe shenja të dështimit kongjestiv të zemrës, kryesisht te të moshuarit. Sëmundje të tilla përfshijnë, për shembull, një formë tachysistolike të fibrilacionit atrial, anemi kronike të moderuar deri në të rëndë dhe hipertiroidizëm (përfshirë të padiagnostikuar) dhe të tjerët (Ryabenko D.V., 2001; Mazur N.A., 2003; Lishnevskaya V.Yu. ., 2005). Dështimi kronik i veshkave (CRF) (përfshirë të padiagnostikuarit) është shkaku i CHF ose përkeqëson kursin e tij më shpesh tek personat e moshuar sesa tek pacientët e moshës së re dhe të moshës së mesme (Korkushko O.V. et al., 1998).

Lexoni artikullin:  Hipoglikemia pa diabet, për cilat arsye shfaqen Simptomat e sulmeve hipoglikemike

Përveç kësaj, pacientët e moshuar dhe të moshuar shpesh kanë disa faktorë etiologjikë që çojnë në zhvillimin e dështimit të zemrës. Për shembull, një histori e infarktit të miokardit dhe bronkitit kronik obstruktiv kronik shoqërues dhe / ose hipertensionit arterial. Patientsshtë pacientë të kategorive të moshave më të vjetra që karakterizohen nga polimorfueshmëri, dhe dështimi i zemrës në këtë kontigjent është natyrë multifaktoriale (Korkushko O.V. et al., 1988; 1994).

Diagnostifikimi i dështimit të zemrës në pacientët e moshuar është gjithashtu një sfidë e rëndësishme.

Nëse te njerëzit e moshës së mesme shenjat klinike të dështimit të zemrës janë mjaft tipike dhe të dukshme, të moshuarit karakterizohen, nga njëra anë, nga një kurs i simptomave të ulëta të sëmundjes, dhe nga ana tjetër, nga polimorfizmi i theksuar i manifestimeve klinike, në të cilat, shpesh, e gjithë "përgjegjësia" për figurën klinike të destabilizimit. organi më i vuajtur – veshkat, mushkëritë dhe truri – merr përsipër shtetin. Si rezultat, shenjat klinike të dështimit progresiv të zemrës tek të moshuarit mund të jenë një rritje e simptomave të dështimit kronik të veshkave, kollë e rritur, deri në shenja të obstruksionit bronkial, simptoma ishemike cerebrale: rritje ("e paarsyeshme") lodhje, ulje e performancës fizike dhe mendore, marramendje, tringëllimë në veshët, etj. shqetësimi i gjumit, agjitacioni, i ndjekur nga depresioni i zgjatur (Ryabenko D.V., 2001).

Në të njëjtën kohë, shenjat "tipike" të dështimit të zemrës në pacientët e moshuar mund të mos shoqërohen me shfaqjen e sëmundjes. Pra, edema periferike te njerëzit në moshë të vjetër mund të shoqërohet me rritje të hidrofilitetit të indeve, ulje të presionit osmotik koloid të gjakut, ngadalësimin e rrjedhjes së gjakut, ulje të aftësisë filtruese të veshkave, venave me variçe, adynamia, sëmundje kronike të veshkave, mëlçisë, etj.

Prandaj, është e mundur të konfirmohet supozimi i pranisë së dështimit të zemrës dhe të identifikohen faktorët shkaktarë të mundshëm vetëm duke përdorur metoda diagnostike instrumentale dhe laboratorike, dhe para së gjithash, bazuar në rezultatet e ekokardiografisë. Duhet të theksohet se diagnoza instrumentale e dështimit të zemrës në pacientët e moshuar gjithashtu ka karakteristikat e veta. Prania e ndryshimeve të theksuara morfologjike në miokardi përcakton frekuencën e lartë të zbulimit të shenjave të mosfunksionimit diastolik të miokardit në pacientët e një kategorie të moshës më të vjetër. Zbulimi i shpeshtë ekokardiografik në këtë kategori pacientësh është stenoza aortike "sklerotike". Sigurisht, këto tipare duhet të merren parasysh kur përcaktohen taktikat e menaxhimit të pacientëve.

Lexoni artikullin:  Mjetet juridike popullore për diabetin; lëng dhe trajtim bimor

Shtë e nevojshme të fillohet trajtimi i pacientëve të moshuar me insuficiencë të zemrës me korrigjimin e regjimit të ujit-kripë, regjimin e stërvitjes fizike dhe stilin e jetës.

Deri më tani, rekomandimet për dietën e pacientëve me dështim të zemrës janë shumë specifike. Pozicionet kryesore janë si më poshtë:

1. Me CHF, rekomandohet të kufizoni marrjen e kripës, dhe aq më shumë, më të shprehura simptomat e sëmundjes dhe kongjestionit:

Klasa funksionale I (FC) – mos hani ushqime të kripura (deri në 3 g NaCl në ditë);

II FC – plus mos shtoni ushqim (deri në 1,5 g NaCl në ditë);

III FC – plus ushqime me përmbajtje të reduktuar të kripës dhe gatim pa kripë (1 kg në 1-3 ditë, ka shumë të ngjarë, tregon një mbajtje të lëngjeve në trup dhe rrezikun e dekompensimit!)

Shumë e rëndësishme për pacientët e moshuar me dështim të zemrës është kontrolli i statusit trofologjik. Shtë e nevojshme të dallohen kushtet e mëposhtme patologjike në një pacient me dështim të zemrës: mbipesha, mbipesha, pesha normale e trupit, cachexia. Prania e mbipeshes ose mbipeshes perkeqeson parashikimin e nje pacienti me semundje te zemres, dhe ne te gjitha rastet, nje indeks i mases trupore (BMI)> 25 kg / m² kerkon masa speciale dhe kufizon marrjen e kalorive.

Humbja e peshës patologjike (shenja të dukshme ose nënklinike) zbulohet në 50% të pacientëve me insuficiencë të zemrës. Humbja progresive e peshës për shkak të humbjes së indit dhjamor dhe masës muskulore quhet cachexia kardiake. Klinika verifikon humbjen e peshës patologjike në të gjitha rastet:

  • humbje e dokumentuar e paramenduar e peshës trupore me kg 5 kg ose> 7,5% e origjinalit (pesha e trupit pa edemë, domethënë, pesha e trupit të pacientit në gjendje të kompensuar) pesha e trupit për 6 muaj;
  • në rast të BMI + fillestare nga plazma e gjakut, aktivizimi i sekretimit të aldosteronit rrit preloads në barkushen e majtë për shkak të një rritje të vëllimit të gjakut qarkullues, dhe një rritje në sekretimin e joneve K + dhe Mg 2+ në urinë provokon aritmi (Tendera M., 2005; Swedberg K. et al. ., 2005).

Rezultati i provës së efektit toksik sistemik të hiperaldosteronizmit në gjendjen e trupit të pacientëve me dështim të zemrës ishin rekomandime që, në mungesë të kundërindikacioneve, antagonistët e aldosteronit duhet të përshkruhen për të gjithë pacientët me dështim të zemrës me të ulët ( Comments

Diabetus Shqipëri