Parandalimi i diabetit tek fëmijët (2)

Diabeti mellitus është një sëmundje serioze, e cila, për fat të keq, prek si të rriturit ashtu edhe fëmijët. Në këtë të fundit, problemet me prodhimin e insulinës dhe thithjen e sheqerit janë më shpesh kongjenitale, kështu që është e rëndësishme të mësoni një fëmijë që është i predispozuar për këtë sëmundje të udhëheqë një mënyrë jetese të caktuar që nga fëmijëria. Parandalimi i diabetit tek fëmijët zvogëlon rrezikun e shfaqjes së kësaj sëmundje dhe ndërlikimeve të saj vijuese në të ardhmen.

Si të parandaloni një "sëmundje të sheqerit"

Në një familje ku ka pacientë me diabet mellitus, probabiliteti për të patur fëmijë me këtë patologji është mjaft i lartë, si dhe zhvillimi i diabetit në to ndërsa rriten. Fatkeqësisht, për momentin nuk ka masa parandaluese të zhvilluara qartë për të parandaluar shfaqjen e kësaj sëmundje tinëzare.

Nëse familja ka të afërm që vuajnë nga kjo sëmundje, gjithçka që prindërit mund të bëjnë për fëmijën e tyre është që të minimizohet rreziku i zhvillimit të diabetit:

 • në foshnjëri, parandalimi më i mirë i sëmundjes do të jetë ushqyerja me gji, pasi qumështi natyror përmban elementë të vlefshëm që forcojnë imunitetin e foshnjës dhe e mbrojnë atë nga sëmundjet e mundshme infektive që provokojnë diabetin;
 • gjatë moshës madhore, ushqimi i duhur gjithashtu mbetet një faktor kryesor në ruajtjen e ekuilibrit të sheqerit në gjak. Tashmë në moshën parashkollore, fëmijët duhet të kuptojnë se ju duhet të hani shumë perime dhe fruta, peshk dhe drithëra. Disa prindër për parandalimin e tërë familjes transferohen në një dietë të ulët karboni, e cila nuk lejon që sistemi imunitar të shkatërrojë qelizat beta.
 • ju duhet ta mësoni fëmijën tuaj të pijë. Prindërit duhet të tregojnë me shembullin e tyre se është e rëndësishme të pini ujë 15 minuta para se të hani. Kjo është rreth dy gota ujë të pastër të qetë në ditë. Natyrisht, një diabetik i mundshëm duhet të harrojë pijet e sheqerosura me sheqer;
 • nëse ekzistojnë rreziqe të zhvillimit të diabetit, fëmija regjistrohet nga endokrinologu. Ju duhet të vizitoni një specialist të paktën dy herë në vit;
 • është e rëndësishme të kontrolloni peshën e fëmijëve. Shtimi i paarsyeshëm në peshë dhe oreksi i rritur duhet të paralajmërojnë seriozisht të rriturit;
 • prindërit gjithashtu duhet të monitorojnë modelin e gjumit të foshnjës dhe të jenë të sigurt se do t'i kushtojnë kohë të mjaftueshme lojrave në natyrë, veçanërisht duke pasur parasysh që sot fëmijët pothuajse nga djepi po arrijnë për një kompjuter, i cili mund të ulet për një kohë të gjatë të papranueshme.
 • ju mund të kontrolloni gjakun për praninë e antitrupave (nëse gjenden, atëherë parandalimi i sëmundjes nuk është më i mundur);
 • është e nevojshme të shfrytëzohet mundësia për të zbuluar prediabetin. Për ta bërë këtë, ka ekzaminime imunologjike;
 • rreziqet e diabetit do të ulen nëse nuk lejojmë akumulimin e viruseve dhe infeksioneve në trupin e fëmijës që mund të bëhen një shtysë e fuqishme për ndërprerjen e metabolizmit të karbohidrateve dhe fillimin e proceseve autoimune;
 • ia vlen të merrni ilaçe me kujdes, pasi ato mund të shkaktojnë shqetësime në mëlçinë dhe pankreasin e foshnjës;
 • në parandalimin e diabetit tek fëmijët, është e rëndësishme t'i kushtohet vëmendje rehatisë së tyre psikologjike, komunikimit me moshatarët dhe atmosferës në familje. Streset e mëdha, frika dhe tronditjet mund të shkaktojnë jo vetëm sjellje të shqetësuar, por gjithashtu bëhen një shtysë për zhvillimin e një sëmundjeje serioze, siç është diabeti.
Lexoni artikullin:  Receta për përgatitjen e tërshërës për trajtimin e diabetit; ndiqni rregullat

Karakteristikat e të ushqyerit

Siç është përmendur tashmë, me një rrezik të zhvillimit të diabetit, vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet dietës. Shtë e rëndësishme të kuptohet që vetëm një fëmijë nuk do të jetë në gjendje të transferohet në një dietë pa karbohidrate. Si rregull, e gjithë familja miraton një dietë të re.

Nga ana tjetër, fëmija duhet të kujtojë sa vijon:

 • të gjitha ushqimet e gjelbra me bazë bimore janë një burim i shëndetit dhe ndihmësi më i mirë i një personi në luftën kundër çdo sëmundjeje. Ju mund ta lidhni fëmijën tuaj me procesin e gatimit: le ta shtrojë në pjatën e tij një kryevepër ushqimore të perimeve, frutave dhe arrave të freskëta;
 • hahet gjithçka në pjatë nuk është e nevojshme. Përpjekja e tepruar nuk e ka bërë askënd të shëndetshëm akoma, kështu që nëse foshnja thotë se është plot, nuk duhet ta detyroni atë të hajë gjithçka deri në fund;
 • mëngjesi, dreka dhe darka duhet të jenë në të njëjtën kohë, dhe midis vakteve kryesore mund të hani ushqime të lehta të shëndetshme ose një mollë jeshile. Kështu që pankreasi do të marrë një mënyrë të qartë funksionimi dhe do të prodhojë insulinë dhe enzima kur është e nevojshme;
 • e shijshme dhe e ëmbël nuk është vetëm ëmbëlsirat dhe biskotat, por edhe akulloret e shëndetshme të bëra në shtëpi (nga kos), frutat e thata dhe manaferrat. Si me enët kryesore, mund ta përfshini fëmijën tuaj në krijimin e ëmbëlsirave të padëmshme.

Në dietën e çdo personi në rrezik të zhvillimit të diabetit, fibrat duhet të jenë të pranishme. Jo të gjithë fëmijët do të jenë të lumtur të hanë krunde, por ato mund të shtohen në enët (për shembull, qull).

Sporti si parandalim

Fëmijët në rrezik për të zhvilluar diabet duhet të regjistrohen në seksionin sportiv ose në një valle. Kjo do të jetë një masë e shkëlqyeshme parandaluese kundër diabetit. Në këtë proces, muskujt “digjen” karbohidratet, të cilat janë të rrezikshme për një diabetik të mundshëm. Trupi nuk ka asgjë për të vënë në rezervë. Por ia vlen të kuptohet se pas stërvitjes fëmija do të duhet të rimarrë forcën dhe të ketë një kafshim. Lëreni të ketë disa arra ose fruta të thata me të.

Lexoni artikullin:  Mjalti me viçin mund të jetë me diabet

Siç tregon praktika, fëmijët mësohen me një dietë të caktuar, veçanërisht nëse e gjithë familja ha në këtë mënyrë. Pasi të keni zhvilluar një sjellje të caktuar të ngrënies në fëmijëri, do të jetë më e lehtë për një adoleshent, dhe pastaj një i rritur, të lidhet me kufizimet e nevojshme për shëndetin dhe një jetë të shëndetshme.

Parandalimi i diabetit tek fëmijët është të kultivoni një qëndrim të kujdesshëm ndaj trupit të tyre dhe të zhvilloni sjellje të shëndetshme të ushqimit. Një rol të rëndësishëm në parandalimin e kësaj sëmundje luhet duke mbajtur një situatë të qetë psikologjike në familje dhe aktivitetin motorik të fëmijës.

Diabetus Shqipëri