Konstipacioni në diabet

OBSH klasifikon vështirësitë, vonesat ose lëvizjet jo të plota të zorrëve si sëmundje funksionale kryesore. Kjo dëshmohet nga përfshirja e tyre në ICD 10: kodi 59.0.0 – kapsllëk atonik; kodi 59.0.1 – kapsllëk me origjinë spastike.

Por këto kushte të pakëndshme dhe të dhimbshme mund të jenë dytësore, domethënë, ato janë simptoma ose "shoqërues" të sëmundjeve të tjera. Mundësia e fundit është vetëm për diabetin.

Dhimbja dhe dehja e përgjithshme e trupit me kapsllëk zvogëlon cilësinë e jetës njerëzore

Sidoqoftë, nëse injorohen episodet e kapsllëkut (kapsllëk), ato do të shndërrohen në një problem kronik, i cili në mënyrë të pashmangshme do të çojë në ndryshime patologjike në organet e tjera të brendshme.

Pse janë kapsllëk diabetikët?

Diabeti mellitus ndikon negativisht në sistemin e tretjes në tërësi, duke shkaktuar ndryshimet e mëposhtme në të:

  • neuropatia autonome diabetike, duke ndikuar në mbaresat nervore në stomak, zorrët e vogla dhe të mëdha, zvogëlon fuqinë e kontraktimeve të tyre fiziologjike, gjë që ngadalëson ndjeshëm shpejtësinë e përparimit të gungës së ushqimit;
  • lëvizja shumë e ngadaltë e ushqimit përgjatë traktit të zorrëve rrit forcën e proceseve të kalbjes dhe fermentimit të saj, duke shkaktuar rritje të prodhimeve të toksinave;
  • një ulje në majat e valës peristaltike të kontraktimeve të mureve të zorrëve dhe një numri të madh të substancave toksike çon në dysbiosis, përshpejtimin e kronikitetit të kapsllëkut dhe vetë (pabarazia mikrobike në zorrë);
  • hiperglicemia rrit dehidratimin, i cili zvogëlon lëvizshmërinë e zorrëve dhe shtrëngon jashtëqitjen;
  • Shkeljet e lidhjeve nervore të vogla kanë një efekt negativ në gjendjen dhe funksionimin e sfinkterëve të zorrëve.

Për më tepër, zhvillimi i kapsllëkut kronik në diabetikët tip 2 është përgjegjës për një ulje të konsiderueshme të numrit të qelizave intelektuale Cahal të vendosura në muskujt e lëmuar të mureve të traktit gastrointestinal dhe kontrollin e lëvizshmërisë spontane të tij, si dhe një ulje të sekretimit të hormoneve gastrointestinale.

Shkaku i kapsllëkut, përfshirë në diabetikët, mund të jetë i zakonshëm.

Ndryshimet e listuara në gjendjen dhe funksionimin e sistemit të tretjes janë karakteristikë e rasteve të avancuara të diabetit mellitus, kur njerëzit injorojnë me kokëfortësi simptomat e sëmundjes dhe nuk duan të shohin një mjek.

Për informacion. Për diabetin tip 2, lëvizjet e zorrëve janë tipike, por çrregullimet që lidhen me diarren janë të mundshme. Por, për diabetikët që varen nga insulina me patologji të tipit 1, diarreja është më karakteristike sesa kapsllëku.

Ata pacientë me simptoma të diabetit që kontaktuan me endokrinologun në kohë, kapsllëku do të vazhdojë të ndjekë në rastet e mosrespektimit të sistemit të propozuar dietik. Në të ardhmen, ato mund të ndodhin për shkak të përdorimit të ilaçeve për uljen e sheqerit.

Lexoni artikullin:  Standardet për trajtimin e diabetit tip 2

Parandalimi dhe vetë-ndihma

Para së gjithash, për të rivendosur defeksionin e rregullt pa dhimbje me jashtëqitje të butë, diabetikët duhet të përmbahen rreptësisht në dietë, të monitorojnë një sasi të mjaftueshme të ushqimeve me një formë të patretshme të fibrave, duke rritur gradualisht përmbajtjen e saj në 30 g në ditë, dhe gjithashtu të kryejnë sasinë e propozuar të ushtrimeve të fizioterapisë dhe t'i kushtojnë vëmendje pajtueshmërisë bilanci ditor i ujit.

Kontrolli i sheqerit në gjak është një çelës për parandalimin e kapsllëkut.

Diabetikët duhet të zhvillojnë zakonin e zbrazjes së zorrëve të tyre pas zgjimit dhe 30 minuta pas vakteve kryesore. Gjithashtu, mos e kufizoni veten kur ju nxisni të defektoni, dhe shkoni në tualet sa më shpejt të jetë e mundur, pasi një mbajtje e tillë ndihmon të ngjiteni së bashku dhe të shtrëngoni jashtëqitjen.

Në një shënim. Përpjekjet në tualet në një pozicion normal nuk janë plotësisht fiziologjike. Sot rekomandohet të përballeni me "nevojë të madhe" duke zëvendësuar një stol të vogël nën këmbë, në mënyrë që gjunjët të ngrihen lart mbi ijet.

Nëse shfaqet kapsllëk i vazhdueshëm – bllokim i fekaleve, nuk duhet të merreni me të një sasi të madhe të fibrave ose të merrni laksativë "të gjatë", për shembull, ilaçe Senna, Senadeksin ose Sena-Sen. Pricemimi i zvarritjes ngacmuese – çarje anale, hemorroide të jashtme dhe / ose të brendshme, prolapsi i rektumit.

Enema hipertensionale

Ju lehtë mund të heqni qafe bllokimin e fekaleve me ndihmën e një tubi klizmë Mikrolaks, Adyulaks, Norgalaks. Ju mund të merrni me një mikroclyster shtëpiak me një zgjidhje të klorur natriumi në përqendrimin e treguar në foton më lart, megjithëse mikroklimat e gatshme nga kapsllëku nga një farmaci janë të preferueshme. Si t'i vendosni ato saktë shkruhet në udhëzime.

Në rastet kur një dietë antidiabetike me karbur të ulët të pasuruar me produkte me fibra të patretshme, optimizimi i regjimit motorik dhe terapia e ushtrimeve akoma nuk ju ndihmojnë të heqni qafe vonesat në lëvizjet e zorrëve, diabetikët këshillohen që të përdorin laksativë në sekuencën vijuese:

  • preparate që përmbajnë polycarbophil të kalciumit, metil celulozë, pektinë ose ekstrakt nga farat e bimës së pleshtit, – Fiberkon, Fiberal, Citrucel, Kaolin-pectin, Donnagel, Mukofalk, Naturolax, Fiberlex.
  • produkte me polietileni glikol – Macrogol, Forlax.
Lexoni artikullin:  Sode e pjekjes së shpejtë - si të pini dhe çfarë shërohet

Laksativët e bazuar në laktulozë, për shembull, Dufalac dhe Normase, nuk rekomandohen për diabetin mellitus tip 1 dhe tip 2.

Krundet e farave të lirit dhe pisiliumi janë masat më të mira natyrore parandaluese për kapsllëk në diabetikët

Në diabet mellitus, vlen gjithashtu të përmbahen nga vetë-trajtimi i kapsllëkut me ilaçe që përmirësojnë lëvizshmërinë e të gjitha seksioneve të zorrëve dhe rritin tonin e sfinkterit të ezofagut të poshtëm. Këto janë Coordinax, Peristil, Sisapro, Cisap, Cisapid që përmbajnë cisapride.

Përdorimi i tyre mund të shkaktojë aritmi kardiake, dhe siç e dini, shumica e diabetikëve kanë probleme me sistemin kardiovaskular. Për më tepër, nuk duhet të pini laksues të tillë agresivë siç janë Bisacodyl ose Guttalax pa miratimin e mjekut.

Cilat laksativë natyral mund të ndihmojnë në zgjidhjen e problemit të kapsllëkut në diabetin tip 2 mund të gjenden duke shikuar videon përfundimtare në këtë artikull.

Diabetus Shqipëri