Në mbrëmje, sheqeri në gjak është normal, ndërsa në mëngjes është ngritur pse ndodh kjo

Për shumë pacientë me diabet, është normale të filloni mëngjesin jo me kafe, por me një matje të glukozës në gjak. Prandaj, pyetja se pse sheqeri në gjak është normal në mbrëmje dhe në mëngjes është ngritur, shumica e pacientëve shqetësohen.

Si ndryshon glukoza gjatë ditës

Pothuajse çdo ndryshim që trupi ynë pëson shoqërohet me ndryshime në mirëqenie dhe probleme shëndetësore. Kështu, për shembull, me një ngarkesë në një organ, një reagim mund të jetë një rritje e mprehtë e sheqerit dhe një sëmundje e tillë si hiperglicemia.

Morningdo mëngjes trupi juaj zgjohet, gjë që vjen nga sinjalet e hormoneve të rritjes. Për ca kohë në mëngjes, ata shtypin efektin aktiv të insulinës në nivelet e glukozës, duke i dhënë të ashtuquajturën "kamban" për fillimin e zgjimit të një personi. Një rritje e glukozës në gjak bie midis katër dhe tetë në mëngjes. Sheqeri i lartë gjithashtu mund të shkaktohet nga lëshimi i një doze shtesë të glukozës nga mëlçia, e cila ndihmon në zgjimin dhe fillimin e punës aktive.

Sigurisht, është e nevojshme të monitorohet vazhdimisht se si sheqeri në gjak rritet ose bie. Dhe nëse rritja zgjat gjatë gjithë ditës, atëherë është më mirë të kontaktoni një specialist i cili do t'ju rekomandojë ilaçe që ndihmojnë në rregullimin e dozës së ndarë të insulinës në mbrëmje. Insulina në mëngjes do të ndihmojë në balancimin e glukozës së lëshuar nga mëlçia. Për më tepër, ekziston një mënyrë e shëndetshme për të zvogëluar "sindromën e zgjimit të mëngjesit" pa marrë asnjë ilaç. Dalja mund të jetë refuzimi i përdorimit të sasive të mëdha të karbohidrateve për darkë. Shtë e mundur të shtypni ngritjet e mëngjesit në sheqerin në gjak duke injektuar insulinë midis katër dhe gjashtë në mëngjes. Kjo do të ndihmojë në shtypjen e sëmundjes në mëngjes, por receta përshkruhet rreptësisht nga mjeku juaj. Në rastet e dozimit të gabuar ose përdorimit të papërgjegjshëm të tabletave për uljen e sheqerit, mund të fitoni një sëmundje siç është hipoglikemia.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i komplikimeve të diabeteve (2)

Arsyet e niveleve të sheqerit

Kur analizoni testet biokimike të gjakut të një pacienti, mund të formohet një mendim i gabuar në lidhje me diabetin. Një rritje e glukozës në gjak jo gjithmonë tregon një diagnozë të tillë dhe praninë e patologjive të tmerrshme. Nëse marrim parasysh arsyet kryesore pse sheqeri hidhet në gjak, atëherë njerëzit plotësisht të shëndetshëm nuk duhet të përjashtohen. Ekzistojnë ndryshime fiziologjike në trupin e njeriut që shkaktojnë ngritjen e glukozës në mëngjes. Në jetën moderne, ka situata kur një rënie ose rritje e mprehtë e sheqerit në gjak është thjesht e nevojshme. Po flasim për situata ekstreme, dhe shpërthimi i provokuar është i përkohshëm dhe nuk ka pasoja të rënda për njerëzit. Një shembull është ndryshimet e mëposhtme në jetën e përditshme:

 • tendosje e rëndë fizike, stërvitje ose punë e tepruar fizike në vendin e punës;
 • aktiviteti mendor i rritur dhe i zgjatur (testet e kalimit, bërja e një raporti);
 • situata ekstreme që kërcënojnë jetën e njeriut;
 • një ndjenjë e fortë frike ose frike;
 • përjetuan stres të rëndë (humbje të të dashurve).

Të gjitha arsyet e mësipërme janë të përkohshme, dhe niveli i glukozës në gjak kthehet në normale menjëherë pas ndërprerjes së ekspozimit në trupin e faktorëve provokues të mësipërm. Nëse sheqeri kërcehet në situata të tilla, atëherë kjo nuk do të thotë blerje e ndonjë sëmundje serioze. Kjo sjellje e trupit duhet të konsiderohet si një reagim mbrojtës që ndihmon një person të kapërcejë vështirësitë dhe të kthehet në normalitet.

Por nuk duhet të harrojmë për arsyet më domethënëse të rritjes së glukozës në gjak. Ndryshimet patologjike në trup mund të jenë gjithashtu një burim i një problemi të tillë, dhe një rritje në mëngjes në nivelin normal të glukozës mund të jetë sinjali i parë për trajtim të menjëhershëm.

Llojet e mëposhtme të sëmundjeve mund të ndikojnë në nivelin e sheqerit në gjak:

 • sulmi i epilepsisë;
 • tronditje dhimbjeje;
 • dëmtimet e trurit;
 • sindromi i dhimbjes;
 • sëmundje djegie;
 • goditje cerebrale;
 • infarkt miokardi;
 • kirurgji;
 • dëmtimet dhe frakturat;
 • patologji në mëlçi.
Lexoni artikullin:  Veza me limon për të ulur vlerësimet e sheqerit në gjak për diabetin tip 2

Simptomat e diabetit

Me një rritje të sheqerit në gjak, mund të vëreni disa ndryshime ose simptoma të një sëmundje serioze për pacientin. Më e zakonshme është etja e vazhdueshme. Ky fenomen është për shkak të faktit se me sheqer të rritur trupi vazhdimisht humbet ujë dhe nuk është në gjendje ta mbajë atë për një kohë të gjatë. Një shtesë ose një simptomë individuale e diabetit është goja e thatë. Glukoza thith gjithë ujin që vjen, nga i cili në tru vjen një sinjal nga të gjitha organet për mungesën e ujit.

Një person me diabet mund të ndiejë një kërkesë të vazhdueshme për të urinuar dhe të vërejë një rritje të sasisë së lëngut që rrjedh jashtë. Gjithashtu një simptomë e sëmundjes është presioni i lartë i gjakut, i cili tregon një shkelje të veshkave. Përveç kësaj, në raste të ndryshme dhe me shkallë të ndryshme të sëmundjes, diabetikët mund të vuajnë nga humbje e tepërt ose shtim në peshë.

Farë kërcënon uljen e sheqerit

Ka raste kur ndodh një ulje e sheqerit. Ky është po aq problem serioz sa nivelet e ngritura të glukozës. Më shpesh, pacienti mund të njohë simptomat e para kur ulja arrin 4 mmol / l.

Farë kërcënon për uljen e sheqerit? Kjo është veçanërisht e rrezikshme për diabetikët, që sjell pasoja të rënda. Simptomat kryesore të kësaj sëmundje mund të konsiderohen: një ndjenjë e vazhdueshme e urisë, lodhja dhe keqësimi i përgjithshëm, djersitja e pazakontë, rritja e rrahjeve të zemrës dhe një ndjenjë e ndjesi shpimi gjilpërash.

Farë kërcënon një rast të lënë pas dore të një ulje ose rritje të sheqerit në gjak? Në raste të avancuara, kur si rezultat i një rënie të glukozës në gjak në 55 mg / dl, një person fillon të prishë aktivitetin e trurit. Nga mungesa e sheqerit në trup, ky organ humbet aftësinë e tij për të funksionuar normalisht, dhe pacienti nuk mund të përgjigjet në mënyrë adekuate në botën përreth tij. Me një rënie të papritur të nivelit të glukozës, trupi i pacientit nuk është më në gjendje të rivendosë në mënyrë të pavarur gjendjen e mëparshme, dhe nëse ulet në 30 mg / dl, konvulsione dhe madje vdekja janë të mundshme.

Lexoni artikullin:  Bimë medicinale për diabetin

Parandalimi i sëmundjeve

Për të parandaluar diabetin dhe të gjitha sëmundjet e tjera që varen nga lëshimi i glukozës në trupin tuaj, së pari duhet të përmbaheni dietat speciale dhe të monitoroni dietën tuaj.

Gjëja më e rëndësishme është të kontrolloni shkallën e sheqerit të konsumuar në ditë dhe të gjitha produktet që përmbajnë sheqer.

Kufizoni veten në ëmbëlsira, fruta me sheqer dhe alkool. Për të arritur normalizimin e niveleve të sheqerit në gjak, një dietë nuk do të jetë e mjaftueshme. Mjekët rekomandojnë të ngarkoni trupin tuaj fizikisht çdo ditë dhe të bëni ushtrime speciale. Mundohuni të ecni jashtë çdo ditë dhe të merrni mjaft emocione pozitive. Përveç kësaj, duhet të dëgjoni trupin tuaj dhe nëse shihni simptoma dhe shenja të ngjashme të sëmundjes, këshillohuni menjëherë me një mjek.

Diabetus Shqipëri