Norma e kalciumit në analizën e gjakut tek gratë, në varësi të moshës

Përditësimi i fundit – 17 gusht 2018 në 08:32

Shkalla e kalciumit në gjak në gratë është e ndryshme për çdo moshë. Në disa periudha të jetës, nevoja për të rritet. Sidoqoftë, një tepricë e makronutrientit nuk është më pak e rrezikshme sesa mungesa e saj. Përmbajtja e Ca monitorohet nga një test gjaku.

Kalciumi. Pse është e nevojshme në trup?

Kalciumi si element u izolua në 1808 nga shkencëtari kimik anglez Davy. Pasi ata filluan të studiojnë në mënyrë aktive pronat e saj, përfshirë në mjekësi. Kalciumi është makrocela më e rëndësishme e domosdoshme për të mbajtur shumë funksione jetësore të trupit. Masa e tij është 1,5-2% e peshës së trupit të njeriut. Pothuajse 98% e elementit gjendet në indet e eshtrave dhe dhëmbët, 2% e mbetur është i pranishëm në fibrat nervore, muskuj dhe gjak.

Jonet Ca përfshihen në rregullimin e veprimtarisë së pothuajse të gjitha organeve dhe sistemeve. Në gjak, kalciumi përmbahet në forma aktive dhe joaktive. Forma aktive është kalcium jonizues, i cili është 50%, 50% e mbetur janë laktat kalcium joaktiv, fosfat, karbonat.

Rëndësia e elementit për njerëzit:

 • Sigurimi i forcës së eshtrave, dhëmbëve, thonjve.
 • Ruajtja e funksionimit normal të sistemit kardiovaskular, nervor.
 • Sigurimi i kontraktueshmërisë së muskujve.
 • Pjesëmarrja në procesin e koagulimit të gjakut.
 • Pjesëmarrja në metabolizmin e hekurit.
 • Normalizimi i funksionit endokrin.
 • Ruajtja e forcës së murit vaskular.

Përfitimet dhe dëmet e kalciumit për gratë

Përfitimet e kalciumit janë të vështira për t'u diskutuar. Asshtë si më poshtë:

 • Parandalimi i osteoporozës. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për gratë pas menopauzës, kur prodhimi i estrogjenit zvogëlohet dhe kockat bëhen të brishta.
 • Ulja e simptomave të PMS. Mjekët kanë treguar një lidhje midis mungesës së Ca dhe manifestimeve negative të sindromës premenstruale.
 • Parandalimi i preeklampsisë në gratë shtatzëna. Mungesa e kalciumit kontribuon në rritjen e presionit dhe funksionimin e dëmtuar të veshkave. Kjo çon në lindje të parakohshme, lindjen e një fëmije të vdekur.
 • Ulja e rrezikut të sëmundjeve të zemrës. Ca ndihmon muskulaturën e zemrës të kontraktohet normalisht.
 • Normalizimi i peshës. Kalciumi rregullon prodhimin e hormonit paratiroide, i cili promovon sintezën e lipideve. Kjo është, Ca normalizon metabolizmin.
Lexoni artikullin:  A mund të pi disa vodka ose konjak për diabetin

Efektet negative të ushqyesve:

 • Kalciumi ndërhyn në thithjen e hekurit dhe zinkut.
 • Konsumimi i tepërt i një elementi, veçanërisht nga shtojcat dietike, provokon kapsllëk.
 • Me një tepricë të kalciumit, rreziku i urolithiasis, kanceri i prostatës rritet.

Shkalla e kalciumit në gjakun e grave (tabela)

Standardet e kalciumit në gjak përcaktohen nga mjekët për secilën kategori moshe. Tek fëmijët, nevoja për një makronutrient është 30% më e lartë se tek të rriturit. Gratë kanë nevojë për më shumë Ca sesa burrat. Konsumi i kalciumit rritet gjatë pubertetit, gjatë shtatëzënësisë. Sipas studimeve mjekësore, vetëm 14% e njerëzve marrin sasinë e kërkuar të kalciumit nga ushqimi, pjesa tjetër janë të mangët në këtë element.

Ca është zhytur në duoden dhe zorrët e vogla. Nëse një sasi e moderuar e substancës hyn në trup, atëherë përthithja ndodh duke përdorur receptorët e zorrëve të vogla, me një konsum të madh të Ca me ushqim, mekanizmat ndërqelizor përfshihen në proces, shumica thithen nga duoden.

Norma e kalciumit në gjak në gratë është paraqitur në tabelë:

moshëPërmbajtja në mmol / L
Deri në 1 muaj1,9-2,55
1 muaj – 2 vjet2,25-2,29
2 vjet – 14 vjet2,18-2,75
14 verë dhe të vjetër2,2-2,6
shtatzënë2,2-2,7

Do ditë, një person duhet të konsumojë 1000 mg kalcium me ushqim, tek adoleshentët dhe gratë shtatzëna kjo shifër rritet në 1300 mg. Shtë e rëndësishme që adoleshentët të marrin normën për shkak të rritjes intensive të skeletit, në gratë shtatzëna konsumi i makronutrientit rritet për shkak të marrjes së kalciumit nga fetusi.

Si të bëni një provë të kalciumit në gjak?

Si të përcaktohet përmbajtja e makronutrientit në gjak? Për të matur nivelin e kalciumit, bëhet një test biokimik i gjakut. Për tërësinë, shqyrtohet përmbajtja e Ca jonizues dhe total.

Indikacionet për analizë:

 • Përgatitja për operacion ose periudha pas operacionit.
 • Rimëkëmbja e një organizmi pas dëmtimeve, djegieve.
 • Kryerja e hemodializës.
 • Diagnoza e tumoreve malinje.
 • Shtatzënia.
 • Ulçera e stomakut dhe duodenale.
 • Dobësi e muskujve, ngërçe.
 • Shenjat e osteoporozës.
 • Çrregullime të ritmit të zemrës.
 • Gjendje e dobët e dhëmbëve.
 • Dhimbje kockore.
 • Dyshimi për gurët në veshka.
 • Hyperthyroidism.
 • Rritja e vëllimit të urinës.
 • Probleme me tiroide.
 • Ulur koagulimin e gjakut.
 • Shenjat e hiper- ose hipokalcemisë.

Përgatitja për studimin

Kampionimi i gjakut kryhet nga një venë në mëngjes. Për disa ditë, ju duhet të ndaloni marrjen e barnave që përmbajnë kalcium në mënyrë që të mos shtrembërojnë rezultatet. Nëse pacienti iu nënshtrua procedurave të tilla si rektoskopia, rrezet x, fluorografia, atëherë analiza duhet të shtyhet për një javë, pasi këto studime ndryshojnë përbërjen biokimike të gjakut.

Para testimit, duhet të:

 • Mos hani ose pini brenda 10 orësh.
 • Mos pini duhan, mos pini alkool një ditë para studimit.
 • Refuzoni stresin fizik dhe emocional 2-3 ditë para marrjes së mostrës së gjakut.
Diabetus Shqipëri