Medikamente për diabetin tip 2 (2)

Një gjendje në të cilën numrat e presionit të gjakut tejkalojnë kufirin e sipërm të pranueshëm quhet hipertension. Si rregull, ne po flasim për 140 mm RT. Art. presioni sistolik dhe RT 90 mm. Art. diastolic. Hipertensioni dhe diabeti mellitus janë patologji që mund të zhvillohen paralelisht, duke forcuar efektet negative të njëri-tjetrit.

Me një rritje të presionit të gjakut në sfondin e një "sëmundje të ëmbël", rreziku i zhvillimit të patologjive kardiake, dështimit të veshkave, verbërisë dhe gangrenës së ekstremiteteve të poshtme rritet dhjetëfish. Shtë e rëndësishme të mbani numrat në standarde të pranueshme. Për këtë qëllim, mjekët rekomandojnë një dietë dhe përshkruajnë ilaçe. Cilat pilula presioni janë të përshkruara për diabetin mellitus tip 2, cilat janë tiparet e përdorimit të tyre, konsiderohet në artikull.

Pse rritet presioni i gjakut me diabet?

Forma të ndryshme të "sëmundjes së ëmbël" kanë mekanizma të ndryshëm për formimin e hipertensionit. Lloji i varur nga insulina shoqërohet me numër të lartë të presionit të gjakut kundër lezioneve renale glomerulare. Lloji jo i varur nga insulina manifestohet kryesisht në hipertension, madje përpara se të shfaqen simptoma specifike të patologjisë kryesore, pasi që një nivel i lartë presioni është një pjesë integrale e të ashtuquajturit sindromë metabolike.

Variantet klinike të hipertensionit që zhvillohen në sfondin e llojit të dytë të diabetit:

 • forma primare – ndodh në çdo pacient të tretë;
 • formë e izoluar sistolike – zhvillohet në pacientët e moshuar, karakterizohet nga numra normal më të ulët dhe numra të lartë të lartë (në 40% të pacientëve);
 • hipertensioni për shkak të dëmtimit të veshkave – 13-18% të rasteve klinike;
 • presioni i lartë i gjakut në patologjinë e gjëndrës mbiveshkore (tumori, sindroma e Itenko-Cushing) – 2%.

Lloji i varur nga insulina jo nga insulina karakterizohet nga rezistenca ndaj insulinës, domethënë, pankreasi prodhon një sasi të mjaftueshme të insulinës (një substancë aktive hormonale), por qelizat dhe indet në periferi të trupit të njeriut thjesht nuk e "vërejnë" atë. Mekanizmat kompensues kanë për qëllim sintezën e rritur të hormoneve, e cila në vetvete rrit nivelin e presionit.

Kjo ndodh si më poshtë:

 • ka aktivizim të departamentit simpatik të Asamblesë Kombëtare;
 • sekretimi i lëngjeve dhe kripërave nga aparati renal është i dëmtuar;
 • kripërat dhe jonet e kalciumit grumbullohen në qelizat e trupit;
 • hiperinsulinizmi provokon shfaqjen e çrregullimeve të elasticitetit të enëve të gjakut.

Me përparimin e sëmundjes themelore, vuajnë anijet periferike dhe koronare. Pllakat depozitohen në shtresën e tyre të brendshme, të cilat çojnë në ngushtimin e lumenit vaskular dhe zhvillimin e aterosklerozës. Kjo është një lidhje tjetër në mekanizmin e fillimit të hipertensionit.

Për më tepër, pesha e trupit të pacientit rritet, veçanërisht kur bëhet fjalë për shtresën e yndyrës që depozitohet rreth organeve të brendshme. Lipidet e tilla prodhojnë një numër substancash që provokojnë një rritje të presionit të gjakut.

Në cilin numër duhet të zvogëlohen njerëzit me presion?

Diabeti – pacientët të cilët rrezikojnë të zhvillojnë patologji nga muskujt e zemrës dhe enët e gjakut. Nëse pacientët reagojnë mirë ndaj trajtimit, në 30 ditët e para të terapisë, është e dëshirueshme që të ulet presioni i gjakut në 140/90 mm Hg. Art. Tjetra, duhet të përpiqeni për shifrat sistolike prej 130 mm Hg. Art. dhe diastolike – 80 mm RT. Art.

Lexoni artikullin:  Karakteristikat e trajtimit të dështimit kronik të zemrës tek të moshuarit

Nëse pacienti është i vështirë të tolerojë trajtimin e ilaçeve, normat e larta duhet të ndalen me një ritëm të ngadaltë, duke u zvogëluar me rreth 10% nga niveli fillestar në 30 ditë. Me përshtatjen, rishikimi i regjimit të dozave, tashmë është e mundur të rritet dozimi i ilaçeve.

Përdorimi i drogës

Përzgjedhja e barnave për terapi kryhet nga një specialist i kualifikuar i cili sqaron pikat e mëposhtme:

 • niveli i glikemisë së pacientit;
 • treguesit e presionit të gjakut;
 • cilat ilaçe përdoren për të arritur kompensimin e sëmundjes themelore;
 • prania e komplikimeve kronike nga veshkat, analizues vizual;
 • sëmundjet shoqëruese.

Ilaçet efektive për presionin në diabet duhet të zvogëlojnë treguesit në mënyrë që trupi i pacientit të përgjigjet pa zhvillimin e efekteve anësore dhe komplikimeve. Për më tepër, ilaçet duhet të kombinohen me agjentë hipoglikemikë, të mos kenë një efekt negativ në gjendjen e metabolizmit të lipideve. Droga duhet të "mbrojë" aparatin renal dhe muskujt e zemrës nga efektet negative të hipertensionit.

Mjekësia moderne përdor disa grupe ilaçesh:

 • ilaçe diuretike;
 • ARB-II;
 • Frenuesit e ACE;
 • BPC;
 • β-bllokues.

Ilaçet shtesë konsiderohen α-bllokues dhe ilaçi Rasilez.

Frenuesit e ACE

Këto fonde janë caktuar së pari. Substancat aktive të grupit parandalojnë prodhimin e një enzime që promovon sintezën e angiotensin-II. Substanca e fundit provokon një ngushtim të arteriolave ​​dhe kapilarëve dhe jep një sinjal në gjëndrat mbiveshkore që ju nevojiten për të mbajtur ujin dhe kripërat në trup. Rezultati i terapisë është i mëposhtmi: uji dhe kripa e tepërt ekskretohen, enët e gjakut zgjerohen, shifrat e presionit ulen.

Pse mjekët u rekomandojnë këtij grupi pacientëve:

 • ilaçet mbrojnë enët renale nga efektet negative të hipertensionit;
 • parandaloni përparimin e dëmtimit të aparatit renal edhe nëse një sasi e vogël e proteinave në urinë tashmë është shfaqur;
 • HELL nuk bie nën normalen;
 • disa mjete juridike mbrojnë muskujt e zemrës dhe enët koronare;
 • ilaçet rrisin ndjeshmërinë e qelizave dhe indeve ndaj veprimit të insulinës.

Trajtimi me ACE frenues kërkon që pacienti të refuzojë plotësisht kripën në dietë. Sigurohuni që të bëni monitorim laboratorik të elektroliteve në gjak (veçanërisht kaliumi).

Lista e përfaqësuesve të grupit:

 • enalapril;
 • kaptopril;
 • lisinopril;
 • fosinopril;
 • Spirapril et al.

Ndoshta përdorimi kompleks i frenuesve ACE me përfaqësuesit e ilaçeve diuretike. Kjo siguron një ulje të shpejtë të presionit të gjakut, prandaj lejohet vetëm për ata pacientë që reagojnë mirë në terapi.

diuretics

Nëse ka nevojë për të përdorur këtë grup, duhet të zgjidhni përfaqësues me efikasitet të lartë me efekte minimale anësore. Nuk këshillohet që të “mbërtheheni” me diuretikë, pasi ato largojnë masivisht jonet e kaliumit nga trupi, priren të mbajnë kalciumin dhe të rritin numrat e kolesterolit në rrjedhën e gjakut.

Diuretikët konsiderohen ilaçe që ndalojnë manifestimet e hipertensionit, por nuk e eleminojnë shkakun rrënjësor të tij. Ekzistojnë disa nëngrupe të barnave diuretike. Mjekët vlerësojnë shumë tajzidët – ata janë në gjendje të zvogëlojnë rrezikun e dëmtimit të muskujve të zemrës nga një sfond i presionit të lartë të gjakut për një çerek. Shtë kjo nëngrup që përdoret në trajtimin e hipertensionit në sfondin e diabetit mellitus tip 2.

Doza të vogla të tiazidëve nuk ndikojnë në mundësinë e arritjes së kompensimit për "sëmundjen e ëmbël", nuk ndërhyjnë në proceset e metabolizmit të lipideve. Tiazidet janë kundërindikuar në dështimin e veshkave. Ato zëvendësohen me diuretikë në lak, veçanërisht në prani të edemës në trupin e pacientit.

Lexoni artikullin:  Glukoza normale e gjakut si të përcaktohet (tabela)

β-bllokuesit

Përfaqësuesit e grupit janë të ndarë në disa nëngrupe. Nëse një pacienti është përshkruar terapi me bllokues β, duhet të kalojë pak kohë për të kuptuar klasifikimin e tyre. β-bllokuesit janë ilaçe që ndikojnë në receptorët β-adrenergjik. Këto të fundit janë dy llojesh:

 • β1 – janë të vendosura në muskulin e zemrës, veshkat;
 • β2 – lokalizuar në bronke, në hepatocitet.

Përfaqësuesit selektiv të β-bllokuesve veprojnë drejtpërdrejt në receptorët β1-adrenergjikë, dhe jo ata selektivë në të dy grupet e receptorëve të qelizave. Të dy nëngrupet janë po aq të efektshme në luftimin e presionit të lartë të gjakut, por ilaçet selektive karakterizohen nga më pak efekte anësore nga trupi i pacientit. Ato rekomandohen për diabetikët.

Ilaçet në grup përdoren domosdoshmërisht në kushtet e mëposhtme:

 • sëmundje koronare të arteries;
 • insuficienca e miokardit;
 • periudha akute pas një sulmi në zemër.

Me një formë të pavarur nga insulina e diabetit mellitus, në vijim përdoren barna të përdorura gjerësisht për presion:

BKK (antagonistët e kalciumit)

Drogat në grup ndahen në dy nëngrupe të mëdha:

 • jo-dihidropiridine BCC (Verapamil, Diltiazem);
 • dihidropiridina BCC (Amlodipina, Nifedipina).

Nëngrupi i dytë zgjeron lumen e enëve me praktikisht asnjë efekt në funksionin e tkurrjes së muskujve të zemrës. Nëngrupi i parë, përkundrazi, kryesisht prek kontraktueshmërinë e miokardit.

Nëngrupi jo-dihidropiridinë përdoret si një mjet shtesë për të luftuar hipertensionin. Përfaqësuesit zvogëlojnë sasinë e proteinave dhe albuminave të sekretuara në urinë, por nuk kanë një efekt mbrojtës në aparatin renal. Gjithashtu, ilaçet nuk ndikojnë në metabolizmin e sheqerit dhe lipideve.

Nën-grupi i dihidropiridinës është i kombinuar me β-bllokues dhe frenues të ACE, por nuk është i përshkruar në prani të sëmundjes koronare të zemrës tek diabetikët. Antagonistët e kalciumit të të dy nëngrupeve përdoren në mënyrë efektive për të luftuar hipertensionin e izoluar sistolik në pacientët e moshuar. Në këtë rast, rreziku i zhvillimit të goditjeve është ulur disa herë.

Efektet anësore të mundshme të trajtimit:

 • marramendje;
 • ënjtje e ekstremiteteve të poshtme;
 • kefalagjia;
 • ndjenja e nxehtësisë;
 • palpitacionet e zemrës;
 • hiperplazia gingive (në sfondin e terapisë afatgjatë me Nifedipinë, pasi merret në mënyrë sublinguale).

ARB-II (antagonistët e receptorit të angiotenzinës)

Patientdo pacient i pestë që është duke kaluar trajtim për hipertension me ACE frenues ka një kollë si një efekt anësor. Në këtë rast, mjeku transferon pacientin të marrë antagonistë të receptorit të angiotenzinës. Ky grup ilaçesh është pothuajse plotësisht në përputhje me ilaçet e ACE-frenues. Ka kundërindikacione të ngjashme dhe veçori të përdorimit.

Rasilez

Ilaçi është një frenues selektiv i reninës, ka një aktivitet të theksuar. Substanca aktive bllokon procesin e shndërrimit të angiotensin-I në angiotensin-II. Një ulje e vazhdueshme e presionit të gjakut arrihet përmes trajtimit të zgjatur me ilaçin.

Ilaçi përdoret si për terapi të kombinuar, ashtu edhe në formën e monoterapisë. Nuk ka nevojë të rregulloni dozën e barit tek të moshuarit. Efekti antihipertensiv dhe shpejtësia e fillimit të tij nuk varen nga gjinia, pesha dhe mosha e pacientit.

Rasilez nuk është i përshkruar gjatë periudhës së lindjes së fëmijës dhe atyre grave që planifikojnë në të ardhmen e afërt të krijojnë një fëmijë. Kur ndodh shtatzënia, terapia me ilaçe duhet të ndërpritet menjëherë.

Efektet anësore të mundshme:

 • diarre;
 • skuqje në lëkurë;
 • anemia;
 • nivele të rritura të kaliumit në gjak;
 • kollë e thatë.

Në sfondin e marrjes së dozave të konsiderueshme të barit, është e mundur një ulje e theksuar e presionit të gjakut, e cila duhet të rikthehet me terapi mirëmbajtjeje.

Lexoni artikullin:  Diabeti pankreatogjenik mellitus

a-адреноблокаторы

Ekzistojnë tre ilaçe të grupit kryesor që përdoren për trajtimin e hipertensionit në diabet. Këto janë Prazosin, Terazosin, Doxazosin. Për dallim nga ilaçet e tjerë antihipertensivë, përfaqësuesit e α-bllokuesve ndikojnë në mënyrë të favorshme në kolesterolin në gjak, nuk ndikojnë në gliceminë, zvogëlojnë shifrat e presionit të gjakut pa një rritje të konsiderueshme të rrahjeve të zemrës.

Trajtimi me këtë grup ilaçesh shoqërohet me një rënie të mprehtë të presionit të gjakut kundër një sfondi të një ndryshimi në pozicionin e trupit në hapësirë. Madje është humbje e mundshme e vetëdijës. Zakonisht, një efekt i tillë anësor është karakteristik për marrjen e dozës së parë të ilaçit. Gjendja patologjike paraqitet te pacientët të cilët refuzuan të përfshijnë kripë në dietë dhe kombinojnë dozën e parë të bllokuesve alfa me ilaçe diuretike.

Parandalimi i gjendjes përfshin rekomandimet e mëposhtme:

 • refuzimi i marrjes së diuretikëve disa ditë para dozës së parë të barit;
 • doza e parë duhet të jetë sa më e vogël;
 • ilaçi i parë këshillohet para pushimit të natës, kur pacienti tashmë është në shtrat.

Si të zgjidhni pilula për një rast specifik klinik?

Ekspertët modernë rekomandojnë përdorimin e disa ilaçeve të grupeve të ndryshme në të njëjtën kohë. Një efekt paralel në pjesë të ndryshme të mekanizmit të zhvillimit të hipertensionit e bën trajtimin e një gjendje patologjike më efektive.

Terapia e kombinimit ju lejon të përdorni dozat më të vogla të ilaçeve, dhe shumica e ilaçeve ndalojnë efektet anësore të njëri-tjetrit. Regjimi i trajtimit zgjidhet nga mjeku që merr pjesë në bazë të rrezikut të zhvillimit të komplikimeve të diabetit mellitus (sulmi në zemër, goditje në tru, dështimi i veshkave, patologjia vizuale).

Në rrezik të ulët, rekomandohet monoterapi me dozë të ulët. Nëse është e pamundur të arrihet presioni optimal i gjakut, specialisti përshkruan një ilaç të ndryshëm, dhe nëse është joefikas, një kombinim i disa ilaçeve të grupeve të ndryshme.

Një rrezik i lartë i dëmtimit të zemrës dhe enëve të gjakut kërkon trajtim fillestar me një kombinim të 2 ilaçeve në doza të ulëta. Nëse terapia nuk lejon të arrihet rezultati optimal, mjeku mund të sugjerojë shtimin e një ilaçi të tretë në një dozë të ulët ose të përshkruaj të njëjtat dy ilaçe, por në dozën maksimale. Në mungesë të arritjes së nivelit të synuar të presionit të gjakut, një regjim terapie prej 3 ilaçesh përshkruhet në dozat më të larta të lejueshme.

Algoritmi për zgjedhjen e ilaçeve për hipertension në sfondin e një "sëmundje të ëmbël" (në faza):

 1. Rritja kryesore e presionit të gjakut është emërimi i një ACE frenues ose ARB-II.
 2. Presioni i gjakut është më i lartë se normal, por proteina nuk zbulohet në urinë – shtimi i BKK, një diuretik.
 3. Presioni i gjakut është më i lartë se normal, një sasi e vogël e proteinave vërehet në urinë – shtimi i BKK të zgjatur, tiazidëve.
 4. SHUM mbi normale në kombinim me dështimin kronik të veshkave – shtimi i një diureze loop, BKK.

Duhet të mbahet mend se një specialist pikturon çdo regjim trajtimi vetëm pasi të kryejë të gjitha studimet e nevojshme laboratorike dhe instrumentale. Vetë-mjekimi është i përjashtuar, pasi efektet anësore të marrjes së ilaçeve mund të çojnë në pasoja të rënda dhe madje edhe në vdekje. Përvoja e një specialisti do t'ju lejojë të zgjidhni opsionin më të mirë të trajtimit pa dëme shtesë në shëndetin e pacientit.

Diabetus Shqipëri