Norma e sheqerit pas ngrënies në një person të shëndetshëm

Glukoza shërben si një material energjetik për qelizat e trupit tonë. Thisshtë kjo përbërje organike që është burimi kryesor i energjisë. Kaloritë e nevojshme për jetën lirohen prej tij si rezultat i proceseve komplekse biokimike. Pa glukozë, një person nuk do të jetë në gjendje të ekzistojë, kështu që trupi e rezervon atë për të ardhmen, duke e futur atë në mëlçi si glukogjen. Nëse karbohidratet e pamjaftueshme furnizohen me ushqim, glikogjeni lëshohet dhe në këtë mënyrë mban nivelet normale të sheqerit.

✔️ Tabela e përmbajtjes

 • 1. paraqitje
 • 2. Vlerat e glukozës para dhe pas ngrënies
  • 2.1 Norma e glukozës së agjërimit
  • 2.2 Rritja e lejueshme e sheqerit pas ngrënies
 • 3. Rritja kritike e sheqerit pas ngrënies
 • 4. Llojet e diabetit
 • 5. Grupi i rrezikut
 • 6. Si të ulni glukozën në gjak
 • 7. Gjetjet
 • 8. Video e dëmtuar e sheqerit

? Hyrje

Në terminologjinë mjekësore nuk ekziston ndonjë koncept i "sheqerit në gjak", por në fjalimin kolokuiv shpesh dëgjojmë këtë frazë. Në fakt, kjo nuk është plotësisht e saktë, sepse në natyrë ka shumë lloje të sheqerit, siç janë fruktoza, maltoza, pentoza, saharoza dhe të tjerët, por trupi ynë ka nevojë vetëm për glukozë. Kështu ndodhi që ne e quajmë atë vetëm sheqer, kështu që ne do ta përdorim këtë term më tej.

Niveli i kësaj substance në gjak po ndryshon vazhdimisht. Kjo gjë varet nga shumë faktorë: mosha e personit, shkalla e aktivitetit fizik, ushqimi i përdorur, gjendja e sistemit nervor dhe madje edhe koha e ditës. Ky tregues rregullohet automatikisht, ai mund të ulet ose rritet në varësi të nevojave të trupit. Insulina hormonale kontrollon këtë mekanizëm kompleks, dhe adrenalina e ndihmon atë. Kur ato dështojnë, rregullimi është ndërprerë, shfaqen probleme metabolike, zhvillohen sëmundje dhe patologji të organeve të ndryshme. Për të parandaluar këtë, glukoza duhet të monitorohet. Dhe për këtë të paktën duhet të dini normat e sheqerit. Dihet se mund të rritet pasi trupi të marrë pjesën tjetër të ushqimit. Le të përpiqemi të kuptojmë se sa sheqeri në gjak rritet pas ngrënies në një person të shëndetshëm, cila është norma e pranuar përgjithësisht për njerëzit e shëndetshëm në stomak bosh dhe gjatë orëve të para pas ngrënies.

Lexoni artikullin:  Si të matni sheqerin në gjak

Values ​​Vlerat e glukozës para dhe pas ngrënies

Menjëherë pasi ushqimi të futet në stomak, sheqeri në një person të shëndetshëm mund të rritet. Procesi ndodh sipas këtij rendi: së pari, glukoza lëshohet nga produktet e konsumuara, pastaj kaloritë e nxjerra prej saj fillojnë prodhimin e vazhdueshëm të energjisë, të nevojshme për funksionimin normal të sistemeve dhe organeve individuale.

Në stomak bosh në një person të shëndetshëm, përqendrimi i sheqerit varion nga 3,3-5,5 mmol / l (njësi të mëtejshme). Këto zakonisht pranohen standarde për të rriturit, pavarësisht nga gjinia. Duhet të theksohet se tek njerëzit e moshuar kjo shifër do të jetë pak më e lartë, ndërsa gjithashtu konsiderohet normale. Për shembull, një burrë 65 vjeç që nuk vuan nga një “sëmundje e ëmbël” (diabeti mellitus) ka një kufi të sipërm prej 6,4 njësish. Për fëmijët, përkundrazi, treguesit pak më të ulët do të jenë normal në krahasim me normën për përfaqësuesit e grupit të moshës së mesme.

? Tabela më poshtë tregon shkallën e glukozës në agjërim për moshat e ndryshme.

Në njerëzit e shëndetshëm, niveli i sheqerit në gjak pas ngrënies mund të rritet. Le të kërcejmë deri në 9 njësi. Nëse nuk ka probleme shëndetësore, përqendrimi i tij gradualisht zvogëlohet, treguesit normalizohen plotësisht pas 2-3 orësh. Më tej, një person ka uri, ai dëshiron të hajë përsëri. Shtë interesante që tek gratë sheqeri shndërrohet në energji disi më shpejt sesa te burrat, përkatësisht, konsumohet më herët. Kjo është arsyeja pse seksi më i drejtë ka më shumë të ngjarë të ndjehet i uritur, dhe shumë e zgjidhin këtë problem me ndihmën e snacks me diçka të ëmbël. Nuk është për t'u habitur, gratë kanë dhëmbë shumë më të ëmbël se burrat.

Increase Rritja e pranueshme e sheqerit pas ngrënies tregohet në tabelën vijuese.

Tek fëmijët, fillimisht, treguesit janë më të ulët, kështu që sheqeri do të rritet më pak sesa tek të rriturit. Për shembull, një nivel prej 3 njësish me stomak bosh pas vaktit do të rritet me rreth gjysmën dhe do të jetë i barabartë me 6.

Lexoni artikullin:  Trajtimi kirurgjik i sëmundjeve gjinekologjike

Nëse, pas dy orësh pas ngrënies, sheqeri tek një i rritur mbetet rreth 8-10 njësi, kjo do të thotë një predispozitë ndaj diabetit (prediabetes), dhe një shifër më e lartë jep një arsye të mirë për të dyshuar për praninë e kësaj sëmundjeje.

Increase Rritje kritike e sheqerit pas ngrënies

Nëse pas një vakt përqendrimi i sheqerit në gjak arrin në 11 njësi ose, edhe më keq, e tejkalon këtë tregues, atëherë me shumë mundësi mund të supozojmë zhvillimin aktiv të diabetit. Patologjitë e tjera nuk përjashtohen. Një rritje e glukozës në trup mund të shkaktohet nga infarkti i miokardit, një mbidozë e ilaçeve individuale, një sfond hormonal i paqëndrueshëm, një situatë stresuese dhe një mori faktorësh. Kjo është arsyeja pse një dhurim gjaku për analiza për të vendosur një diagnozë të saktë nuk është i mjaftueshëm. Për të verifikuar supozimet e tyre ose për t'i hedhur poshtë ato, mjeku duhet të përshkruaj një rishqyrtim. Nëse rezultati është i njëjtë, mund të diagnostikoni me besim diabetin dhe të filloni testimin për të përcaktuar llojin e tij.

? Llojet e diabetit

Lloji i parë kërkon trajtim të menjëhershëm me insulinë, dozat dhe numri i injeksioneve të të cilit përcaktohen individualisht për secilin pacient. Lloji i dytë i diabetit nuk është aq i tmerrshëm, ai mund të mjekohet me ilaçe me kusht që personi të udhëheqë një mënyrë jetese të shëndetshme, të vëzhgojë një dietë dhe të hajë ushqime ekskluzivisht të shëndetshme. Në të dy rastet, do të duhet të monitoroni vazhdimisht vlerat e glukozës në gjak. Kjo do të lejojë që koha t’i përgjigjet ndryshimeve negative dhe të parandalojë përkeqësimin.

Group Grupi i rrezikut

Njerëzit e mëposhtëm duhet të kontrollojnë sheqerin:

 • vuajnë nga mbipeshë;
 • ata që kanë zakone të këqija (varësia nga alkooli ose nikotina);
 • dashamirët e ushqimit të tymosur, të skuqur, të kripur dhe të mbeturinave të tjera (veçanërisht rrugë, ushqim të shpejtë);
 • pacientët me hipertension arterial;
 • gratë që lindin fëmijë që peshojnë më shumë se 4 kg;
 • ata që kishin njerëz të sëmurë me një “sëmundje të ëmbël”, d.m.th., diabetikë.
Lexoni artikullin:  Si diabeti steroid manifestohet dhe mjekohet

Shenjat e një rritje të përqendrimit të glukozës në trup mund të tregohen nga shenja të tilla si:

 1. etja e vazhdueshme, goja e thatë;
 2. urinim të shpeshtë;
 3. humbje e dukshme e peshës;
 4. lëkurë të thatë;
 5. dhimbje kembesh
 6. skuqje të gjata shëruese në trup;
 7. çarje në buzë (zakonisht në qoshe).

Edhe me një nivel minimal të sheqerit jashtë normës së vendosur, rekomandohet të bëni hulumtimin e nevojshëm (bëni një test gjaku) për të përjashtuar prediabeten.

? Si të ulni glukozën në gjak

Para se të merrni ndonjë masë që synon uljen e sheqerit, së pari duhet të konsultoheni me një specialist të specializuar – një endokrinolog. Bazuar në rezultatet e studimeve, mjeku mund të përshkruajë injeksione me insulinë, trajtimin e drogës me ilaçe të bëra në bazë të rrënjës së rodheve, një dietë e veçantë. Kjo e fundit me sheqer të rritur nuk ka asnjë rëndësi të vogël.

Ushqimi i duhur për diabetin përfshin ngrënien e ushqimeve të shëndetshme:

Këshillohet të kombinoni qull me mishin e gjelit të detit dhe lepurit, përveç kësaj, më shumë peshq mund të përfshihen në menu. Një pjesë e rëndësishme e dietës së një personi që vuan nga ose predispozohet ndaj diabetit është lëngu i shtrydhur fllad, mundësisht perime. Niveli i glukozës në trup do të ulet nëse pini 100 ml lëng të freskët në stomak bosh dy herë në ditë (në mëngjes dhe para gjumit).

? Përfundime

Nëse, me sheqer të rritur, gjithçka lihet rastësisht, nuk kontrollon treguesit, mos respektoni ushqimin e duhur, një përqendrim i lartë i glukozës në trup mund të çojë në pasoja shumë serioze. Para së gjithash, ky është rreziku i zhvillimit të diabetit. Probleme të tjera janë të mundshme, të tilla si një shkelje e proceseve metabolike, një rënie e imunitetit, zhvillimi i sëmundjes së gurëve të tëmthit, shkatërrimi i smaltit të dhëmbëve dhe shfaqja e peshës së tepërt. Lista është larg nga e plotë, kështu që mbajtja nën kontroll e glukozës është jashtëzakonisht e rëndësishme. Kujtoni përsëri: niveli i sheqerit pas ngrënies në një person të shëndetshëm nuk duhet të kalojë 7,8 njësi, dhe shkalla optimale e agjërimit duhet të jetë nga 3,3 në 5,5 njësi.

Diabetus Shqipëri