Norma e sheqerit në gjak në nënën që pret

Një nënë e ardhshme mund të ketë probleme të ndryshme shëndetësore. Diabeti gestacional është një sëmundje mjaft e zakonshme. Për ta njohur atë me kohë, mjekët rregullisht i shkruajnë udhëzimet për teste nënës që pret.

Cila është norma e sheqerit për një grua shtatzënë

Një person i zakonshëm ka një nivel normal të sheqerit në gjak prej 3,3-5,5 mmol / L. Kur mbani një fëmijë, ky tregues nganjëherë rritet në 5,8 mmol / l, i cili gjithashtu konsiderohet normë. Nëse gjaku merret nga vena, atëherë 4,0–6,1 mmol / L konsiderohet një tregues normal.

Pse një grua shtatzënë mund të ketë një nivel më të lartë të sheqerit

Kur lind një fëmijë, trupi i gruas pëson ndryshime hormonale. “Përgjegjësi” për përqindjen e sheqerit në gjak është insulina hormonale, e cila balancon nivelin e glukozës. Gjatë shtatëzënësisë, mund të prodhohet më pak. Për shkak të kësaj, sheqeri në gjak në një grua shtatzënë mund të jetë pak më i lartë.

Test i sheqerit në gjak

Shtatzënia në vetvete "vë" një grua në rrezik për diabetin për shkak të një rritje të sheqerit. Prandaj, një test gjaku për një nënë të ardhshme duhet të bëhet aq shpesh siç rekomandohet nga mjeku.

A janë caktuar të gjitha gratë shtatzëna për sa kohë

Rekomandohet një test gjaku për sheqer për çdo grua shtatzënë. Bëni atë në periudhat vijuese:

 • kur regjistrohen;
 • në 30 javë gestacioni;
 • në çdo kohë, i paplanifikuar, ndërsa ishte në spital.

Një test i sheqerit në gjak duhet t'i përshkruhet një gruaje shtatzënë kur regjistrohet

Gjatë gjithë shtatëzanisë time, unë dhurova gjak dy herë për nivelin e sheqerit – gjatë regjistrimit dhe në muajin e fundit. Por shoqja ime e bëri atë më shpesh, pasi ajo kishte tension të lartë, gjë që, sipas gjinekologut të saj, klasifikon një grua shtatzënë në rrezik. Por një mik e duroi foshnjën pa diabet – gjithçka është e mirë, e cila përfundon mirë.

Lexoni artikullin:  Dieta e Parandalimit të Diabeteve

Cilat studime të tjera përcaktojnë nivelin e sheqerit

Testi i tolerancës së glukozës – një lloj studimi i sheqerit në gjak në plazmën e gjakut. Testi i parë kryhet në stomak bosh, dhe pastaj një tjetër 4 herë për dy orë pasi një grua pi glukozë të tretur në ujë. Ky test është në thelb një test gjaku.

Ju mund të mësoni më shumë rreth këtij lloji të studimit nga artikulli ynë – Testi i tolerancës ndaj glukozës gjatë shtatëzanisë.

Ky studim mund të përshkruhet nëse mjeku dyshon për një kurs të fshehtë të diabetit. Zakonisht bëhet për shkak të ankesave të një gruaje në lidhje me simptomat e sëmundjes ose nëse mjeku ka dyshime për zhvillimin e diabetit. Përveç kësaj, sipas rezultateve të tij, mjeku mund të gjykojë përqindjen e rreziqeve për fëmijën.

Falë testit të tolerancës së glukozës, është e mundur të njihet mosfunksionimi latent në metabolizmin e karbohidrateve.

Ekziston një studim tjetër që studion nivelet e sheqerit në urinë. Rezultati i saj në një nënë të ardhshme normalisht mund të arrijë deri në 2,7 mmol / l. Zakonisht ky test rekomandohet nga mjeku juaj nëse dyshoni për probleme të veshkave.

Rekomandohet një test i sheqerit në urinë për gratë në rrezik nga diabeti:

 • duke përjetuar këtë sëmundje në shtatzënitë e mëparshme;
 • me një indeks masiv prej 30 dhe më lart;
 • lindja e bebeve të mëparshme që peshojnë më shumë se 4,5 kg;
 • të afërmit me diabet.

Matja e sheqerit në shtëpi

Analiza e sheqerit mund të bëhet në shtëpi. Për këtë, përdoret një pajisje e veçantë e quajtur glukometër. Në të janë futur shirita të disponueshëm provë, falë të cilave është e mundur të zbulohet rezultati i analizës. Ata futen në glukometër, pas së cilës një pikë gjaku e marrë nga një gisht me një birë është aplikuar për ta.

Falë glukometrit, një grua shtatzënë mund të bëjë një test gjaku në shtëpi

Diabet gestacioni

Gjinekologët janë të kujdesshëm ndaj këtij problemi kur menaxhojnë pacientët e tyre shtatëzënë. Kjo është kryesisht për shkak të pasojave të patologjisë, të cilat janë të rrezikshme për fëmijën dhe nënën e tij.

Çfarë është kjo

Diabeti gestacional është një patologji në të cilën një grua "në pozitë" ngre sheqerin në gjak, i cili u gjet gjatë gestacionit. Karakteristika e tij karakteristike është një rritje e sheqerit pas ngrënies, ndërsa “stomaku i tij i zbrazët” është normal.

Lexoni artikullin:  Ushqyerja për diabetin tip 2

Симптомы

Nëse shfaqet diabeti, një grua mund të përjetojë simptomat e mëposhtme:

 • goja e thatë;
 • urinim të shpeshtë;
 • lodhje e shpejtë;

Një nga shenjat e diabetit gestacional është lodhja e nënës që pret

Cilat gra janë në rrezik

Gratë me faktorët e mëposhtëm të rrezikut janë të prirur për zhvillimin e sëmundjes:

 • predispozicion gjenetik (sidomos nëna);
 • mbi 30 vjeç;
 • diabeti gestacional me gestacionin e kaluar;
 • mbipesha para shtatzënisë;
 • polyhydramnios.

Komplikime të mundshme

Kjo patologji është e pasigurt për një grua, pasi ajo mund të përjetojë problemet e mëposhtme:

 • preeklampsia (toksikoza e vonë);
 • abstruksion placental;
 • abort spontan.

Për shkak të një shkelje të mikrocirkulacionit në trupin e gruas, fetusi nuk e përjashton hipoksinë. Si rezultat i shqetësimeve metabolike në trup, fëmija po fiton peshë të tepërt të trupit. Për shkak të kësaj, fëmija mund të ketë këto ndryshime:

 • një rritje në brezin e shpatullave, që mund të komplikojë kalimin e foshnjës përmes kanalit të lindjes;
 • një rritje e konsiderueshme e barkut;
 • zmadhimi i zemrës dhe mëlçisë.

Më shpesh, një fëmijë lind i madh, për shkak të të cilit lëndimet ndaj tij dhe organeve të nënës së tij nuk përjashtohen. Përveç kësaj, me patologji, një grua mund të lind para kohe. Pas lindjes së fëmijës, foshnja mund të jetë e vështirë të marrë frymë, e cila është shkaktuar nga një rënie në prodhimin e surfactant në mushkëritë e foshnjës me diabet. Fëmijët që kanë lindur nga një nënë me këtë patologji mund të kenë defekte kongjenitale të organeve, si dhe të bëhen të rritur me diabet.

Trajtim

Një grua duhet të vizitojë një gjinekolog dhe specialistë të rekomanduar nga ky mjek (endokrinolog, terapist) në kohën e duhur, dhe gjithashtu të përmbushë të gjitha kërkesat e tij. Kjo do të ndihmojë në uljen e rrezikut të komplikimeve serioze. Të gjitha ilaçet hipoglikemike janë të ndaluara për gratë shtatzëna. Gjatë mbajtjes së foshnjës, gruaja përshkruhet vetëm insulinë dhe dietë.

Dieta dhe mënyra e jetesës

Një grua që mbart një fëmijë duhet të refuzojë ushqimin e mëposhtëm:

 • e ëmbël;
 • yndyrë;
 • salcat e majonezës;
 • qumësht i kondensuar dhe i plotë;
 • akullore;
 • çokollatë;
 • salcice dhe djathë;
 • fruta dhe lëngje të ëmbla;
 • pije të gazuara.

Shtë më mirë të hani ushqimet e mëposhtme që përmbajnë karbohidrate të shëndetshme:

 • hikërror:
 • oriz;
 • vermicelli i ngurtë i grurit;
 • patate të pjekura.

Ushqimet e mëposhtme rekomandohen për një grua:

Fotogaleria për produktet e diabetit gestacional

Kur insulina është e nevojshme

Nëse dieta e mësipërme me karburant të ulët nuk ju lejon të mbani nivelin e sheqerit në një gjendje të qëndrueshme, atëherë një grua shtatzënë është përshkruar insulinë. Disa gra lënë pas dore këshillat e mjekëve në lidhje me dietën, kjo është arsyeja pse ju duhet gjithashtu të drejtoheni në injeksione.

Prognoza për shërim pas lindjes

Nëse patologjia u zbulua në kohë dhe terapia e saj me mbajtjen e fetusit ishte e suksesshme, atëherë prognoza për një grua dhe një foshnjë është e favorshme. Sidoqoftë, të sapolindurit përfshihen në grupin e rrezikut për vdekshmërinë foshnjore, kështu që ata janë në një rend të veçantë të vëzhguar nga një pediatër dhe një neonatolog.

Warning! Për një grua, pasojat e një patologjie të kaluar mund të shfaqen në disa vjet në formën e diabetit.

Një mik i imi zbuloi diabetin gestacional rreth mesit të shtatëzanisë. Ajo ishte aq e frikësuar sa fjalë për fjalë i mbërtheu çdo fjale të mjekut të saj, dhe, në përputhje me rrethanat, i zbatoi të gjitha rekomandimet e tij. Shtë e mundur që kjo ndikoi në rrjedhën e suksesshme të shtatzënisë dhe lindjen e një fëmije të shëndetshëm. Ai lindi me madhësi të mesme – 3600 gram. Tani ai është tashmë 6 vjeç, dhe vetë gruaja ka harruar të mendojë se dikur ajo kishte diabet.

parandalim

Tashmë në fillim të mbajtjes së një fëmije, një grua duhet të mendojë për parandalimin e diabetit. Për ta bërë këtë, duhet të ndiqni rekomandimet më poshtë:

 • vizitoni rregullisht një gjinekolog dhe ndiqni të gjitha udhëzimet e tij;
 • monitoroni peshën e trupit, i cili nuk duhet të rritet në mënyrë dramatike;
 • kontrolloni nivelin e presionit të gjakut, i cili nuk duhet të rritet;

Për të parandaluar diabetin gestacional, një grua duhet të monitorojë presionin e gjakut

Video: nëna e re për diabetin gestacional

Gjatë periudhës së gestacionit, disa gra kanë një rrezik nga diabeti gestacional. Prandaj, tre herë gjatë periudhës së mbajtjes së foshnjës, ekspertët rekomandojnë që të gjitha nënat në pritje të dhurojnë gjak në nivelin e sheqerit. Diabeti është një patologji që nuk është e sigurt për fëmijën dhe nënën e tij, dhe kur konfirmohet, duhet të ndiqen të gjitha recetat e specialistit. Falë kësaj, një grua do të lindë një fëmijë të shëndetshëm dhe pas kësaj ajo do të heqë qafe sëmundjen përgjithmonë.

Diabetus Shqipëri