Përfitimet e kanabisit mjekësor (për shembull, 10 sëmundje)

Për potencialin mjekësor të marihuanës është folur kohët e fundit dhe shpesh. Disa e quajnë kanabis pothuajse një ilaç. Të tjerë argumentojnë se rreziku i lidhur me përdorimin e tij tejkalon përfitimet e mundshme. Në fakt, e vërteta është diku në mes. Sidoqoftë, tashmë është vërtetuar shkencërisht se me sëmundje të caktuara, përdorimi i kanabisit është plotësisht i justifikuar. Michael Bakes në librin "Cannabis Pharmacy" përshkruan mundësitë që kjo bimë e mahnitshme i hapet mjekësisë moderne.

Sëmundjet e lëkurës.

Pak dihet se një numër i madh i receptorëve kanabinoid ndodhen në lëkurën e njeriut. Për shkak të kësaj, përdorimi i jashtëm i vajit të kanabisit mund të lehtësojë lëkurën e kruar, efektive në trajtimin e akneve dhe sëmundjeve të tjera inflamatore të lëkurës. Me sa duket, trajtimi aktual me produkte kërpi mund të jetë i efektshëm në psoriasis dhe ekzemë. Shkencëtarët gjejnë hulumtime të mëtejshme në këtë drejtim premtuese dhe të domosdoshme.

Astma.

Një nga funksionet e sistemit endokannabinoid të trupit është rregullimi i proceseve të zgjerimit dhe tkurrjes së traktit respirator. Në astmë, rrugët ajrore kontraktohen ashpër (shfaqen ngërçe) dhe personi nuk mund të marrë frymë. Doli se kanabisi ndihmon astmatikët të përballen me sulme akute që vijnë nga stresi fizik ose emocional. Kanalet e ajrit në mushkëri zgjerohen dhe frymëmarrja normale rikthehet.

Sëmundjet autoimune.

Disordersrregullimet autoimune ndodhin kur sistemi imunitar i njeriut sulmon vetë trupin, duke dëmtuar organet e brendshme dhe duke i penguar ata të funksionojnë normalisht. Në këtë situatë, studimet mbi potencialin mjekësor të marihuanës janë më se të përshtatshme: në fund të fundit, siç e dini, receptorët kanabinoid rregullojnë edhe funksionet e qelizave të sistemit imunitar. Kanabinoidet mund të veprojnë si imunomodulues, duke shtypur imunitetin – dhe kjo do të thotë se dëmi i bërë nga trupi në vetvete është ulur ndjeshëm.

Diabetes.

Uditërisht, niveli i insulinës në dashamirët e barërave të këqija është pothuajse gjithmonë më i mirë se në ata që nuk e përdorin atë (ceteris paribus). Insulina është hormoni kryesor me të cilin ka probleme me diabetin. Prandaj, shumë studime klinike moderne kanë për qëllim përcaktimin e mundësisë së përdorimit të kanabisit si ilaç për diabetin.

Lexoni artikullin:  Metodat kryesore të trajtimit të diabetit

Konvulsione.

Kanabisi dihet se është efektiv në sëmundjet që përfshijnë konvulsione. Sidomos në rastet kur ilaçet tradicionale farmakologjike janë të pafuqishme. Sidoqoftë, puna ekzistuese shkencore nuk është e mjaftueshme – ato duhet të përfundojnë me prova klinike. Shumica e shkencëtarëve i shohin këto teste premtuese.

Sëmundja e Alzheimerit.

Komponentët që përmbahen në kërp mund të parandalojnë zhvillimin e sëmundjes së Alzheimerit. Kanabinoidet parandalojnë shfaqjen e pllakave dhe akumulimeve të fibrave proteinike në sistemin nervor, të cilat janë shkaku i sëmundjes.

Sëmundjet onkologjike, kanceri.

Karakteristikat antitumor të kanabisit konfirmohen nga dëshmitë e shumta të njerëzve, të cilëve ndihmoi për mposhtjen e sëmundjes. Por, për fat të keq, ata ende nuk kanë marrë një arsyetim mjekësor për aplikimet e pacientëve. Megjithëse mjekët profesionistë megjithatë e kuptuan se marihuana mund të lehtësojë simptomat që lidhen me sëmundjen themelore: dhimbje, nauze, depresion dhe të tjerët.

Sëmundjet gastroenterologjike.

Derivatet e kanabisit gjithashtu mund të zgjidhin një gamë të gjerë të problemeve të tretjes. Ato përdoren me sukses në trajtimin e sëmundjes së Crohn, sindromën e zorrës së irrituar, sëmundjen e ulçerës peptike, etj. Edhe pse mekanizmi i efektit të kanabisit në trup në këtë rast, shkencëtarët nuk mund të shpjegojnë me të vërtetë, faktet flasin vetë. Marijuana përmirëson oreksin e pacientëve, lehtëson inflamacionin e zorrëve dhe lehtëson dhimbjen.

Glaukoma.

Një nga argumentet më bindëse në favor të përdorimit mjekësor të kanabisit është efektiviteti i tij në trajtimin e glaukomës. Glaukoma është një shkak i zakonshëm i humbjes së shikimit, një sëmundje në të cilën nervi optik preket. Rreziku kryesor është një rritje e presionit në zgavrën e syrit, e cila mund të zvogëlohet me ndihmën e THC.

Skizofrenia.

Banorët zakonisht e lidhin marihuanën me një rrezik të anomalive psikiatrike. E cila nuk është për t'u habitur, duke pasur parasysh aftësinë e tij për të patur një efekt psiko-aktiv mbi njerëzit. Sidoqoftë, jo të gjithë përbërësit e kanabisit janë psikoaktiv. Për dallim nga THC, kanabidiol ka një efekt antipsikotik. Efektiviteti i CBD nuk është inferior ndaj efektivitetit të ilaçeve tradicionale të përdorura në trajtimin e skizofrenisë. Në këtë rast, pothuajse nuk ka efekte anësore me përdorimin e tij.

Diabetus Shqipëri