Kursi diabetik mellitus tip 1, simptoma, shkaqe

Trajtimi i diabetit labil

Shenjat kryesore të diabetit labil janë ndryshimet e papritura në përqendrimin e glukozës në gjak brenda një dite. Diabeti labial karakterizohet nga një luhatje e glukozës nga 0,6 në 3,4 g / l në 24 orë. Ndryshime të tilla në përbërjen e gjakut janë veçanërisht të rrezikshme. Kursi i ndjeshëm i diabetit ka karakteristika të tilla dalluese:

 • rrezik i lartë i ketoacidozës;
 • një rënie e mprehtë ose e shpeshtë ose rritje e sheqerit (hipo- dhe hiperklemia);
 • vështirësi në zgjedhjen e dozës së duhur të insulinës;
 • aceton urina;
 • një tepricë e insulinës është e mbushur me përkeqësim.

Me këtë rrjedhë të sëmundjes, gjendja psikologjike e pacientit përkeqësohet ndjeshëm. Sjellja bëhet humor, irrituese. Pacienti ka një tendencë ndaj sulmeve të agresionit, lotësisë, apatisë. Përqendrimi mund të jetë i dëmtuar.

Në diabetikët e fëmijërisë dhe adoleshencës, me një kurs të mprehtë të patologjisë, etja për dije zhduket. Gjumë i mundshëm i shqetësuar, konfuzion në mëngjes. Pasdite, fëmijët ndiejnë letargji, apati. Adoleshentët shpesh refuzojnë të hanë, manifestojnë agresion, sillen antisocialisht.

Simptomat neurologjike mund të shoqërohen me dhimbje koke. Ndonjëherë vërehet kapja e vetëdijes ose humbja e saj. Palpitimet e zemrës dhe paqartësia para syve janë të mundshme.

Përveç ndryshimeve në sjellje, diabeti labil ka edhe simptoma të tjera. Me rëndësi të veçantë janë simptomat e mëposhtme:

 • Luhatje të mprehta të sheqerit gjatë ditës.
 • Prania e acetonit në urinë.
 • Manifestimet e ketoacidozës. Në rast të një ndërlikimi të tillë, vërehet mungesa e insulinës, një rritje në nivelin e trupave të glukozës dhe ketonit. Shqetësuar nga lloje të ndryshme të metabolizmit. Patologjia më e rëndë ndikon në metabolizmin e karbohidrateve. Ketoacidoza karakterizohet nga era e acetonit nga goja, dhimbje barku, frymëmarrje të rrallë dhe të thellë. Pacienti ndihet i dobët, mund të ndjejë nauze, duke u kthyer në të vjella.
 • Shpesh ka sulme të glikemisë. Shkalla e ashpërsisë së tyre mund të jetë e ndryshme.
 • Pesha e pacientit nuk ndryshon me nivele të larta sheqeri.
 • Me një rritje të dozës së insulinës, rrjedha e sëmundjes përkeqësohet.
 • Bashkimi i një infeksioni ose sëmundje tjetër shkakton një përmirësim të metabolizmit të karbohidrateve.

Pacienti mund të ketë djersitje me të dridhura të njëkohshme, zhvillimin e sëmundjes celiac (tretje të dëmtuar). Thithja e zorrëve mund të dëmtohet.

Me një rritje të fortë të nivelit të sheqerit, zakonisht shfaqet një etje e fortë, urinimi bëhet më i shpeshtë. Pacienti mund të bëhet letargjik, dhimbje koke.

Simptoma kryesore e diabetit të tipit labil përfshin ndryshime të rëndësishme ditore në glukozën e gjakut. Për shembull, luhatjet nga 0,5 në 3,3 g / l janë një shkak serioz për shqetësim.

Gjithashtu tiparet dalluese të kësaj forme të diabetit janë:

 • Ketoacidoza e mundshme;
 • Niveli i sheqerit bie ose rritet, si për ndonjë arsye dhe pa të;
 • Shtë shumë e vështirë të zgjidhni dozën e duhur të insulinës;
 • Një rrezik i lartë i ndërlikimeve dhe komës diabetike.

Për të përshkruar trajtimin, është e nevojshme të konfirmoni luhatjet në nivelin e glukozës në gjak, duke zbuluar periudhat e hipoglikemisë, e cila arrihet me një monitorim të kujdesshëm dhe monitorim të përditshëm të sheqerit në gjak.

Për të ulur dozën e insulinës, përdoren dy opsione: të shpejtë – për 10-15 ditë dhe të ngadalta, kur doza ulet me 10-20 përqind në dy muaj.

Por, si rregull, vetëm duke ulur dozën rrallëherë arrijnë të stabilizojnë rrjedhën e diabetit. Për të sjellë metabolizmin normal të karbohidrateve tek pacientët e tillë, një ndryshim në dietë me një dozë të karbohidrateve komplekse është sjellë në vlera normale fiziologjike.

Përveç kësaj, rekomandohet që masa të tilla për të parandaluar luhatje të mprehta në sheqerin në gjak:

 1. Futja e insulinës me veprim të shkurtër, injeksione 5 herë në ditë para çdo vakt.
 2. Matja e nivelit të sheqerit kryhet çdo 4 orë për të paktën një javë.
 3. Monitorimi i shëndetit të pajisjes për matjen e sheqerit në gjak, si dhe shëndetin e instrumenteve mjekësore për administrimin e insulinës.
 4. Pajtueshmëria me regjimin e rekomanduar të aktivitetit fizik.

Videoja në këtë artikull do të zbulojë të gjitha simptomat e fillimit të diabetit.

Diabeti i varur nga insulina ndodh dhe përparon për shkak të shkatërrimit autoimun (ose viral) të qelizave specifike pankreatike që prodhojnë insulinë. Në pacientët me diabet tip 1, insulina në gjak ose nuk zbulohet fare, ose është e pranishme në një përqendrim shumë të ulët, të pamjaftueshëm për përdorimin e glukozës.

Lexoni artikullin:  Cila është norma e sheqerit në gjak tek gratë pas 40 vjetësh

Diabeti mellitus i tipit 1 më së shpeshti zhvillohet në moshë të re ose të re dhe manifestohet me simptoma të theksuara: poliuria, pirja e rëndë, një ndjenjë e urisë së pangopur e kombinuar me humbjen e shpejtë të peshës trupore.

Nja dy javë pas shenjave të para, shfaqet acetonuria.

Trajtimi i diabetit tip 1 reduktohet në terapi zëvendësuese gjatë gjithë jetës me përgatitje të insulinës në dozën e kërkuar.

Diabeti mellitus i tipit 2 ose diabeti që nuk varet nga insulina, karakterizohet nga një imunitet i përcaktuar gjenetikisht i qelizave të trupit ndaj efekteve biologjike të inulin (mungesa relative e insulinës), si dhe nga një rënie e konsiderueshme në aktivitetin e qelizave beta të pankreasit dhe, si rezultat, sekretim i pamjaftueshëm i hormoneve.

Qelizat (muskujt, dhjami) janë të pajisura normalisht me receptorë që janë të ndjeshëm ndaj insulinës, i cili është një përcjellës i glukozës nga qarkullimi i gjakut në qeliza. Me shkatërrimin e këtyre receptorëve, shfaqet rezistenca qelizore ndaj hormonit. Me sekretim fiziologjikisht normal të insulinës, pandjeshmëria ndaj tij e receptorëve të qelizave të insulinës shkakton zhvillimin e mungesës relative të insulinës.

Sheqeri i tepërt i gjakut gjatë overeating shkakton rritje të prodhimit të insulinës, pasi që një sasi e madhe e hormonit kërkohet për përdorimin e glukozës nga qelizat. Gradualisht, kjo çon në degjenerim dhe shkatërrim të qelizave beta dhe një rënie të sekretimit të insulinës. Obeziteti dhe overeating gjithashtu kontribuojnë në zhvillimin e mosfunksionimit të qelizave të receptorit të insulinës. E gjithë kjo mund të shkaktojë diabet.

Diabeti insipidus është një gjendje patologjike që vjen nga mungesa absolute ose relative e vazopressinës. Vasopressina është një hormon neurohipofizial me veprim antidiuretik.

Simptomat tipike të diabetit insipidus janë fillimi i papritur i urinimit të tepërt dhe etja. Më shpesh, sulmet ndodhin në mes të natës, duke prishur gjumin e pacientëve.

Sasia e urinës në ditë mund të arrijë deri në 15 litra, urina është e pangjyrë, me një gravitet të ulët specifik. Pacientët vuajnë nga anoreksia dhe, si rezultat, humbje e peshës trupore, lodhje e rëndë, nervozizëm, ulje e djersitjes dhe lëkurë e thatë.

Farë është diabeti labil dhe pse është i rrezikshëm?

Fjala labile përkthehet si lëvizëse. Ky term përdoret sepse niveli i glukozës ndryshon disa herë në ditë, dhe luhatjet mund të jenë disa njësi.

Me diabetin labil, lindin probleme me zgjedhjen e dozës së saktë të insulinës. Përkundër kësaj, mund të ndodhë ketoacidoza, dhe ky ndërlikim është kërcënues për jetën.

Kursi labil i patologjisë ndikon negativisht në performancën e diabetit. Shtë e rëndësishme që të identifikohet problemi në kohë në mënyrë që të zhvillohet një trajtim kompetent.

Për shkak të paqëndrueshmërisë së sheqerit në gjak, fillon hipoglikemia, domethënë niveli i tij zvogëlohet. Kur arrin një pikë kritike, dyqanet e glikogjenit në mëlçi aktivizohen. Si rezultat, glukoza lëshohet, dhe niveli i saj normalizohet.

Nëse kjo ndodh gjatë natës, atëherë në mëngjes pacienti sheh vetëm rezultatin e procesit – nivele të ngritura të sheqerit. Bazuar në simptoma të tilla, mjeku rrit dozën e insulinës, e cila shkakton efektin e kundërt. Mund ta shmangni duke monitoruar rregullisht sheqerin në gjak.

Në diabetin e rëndë labial, nekobioza lipoide mund të zhvillohet – një sëmundje e lëkurës kundër një sfondi të metabolizmit të karbohidrateve të dëmtuar në nivelin qelizor. Një ndërlikim i tillë është i rrallë dhe më i zakonshëm tek gratë dhe fëmijët.

Një tjetër pasojë e mundshme e rrjedhës labile të patologjisë është një gjendje kome diabetike. Mund të nxitet nga ketoacidoza, një ndërlikim i shpeshtë i kësaj forme të diabetit.

Shkaqet e diabeteve të paqëndrueshme

Manifestimet e qëndrueshmërisë në diabet mellitus janë më shpesh një problem psikologjik sesa një fiziologjik. Problemi më i madh është se masat e gabuara të trajtimit zbatohen kur nuk zbulohet shkaku i vërtetë i kësaj sjelljeje të trupit.

Grupi më i madh i rrezikut janë pacientët të cilët shpesh nuk mjaftojnë, në mënyrë të pasaktë ose të gabuar matin nivelin e glikemisë (niveli i sheqerit në gjak). Për të shmangur konceptime të tilla të gabuara, është e nevojshme kur administroni injeksione me insulinë që së pari të respektoni rekomandimet e mëposhtme:

 • Gjithmonë inspektoni me kujdes fushën e administrimit të ilaçeve;
 • Parandaloni përdorimin e shiringave me defekt ose instrumenteve të tjera mjekësore;
 • Sigurohuni të respektoni kushtet e ruajtjes së insulinës dhe datën e skadencës. Pas datës së skadimit, është rreptësisht e pamundur të përdoret ilaçi;
 • Dieta është një element thelbësor i terapisë;
 • Kontrolloni shëndetin e njehsorit dhe kontrolloni të dhënat e tij me treguesit e testeve që keni kaluar në spital.
Lexoni artikullin:  Diabeti dhe sportet

Me respektimin e duhur të kushteve të ruajtjes së insulinës dhe datës së skadencës, në mënyrë që të mos bien në grupin e rrezikut.

Diabeti labial më së shpeshti shoqërohet me taktikat e gabuara të administrimit të insulinës. Një sindromë e tillë u përshkrua nga shkencëtari amerikan Michael Somogy dhe e quajti hiperglicemi post-hipoglikemike. Dozat e larta të insulinës çojnë në një rënie të glukozës në gjak.

Përgjigja e trupit stimulon lëshimin e hormoneve kontrastuese, sepse vlerësohet si stresuese, kërcënuese për jetën. Kjo fillon një zinxhir reagimesh me aktivizimin e hipotalamusit, pastaj gjëndrave të hipofizës dhe veshkave. Aktiviteti i rritur i sistemit nervor simpatik dhe i hormoneve çon në një rritje të glukozës në gjak.

Ky veprim zotërohet nga: adrenalina, hormoni adrenokortikotrop, kortizoli, hormoni i rritjes dhe glukagoni. Efekti i tyre i kombinuar çon në prishjen e yndyrnave dhe shfaqjen në gjakun e trupave keton, zhvillimin e ketoacidozës.

Në një trup të shëndetshëm, kompensimi i hipoglikemisë rikthen nivelet normale, dhe në diabet mellitus kjo çon në hiperglicemi mjaft të qëndrueshme. Mund të zgjasë nga 8 deri në 72 orë.

Shkaqet e hipoglikemisë në këtë rast mund të shoqërohen jo vetëm me administrimin e barnave, por edhe me arsye të tilla:

 1. Kequshqyerja.
 2. Pirja e alkoolit.
 3. Aktiviteti fizik i forcuar.
 4. Mbikëqyrja mendore.

Shpesh kjo formë e sëmundjes manifestohet në ata diabetikë që monitorojnë dobët nivelet e sheqerit ose injektojnë gabimisht insulinë. Për shkak të dozës së tepërt të insulinës, sheqeri ul shumë, gjë që shkakton një kurs të ndjeshëm të patologjisë.

Diabeti labial mund të shkaktohet jo vetëm nga ilaçet. Ndër faktorët provokues janë edhe:

 • dietë jo e shëndetshme;
 • abuzimi me alkoolin;
 • aktiviteti i tepërt fizik;
 • tendosje mendore.

Forma labile e diabetit është mjaft e rrallë – në rreth tre nga një mijë pacientë. Statistikat tregojnë se gjinia femërore është më e prirur për këtë ndërlikim. Më shpesh kjo formë e patologjisë diagnostikohet në pacientët deri në 20-30 vjeç. Diabeti labial është më pak i zakonshëm tek njerëzit e moshuar.

Lloji gestacional i diabetit

Shfaqja e diabetit gestacional është e mundur gjatë shtatëzënësisë. Normalisht, insulina rregullon përmbajtjen e glukozës në gjak, me pjesëmarrjen e insulinës, sheqeri i pjekur në trup depozitohet në inde dhe organe.

Gjatë shtatëzënësisë, veçanërisht në gjysmën e dytë të saj, rritja e fetusit rrit nevojën për insulinë, prodhimi i së cilës përmirësohet.

Nëse sekretimi i insulinës kryhet në sasi të pamjaftueshme, zhvillohet mungesa relative e insulinës dhe sasia e glukozës në gjak rritet. Kjo shkakton diabet gestacional në gratë shtatzëna, e cila shërohet spontanisht pas lindjes së fëmijëve.

Ky është lloji i vetëm i diabetit që shëron.

Lloji Latent i Diabetit (LADA)

LADA është një diabit automatik i latuar tek të rriturit. Shtë një formë e ndërmjetme midis diabetit tip 1 dhe tipit 2. Shtë e vështirë të diagnostikohet. Ky lloj është i rrezikshëm pasi mund të maskojë veten si diabeti tip 2, atëherë trajtimi i përshkruar nuk mund të korrespondojë me sëmundjen.

Proceset autoimune në diabetin e fshehtë karakterizohen nga shkatërrimi gradual i qelizave beta të pankreasit nga sistemi imunitar i trupit. Meqenëse këto shkatërrime autoimune janë të ngadalta, pacientët mund të shkojnë pa trajtim të insulinës për një kohë të gjatë, në kontrast me pacientët me diabet tip XNUMX, ndërsa qelizat aktive beta mbeten në pankreas.

Terapia e diabetit latent në fillimin e sëmundjes është në përputhje me trajtimin e diabetit tip 2, por shkatërrimi gradual i qelizave beta dhe rritja e mungesës së insulinës në mënyrë të pashmangshme çon në kalimin në terapi zëvendësuese të insulinës.

Trajtim

Para se të trajtoni formën labile të diabetit, duhet të siguroheni që ka kërcime në nivelin e glukozës. Ajo matet gjatë disa ditëve.

Lexoni artikullin:  Edemë konsistente ndaj letrës së mbeturinave dhe rezultatit vizual kur zapushvana në venat venoze

Për të stabilizuar pacientin me diabet labile, është e nevojshme të zvogëlohet doza e insulinës. Kjo mund të bëhet në dy mënyra:

 • Mënyrë e shpejtë. Për të zvogëluar dozën, nuk janë ndarë më shumë se 2 javë.
 • Mënyrë e ngadaltë. Një zvogëlim i dozës së insulinës kryhet brenda 2 muajve.

Me këtë formë të patologjisë, është jashtëzakonisht e rëndësishme të normalizohet metabolizmi i karbohidrateve. Për ta bërë këtë, ju duhet të ndryshoni dietën në mënyrë që sasia e karbohidrateve komplekse të jetë afër normës fiziologjike.

Për të identifikuar dhe diagnostikuar një sëmundje të tillë, është e nevojshme të monitorohet niveli i glukozës në gjak në ditë pas çdo 4 orësh për 1-2 javë. Matjet duhet të kryhen si gjatë ditës ashtu edhe gjatë natës. Pas kryerjes së vëzhgimeve, duhet të analizoni të dhënat dhe të shkoni me ta te një specialist për të gjetur dozën e duhur të ilaçit.

Për të parandaluar një luhatje të mprehtë të glukozës në gjak, rekomandohen disa metoda. Shtë e rëndësishme të përdorni insulinë me veprim të shkurtër dhe ta administroni atë jo më shumë se 5 herë për 24 orë para ngrënies. Shtë e nevojshme të matni nivelin e glukozës çdo 4 orë për një javë dhe në të njëjtën kohë të monitoroni shëndetin e pajisjes matëse me pajisje për injeksion insulinë. Equallyshtë po aq e rëndësishme të ndiqni regjimin e rekomanduar të ushtrimeve.

Lloji i fshehur i diabetit

Diabeti i fshehur është prediabeti, i cili konsiderohet një fazë e hershme e sëmundjes. Glikemia dhe glukozuria në fazën e prediabetes mbahen në nivelin fiziologjik. Sidoqoftë, një shkelje e marrjes së glukozës është karakteristikë e kësaj periudhe: pas ngarkimit të sheqerit, një rënie në sasinë e glukozës në parametrat fiziologjikë është shumë e ngadaltë në krahasim me normën.

Diabeti i fshehur mund të zgjasë mjaft kohë, deri në 10-15 vjet. Por mundësia që diabeti i fshehtë të bëhet një sëmundje e plotë është shumë e lartë. Shkaku i përparimit të sëmundjes mund të jetë një stres nervor i kaluar ose një infeksion viral. Diabeti i fshehtë nuk ka nevojë për trajtim të veçantë, por monitorimi mjekësor i gjendjes së pacientit është i nevojshëm.

Masat parandaluese

Në diabet, për të parandaluar një formë labile të patologjisë, është e nevojshme të përjashtohen rritje të papritura të sheqerit në gjak. Për ta bërë këtë, respektoni rregullat e mëposhtme:

 • ndiqni rreptësisht regjimin e aktivitetit të rekomanduar nga mjeku;
 • monitoron vazhdimisht nivelet e glukozës: pavarësisht nga koha e ditës, matjet duhet të bëhen çdo 4 orë;
 • pesë herë (në ditë) për të administruar insulinë me veprim të shkurtër para ngrënies;
 • monitorimi i shëndetit të njehsorit;
 • zgjidhni shiringat e duhura të insulinës.

Kursi labiloz i diabetit është i rrallë dhe më shpesh ndodh për shkak të mosrespektimit të ilaçeve ose një mënyrë jetese jo të saktë. Masat parandaluese mund të zvogëlojnë ndjeshëm rrezikun e një ndërlikimi të tillë. Zbulimi i tij është shumë më i lehtë nëse matni rregullisht nivelin e sheqerit dhe regjistroni lexime në një ditar.

Lloji i nënkompensuar i diabetit

Diabeti mellitus në thelb është një shkelje e metabolizmit të karbohidrateve, gjendja e së cilës po përpiqen të normalizohen gjatë trajtimit të sëmundjes. Arritja e rezultatit optimal nuk është e mundur në të gjithë pacientët; gjendja e metabolizmit të karbohidrateve në secilin pacient është i ndryshëm.

Ekzistojnë tre forma të diabetit që përcaktojnë shkallën e kompensimit të diabetit: të kompensuar, të nënkompensuar dhe të dekompensuar.

Në diabetin e kompensuar, sasia e sheqerit në gjak korrespondon me parametrat fiziologjikë, glukoza në urinë mungon. Me diabet të nënkompensuar, sasia e glukozës në gjak mund të ketë devijime të lehta nga vlerat normale, acetoni në urinë nuk zbulohet, glukozuria nuk është kritike.

Diabeti i dekompensuar është një formë e rrezikshme e sëmundjes në të cilën normalizimi i metabolizmit të karbohidrateve nuk ndodh: glicemia domethënëse, acetonuria dhe glukozuria vazhdojnë.

Diabetus Shqipëri