Patogjeneza, shenjat dhe trajtimi i diabetit steroide

Diabeti steroid është një formë sekondare e diabetit tip 1 i varur nga insulina. Zhvillimi i saj është për shkak të një sasie të tepruar të kortikosteroideve në gjakun e pacientëve të prodhuar nga korteksi veshkor, ose pas marrjes së medikamenteve bazuar në to. Ato janë të përshkruara për trajtimin e një numri sëmundjesh dhe ofrojnë një mundësi për të zvogëluar intensitetin e dhimbjes. Patologjia nuk shoqërohet me mosfunksionimin e qelizave β të ishujve të Langerhans të pankreasit.

Baza e zhvillimit të sëmundjes

Diabeti i drogës zhvillohet nën ndikimin e disa faktorëve. Këto përfshijnë:

 • Një mbidozë e barnave me bazë glukokortikoidin, e cila çon në diagnostikimin e diabetit të butë steroid në pacientët që nuk kanë zbuluar një shkelje të metabolizmit të karbohidrateve.
 • Tranzicioni i diabetit jo nga insulina në formën e tij të varur nga insulina.
 • Një çekuilibër në sfondin hormonal për shkak të dëmtimit të aktivitetit të hipotalamusit dhe gjëndrës së hipofizës dhe zvogëlimit të rezistencës së qelizave dhe indeve ndaj insulinës.
 • Diagnoza e goiter toksike, që tregon hipertrofinë e tiroides dhe dëmton përpunimin e monosakarideve nga indet në trupin e pacientit.
 • Identifikimi i një çekuilibri midis hormoneve, gjë që bëhet arsyeja e mungesës së reagimit të indeve të trupit ndaj insulinës.
 • Obeziteti i pacientit, si dhe prodhimi i tepërt i hidrokortizonit nga trupi – një hormon i prodhuar nga lëvorja veshkore.

Një formë e butë e patologjisë, zhvillimi i së cilës shoqërohet me një mbidozë të glukokortikoideve, mund të zhduket më vete pasi të anulojë marrjen e tyre. Faktorë të tillë krijojnë një sfond të favorshëm për zhvillimin e diabetit steroide, të diagnostikuar për shkak të devijimeve në nivelin e monosakaridit në gjak.

Trajtimi në kohë i sëmundjes eliminon rrezikun e komplikimeve që përbëjnë një kërcënim serioz për shëndetin dhe jetën e pacientit.

Ilaçet e përdorura gjerësisht të glukokortikoidit, një mbidozë e të cilit çon në zhvillimin e diabetit mellitus, kanë një efekt anti-inflamator. Ato janë të përshkruara për të zgjidhur problemet e artritit reumatoid, astmës bronkiale, një numër patologjish autoimune. Përveç glukokortikideve, diabeti steroid mund të shkaktohet nga përdorimi i diuretikëve në formën e Nefriks, Navidrex, Hypothiazide, Dichlothiazide dhe disa lloje të pilulave hormonale të kontrollit të lindjes.

Lexoni artikullin:  Sheqeri kritik në gjak i cili indikator konsiderohet kritik për diabetin tip 2

Manifestimet e sëmundjes

Diabeti steroid kombinon simptomat e diabetit tip 1 dhe tipit 2. Këto përfshijnë:

 • Shfaqja e një ndjenje të etjes dhe ndjesive kruajtëse në shtresën sipërfaqësore të epidermës.
 • Frekuenca e lartë e urinimit.
 • Shkelja e sfondit emocional, një ulje në nivelin e ushtrimit fizik, duke shkaktuar lodhje të rëndë, lodhje të pacientit.
 • Raste të rralla të zbulimit të përqendrimeve të larta të sheqerit, acetonit në gjak dhe urinë.
 • Humbje e ngadaltë e peshës.

Simptomat kryesore të patologjisë nuk ndryshojnë në një pamje të theksuar të manifestimit. Ato lindin për shkak të dëmtimit të qelizave β të ishujve të Langerhans të pankreasit me një numër të madh të kortikosteroideve. Vëllimet e insulinës në trupin e pacientit zvogëlohen, dhe ndjeshmëria e indeve ndaj tij zvogëlohet. Si rezultat, për shkak të shkatërrimit të qelizave β, ndalohet prodhimi i një hormoni me origjinë proteine ​​të prodhuar nga pankreasi. Zhvillimi i sëmundjes nuk është i ndryshëm nga rrjedha e diabetit tip 1 dhe përcakton simptomat e zakonshme me të.

Taktika për eliminimin e patologjisë

Trajtimi kompleks i diabetit mellitus është shumë i ngjashëm me zgjidhjen e problemit të diabetit jo i varur nga insulina. Isshtë përshkruar individualisht, në përputhje me karakteristikat e trupit të pacientit, tregues të nivelit të monosakaridit në gjakun e tij. Diabeti steroid trajtohet pa shumë vështirësi. Respektimi i rreptë i rekomandimeve dhe këshillave të endokrinologut është çelësi për të marrë rezultate pozitive. Terapia përfshin masa të caktuara terapeutike. Këto përfshijnë:

Për të shmangur komplikimet që mund të jenë të rrezikshme për jetën dhe shëndetin e pacientit, është e nevojshme të zbuloni sëmundjen në kohë dhe të filloni trajtimin nën mbikëqyrjen e një mjeku!

 • Organizimi i dietës së saktë bazuar në një dietë të ulët karboni.
 • Marrja e ilaçeve për uljen e sheqerit.
 • Futja e terapisë me insulinë në mungesë të efektit të pritshëm hipoglikemik të marrjes së tabletave të përshkruara për normalizimin e sheqerit në gjak.
 • Korrigjimi i mbipeshes.
 • Anulimi i barnave bazuar në kortikosteroide që shkaktuan zhvillimin e patologjisë.

Ndonjëherë mund të përshkruhet kirurgji për të hequr indet e tepërta në gjëndrat mbiveshkore dhe për të zvogëluar prodhimin e tyre të kortikosteroideve.

Lexoni artikullin:  Shkalla e glukozës në gjak tek burrat - tregues, metoda diagnostikuese, simptoma të rrezikut të shtuar,

Trajtimi i sëmundjes ka disa qëllime. Pas zbatimit të tij, është e mundur që të normalizohet niveli i monosakaridit, si dhe të eliminohen shkaqet që përcaktuan rritjen e përqendrimit të hormoneve të prodhuara nga lëvorja mbiveshkore. Kjo rrit mundësinë e rivendosjes së funksioneve të qelizave β të ishujve të Langerhans të pankreasit, përgjegjës për prodhimin e insulinës natyrore. Pas rekomandimeve të mjekut për sfondin e një diete të ulët karboni, mënyra e jetesës aktive, heqja dorë nga zakonet e këqija, ofron një mundësi për të marrë një rezultat të garantuar pozitiv dhe të përjashtojë zhvillimin e komplikimeve të diabetit.

Diabetus Shqipëri