Llojet, simptomat, trajtimi dhe parandalimi i diabetit një udhëzues i hollësishëm i sëmundjes

Anastasia Kuts SIDA.CENTER

A mund të hahet diabeti i ëmbël? Nga vjen ai? Cilat simptoma mund të diagnostikohen? Këto dhe pyetje të tjera të njohura për SIDA.KENER-it i përgjigjen kandidati i shkencave mjekësore dhe profesori i asociuar i departamentit të endokrinologjisë të RNIMU me emrin N.I. Pirogova Yuri Poteshkin.

Isfarë është diabeti dhe nga vjen?

Ky është një emër i zakonshëm për një grup sëmundjesh që shoqërohen me rritje të niveleve të sheqerit – glukozës në gjak. Në diabet, shfaqen probleme me prodhimin dhe transmetimin ndërqelizor të insulinës.

Tani dihet se ekzistojnë më shumë se dy lloje të diabeteve, të gjitha sheqeri i bashkon ato. Vetë emri i diabetit mellitus u shfaq sepse urina e njerëzve me këtë diagnozë është e ëmbël – kjo është mënyra se si diabeti ishte përcaktuar më herët.

Siç shpjegon Organizata Botërore e Shëndetit, diabeti zhvillohet kur pankreasi prodhon sasi të pamjaftueshme të insulinës hormonale ose kur trupi nuk është në gjendje të përdorë siç duhet hormonin e tij të prodhuar. Dhe insulina, nga ana tjetër, është përgjegjëse për rregullimin e nivelit të glukozës në gjak.

Cilat lloje të diabetit ekzistojnë dhe si ndryshojnë ato?

Diabeti mellitus është i dy llojeve, por kjo është një ide klasike, në fakt ka më shumë prej tyre.

Diabeti i tipit 1 shoqërohet me shkatërrimin e qelizave beta, i cili lehtësohet nga sëmundjet autoimune dhe pothuajse çdo infeksion viral, madje edhe një sistemik si SARS ose gripi. Në të njëjtën kohë, në mënyrë që diabeti tip 1 të zhvillohet në këtë mënyrë, ju duhet të keni një predispozitë të caktuar gjenetike.

Qelizat beta janë qeliza pankreatike që prodhojnë insulinë. Vetëm ata në tërë trupin janë në gjendje ta bëjnë këtë. Nëse të paktën 80% e qelizave beta vdesin, atëherë një person së pari takohet hiperglicemia – një rritje e sheqerit. Farë kërcënon shfaqjen e komplikimeve mikrovaskulare – probleme me retinën e syrit për shkak të dëmtimit të enëve të gjakut, dëmtimit të veshkave. Në fund të fundit, e gjithë kjo çon në paaftësi të pacientit.

mbi temën

Shoqëri

"Sheqeri është si kokaina": çfarë do të ndodhë me trupin nëse hani një ton të ëmbël?

Përveç kësaj, me nivele të ngritura të sheqerit, mund të merret ateroskleroza (ngushtimi i lumenit të enëve të gjakut nga pllaka aterosklerotike në muret e arterieve) dhe neuropatia (një sëmundje që shfaqet për shkak të shkeljes së funksionit të një nervi). Këto sëmundje gjithashtu mund të shkaktojnë paaftësi njerëzore apo edhe vdekje.

Lexoni artikullin:  Fasule për diabet mellitus tip 2 mjetet juridike popullore

Për dallim nga lloji i 1, i cili shfaqet papritmas, 2 – zhvillohet shumë ngadalë. Së pari vjen faza e prediabetes, kur sheqeri i agjërimit rritet në 6,1 – 6,9 mmol / l, dhe nga 7 mmol / l – diabeti tashmë është sipas standardeve ruse. Në këtë rast, niveli i sheqerit të agjëruar nën 6,1 mmol / l konsiderohet normë.

Ky lloj diabeti është i lidhur ngushtë me gjenetikën njerëzore, kështu që herët a vonë do të shfaqet nëse ka një të afërm të drejtpërdrejtë (prindërit, gjyshërit). Gjëja kryesore është që të drejtoni një mënyrë jetese të shëndetshme te prediabeti, dhe kur të shfaqet, të shtyni fazën e diabetit tip 2 për 10-20 vjet përpara me ndihmën e terapisë dhe pilulave speciale, për shembull, Metformin.

Më parë, diabeti tip 2 quhej i pavarur nga insulina, ose i rritur, sepse u zhvillua për shkak të përdorimit joefektiv të insulinës hormonale nga trupi. Ky lloj është më i zakonshmi për shkak të rritjes së numrit të personave me mbipeshë dhe mungesës së aktivitetit fizik.

Për dallim nga simptomat e tipit 1, në të dytin ato janë më pak të theksuara, kështu që ju duhet ta identifikoni atë në një ekran para se të fillojnë të shfaqen komplikimet. Deri kohët e fundit, tipi 2 u gjet kryesisht tek të rriturit, por kohët e fundit, mjekët gjithnjë e më shumë kanë filluar ta diagnostikojnë atë tek fëmijët.

Ekziston edhe diabeti gestacional – është i veçantë për gratë shtatzëna. Sëmundja manifestohet ose nga dëmtimi i placentës, ose nga një rritje në prodhimin e insulinës në fetus për shkak të hiperglicemisë së nënës, kështu zhvillohet trashje intrauterine.

Si rregull, ai kalon pas lindjes së foshnjës, por nëna ka një rrezik të zhvillojë diabetin tip 2. Prandaj, pas zbulimit të diabetit gestacional, mjekët vëzhgojnë gruan.

Ekziston diabeti latent autoimun. Shtë e ngjashme me llojin 1, që zhvillohet vetëm në moshën madhore. Ata kalojnë në injeksione të insulinës pas rreth pesë vjetësh, dhe jo menjëherë, si me të parën.

Si duken simptomat e para të diabetit?

Një person nuk ndjen simptoma të para – gjithçka tregon një test gjaku. Nëse ka simptoma të dukshme: etje të rritur, urinim të shpeshtë dhe dëshirë për të ngrënë, humbje peshe, vizion të paqartë, mpirje ose dhimbje të qepur në këmbë, atëherë tashmë jeni vonë – ju patjetër që keni diabet. Detyra e mjekëve është saktësisht të zbulojnë diabetin përpara simptomave, kështu që nuk keni nevojë të prisni për to, por periodikisht bëni një test gjaku.

Lexoni artikullin:  Mjetet juridike popullore për diabetin; lëng dhe trajtim bimor

Shfaqjet duhet të bëhen çdo tre vjet nëse tregohet. Njerëz mbi 45 vjeç – në çdo peshë. Deri në moshën 45 vjeç – mbipesha (me një indeks të masës trupore 25 ose më shumë) dhe rritje të kolesterolit total (nëse është mbi 4,5 mmol / l), presion të lartë të gjakut ose me një predispozicion gjenetik ndaj diabetit, i marrë nga të afërmit e drejtpërdrejtë.

Nëse nuk ka indikacione, megjithëse ato mund të copëtohen nga shumë njerëz, atëherë nuk mund ta kontrolloni gjakun deri në 45 vjet. Njerëzit e tjerë me karakteristika të peshës, trashëgimi të dobët dhe me indikacionet e tjera të përshkruara më lart duhet të dhurojnë gjakun e tyre çdo tre vjet. Kjo mund të bëhet falas në klinikë.

Cili lloj është më i rrezikshëm dhe cili është duke u trajtuar?

Me diabet tip 1, ekziston mundësia që të vdisni shpejt nga komplikimet akute. Ketoacidoza (një shkelje e metabolizmit të karbohidrateve për shkak të mungesës së insulinës) mund të fillojë të zhvillohet, për shkak të së cilës një person do të përfundojë në kujdes intensiv me gjendje kome.

Rreziku i dytë është zhvillimi i komplikimeve mikrovaskulare me pika sheqeri, të cilat jo gjithmonë mund të shihen nëse glukoza kontrollohet dobët ose merret doza e gabuar e insulinës.

Kur lloji i 2-të i diabetit, rreziku është i ndryshëm – asgjë nuk dëmton me të, kështu që njerëzit mund të vazhdojnë të udhëheqin një mënyrë jetese jo të shëndetshme pa simptoma për një kohë të gjatë. Por, atëherë shfaqen në mënyrë të konsiderueshme probleme me punën e trurit dhe arteriosklerozës. Me diabetin, pllakat nuk zhvillohen aty ku janë hedhur gjenetikisht, por kudo që të munden. Si rezultat, fillojnë problemet e zemrës, gjë që nuk ju lejon të luani sport dhe të udhëheqni një mënyrë jetese aktive, dhe kjo është e nevojshme për të parandaluar zhvillimin e diabetit për disa vite që vijnë – në fund të fundit, asnjë lloj nuk mund të kurohet.

Si të shmangni diabetin?

Kjo është e pamundur, sepse ne nuk dimë si të rivendosim qelizat beta ende. Në nivele të larta sheqeri (më shumë se 10 mmol / l), qelizat beta vdesin edhe më shpejt, dhe njerëzit fillojnë të kalojnë në insulinë sesa të ruajnë shëndetin e tyre me pilula.

Me tipin 1, gjithmonë duhet të injektoni insulinë, nëse një person nuk ka një "muaj mjalti" të diabetit mellitus (një gjendje ku jo të gjitha qelizat beta kanë vdekur) – zgjat nga një muaj në gjashtë muaj në një vit. Ka mashtrues që spekulojnë këtë, ata thonë se mund të kurojnë diabetin tip 1 gjatë kësaj periudhe.

Lexoni artikullin:  Dieta e Parandalimit të Diabeteve

Me sa duket, kur zbuluan për herë të parë sëmundjen, ekziston një shans me ndihmën e tabletave të zgjasin jetën e qelizave të mbetura beta. Duke i besuar njerëzit fillojnë të mendojnë se janë të shëndetshëm dhe ndalojnë kontrollimin e gjakut. Si rezultat, ata mund të marrin një kujdes intensiv me ketoacidozën.

Në fakt, ne nuk mund ta zgjasim "muajin e mjaltit" sepse antitrupat vrasin të gjitha qelizat beta që mbeten në trup. Mënyra e vetme për të jetuar pa injeksione është përmes sistemeve të trajtimit vetë-rregullues. Kjo është kur një sistem "lak i mbyllur" është i instaluar në trupin e njeriut, i cili përbëhet nga një sensor për monitorim të vazhdueshëm të glukozës dhe një pompë insuline që lëshon insulinë në kohën e duhur. Sidoqoftë, ky mekanizëm ka probleme me matjen, dhe kështu furnizimin e ilaçit.

Diabeti i tipit 2 zhvillohet ngadalë, por, siç u përmend më lart, shoqërohet me një predispozicion gjenetik. Edhe nëse një person udhëheq një mënyrë jetese aktive, ai ka një peshë ideale, presion, nivelin e kolesterolit, ai ende nuk do të largohet nga sëmundja nëse ka të afërm me këtë lloj diabeti. Por saktësisht kur ai shfaqet – kjo varet nga personi: nëse pesha është e madhe, atëherë ai mund të zhvillohet në 30 vjet, dhe me një mënyrë jetese të shëndetshme mund të arrini vetëm në 80 vjeç.

Kindfarë lloj jetese konsiderohet i shëndetshëm?

Ushqimi racional, duke përjashtuar ushqimet që çojnë në shtim në peshë; aktivitet fizik i moderuar (për shembull, duke ecur 10 hapa në ditë) – këto masa mund të vonojnë zhvillimin e diabetit për disa vjet, dhe në rastin më të mirë, një person nuk ka kohë të jetojë deri në pleqëri. Përveç ecjes, OBSH rekomandon gjithashtu të kaloni 150 minuta në javë në një ngarkesë atletike: çiklizëm, not dhe vrapim.

Ju duhet gjithashtu t’i nënshtroheni shqyrtimit për diabetin në mënyrë që të keni kohë ta vini re atë, përpara komplikimeve.

Jo vetëm mosrespektimi i këtyre rekomandimeve, por edhe paragjykimet e pacientëve me diabet ndërhyjnë në mbajtjen e një gjendje të shëndetshme. Disa njerëz me diabet tip 1 kanë frikë nga sheqeri i ulët dhe mbajnë glukozë mbi normale (gjë që varet gjithashtu nga faktorët individualë), gjë që çon në komplikime mikrovaskulare.

Diabetus Shqipëri