Levelfarë niveli i sheqerit në gjak konsiderohet normal Informacion që të gjithë duhet ta dinë!

Niveli i glukozës në gjakun e një personi nuk varet nga mosha e një personi. Pyetja është, cila është norma e sheqerit në gjak, sa glukozë duhet të jetë tek të rriturit dhe fëmijët? Norma është e njëjtë për të gjithë njerëzit, pavarësisht nga mosha dhe gjinia. Kjo është, norma është një për burrat, gratë dhe fëmijët. Sa eshte ajo

Tabela e glukozës në moshë

Deri në një muaj: 2,8-4,4 mmol / L.

Nën 14 vjeç: 3,2-5,5 mmol / L

14-60 vjet: 3,2-5,5 mmol / L.

60-90 vjet: 4,6-6,4 mmol / L.

90+ vjet: 4,2-6,7 mmol / L

Një person i shëndetshëm ka një nivel normal të sheqerit në agjërim 3,2 deri 5,5 mmol / L, që është norma e pranuar në ilaç. Pas ngrënies së ushqimit, lejohet një nivel i glukozës në gjak deri në 7,8 mmol / orë, ky është një tregues normal. Por norma e mësipërme e sheqerit në gjak vlen vetëm për materialin e marrë nga gishti.

Nëse analiza kryhet duke mbledhur gjak venoz në stomak bosh, sheqeri, domethënë sasia e tij, është më e lartë. Sheqeri i lejueshëm i gjakut në këtë rast është 6,1 mmol / L. Ky është gjithashtu norma.

Diabeti mellitus, pavarësisht nga lloji 1 ose 2, çon në faktin se sheqeri normal me gjak të dhuruar në stomak bosh në burra dhe gra të sëmurë rritet. Me rëndësi të madhe ka përbërja e ushqimit të konsumuar. Sidoqoftë, sasia e glukozës nuk bën të mundur përcaktimin e llojit të saktë të sëmundjes.

Për të ruajtur standardet e glukozës në trupin me diabet, është e rëndësishme të plotësoni të gjitha recetat e mjekut, domethënë, të merrni ilaçe, të ndiqni një dietë dhe të jeni aktiv fizikisht. Ju mund të zgjidhni për veten tuaj çdo sport dhe të angazhoheni në të. Atëherë norma e glukozës mund të jetë afër treguesve karakteristikë të një trupi të shëndetshëm.

Diagnoza e diabetit në të rriturit dhe fëmijët kryhet pasi të bëhet një test i shpejtë i gjakut për sheqerin. Shpesh, mjekët përdorin një tabelë të veçantë për të përcaktuar normën.

Lexoni artikullin:  Standardet për trajtimin e sëmundjeve të brendshme në praktikën e mjekut të familjes

Nivelet kritike të sheqerit në gjak tek burrat, gratë dhe fëmijët, që tregojnë praninë e sëmundjes, janë si më poshtë:

– kur merr gjak nga një gisht në stomak bosh, sheqeri ka një vlerë prej 6,1 mmol / l;

– kur mbledh gjak venoz në stomak bosh, sheqeri ka një vlerë prej 7 mmol / L.

Një tabelë e veçantë e përdorur nga mjekët tregon se sheqeri në gjak rritet në 10 mmol / l nëse jepet një analizë një orë pas vaktit. Norma e sheqerit në gjak pas ngrënies pas dy orësh është deri në 8 mmol / l. Dhe në mbrëmje, para gjumit, sheqeri, domethënë, niveli i tij në gjak ulet, norma në këtë rast arrin 6 mmol / l.

Sheqeri i gjakut, norma e të cilit është shkelur, në një të rritur ose fëmijë mund të jetë gjithashtu në një gjendje të ndërmjetme. Quhet prediabet. Në këtë rast, norma e sheqerit në gjak është shkelur, treguesit janë nga 5,5 në 6 mmol / L.

Zbulohet shkaku i diabetit! Për sheqerin në gjak ra në 4,5 mmol / l, së pari merrni.

Si të kontrolloni përmbajtjen e sheqerit?

Për të kontrolluar nivelin e sheqerit në gjak tek të rriturit ose njerëzit dhe treguesit e tij, është e nevojshme të kaloni një analizë në stomak bosh. Indikacionet për këtë mund të jenë të ndryshme – kruajtja e lëkurës, etja e vazhdueshme, urinimi i shpeshtë.

Matja bëhet në stomak bosh, pa ngrënë, gjaku dhurohet nga një gisht ose vena. Ju mund të bëni një analizë të nivelit të sheqerit në një institucion mjekësor pas emërimit të mjekut, ose në shtëpi duke përdorur një pajisje të veçantë të quajtur glukometër. Një metër i lëvizshëm i glukozës në gjak është shumë i lehtë për t’u përdorur.

Shqyrtimet në lidhje me këtë pajisje janë vetëm pozitive. Vetëm një pikë e vogël gjaku është e nevojshme për të provuar sheqerin tek burrat, gratë ose fëmijët. Matësi do të shfaq leximet e sheqerit pasi matja të jetë marrë për 5-10 sekonda në ekran.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i kanellës për diabetin

Nëse glukometri i lëvizshëm jep prova që niveli i sheqerit në gjak është shumë i lartë përpara se të hahet, duhet të kaloni një test shtesë gjaku për sheqerin nga një venë në laboratorin e klinikës. Kjo metodë është më e dhimbshme, por do të japë lexime të sakta të sheqerit në gjak.

Kjo do të thotë, sasia e sheqerit do të zbulohet. Më tej, mjeku do të përcaktojë nëse kjo është norma apo jo. Kjo matje kërkohet vetëm në fazën fillestare të diagnostikimit të diabetit. Mbahet në mëngjes, në stomak bosh, përpara se të hahet.

Me simptoma të theksuara karakteristike për diabetin, zakonisht është e mjaftueshme të bëhet një analizë në stomak bosh. Në mungesë të simptomave karakteristike, diagnoza bëhet nën kushtin e vlerave të larta të glukozës të marra dy herë nëse analiza është marrë në ditë të ndryshme. Kjo merr parasysh testin e parë të gjakut për sheqerin e marrë në stomak bosh para ngrënies, duke përdorur glukometrin e pajisjes, dhe të dytën – nga një venë.

Disa para se të bëni dietë, ndiqni një dietë. Kjo nuk kërkohet pasi që sheqeri në gjak mund të jetë i pasigurt. Por mos abuzoni me ushqimet e ëmbla.

Urologët janë të mpirë! Prostatiti do të digjet në ditë nëse derdhni të zakonshëm në ujë të ngrohtë.

Diabetus Shqipëri