Norma e glukozës në gjakun e fëmijëve, siç dëshmohet nga devijimet

Glukoza e tepërt, si dhe mungesa e saj, është një gjendje e rrezikshme për jetën dhe shëndetin e fëmijës. Sidomos nëse ka pacientë me diabet në historinë e familjes. Cila është norma e sheqerit në gjak për fëmijët e grupmoshave të ndryshme? Si të përcaktoni shenjat e jashtme të tepërt ose mungesë sheqeri në gjak?

Metodat për përcaktimin e glukozës në gjak

Sheqeri i gjakut

Metoda e marrjes së mostrave të materialit biologjik për hulumtim është një procedurë invazive. Ajo kryhet në bazë të një laboratori klinik.

Nëse historia e familjes është e ngarkuar, atëherë prindërit këshillohen të blejnë një analizues të lëvizshëm për përdorim në shtëpi – një glukometër.

Nëse gjenden anomali, prindërit do të ofrojnë:

 • test i përsëritur i gjakut, por me mbledhjen e materialit biologjik nga një venë;
 • testi i ndjeshmërisë së glukozës;
 • përcaktimi i hemoglobinës së glikuar.

Në një ekzaminim standard, tërhiqet gjaku kapilar. Ata vijnë në laborator me stomak bosh. Pacientët e rinj nuk u rekomandohet të lajnë dhëmbët ditën e studimit.

Një test i tolerancës së glukozës kryhet në një spital, por shtrimi në spital nuk kërkohet. Kaloni 2 marrje të mostrave të gjakut venoz. E para është në stomak bosh.

Pastaj merrni një sasi të caktuar të sheqerit të rrushit dhe pas 2 orësh kryeni një kampionim kontrolli të lëngut biologjik.

Hemoglobina e glikuar është një mesatare. Ju lejon të përcaktoni nivelin e sheqerit për një periudhë të gjatë kohore.

Mjafton të vendosni mesataren për 3 muaj. Ato nuk varen nga koha e marrjes së mostrave të gjakut, marrja e ushqimit, stresi emocional dhe ilaçet e marra në prag të studimit. Prandaj, nuk kërkohet trajnim i specializuar para dërgimit të lëngut biologjik.

Normal për grupmoshat e ndryshme

Glukoza e gjakut është një tregues i rëndësishëm

Glukoza normale e gjakut në një fëmijë varet nga mosha e tij. Arsyet kryesore për ndryshimin në nivelin e sheqerit të rrushit në gjakun e foshnjës nga treguesit e të rriturve:

 1. Papjekuria fiziologjike e pankreasit, pasi formimi i organit ndodh gjatë vitit të parë të jetës.
 2. Rritjet e rritjes – periudha të zhvillimit aktiv të të gjitha organeve dhe sistemeve. Kjo është për shkak të një rritje në prodhimin e hormonit të rritjes. Aktivizimi i procesit bie në moshën 6 deri në 8 dhe nga 10 në 12 vjeç. Gjatë kësaj periudhe, pankreasi rrit prodhimin e insulinës, e cila ndikon në leximet e glukozës.
Lexoni artikullin:  Simptomat e diabetit steroide dhe trajtimi i tij

Sheqeri në gjak normal në varësi të moshës në mmol / l:

 • nga 0 në 12 muaj – 2,78-4,4;
 • 24 muaj – 6 vjet – 3,3–5,0;
 • nga 6 deri në 12 vjeç – 3,3-5,5.

Këto numra janë konstante. Ato përfshihen në protokollet e trajtimit dhe ekzaminimit të fëmijëve të miratuar nga Organizata Botërore e Shëndetit.

Kur kryeni një provë për të përcaktuar tolerancën e glukozës, sheqeri në gjak matet 2 orë pasi të merrni 75 g sheqer rrushi oralisht.

Dekodimi i rezultateve të analizës:

 • Deri në 7,8 mol / L – normë, nuk u gjetën shenja të diabeteve.
 • Nga 7,8 në 11,0 mol / L – një shkelje e ndjeshmërisë së trupit ndaj sheqerit të rrushit.
 • Nga 11,1 mol / L dhe më i lartë – diabeti.

Treguesit nën 2,78 dhe mbi 5,5 mmol / L glukozë në gjak kapilar nuk janë një diagnozë përfundimtare. Si trashëgimia ashtu edhe niveli i aktivitetit fizik ndikojnë në nivelin e glukozës.

Prandaj, një studim i dytë duhet të bëhet në përputhje me të gjitha rekomandimet e OBSH dhe endokrinologut.

Analiza e hiperglicemisë: shkaqet

Marrja e mostrave të gjakut mund të bëhet edhe me një shputë.

Nëse një fëmijë nën 12 vjeç ka një nivel të rritur të glukozës në gjak, atëherë mund të supozohet se zhvillohet diabeti i tipit 1.

Por përveç një mosfunksionimi të pankreasit, një rezultat i tillë i analizës mund të jetë në sfond:

 1. gabim i asistentit laboratorik;
 2. mosgatishmëria e fëmijës për t’i nënshtruar ekzaminimit, stresit emocional dhe fizik gjatë procedurës;
 3. patologjia e tiroides;
 4. sëmundjet e korteksit të veshkave, sistemi hipotalamik-hipofizë;
 5. neoplazmat në pankreasin e çdo gjenezë. Në këtë rast, prodhimi i insulinës është zvogëluar;
 6. marrja e hormoneve steroide mbi baza të vazhdueshme;
 7. gabime në ushqim – tepërt e ëmbël, e tymosur një ditë para studimit;
 8. mbipesha;
 9. përdorimi i NSAIDs për një kohë të gjatë.

Para marrjes së mostrës, tekniku i laboratorit duhet të informohet për ilaçet e marra vazhdimisht.

Glukoza e tepërt në gjak shoqërohet me simptoma shtesë. Fëmija ankohet për:

 • dhimbje koke;
 • krahët e ftohtë, këmbët;
 • dobësi;
 • shkelje e lëvizjeve të zorrëve;
 • kruajtje e lëkurës;
 • goja e thatë;
 • etje e vazhdueshme.

Në këtë rast, foshnja duhet të ekzaminohet plotësisht dhe të identifikohet shkaku i hiperglicemisë. Pa trajtimin e duhur, sheqeri i tepërt i gjakut ndikon negativisht në të gjitha organet dhe sistemet e trupit, përfshirë trurin.

Lexoni artikullin:  Glukoza normale e gjakut si të përcaktohet (tabela)

Mungesa e sheqerit në gjak: shkaqet

Një rënie e glukozës në gjak është gjithashtu një shenjë paralajmëruese. Shkaqet e mundshme të kësaj gjendje:

 • uria e zgjatur, përfshirë sëmundjet latente të traktit gastrointestinal;
 • mungesa e lëngjeve në trup;
 • sëmundjet e sistemit të tretjes – kolit, duodenit, gastrit;
 • historia e sëmundjeve kronike;
 • një episod i fundit i një sëmundjeje të rëndë, një gjendje pas një dëmtimi;
 • insulinoma – një tumor në pankreas që prodhon insulinë të tepërt. Kjo çon në nivele më të ulëta të sheqerit;
 • patologjia e trurit;
 • lëndime në tru, kokë;
 • dehje me komponime arsenike, kloroform;
 • sarkoidoza është një proces inflamator multi-organik, në të cilin ndodh formimi i granulomave.

Një rënie e mprehtë e sheqerit në gjak ndikon në sjelljen e fëmijës. Në fazat fillestare, ka eksitim, fëmija kërkon diçka të ëmbël.

Nëse është e pamundur të plotësoni dëshirën për karbohidratet tek një fëmijë, shfaqen simptomat e mëposhtme:

 1. skuqje;
 2. marramendje;
 3. dobësi në rritje;
 4. konvulsionet;
 5. humbje e vetëdijes.

Futja e glukozës përmirëson gjendjen e fëmijës. Nëse kjo nuk është bërë, atëherë zhvillohet një gjendje kome hipoglikemike. Mund të përfundojë për fat të keq.

A ka ndonjë gabim?

Shkalla e glukozës në gjak përcaktohet nga tabela

Probabiliteti për të marrë një rezultat jo të besueshëm është i vogël. Por ajo është akoma e pranishme.

Fajtori mund të jetë edhe specialist laborator, ashtu edhe prindër që nuk kanë përmbushur kërkesat për përgatitjen për mbledhjen e materialit biologjik.

Diagnoza e diabetit nuk bazohet në një test të vetëm të gjakut. Me rezultate të përmirësuara, mjeku do të insistojë në rivotimin në një laborator tjetër.

Rekomandohet gjithashtu të bëhet një rishqyrtim nëse treguesit janë në kufijtë e sipërm të normës.

Tofarë duhet të bëni për prindërit:

 • përsërisni mostrat;
 • përgatitet i përpiktë për analiza;
 • një ditë para marrjes së mostrës së gjakut, përjashtoni ëmbëlsirat, karbohidratet e tepërta;
 • në ditën e marrjes së mostrës, përjashtoni çdo vakt, larje;
 • përpiquni të udhëheqni një mënyrë jetese të njohur, të mos provokoni situata stresuese tek një fëmijë.

Nëse një ekzaminim i përsëritur tregoi një sasi të tepërt ose të zvogëluar të sheqerit në gjak, atëherë foshnja duhet të ekzaminohet nga një endokrinolog dhe mjekë të specialiteteve të lidhura.

Si të sillemi më tej

Kur konfirmoni rezultatet e analizës, pediatri do t'ju ridrejtojë tek endokrinologu. Trajtimi fillon me zgjedhjen e një doze efektive të insulinës.

Lexoni artikullin:  Cilat ushqime ulin listën e sheqerit në gjak dhe tabelën

Një pacienti i vogël tregohet një dietë me karb të ulët, teste të rregullta gjaku për përmbajtjen e sheqerit të rrushit. Prindërit mësohen të monitorojnë madhësinë e porcionit, cilësinë e ushqimit, kontrollin e sheqerit me një glukometër dhe administrimin e insulinës.

Zbatimi i gabuar i rekomandimeve të mjekut do të kompensojë shkeljen e prodhimit të insulinës, për të shmangur zhvillimin e komplikimeve.

Pa trajtim, fëmija do të fillojë të mbetet pas moshatarëve të tij në rritje dhe zhvillim mendor, do të ketë probleme me vizionin, patologji të një natyre neurologjike dhe vaskulare.

Diabeti dhe adoleshenti

Diabetikët përcaktojnë nivelin e tyre të glukozës

Trajtimi i diabetit tek adoleshentët është një proces kompleks. Sëmundja, si rregull, tashmë po rrjedh dhe po diagnostikohet tashmë në fazën e ketoacidozës ose komës hiperglikemike.

Me një diagnozë të vendosur tashmë, adoleshentët nuk mund të pajtohen me një ndryshim në statusin e tyre dhe stilin e jetës. Ata nuk ndjekin një dietë, kalojnë ilaçet, përpiqen të provojnë alkoolin dhe janë përçmues të lëndimeve.

Gjendja përkeqësohet nga një ndryshim në statusin hormonal. Sidoqoftë, ekziston rreziku i zhvillimit të pandjeshmërisë ndaj insulinës që administrohet me injeksion.

Komplikimet e diabetit në adoleshencë:

 • vonesa zhvillimore pas bashkëmoshatarëve;
 • kruajtje në perineum tek vajzat;
 • parregullsi menstruale si në ndërprerje të plotë, ashtu edhe në zhvillimin e gjakderdhjes së të miturve;
  infeksione të kërpudhave në organet gjenitale, lëkurën;
 • vizion i paqartë;
 • jostabiliteti emocional;
 • ulje e mbrojtjes imune të trupit;
 • shërimi i gjatë i sipërfaqeve të plagës;
 • abrasions;
 • dhëmbëza, përfshirë keloids.

Diabeti nuk është më një fjali. Ky është vetëm një ndryshim në stilin e jetës, monitorim i vazhdueshëm i sheqerit në gjak dhe dieta.

Hulumtimi i nivelit të glukozës – kjo analizë në vendet e ish-CIS është falas dhe është në dispozicion për të gjitha kategoritë e qytetarëve. Shtë e detyrueshme për pranimin në trajtimin spitalor.

Nëse historia e familjes është e ngarkuar, atëherë prindërit duhet të kontrollohen rregullisht vetë dhe të marrin mostra gjaku nga fëmija. Por edhe nëse asgjë nuk shqetëson, atëherë këshillohet që të bëni një studim të tillë 1-2 herë në vit për të gjitha kategoritë e pacientëve.

Dëshironi të dini se çfarë është sheqeri në gjak? Shikoni videon edukative:

A keni vërejtur një gabim? Zgjidhni atë dhe shtypni Ctrl + Enter për të na thënë.

Diabetus Shqipëri