Shenjat e diabeteve, llojet, fazat dhe shkaqet e sheqerit

Sipas statistikave, çdo 3 persona në botë mund të diagnostikojnë diabetin. Kjo sëmundje është në të njëjtën kohë me patologji të tilla që kërcënojnë njerëzimin si onkologji, tuberkulozi, SIDA. Përkundër faktit se diabeti është një sëmundje e studiuar mirë, për të realizuar një diagnozë të saktë, është e nevojshme që t'i nënshtrohet një ekzaminimi të plotë të trupit – në ilaç, dallohen disa lloje dhe shkallë të patologjisë.

Diabeti – thelbi i sëmundjes

Disrregullimi i proceseve metabolike në lidhje me karbohidratet dhe ujin klasifikohet në mjekësi si diabeti mellitus. Për këtë arsye, ka çrregullime në pankreas, i cili prodhon insulinë hormonale – është e përfshirë në mënyrë aktive në përpunimin e sheqerit në trup. Insshtë insulinë që kontribuon në përpunimin e sheqerit në glukozë, përndryshe sheqeri grumbullohet në gjak, ekskretohet përmes traktit urinar (me urinë), në këtë gjendje indet e trupit nuk janë në gjendje të mbajnë ujin në qelizat e tij – ai gjithashtu fillon të ekskretohet nga trupi.

Diabeti mellitus është një përmbajtje e rritur e sheqerit dhe glukozës në gjak, por një mungesë katastrofike e këtyre elementeve në qelizat e indeve të organeve.

Sëmundja mund të jetë kongjenitale (po flasim për trashëgimi të ngarkuar) ose të fituara. Ashpërsia e zhvillimit të diabetit nuk varet nga kjo, pacientët ende vuajnë nga mungesa e insulinës, në sfondin e së cilës zhvillohen sëmundjet pustulare të lëkurës, arterioskleroza, hipertensioni, sëmundjet e veshkave dhe sistemit nervor, dhe vizioni përkeqësohet.

Patogjeneza e sëmundjes

Patogjeneza e diabetit është një gjë shumë arbitrare, sepse mjekët vetëm pjesërisht e njohin atë. Duke pasur parasysh se ekzistojnë dy lloje kryesore të sëmundjes në fjalë, të ndryshme në mënyrë radikale nga njëra-tjetra, nuk mund të flasim për mekanizmin e pakushtëzuar të zhvillimit të patologjisë. Sidoqoftë, indeksi hiperglikemik merret si bazë e patogjenezës. Farë është kjo

Hiperglicemia është një gjendje në të cilën sheqeri që hyn në trup nuk përpunohet në glukozë për shkak të një sasie të pamjaftueshme të insulinës të prodhuar nga pankreasi. Nga ana tjetër, kjo çon në mungesën e glukozës në qelizat e organeve – insulina thjesht ndalon ndërveprimin me qelizat.

Pse mjekët e pranojnë këtë shpjegim të mekanizmit të zhvillimit të diabetit si i vetmi i saktë? Për shkak se sëmundjet e tjera mund të çojnë në një gjendje hiperglicemike. Këto përfshijnë:

 • hyperthyroidism;
 • Tumori i gjëndrës mbiveshkore – prodhon hormone që kanë efekt të kundërt në insulinë;
 • hipfunksionimi i gjëndrave mbiveshkore;
 • cirroza e mëlçisë;
 • glucagonoma;
 • somatostatinoma;
 • hiperglicemia kalimtare – akumulim afatshkurtër i sheqerit në gjak.

E rëndësishme: jo çdo hiperglicemi mund të konsiderohet diabeti mellitus i pakushtëzuar – vetëm ai që zhvillohet në sfondin e një shkelje parësore të veprimit të insulinës.

Kur diagnostikojnë një pacient me hiperglicemi, mjekët duhet të dallojnë sëmundjet e mësipërme – nëse diagnostikohen, atëherë diabeti mellitus më pas do të jetë i kushtëzuar, i përkohshëm. Pasi të jetë shëruar sëmundja themelore, pankreasi dhe veprimi i insulinës janë rikthyer.

Llojet e diabetit

Ndarja e sëmundjes në dy lloje kryesore është një detyrë e rëndësishme. Jo vetëm karakteristikat dalluese janë të natyrshme në secilën prej tyre, madje edhe trajtimi në fazën fillestare të diabetit mellitus do të ndodhë sipas skemave plotësisht të ndryshme. Por sa më gjatë që pacienti jeton me diabet mellitus të diagnostikuar, aq më pak të dukshme janë shenjat e llojeve të tij, dhe trajtimi zakonisht zbret në të njëjtin model.

Diabeti tip 1

Quhet diabeti i varur nga insulina, ai konsiderohet një sëmundje mjaft serioze dhe pacientët detyrohen t'i përmbahen një diete të rreptë gjatë gjithë jetës së tyre. Diabeti tip 1 është shkatërrimi i qelizave pankreatike nga vetë trupi. Pacientët me këtë diagnozë detyrohen të injektojnë vazhdimisht veten e tyre me insulinë dhe pasi ajo shkatërrohet në traktin gastrointestinal, efekti do të jetë vetëm nga injeksione. E rëndësishme: është e pamundur të heqësh qafe plotësisht patologjinë, por në ilaç ka pasur raste kur ka ndodhur rimëkëmbja – pacientët i përmbahen kushteve të veçanta dhe ushqimit të papërpunuar natyral.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i diabetit në shtëpi

Diabeti tip 2

Ky lloj i sëmundjes konsiderohet jo-i varur nga insulina, zhvillohet te njerëzit e kategorisë së moshës më të vjetër (pas 40 vjetësh) me mbipesha. Më poshtë ndodh: qelizat e trupit janë të mbushura me lëndë ushqyese dhe humbasin ndjeshmërinë e tyre ndaj insulinës. Emërimi i injeksioneve të insulinës në pacientë të tillë nuk është i detyrueshëm dhe vetëm një specialist mund të përcaktojë përshtatshmërinë e një trajtimi të tillë. Më shpesh, pacientët me diabet tip 2 u përshkruhet një dietë e rreptë, si rezultat i së cilës pesha do të ulet gradualisht (jo më shumë se 3 kg në muaj). Si mjet i fundit.

Nëse dieta nuk jep një dinamikë pozitive, tabletat për uljen e sheqerit mund të përshkruhen. Insulina është përshkruar në rastin më ekstrem, kur patologjia fillon të paraqesë rrezik për jetën e pacientit.

Shkallët e diabetit

Ky diferencim ndihmon për të kuptuar shpejt atë që po ndodh me pacientin në faza të ndryshme të sëmundjes. Një klasifikim i tillë është i nevojshëm nga mjekët të cilët, në raste urgjente, mund të marrin vendimin e duhur në lidhje me trajtimin.

1 shkallë. Kjo është kursi më i favorshëm i sëmundjes në fjalë – niveli i glukozës nuk është më i lartë se 7 mmol / l, glukoza nuk ekskretohet në urinë, numërimi i gjakut mbetet brenda kufijve normal. Pacienti mungon plotësisht nga çdo ndërlikim i diabetit, ai kompensohet nga dieta dhe medikamentet speciale.

2 shkallë. Diabeti mellitus kompensohet pjesërisht, pacienti ka shenja të ndërlikimeve. Ekziston një lezion i disa organeve – për shembull, vizioni, veshkat, anijet vuajnë.

3 shkallë. Kjo shkallë e diabetit mellitus nuk mund të mjekohet me ilaçe dhe dietë, glukoza ekskretohet në mënyrë aktive në urinë, dhe niveli i saj është 14 mmol / l. Diabeti mellitus i shkallës 3 karakterizohet nga shenja të qarta të komplikimeve – vizioni po bie shpejt në rënie, mpirja e ekstremiteteve të sipërme / të poshtme po zhvillohet në mënyrë aktive, dhe diagnostikohet presioni i vazhdueshëm i lartë i gjakut (hipertensioni).

4 shkallë. Kursi më i rëndë i diabetit karakterizohet nga një nivel i lartë i glukozës – deri në 25 mmol / l, si glukoza ashtu edhe proteina ekskretohen në urinë, gjendja nuk korrigjohet nga asnjë ilaç. Me këtë shkallë të sëmundjes në fjalë, shpesh diagnostikohet dështimi i veshkave, gangrena e ekstremiteteve të poshtme dhe ulcerat diabetike.

Simptomat e diabetit

Diabeti mellitus kurrë nuk "fillon" rrufenë shpejt – karakterizohet nga një rritje graduale e simptomave, një zhvillim i gjatë. Shenjat e para të sëmundjes në fjalë përfshijnë:

 1. Etja e madhe, e cila është pothuajse e pamundur të plotësohet. Njerëzit me diabet konsumojnë deri në 5-7 litra lëng në ditë.
 2. Lëkura e thatë dhe kruajtja me ndërprerje, e cila shpesh quhet manifestime nervore.
 3. Gojë e thatë e vazhdueshme, pavarësisht se sa lëng pacienti pi në ditë.
 4. Hyperhidrosis – djersitje e tepruar, e theksuar veçanërisht në pëllëmbët e duarve.
 5. Ndryshimi i peshës – një person ose shpejt humbet peshën pa asnjë dietë, ose rritet shpejt yndyrë.
 6. Dobësi e muskujve – pacientët në fazën shumë të hershme të diabetit mellitus vërejnë lodhje, paaftësinë për të kryer ndonjë punë fizike.
 7. Shërimi i zgjatur i plagëve të lëkurës – madje edhe një gërvishtje e zakonshme mund të zhvillohet në një plagë purulente.
 8. Proceset pustulare shpesh vërehen në lëkurë pa ndonjë arsye të dukshme.

Ju lutemi vini re: edhe nëse ndonjë nga shenjat e mësipërme është e pranishme, ju duhet të kërkoni ndihmë nga specialistët sa më shpejt të jetë e mundur – ka shumë të ngjarë që pacienti të diagnostikohet me diabet mellitus. Por edhe nëse sëmundja në fjalë ishte diagnostikuar dhe e përshtatshme për korrigjimin mjekësor, zhvillimi i diabetit të komplikuar është gjithashtu i mundur. Simptomat e saj përfshijnë:

 1. Dhimbje koke të rregullta dhe marramendje.
 2. Rritja e presionit të gjakut – në pika të caktuara, treguesit mund të arrijnë në numra kritikë.
 3. Ecja është e shqetësuar, dhimbja është vazhdimisht e pranishme në ekstremet e poshtme.
 4. Dhimbje në zemër.
 5. Mëlçia e zmadhuar – kjo sindromë konsiderohet një ndërlikim vetëm nëse mungonte para diagnostikimit të diabetit.
 6. Ellingnjtje e rëndë e fytyrës dhe ekstremiteteve të poshtme.
 7. Ulje e ndjeshme e ndjeshmërisë së këmbës.
 8. Rënia progresive e mprehtësisë vizuale.
 9. Pacienti fillon të lëshojë një erë të qartë të perceptueshme të acetonit.

Shkaqet e diabetit

Mjekët identifikuan disa faktorë që mund të çojnë në zhvillimin e sëmundjes në fjalë. Këto përfshijnë:

 1. trashëgim. Ky faktor nuk do të thotë lindja e një fëmije me diabet mellitus, thjesht një predispozitë e tillë. Faktorët e tjerë të rrezikut duhet të minimizohen.
 2. Infeksionet virale. Gripi, rubeola, hepatiti i një natyre epidemike dhe dhimbja e pulës – këto infeksione mund të jenë një "shtytje" për zhvillimin e diabetit, veçanërisht nëse pacienti është në rrezik për sëmundjen në fjalë.
 3. trashje. Për të shmangur shenjat e para të diabetit, mjafton të ulni peshën.
 4. Disa sëmundje. Inflamacioni i pankreasit (pankreatiti), kanceri i pankreasit, proceset patologjike në organet e tjera të gjëndrave mund të çojnë në dëmtimin e qelizave që prodhojnë insulinë.
Lexoni artikullin:  Trajtime moderne për diabetin

Përveç kësaj, ju duhet të mbroni trupin nga stresi nervor, depresioni dhe gjendjet nervore – kjo mund të shërbejë si një lloj nxitje për zhvillimin e diabetit.

E rëndësishme: sa më i vjetër bëhet një person, aq më e lartë është mundësia e shfaqjes së sëmundjes në fjalë. Sipas statistikave, çdo 10 vjet, shanset për të zhvilluar diabet janë dyfishuar.

Diagnoza e diabetit

Nëse ekziston një dyshim për diabet, atëherë duhet të bëni një ekzaminim të plotë – për këtë do t'ju duhet të kaloni disa teste, përdorni metodat e ekzaminimit instrumental. Lista e masave diagnostikuese për diabetin përfshin:

 1. Testi laboratorik i gjakut për praninë e glukozës në të – përcaktohet glicemia e agjërimit.
 2. Përcaktimi i testit të tolerancës së glukozës – ekzaminimi bëhet pas marrjes së glukozës.
 3. Dinamika e sëmundjes monitorohet – glicemia matet disa herë në ditë.
 4. Analizë e përgjithshme e urinës për praninë e proteinave, glukozës dhe leukociteve në të (normalisht që këto përbërës mungojnë).
 5. Studim laboratorik i analizës së urinës për praninë e acetonit në të.
 6. Një test gjaku për praninë e hemoglobinës së glikoziluar në të – ky tregues përcakton nivelin e zhvillimit të komplikimeve të diabetit.
 7. Testi biokimik i gjakut – mjeku mund të përcaktojë shkallën e funksionimit të mëlçisë dhe veshkave në sfondin e diabetit progresiv.
 8. Ashtë realizuar një test i Reberg – shkalla e dëmtimit të veshkave dhe traktit urinar përcaktohet në rast të diabetit mellitus të diagnostikuar.
 9. Një test gjaku për të përcaktuar nivelin e insulinës endogjene.
 10. Konsultimi i okulistit dhe ekzaminimi i ditës okulare.
 11. Ekzaminimi me ultratinguj i organeve të barkut.
 12. Elektrokardiogram – puna e zemrës kundër sfondit të diabetit kontrollohet.
 13. Studimet kanë për qëllim përcaktimin e nivelit të dëmtimit të enëve të ekstremiteteve të poshtme – kjo ndihmon për të parandaluar zhvillimin e një këmbë diabetike.

Pacientët me një diabet mellitus të diagnostikuar ose dyshimi për këtë sëmundje duhet të ekzaminohen nga specialistë të specializuar si pjesë e masave diagnostikuese. Vizitat e detyrueshme përfshijnë mjekët:

 • endocrinologist;
 • okulist;
 • kardiolog;
 • kirurg vaskular;
 • neurolog.

Sheqeri i gjakut

Një nga treguesit më të rëndësishëm të gjendjes së shëndetit në diabet mellitus, i cili mund të shërbejë si një diagnozë e funksionimit të organeve dhe sistemeve, është niveli i sheqerit në gjak. Nga ky tregues është se mjekët “zmbrapsin” gjatë kryerjes së një diagnoze më të specializuar dhe përshkrimit të një trajtimi. Ekziston një vlerë e qartë që do t’i tregojë pacientit dhe mjekut gjendjen e metabolizmit të karbohidrateve.

Ju lutemi vini re:në mënyrë që të përjashtohet marrja e rezultateve false-pozitive, është e nevojshme jo vetëm që të matni nivelin e sheqerit në gjak, por edhe të bëni një test të tolerancës së glukozës (mostra e gjakut me ngarkesë sheqeri).

Për të marrë një mostër gjaku me një ngarkesë të sheqerit, së pari duhet të kaloni një test normal të sheqerit në gjak, pastaj të merrni 75 gram glukozë të tretshme (të shitur në barnatore) dhe të bëni përsëri provë pas 1 ose 2 orësh. Normat janë dhënë në tabelë (vlera e matjes – mmol / l): Pas kalimit të dy analizave, është e nevojshme të përcaktohen vlerat e mëposhtme:

 • Koeficienti hiperglikemik është raporti i nivelit të glukozës një orë pas ngarkesës së glukozës me nivelin e glukozës në gjak. Normalisht, treguesi nuk duhet të kalojë 1,7.
 • Koeficienti hipoglikemik – raporti i glukozës në gjak 2 orë pas ngarkesës së sheqerit në glukozën e gjakut të agjëruar. Normalisht, treguesi nuk duhet të kalojë 1,3.

Komplikime të mundshme të diabetit

Në fakt, diabeti nuk përbën një kërcënim për shëndetin dhe jetën e pacientit, por me zhvillimin e komplikimeve pasojat më të trishtueshme janë të mundshme, duke çuar në prishje të jetës normale.

Lexoni artikullin:  Norma e sheqerit në gjak në gratë shtatzëna çfarë duhet të dini për një periudhë të rëndësishme

Koma diabetike

Simptomat e një gjendje kome diabetike po rriten me shpejtësi, rrufe shpejt – nuk mund të hezitoni për një minutë, dhe lënia e pacientit në këtë gjendje kërcënon drejtpërdrejt jetën e tij. Shenja më e rrezikshme është një shkelje e vetëdijes njerëzore, e cila karakterizohet nga depresioni i saj, frenimi i pacientit. Koma ketoacidotike e diagnostikuar më shpesh është një gjendje e shkaktuar nga akumulimi i substancave toksike. Në të njëjtën kohë, qelizat nervore bien nën efektin e dëmshëm të substancave toksike, dhe simptoma kryesore, dhe nganjëherë e vetmja, e një gjendje kome ketoacidotike është një erë e qëndrueshme dhe e fortë e acetonit nga pacienti.

Lloji i dytë më i zakonshëm i komës është hipoglikemia, e cila mund të shkaktohet nga një dozë e tepërt e insulinës. Në këtë rast, pacienti ka simptomat e mëposhtme:

 • mbushja e vetëdijes – gjendje e dobët;
 • fytyra dhe pëllëmbët janë të mbuluara me djersë të ftohtë – sasia e saj është mjaft e madhe dhe dukshëm me sy të lirë;
 • është regjistruar një ulje e shpejtë / kritike e niveleve të glukozës në gjak.

Ekzistojnë lloje të tjera të komave diabetike, por ato rrallë zhvillohen.

Presioni i paqëndrueshëm i gjakut

Presioni i gjakut mund të jetë një përcaktues i ashpërsisë së zhvillimit të sëmundjes në fjalë. Për shembull, nëse vërehet një rritje e rregullt e presionit me matje të rregullt të presionit, kjo mund të tregojë shfaqjen e një prej ndërlikimeve më të rrezikshme – nefropatinë diabetike (veshkat nuk funksionojnë). Mjekët shpesh rekomandojnë që pacientët me diabet mellitus të diagnostikuar rregullisht të matin presionin e gjakut në ekstremet e poshtme – një ulje në të tregon dëmtimin e enëve të këmbëve.

Edemë me diabet

Ato tregojnë zhvillimin e dështimit të zemrës dhe nefropatisë. Me edemë të vazhdueshme, të shoqëruar me paqëndrueshmëri në nivelin e sheqerit në gjak, është urgjente të kërkoni ndihmën e mjekëve – situata është shumë serioze dhe në çdo kohë veshkat mund të dështojnë plotësisht ose mund të ndodhë infarkt miokardi.

Ulçera trofike

Ato ndodhin vetëm në ata pacientë që kanë qenë duke luftuar me diabet për një kohë të gjatë dhe zhvillohen, para së gjithash, në këmbët e tyre (ekziston koncepti i "këmbës diabetike"). Problemi është se njerëzit nuk i kushtojnë vëmendje shenjave të para të ndërlikimit të konsideruar të diabetit mellitus – misër, të shoqëruar me dhimbje në këmbë dhe ënjtje të tyre. Pacientët marrin një takim me një mjek kur këmba bëhet e kuqe, ënjtja arrin maksimumin e saj (pacienti nuk mund të qëndrojë në këmbë dhe të veshë këpucë).

gangrenë

Një ndërlikim shumë serioz që zhvillohet në sfondin e dëmtimit të enëve të mëdha dhe të vogla të gjakut. Më shpesh, gangrena është diagnostikuar në ekstremet e poshtme, nuk është e përshtatshme për trajtim dhe pothuajse gjithmonë çon në amputim të këmbëve (por ka përjashtime).

Parandalimi i komplikimeve të diabeteve

Nëse diagnoza e diabetit është miratuar tashmë nga një mjek, atëherë është e nevojshme të bëni çdo përpjekje për të parandaluar zhvillimin e komplikimeve të tij. Të jetosh me sëmundjen në fjalë është mjaft e vërtetë, dhe të jetosh plotësisht, por vetëm nëse nuk ka komplikime serioze. Masat parandaluese përfshijnë:

 • kontrolli i peshës – nëse pacienti mendon se po fiton paund shtesë, atëherë duhet të kontaktoni një nutricionist dhe të merrni këshilla për krijimin e një menuje racionale;
 • aktivitet fizik i vazhdueshëm – për mënyrën sesi duhet të jenë intensivë, mjeku që merr pjesë do të tregojë;
 • monitorim i vazhdueshëm i presionit të gjakut.

Diabeti mellitus njihet si një sëmundje e pashërueshme, por nëse diabeti tip XNUMX është diagnostikuar, atëherë ekzistojnë shanse për një rikuperim të plotë – thjesht duhet të zgjidhni një dietë që synon normalizimin e metabolizmit të karbohidrateve. Detyra kryesore e pacientit me sëmundjen në fjalë është të parandalojë zhvillimin e komplikimeve që përbëjnë një rrezik të vërtetë për shëndetin dhe jetën e njeriut. Do të merrni informacion më të detajuar në lidhje me metodat e diagnostikimit, llojet, fazat dhe trajtimin e diabetit duke shikuar këtë përmbledhje video:

Tsygankova Yana Aleksandrovna, vëzhguese mjekësore, terapiste e kategorisë më të lartë të kualifikimit

41,241 shikime gjithsej, 11 shikime sot

Diabetus Shqipëri