Nivelet e triglicerideve në gjak janë normale, të ulëta dhe të larta

Trigliceridet janë përbërës organikë që lidhen me lipidet. Në trupin e njeriut kryhen disa funksione – ruajtja e rezervës së energjisë në indet dhjamore dhe ruajtja e strukturës së membranave qelizore. Futja e triglicerideve në trup ndodh me ushqim. Farat e bimëve, indet dhjamore dhe mëlçia përmbajnë trigliceride, të cilat janë një përbërës i domosdoshëm i ushqimit të njeriut. Pastaj ato sintetizohen në qelizat e indit dhjamor, pastaj në mëlçi dhe zorrë. Niveli i triglicerideve në gjak varet drejtpërdrejt nga mosha e personit. Për diagnostikimin e shumë sëmundjeve, përdoret analiza e triglicerideve.

Farë janë trigliceridet?

Yndyrnat neutrale ose trigliceridet janë burimi themelor i energjisë për qelizat. Ato kryesisht sintetizohen në zorrët, indet dhe veshkat. Niveli i TG varet drejtpërdrejt nga treguesit e moshës së një personi, gjendja e trupit të tij dhe faktorët e tjerë.

Pse më duhet një test gjaku për trigliceridet?

Analiza është e nevojshme nëse niveli është më i lartë ose më i ulët se normalja sipas rezultateve të një testi të përgjithshëm të gjakut. Një ekzaminim më i plotë në klinikë ju lejon të identifikoni një numër të kushteve negative të trupit, duke përfshirë sëmundjet, sindromat dhe faktorët e tjerë.

Shkalla e triglicerideve

Normat e TG në gjak llogariten individualisht në varësi të moshës dhe gjinisë së pacientit të studiuar. Matet në mol / litër.

 • Mosha nga 0 deri në pesëmbëdhjetë vjet – për gratë nga 0,4 në 1,48 mmol / l, për burrat nga 0,34 në 1,15 mmol / litër.
 • Mosha nga pesëmbëdhjetë deri në 25 vjet – për gratë nga 0,4 në 1,53 mmol / L, për burrat nga 0,45 në 2,27 mmol / L.
 • Mosha nga 25 deri në 35 vjeç – për gratë nga 0,44 në 1,7 mmol / L, për burrat nga 0,52 deri në 3,02 mmol / L.
 • Mosha nga 35 deri në 45 vjeç – për gratë nga 0,45 në 2,16 mmol / L, për burrat nga 0,61 deri në 3,62 mmol / L.
 • Mosha nga 45 deri në 55 vjeç – për gratë nga 0,52 në 2,63 mmol / L, për burrat nga 0,65 deri në 3,71 mmol / L.
 • Mosha nga 55 deri në 60 vjeç – për gratë nga 0,62 në 2,96 mmol / L, për burrat nga 0,65 deri në 3,29 mmol / L.
 • Mosha nga 60 deri në 70 vjeç – për gratë nga 0,63 në 2,71 mmol / L, për burrat nga 0,62 deri në 3,29 mmol / L.
Lexoni artikullin:  Parandalimi i diabetit tek fëmijët (2)

Për çfarë flasin trigliceridet e ngritura?

Trigliceridet e ngritura mund të tregojnë një numër problemesh dhe sëmundjesh. Në veçanti, është pankreatiti, diabeti mellitus, anoreksia neurasthenike, hipotiroidizmi, alkoolizmi kronik, cirroza dhe hepatiti i mëlçisë, sindroma e malabsorbimit të glukozës, çrregullimi gjenetik i personalitetit, përdhes, mbipesha, sëmundja koronare e zemrës, dështimi i veshkave, tromboza vaskulare, infarkti i miokardit, ateroskleroza , hipertensionit.

Përveç kësaj, TG rritet me përdorimin e ilaçeve hormonale, pilula të kontrollit të lindjes dhe shtatzënisë.

Për çfarë flasin trigliceridet e ulëta?

Një nivel i zvogëluar i triglicerideve tregon një dietë të pamjaftueshme përsa i përket ngopjes, dëmtimit të indeve në veshka dhe pranisë së djegieve ose dëmtimeve. Përveç kësaj, TG i ulët mund të jetë një tregues i miasthenia gravis, sulme në zemër, probleme kronike të mushkërive dhe hipertiroidizmit. Gjithashtu zvogëlon këtë tregues, marrja e rregullt e vitaminës C.

Si të rritet niveli i TG?

Shtë mjaft e thjeshtë ta bëni këtë – hani më shpesh, më shumë dhe më mirë, kufizoni marrjen tuaj të vitaminës C, përpiquni të trajtoheni menjëherë për sëmundje serioze, duke përfshirë edhe pa harruar terapinë e rehabilitimit pas operacioneve.

Si të ulim trigliceridet në gjak?

Me masa gjithëpërfshirëse, ju mund të ulni shpejt dhe në mënyrë efektive nivelin e TG në gjak.

 • Ndaloni pirjen e duhanit dhe pirjen e alkoolit.
 • Drejtoni një mënyrë jetese të shëndetshme dhe aktive, luani sport.
 • Ndryshoni dietën tuaj rrënjësisht! Përjashtoni ëmbëlsirat, karbohidratet e rafinuara nga menyja e përditshme, konsumoni më shumë ushqime të pasura me acide yndyrore Omega3, mos harroni për ushqimet bimore dhe fibrat. Kufizoni ndjeshëm marrjen e fruktozës!

Përdorni medikamente specifike – këto janë:

 • Fibratet (fenofibrat dhe gemfibrozil) – ilaçe që zvogëlojnë nivelin e TG për shkak të bllokadës së prodhimit të këtij komponenti organik për shkak të HDL.
 • Acidet nikotinike (niacin) – ilaçi ul nivelin e prodhimit të triglicerinës nga mëlçia.
 • Vaji i peshkut me recetë nga mëlçia e merlucit – normalizon nivelin e TG.
 • Statinat (lovastatin, simvastatin) – këto ilaçe bllokojnë reduktazën HMG-CoA, e cila indukton prodhimin aktiv të kolesterolit dhe kështu ul nivelin e përgjithshëm të triglicerinës.
Diabetus Shqipëri