Parimet e përdorimit të glukokortikideve në trajtimin e sëmundjeve reumatike, duke marrë parasysh efektivitetin e tyre dhe

Glukokortikoidet (HA) janë përdorur gjerësisht në mjekësi që nga mesi i shekullit të 1948-të, pas përvojës së parë të suksesshme të përdorimit të kortizolit dhe hidrocortizonit për trajtimin e pacientëve me artrit reumatoid (RA) nga një grup shkencëtarësh amerikanë (PS Hench, C. Slocumb, H. Polley, 1950). Rezultatet ishin aq mbresëlënëse sa studiuesit që izoluan hormonet e para glukokortikoide nga gjëndrat mbiveshkore dhe filluan përdorimin e tyre për qëllime terapeutike, morën çmimin Nobel dy vjet më vonë (EC Kendall, T. Reichsten, PS Hench, XNUMX).

Në praktikën moderne reumatologjike, përdoren HA sintetike si: prednizoni, prednisoni, metilprednisoloni, betamethasone, dexamethasone dhe triamcinolone. Nuk ekziston një sëmundje e vetme reumatizmale në të cilën HA nuk do të përdorej në ndonjë regjim të caktuar, megjithëse roli dhe aftësitë e tyre ndryshojnë dukshëm në varësi të patologjisë specifike (Tabela 1).

Në sëmundjet sistemike të indit lidhës dhe vaskulitit, HA janë ilaçe të linjës së parë, pa të cilat është e pamundur të arrihet falje klinike dhe laboratorike. Në praktikën e trajtimit të RA, rëndësia e HA mbetet, pavarësisht futjes së ilaçeve biologjike për modifikimin e sëmundjes, megjithëse çështjet e dozimit dhe kohëzgjatja e terapisë për HA në këtë sëmundje mbeten çështje diskutimi.

Nomenklatura dhe klasifikimi i Kodit Civil
Sipas përbërjes kimike, HA ndahen në jo-fluorin (prednisone, prednisone, metilprednisolone) dhe të fluorinuar (betamethasone, dexamethasone, triamcinolone, flumethasone, etj). Prania e fluorit në molekulë zvogëlon vetitë mineralokortikoide, por shoqërohet me rrezikun e zhvillimit të miopatisë. Kjo është baza për rekomandimin për të shmangur përdorimin e dexamethasone, triamcinolone dhe betamethasone në pacientët me dermatomyositis ose me miopati e njohur.

HA sintetike janë më aktive se hormonet natyrore, prandaj veprojnë në doza më të vogla. Me një përqendrim të ngjashëm veprimi, HA sintetike karakterizohet nga një raport i ndryshëm i vetive të glukokortikoidit dhe mineralokortikoidit – përkatësisht, ashpërsia e efektit anti-inflamator dhe profilet e efekteve anësore ndryshojnë. Bazuar në këto ndryshime, janë përpiluar tabela të efikasitetit relativ dhe doza ekuivalente të HA (Tabelat 2, 3). 5 mg prednizon korrespondojnë me 4 mg metilprednisolone, 0,75 mg dexamethasone ose betamethasone. Aktiviteti Mineralocorticoid (aftësia për të mbajtur natrium, shkaktojnë ënjtje, tension të lartë) praktikisht mungon në metilprednisolone, dexamethasone dhe betamethasone, shprehur pak në prednisolone, dhe më e larta në kortizon dhe hidrokortizon. Në këtë drejtim, kortizoni dhe hidrokortizoni, i cili filloi triumfin terapeutik të HA 70 vjet më parë, aktualisht përdoren për të trajtuar sëmundje me hipofunksion të veshkave, dhe jo për qëllime anti-inflamatore.

GC gjithashtu klasifikohen sipas kohëzgjatjes së veprimit, e cila varet nga gjysma e jetës së eliminimit (Tabela 2). Kortizoni dhe kortizoli ekskretohen më shpejt nga trupi. Ilaçet me kohëzgjatje mesatare përfshijnë prednisonin, metilprednisolon dhe triamcinolone, dhe ilaçet me veprim të gjatë përfshijnë dexamethasone dhe betamethasone. Nuk rekomandohet të përshkruani një HA me një gjysmë jete të gjatë për administrim afatgjatë, në mënyrë që të shmangni frenimin e prodhimit të hormoneve të tyre glukokortikoide. Prandaj, dexamethasone dhe betamethasone përdoren kryesisht për fillimin dhe kujdesin intensiv. Nëse nevojitet terapi afatgjatë, preferencë i jepet prednizonit dhe metilprednisolonit, të cilat karakterizohen nga një ekuilibër optimal i efektit anti-inflamator dhe efekteve anësore.

Mekanizmat e veprimit
Për përdorimin racional të HA, duhet të keni një ide për mekanizmat e veprimit dhe tiparet e tyre në përfaqësues të ndryshëm të këtij grupi të barnave. Deri më tani, dihet që HA ndryshojnë në mënyrat e realizimit të potencialit të tyre imunosupresiv dhe anti-inflamator. Dallohen dy mënyra të veprimit të HA: gjenomik dhe jo-gjenomik (F. Buttgereit et al. Ann. Rheum. Dis. 2002; 61 (8): 718-22).

Efektet gjenomike të HA realizohen në doza prej .2,5 30 mg në ekuivalentin e prednizonit duke u lidhur me receptorët α-receptorë citosolikë ndërqelizorë (GRα). Efekti terapeutik zhvillohet jo më herët se 2 minuta pas formimit të kompleksit të receptorëve të hormoneve. Duke u lidhur me GRα, GA veprojnë në rrugët sinjalizuese ndërqelizore nga membrana në bërthamë dhe ndërmjetësojnë shprehjen e gjeneve të sintezës së faktorit proinflammator, si dhe rregullojnë proceset vitale metabolike në qelizë. HA stimulon prodhimin e lipokortinës, e cila bllokon fosfolipazën A1. Si rezultat, prishja e fosfolipideve me formimin e acidit arachidonic është e bllokuar dhe, për rrjedhojë, sinteza e leukotrienave dhe prostaglandinave pro-inflamatore është ndërprerë. Bllokada e faktorit të transkriptimit bërthamor kappa B (NF-κB) pengon sintezën e interleukinave 6 dhe XNUMX, faktorit të nekrozës së tumorit-α (TNF-α), metalloproteinazave. NF-κB ndikon gjithashtu në aktivitetin e sintezës NO të induktueshme, e cila shoqërohet me zhvillimin e stresit oksidativ citotoksik dhe përgjigjes inflamatore sistemike.

Për shkak të modulimit kompleks të citokinave, interleukinave dhe molekulave ngjitëse, si dhe ndërhyrjes në përhapjen dhe sintezën e proteinave, HA bllokon aktivizimin e tepërt të pothuajse të gjitha njësive qelizore të përgjigjes imunitare-inflamatore, duke përfshirë makrofagët, monocitet, qelizat endoteliale, bazofilet, fibroblastet dhe limfocitet. Kështu, efektet anti-inflamatore dhe imunomoduluese të HA realizohen në disa mënyra paralele.

Efektet jo-gjenomike zhvillohen gjatë sekondave dhe minutave të para pas prezantimit të HA me dozë të lartë. Ato shpjegohen nga bashkëveprimi i drejtpërdrejtë i molekulave të HA me biomembranat, si dhe me receptorët e membranës steroid-selektive.

Ekzistojnë katër grupe kryesore të efekteve jo-gjenomike:

1) stabilizimi i membranave qelizore dhe i membranave organelike, ulja e pershkueshmris e endotelit kapilar, mbrojtja e qelizave nga efektet citotoksike;
2) frenimi i aktivitetit të qelizave mononukleare fagocitike;
3) shtypja e migrimit të leukociteve në fokusin e inflamacionit;
4) një rënie në aktivitetin funksional të endotelit, monocitet, makrofagët, granulocitet neutrofile dhe fibroblastet.

Efektet më të theksuara jo-gjenomike kanë dexamethasone dhe metilprednisolone. Ato shiten duke filluar nga 60 mg në ekuivalentin e prednizonit. Prandaj, janë këto ilaçe në doza të larta që përdoren për terapi pulsi në reumatologji.

Lexoni artikullin:  Cilat fasule janë të mira për diabetin dhe a është e mundur të përdorni fletëpalosje në trajtimin e kësaj

Duhet të theksohet se HA bllokon kaskadën inflamatore në një nivel më të lartë sesa bëjnë ilaçet josteroide anti-inflamatore (NSAIDs). Nëse krahasojmë HA me ilaçe të tjera anti-inflamatore që përdoren për trajtimin e sëmundjeve reumatike (sulfasalazine, kripëra ari, metotreksate, ciklosporinë, antitrupa me TNF-α), atëherë efekti i HA në sintezën e citokineve dhe faktorëve të tjerë të inflamacionit, si dhe funksionet e qelizave imunokompetente, është më universale dhe gjithëpërfshirës.

Studimi i mekanizmave për zbatimin e efekteve të shumta ndërqelizore të HA është në vazhdim. Ka arsye për të besuar se disa ndryshime midis HA janë për shkak të karakteristikave të bashkëveprimit të tyre me receptorin. Provedshtë vërtetuar ekzistenca e dy llojeve të receptorëve të glukokortikoidit – GRα dhe GRβ, të cilat shprehen në citoplazmën e pothuajse të gjitha qelizave të trupit. receptorët α-njihen si kryesorët në zinxhirin e realizimit të efekteve HA, ndërsa roli fiziologjik i receptorëve β ka mbetur i paqartë për një kohë të gjatë. GRβ janë të pranishme në sasi më të vogla dhe nuk e lidhin HA. Në disa, por jo të gjitha studimet, GRβ u konstatua se kishte një efekt mbizotërues negativ në transaktivimin e shkaktuar nga GR-të gjeneve të varura nga HA (CM Bamberger et al. J. Clin. Invest. 1995; 95: 2435-2441. PJ Hauk et al. Am. J. Respir. Cell. Mol. Biol. 2002; 27: 361-367. RH Oakley et al. J. Biol. Chem. 1999; 274: 27857-27866). Me fjalë të tjera, GRβ ka të ngjarë të kundërshtojë realizimin e efekteve gjenerike të njohura të HA përmes GRα. Në sëmundjet inflamatore autoimune, mbivendosja e GRβ është e mundur, gjë që shpesh çon në zhvillimin e rezistencës ndaj HA. Kjo është, ekzistenca e GRβ mund të shpjegojë dështimin terapeutik të terapisë HA. Sidoqoftë, ka prova që reagimi GRβ nuk është i njëjtë nën ndikimin e HA-ve të ndryshme. Sipas O. Fruchter et al., GRβ ndrydh transaktivimin e shkaktuar nga GRα i stimuluar nga triamcinolone, dexamethasone, hidrocortisone dhe betamethasone me 96, 68, 62 dhe 49%, përkatësisht, por kjo nuk u vërejt kur përdoret metilprednisolone (O. Fruchter et al. J. Klin. Endokrinol. Metab. 2005; 90: 3505-3509).

Të dhënat e marra tregojnë se metilprednisoloni mund të jetë ilaçi i zgjedhur për zhvillimin e rezistencës ndaj HA të tjera.

Terapia e pulsit
Në 1976, ES Cathcart et al. raportoi një efekt pozitiv të infuzioneve të dozave ultrahigh të metilprednisolone në pacientët me glomerulonefritin lupus dhe përkeqësimin e shpejtë të funksionit të veshkave. Nga ai moment, filloi formimi i konceptit të terapisë pulsuese të HA.

Terapia me pulsin – administrimi i përhershëm i barnave në doza suprapharmacologjike për të rritur efektin terapeutik dhe për të zvogëluar rrezikun e efekteve anësore. Në të njëjtën kohë, dozat e HA tejkalojnë 250 mg / ditë në ekuivalent të prednizonit për 1-5 ditë (F. Buttgerent et al. Ann. Rheum. Dis. 2002; 61: 718-722).

Për terapinë me pulsin, HA përdoren si në mënyrë të pavarur, ashtu edhe në kombinim me citostatikët (më së shpeshti ciklofosfamide), plazmaferezën ose imunoglobulinën intravenoze.

Indikacionet për terapinë me pulsin janë sëmundjet reumatizmale të rënda dhe sëmundjet sistemike të indit lidhës me një rrezik të rezultateve të rrezikshme për jetën (vaskuliti reumatoid, kursi i fortë refraktar i spondylitit ankiloz, nefriti lupus, lezione të sistemit nervor qendror, vaskuliti i rëndë, dermatomyositis, etj.). Me vaskulitin sistemik, terapia me puls tregohet posaçërisht në fazat e hershme të zhvillimit të ndryshimeve inflamatore në murin vaskular, përpara fillimit të ndryshimeve iskemike të pakthyeshme, nekrotike në organe dhe inde (në fazën e induksionit të remisionit).

Terapia me puls është e kundërindikuar nëse pacienti ka një sëmundje infektive, ulçerë në stomak, glaukoma, hipertension arterial të kontrolluar dobët (AH), diabet të dekompensuar të diellit (DM). Sidoqoftë, të gjitha kundërindikimet janë relative kur bëhet fjalë për shpëtimin e jetës.

Në realizimin e efektit terapeutik të theksuar të dozave të larta të HA, efektet e shpejta jo-gjenomike luajnë një rol të rëndësishëm – stabilizimi i membranave qelizore dhe membranave të organelës, ulja e përshkueshmërisë së endotelit kapilar dhe mbrojtja e qelizave nga efektet citotoksike.

Në praktikën klinike, metilprednisolone, e cila karakterizohet nga një veprim i zgjatur (24-72 orë pas infuzionit) dhe një natyrë lineare e lidhjes me proteinat e plazmës së gjakut (përqendrimi i metilprednisolone në plazmën e gjakut korrespondon me dozën e ilaçit të administruar), përdoret më shpesh në praktikën klinike për kryerjen e terapisë pulsuese të HA. Efekti anti-inflamator i metilprednizolonit është superior në ashpërsi ndaj asaj të kortizonit, hidrocortizonit, prednisolonit dhe prednisonit, ndërsa mineralocorticoid praktikisht nuk shfaqet.

Në varësi të karakteristikave individuale të pacientit dhe situatës klinike, mjeku mund të përdorë njërën nga opsionet për terapinë pulsuese të HA (V.A. Nasonova, E.L. Nasonov et al., 2012):

– klasik – metilprednisolone në një dozë prej 1000 mg / ditë pikoj në mënyrë intravenoze 3 ditë rresht;
– intensiteti i mesëm (terapi "midi" -pulsion) – metilprednizoloni në dozë 500 mg / ditë pikoj në mënyrë intravenoze 3 ditë me radhë;
– me intensitet të ulët (terapi "mini" – impuls) – metilprednizolon në një dozë prej 250 mg / ditë pikoj në mënyrë intravenoze 3 ditë me radhë.

Nuk ka indikacione të veçanta për terapinë mini-, midi dhe klasike të pulsit. Regjimi përcaktohet individualisht, duke marrë parasysh ashpërsinë e gjendjes, rrezikun e efekteve anësore dhe kundërindikacioneve.
Për të parandaluar efektet anësore, administrimi tepër i shpejtë i HA duhet të shmanget dhe gjendja e pacientit duhet të monitorohet gjatë dhe pas infuzionit. Shumica e efekteve anësore shfaqen gjatë administrimit të barit ose pas disa orësh, shumë rrallë në ditën e dytë ose të tretë. Për shkak të faktit se efektet anësore kërkojnë korrigjim të shpejtë (për shembull, hiperglicemia), terapia me puls duhet të bëhet vetëm në një ambient spitalor.

Lexoni artikullin:  Si të ulet sheqeri në gjak; Trajtimi i diabetit bimor

GK Efektet anësore dhe çështjet e sigurisë
Ndërhyrja e HA sintetike e përdorur për qëllime terapeutike në rrugë të ndryshme metabolike të pothuajse të gjitha qelizave të trupit çon në një gamë të gjerë efektesh të padëshirueshme (Tabela 4).

Në rekomandimet e Lidhjes Evropiane Anti-Reumatike (EULAR) për përdorimin e HA sistemik për trajtimin e sëmundjeve reumatike (Ann. Rheum. Dis. 2007; 66: 1560-1567), incidenca e efekteve anësore u rendit në bazë të provave të kontrolluara të randomizuara (Tabela 5). Të gjitha efektet anësore të HA janë të varura nga doza, të cilat mund të vërehen edhe në intervalin e dozës së ulët – nga 5 në 7,5 mg / ditë në ekuivalentin e prednizonit. Disa autorë identifikojnë doza minimale të rrezikshme nën të cilat zhvillimi i një efekti anësor nuk ka të ngjarë ose i parëndësishëm (G. Ruiz-Irastorza et al. Rheumatology, 2012 Jul; 51 (7): 1145-53). Sidoqoftë, sipas të dhënave të tjera, për shumicën e efekteve nuk ka kufi të dozës më të ulët, dhe, për shembull, humbja e dendësisë minerale të eshtrave ndodh kur merrni HA për më shumë se 6 muaj në çdo dozë (A. Kavanaugh et al. Reumatologjia, 2014; 53 (10): 1742-1751 ).

Gjithashtu, efektet anësore të HA klasifikohen sipas kohës së shfaqjes. Për shembull, osteoporoza, hiperglicemia dhe sindroma e Kushingut vërehen herët, që nga muajt e parë të trajtimit, dhe kataraktat lidhen me pasojat kumulative të vonuara të administrimit të zgjatur të HA.

Në praktikën klinike, efektet anësore të vërtetë të rrezikshme dhe të papranueshme duhet të dallohen nga paragjykimet dhe stereotipet që përkeqësojnë pajtueshmërinë dhe mbartin rrezikun e dështimit terapeutik. Rëndësia e disa efekteve anësore kanë tendencë të ekzagjerojnë dhe dramatizojnë si pacientët ashtu edhe mjekët. Sidoqoftë, me ardhjen e molekulave më të përparuara të HA (në veçanti, metilprednisolonit) dhe rezultateve të reja të kërkimit, një numër mitet janë shpërndarë në lidhje me efektet anësore të HA. Shtë e pamundur të transferohen automatikisht të dhënat në profilin e dobët të tolerancës me doza të larta të HA tek pacientët që marrin doza të ulta. Përveç kësaj, në praktikën klinike, ndonjëherë është e vështirë të bëhet dallimi midis efekteve anësore dhe shenjave të përparimit ose komplikimeve të sëmundjes për të cilën ato janë të përshkruara.

Kështu, rritja e peshës trupore karakteristike e dozave të larta të HA minimizohet duke përdorur doza të ulëta të molekulave moderne të HA dhe mund të shoqërohet jo aq shumë me efektet metabolike të HA, si me një ulje të aktivitetit të inflamacionit dhe një ulje të efekteve të kacheksisë reumatoid. Një rritje e ngjashme në peshë është vërejtur edhe tek pacientët që marrin frenues të TNF-α (MS Jurgens et al. Arthritis Care Res. 2013; 65 (1): 88-93).

Sipas Piper et al. HA ka më pak të ngjarë të shkaktojë dëme të mëdha në traktin gastrointestinal sesa NSAIDs. Një rritje e dyfishtë e rrezikut të zhvillimit të ulçerave në stomak, të përshkruara gjatë trajtimit me HA, është e lidhur ndoshta me përdorimin e kombinuar të NSAIDs (JM Piper et al. Ann. Intern. Med. 1991; 114: 735-740).

Sipas studimeve, rreziku i frakturave osteoporotike në pacientët me RA që marrin HA në një dozë mesatare prej 8,6 mg në ditë për prednisonin është 33% për 5 vjet. Sidoqoftë, aktiviteti inflamator i RA dhe kufizimi i aktivitetit fizik të pacientëve me këtë sëmundje nuk janë faktorë më pak të rëndësishëm rreziku për zhvillimin e osteoporozës sesa efekti osteoresorbues i HA (MC Van der Goes. Osteop. Int. 2013; 24: 1429-36).

Një nga efektet anësore të rrezikshme të HA është hiperglicemia, e cila mund të çojë në shfaqjen e diabetit tek njerëzit pa një diagnozë të tillë ose në dështimin e kompensimit në pacientët me një diagnozë të diabetit që marrin trajtim. Sidoqoftë, me një monitorim të kujdesshëm të profilit të glicemisë, ky efekt i padëshirueshëm i HA mund të kompensohet me sukses nga një rritje e dozës së insulinës ose ilaçeve hipoglikemike orale.

Ështja e vlerësimit të raportit të rrezikut të efekteve anësore dhe përfitimet e përshkrimit të HA për terapi sistemike mbetet e rëndësishme dhe diskutohet gjerësisht. Në Kongresin EULAR në vitin 2016, u prezantua një mjet premtues për vlerësimin e rrezikut – indeksi i toksicitetit GC (GTI), i cili është një tregues i përmbledhur i efektit të GC në organe dhe sisteme të ndryshme (EM Miloslavsky et al. Ann. Rheum. Dis. 2017; 76 ( 3): 543-546). 19 ekspertë të 11 specialiteteve në përdorimin e HA si rezultat i analizës së informacionit dhe vendimmarrjes së konsensusit të zhvilluar dhe propozuar për të vlerësuar toksicitetin e HA në 31 tregues. Përbërësit e këtij treguesi janë vlerësimet e indeksit të masës trupore, tolerancës së glukozës, hipertensionit, të dhënave të metabolizmit të lipideve, densitetit të mineraleve të eshtrave, ashpërsisë së miopatisë steroide, ndryshimeve të lëkurës, ndryshimeve neuropsikiatrike dhe infeksioneve.

Ndryshimet në secilin prej këtyre sistemeve duke përdorur koeficientët matematikorë vlerësohen si përmirësim, mungesë ndryshimesh, shkallë e moderuar e shkeljes, shkelje të rënda. Shtë planifikuar të krijohet një ndërfaqe në internet bazuar në GTI për përdorimin e këtij treguesi si në provat klinike ashtu edhe në praktikën e vërtetë klinike. Ndërkohë, zhvillimi dhe vlefshmëria e një instrumenti të tillë klinik vazhdon, shoqëritë e ekspertëve ofrojnë një qasje pragmatike për përdorimin e HA në praktikën reumatologjike.

Parimet moderne të përdorimit të HA
Në rekomandimet e EULAR (2007) për përdorimin e HA për trajtimin e sëmundjeve reumatike, janë formuluar 10 parime themelore, të cilat mund të përmblidhen shkurtimisht në parimet themelore:

Lexoni artikullin:  Farë është diabeti i fshehtë

– përzgjedhja individuale e dozës së HA në varësi të sëmundjes, aktivitetit të inflamacionit, faktorëve të rrezikut, përgjigjes ndaj trajtimit;
– minimizimin e dozës dhe kohëzgjatjes së administrimit sa më shumë që të jetë e mundur;
– llogaritjen e patologjisë shoqëruese dhe faktorëve të rrezikut;
– emërimi i terapisë shtesë për të kundërshtuar ose kompensuar efektet anësore të HA. Për shembull, kalciumi dhe vitamina D gjatë terapisë me HA në doza prej .7,5 3 mg / ditë për prednizon për më shumë se XNUMX muaj.

Në vitin 2013, EULAR nxori udhëzime të bazuara në prova dhe ekspertizë të përbashkët për trajtimin e sëmundjeve reumatike me doza të mesme dhe të larta të HA (Ann. Rheum. Dis. Doi: 10.1136 / annrheumdis – 2013-203249). Para se të përshkruani doza të mesme / të larta të HA, duhet të vlerësohen sëmundjet shoqëruese dhe gjendjet që mund të rrisin rrezikun e efekteve anësore të HA, siç janë diabeti, toleranca e dëmtuar e glukozës, patologjia kardiovaskulare, ulçera peptike e stomakut, infeksionet e përsëritura, imunosupresioni, glaukoma dhe osteoporoza. Në të njëjtën kohë, duhet të merren parasysh faktorë shtesë: për shembull, një dietë e shëndetshme dhe aktiviteti fizik në sëmundjet kardiovaskulare janë faktorë parandalues ​​dhe zvogëlojnë rrezikun e përgjithshëm, dhe një kurs i gjatë i sëmundjes, hipertensioni i dobët i kontrolluar dhe dislipidemia rrisin rrezikun.

Një dozë fillestare adekuate e HA duhet të zgjidhet për të arritur përgjigjen e nevojshme terapeutike, duke pasur parasysh rrezikun e dështimit të terapisë. Në të ardhmen, nevoja për të vazhduar marrjen e HA dhe rregullimin e dozës në varësi të përgjigjes terapeutike dhe efekteve anësore duhet të rishikohet vazhdimisht.

Gjetjet
Duke pasur parasysh rekomandimet e EULAR për kryerjen e terapisë me HA në pacientët me sëmundje reumatike, për të siguruar përdorimin më të sigurt të HA në praktikën e përditshme klinike, këshillohet që të kryhen hapat e mëposhtëm.

  1. Pacienti duhet të informohet për efektet anësore të mundshme të terapisë HA para se të fillojë atë.
  2. Zgjedhja e dozës fillestare të ilaçit, si dhe taktikat pasuese për terapinë afatgjatë GC, kryhet duke marrë parasysh llojin e sëmundjes reumatike, veprimtarinë e procesit patologjik, praninë e faktorëve të rrezikut dhe karakteristikat e përgjigjes individuale të pacientit ndaj trajtimit; koha e marrjes së HA mund të jetë e rëndësishme duke pasur parasysh ritmin cirkadian të aktivizimit të korteksit adrenal.
  3. Kur merret parasysh mundësia e përshkrimit të HA, duhet të merret në konsideratë prania e sëmundjeve shoqëruese dhe faktorët e rrezikut për reaksione të kundërta, si dhe nevojën e ndërhyrjeve terapeutike për parandalimin e tyre.
  4. Me terapi të zgjatur GC, dozat e barnave duhet të jenë minimale, dhe në rast të faljes ose aktivitetit të ulët të sëmundjes, rekomandohet një ulje e dozës.
  5. Në varësi të rrezikut individual të pacientit, duhet të monitorohet doza dhe kohëzgjatja e marrjes së HA gjatë trajtimit, monitorimi i peshës së trupit, hipertensioni, presioni intraokular, lipidet e gjakut dhe glukoza, prania e edemës, zhvillimi i simptomave të dështimit të zemrës. Për të vlerësuar efektet anësore të terapisë HA, mund të përdoret një indeks i ri i toksicitetit HA (GTI).
  6. Me terapinë fillestare të predizonit në një dozë prej 7,5 mg day në ditë dhe me një kohëzgjatje të trajtimit prej më shumë se 3 muaj, duhet të përshkruhen përgatitje të kalciumit dhe vitaminës D.. Terapia antiresorptive me bisfosfonate në mënyrë që të parandalohet osteoporoza e shkaktuar nga HC duhet të bazohet në një vlerësim të faktorëve të rrezikut, duke përfshirë të dhënat studime të densitetit të mineraleve të eshtrave.
  7. Pacientët që marrin HA dhe NSAID jo-selektive duhet t'i nënshtrohen terapisë gastroprotektive ose të përdorin trajtim alternative me frenues selektiv të ciklooksigjenazës-2. Duhet të theksohet se nuk janë kryer studime për të vlerësuar masat gastroprotektive te pacientët që marrin HA, prandaj përdorimi i mjeteve më të sigurta, në veçanti metilprednisoloni, është i rëndësishëm në parandalimin e komplikimeve gastrointestinale gjatë përdorimit të HA dhe NSAIDs.
  8. Të gjithë pacientët që kanë marrë terapi GC për më shumë se 1 muaj, nëse ka indikacione për ndërhyrje kirurgjikale, është e nevojshme të kryhet terapi adekuate zëvendësuese për të kompensuar insuficencën e mundshme adrenale.
  9. Marrja e HA gjatë shtatëzënësisë nuk shoqërohet me një rrezik shtesë për nënën dhe foshnjën (doza nuk duhet të kalojë 10 mg / ditë për prednisonin). Barnat e zgjedhjes për pacientët në këtë kategori janë metilprednisoloni dhe prednisoloni. Këto ilaçe metabolizohen intensivisht në placentë, duke u futur në gjakun e fetusit në përqendrime të vogla (10% të dozës së marrë), ndërsa përqendrimi i deksametazonit në gjakun e fetusit mund të jetë mjaft i lartë, dhe për këtë arsye përdorimi i tij këshillohet nëse është e nevojshme, stimuloni pjekurinë e mushkërive fetusi dhe me besim se përfitimi i pritshëm për nënën tejkalon rrezikun e mundshëm për fetusin.
  10. Në fëmijët që marrin HA, rritja duhet të vlerësohet rregullisht, dhe në rast të vonesës në të, të rekomandojë terapi zëvendësuese me somatotropinë.

Në fazën e tanishme, përdorimi i HA mbetet një zonë e rëndësishme në trajtimin e sëmundjeve reumatike, të cilat kërkojnë identifikimin në kohë të faktorëve të rrezikut dhe monitorimin e kujdesshëm të gjendjes së pacientëve gjatë trajtimit, si dhe zbatimin e rreptë të rekomandimeve në lidhje me përdorimin racional të këtyre barnave. Këto masa do të kontribuojnë në përmirësimin e sigurisë së terapisë afatgjatë të HA, rritjen e kohëzgjatjes dhe përmirësimin e cilësisë së jetës së pacientëve me sëmundje reumatike.

Issueështja tematike "Kardiologji, reumatologji, kardiologji" Nr 1 (56) lyutiy 2018 f.

Diabetus Shqipëri