Përfitimi kardiovaskular i semaglutidit oral anti-diabeti oral

Inovacioni pilot Novo Nordisk është dëshmuar edhe një herë se është efektiv.

Reklamim i automatizuar. Ne nuk kontrollojmë përmbajtjen e tij.

i shkurtër

 • I tha Novo Nordisk mbi rezultatet pozitive të testimit të semaglutidit oral (semaglutidit), një agonist peptid 1 të eksperimentuar në formë glukagoni (GLP-1), i cili përcaktoi nëse kjo ilaç kandidat ka efekte të dobishme në sistemin kardiovaskular kur përdoret te pacientët me diabet tip 2 lloji dhe rreziku i lartë i komplikimeve kardiovaskulare.
 • Aktualisht, të gjitha ilaçet antidiabetikë nga klasa e analogëve GLP-1 të njeriut zbatohen me injeksion nënlëkuror. Po, disa prej tyre emërohen një herë në javë, por akoma formulimi i tabletave është shumë më i përshtatshëm. Semaglutidi oral, nëse miratohet, thjesht do të bëhet përfaqësuesi i parë i agonistëve GLP-1 në formën e tabletave. Novo Nordisk pret që në gjysmën e parë të vitit 2019 të dërgojë një dosje regjistrimi pranë Administratës Amerikane të Ushqimit dhe Barnave (FDA) dhe Agjencisë Evropiane të Barnave (EMA). Në të njëjtën kohë, për të shpejtuar procesin e aktgjykimit rregullator, ekziston një mendim se do të përdoret një kupon shqyrtimi i përshpejtuar.
 • Nuk ka dyshim se semaglutidi oral, i cili duhet të dalë në shitje jo më vonë se viti 2020, do të shkaktojë një revolucion të vërtetë në tregun e diabetit tip 2, sepse ekzekutimi i tabletave nënkupton një nivel të lartë aderimi të pacientit ndaj trajtimit, veçanërisht pasi që normalizimi i qëndrueshëm i sheqerit në gjak është sfida më e madhe në menaxhimin e diabetit. Shfaqja e risisë do të trondisë të gjithë industrinë farmaceutike pa përjashtim, duke përfshirë prodhuesit që prodhojnë ilaçe për uljen e sheqerit oral, siç janë frenuesit dipeptidil peptidaza-4 (DPP4) dhe frenuesit e transportit të transportit të glukozës natriumi të tipit 2 (SGLT2).

Pesë ilaçet antidiabetikë në rritje më të shpejtë. Imazhi: Vantage / VlerësoniPharma.

Reklamim i automatizuar. Ne nuk kontrollojmë përmbajtjen e tij.

Detalet

Trajtimet klinike të fazës IIIa PIONEER 6 të mbuluara 3183 pacientë të rritur me diabet tip 2 dhe një rrezik të lartë të komplikimeve kardiovaskulare. Fakti i kësaj të fundit ishte i vërtetë në rastin (opsional):

 • mosha 50 vjeç e lart dhe një histori e sëmundjes kardiovaskulare ose sëmundjes kronike të veshkave të moderuara (faza 3): infarkt miokardi; goditje në sulm ose sulm ishemik kalimtar; revaskularizimi i arterieve koronare, karotide ose periferike; më shumë se 50 për qind stenozë e arterieve koronare, karotide ose gjymtyrëve të poshtme; sëmundje simptomatike koronare e zemrës; ishemia asimptomatike kardiake ose dështimi kronik i zemrës (klasa NYHA II – III)
 • mosha 60 vjeç dhe më e vjetër dhe të paktën një faktor i rreziqeve kardiovaskulare: mikroalbuminuria ose proteinuria; hipertensioni dhe hipertrofia e ventrikulit të majtë; mosfunksionim sistolik ose diastolik të barkushes së majtë; indeksi kyç i këmbës-brachial NUK MUND T SHUM

  Reklamim i automatizuar. Ne nuk kontrollojmë përmbajtjen e tij.

  Përmirësimet në pikat sekondare dytësore, përfshirë hemoglobinën e glikuar (HbA)1c), pesha e trupit dhe presioni i gjakut, ishin në përputhje me ato të regjistruara në provat e tjera klinike të programit të gjerë PIONEER, i cili testoi në mënyrë gjithëpërfshirëse semaglutidin oral.

  Më parë, semaglutidi oral ishte përpara frenuesit Jardins SGLT2 (Jardiance, empagliflozin), i ndjekur nga Eli Lilly dhe Boehringer Ingelheim, për sa i përket zvogëlimit të HbA1cpor jo pesha e pacientëve. Droga prototip gjithashtu dëshmoi të jetë më efektive sesa dy ilaçet e njohura për uljen e sheqerit – Victoza (Victoza, liraglutide), agonist me injeksion GLP-1 nga vetë Novo Nordisk, dhe Januvia (Januvia, sitagliptin), Merck dhe frenues i DPP4 Co ”(Merck & Co.). Testuar me sukses trajtimin e diabetikëve me dështim shoqërues të moderuar të veshkave. Përveç kësaj, semaglutidi i pelletizuar konfirmoi se është i përshtatshëm në terapi
  Detaje ➞

  Hulumtimi aktual është i rëndësishëm sepse konkurrenca më e lartë në treg për ilaçet antidiabetikë i detyron prodhuesit farmaceutikë të pedalojnë karakteristikat e reja pozitive të ilaçeve të tyre. Planet e Novo Nordis përfshijnë kryerjen e studimeve klinike në shkallë të gjerë që do të testojnë efektin e dobishëm kardiovaskular të semaglutidit oral në 12-15 mijë pacientë, megjithëse do të zgjasin disa vjet.

  Ndërkohë, Truliciteti i injektueshëm antidiabetik (dulaglutide), i promovuar nga Eli Lilly dhe agonisti Böhringer Ingelheim GLP-1, uli ndjeshëm rreziqet e MACE në krahasim me placebo. Megjithatë, deri më tani, rezultatet nuk janë zbuluar, dhe për këtë arsye Novo Nordisk është nervoz në vende. Duhet të kuptohet se as Jardins dhe Victoza nuk u përballën drejtpërdrejt me një rritje të qartë të kërkesës, edhe pasi u zbuluan efektet e tyre kardioprotektive.

  Industria nuk fle, duke vazhduar zhvillimin e ilaçeve për uljen e sheqerit me një mekanizëm të ri veprimi. Kështu, për shembull, Eli Lilly është fejuar LY3298176 – një agonist i dyfishtë i receptorëve të polipeptidit insulinotrop të varur nga glukoza (GIP) dhe GLP-1. Ky ilaç i kombinuar nënlëkurës një herë në javë që ka kaluar provat klinike të Fazës IIb, është vërtetuar rezultate mbresëlënëse në lidhje me kontrollin e HbA1c dhe peshës trupore në mesin e pacientëve me diabet tip 2.

  Qoftë se ashtu siç mundet, në një të ardhme të parashikueshme, lideri i tregut për ilaçe antidiabetike është planifikuar të jetë Trulicity, i cili u shfaq në shtator 2014. Me një diferencë të vogël, ajo pasohet nga Ozempic (Ozempic, semaglutide), e nisur nga Novo Nordisk në dhjetor 2017. Të dyja janë të injektueshme dhe, falë një formulimi të zgjatur, përdoren një herë në javë. Një zhvillim i tillë i shpejtë i Ozempik mbështetet nga fakti se është më mirë se Truliciteti të përballosh një ulje të HbA1c në sfondin e terapisë së metforminës dhe më seriozisht humb peshën.

Diabetus Shqipëri