Sheqeri i diabetit tip 2 (2)

Norma e sheqerit në gjakun e një personi që është diagnostikuar me diabet tip 2 duhet të jetë saktësisht i njëjtë me një person të shëndetshëm. Ai duhet të luhatet brenda kufijve normalë, ndërsa analiza duhet të bëhet në mëngjes dhe vetëm me stomak bosh.

Kjo ndikohet nga fakti se një person në fazën e dytë të sëmundjes nuk mund të bëjë pa insulinë, prandaj, ai nuk ka nevojë për ilaçe shtesë, kështu që sheqeri nuk ndryshon shumë.

Për të filluar, është mirë që të humbni disa kile peshë të tepërt, të monitoroni dietën tuaj dhe të përpiqeni të bëni vakte në të njëjtën kohë. Kjo do të bëjë të mundur që të ndiheni shumë më mirë dhe të ruani nivelin e kërkuar të insulinës.

Shtë e nevojshme të bëhen teste të paktën herë pas here për ata të afërmit e të cilëve kishin këtë sëmundje, sepse është saktësisht diabeti tip 2 që nuk ka simptoma të theksuara. Në këtë rast, ia vlen të kontrolloni nivelin e glukozës, sepse ajo ka luhatje të konsiderueshme.

Simptomat e mëposhtme mund të jenë arsyeja e kalimit të testeve:

 • urthi i shpeshtë dhe i zgjatur;
 • presion të lartë;
 • shtim në peshë;
 • ndjenjë e shpejtë e lodhjes;
 • gjendje letargjike dhe letargjike.

Cili duhet të jetë norma e sheqerit?

Diabeti i tipit 2. Norma e sheqerit në gjak duhet të jetë në intervalin nga 3,5 deri në 5,5 mmol / L – kjo është një gjendje normale e trupit. Dhe kur treguesit tejkalojnë vlerat e lejuara të sheqerit në gjak nga gishti, atëherë mjekët mund të bëjnë një diagnozë, domethënë:

 • nga 5,5 në 6,0 mmol / l – kjo gjendje mund të quhet prediabet;
 • nga 6,1 mmol / l dhe më i lartë, kjo tashmë tregon drejtpërdrejt diabetin. Lloji i dytë përcaktohet kur treguesi tejkalon 7,0 mmol / L, dhe pasi të hahet 11 mmol / L.

Për tu ndier normale, sasia e sheqerit në gjak duhet të jetë në intervalin nga 5,5 deri në 6,0 mmol / l para dhe pas ngrënies, dhe për këtë vlen të përmbaheni në një dietë me karboni të ulët. Në këtë rast, shanset që sëmundja të japë ndonjë ndërlikim janë minimale.

Lexoni artikullin:  Farë është rrëshira e kedrit dhe si të bëjmë zhvishem siberian

Por, për të qenë në gjendje të bëjnë një diagnozë të saktë dhe të vërtetë, pacientët kalojnë një analizë nga një venë, dhe rezultati është zakonisht i gatshëm vetëm ditën tjetër. Në këtë rast, norma e sheqerit në gjak është shumë më e lartë sesa në analizën e gjakut kapilar, por kjo është plotësisht e patrembur.

Në këtë rast, specialistët udhëzohen nga indikatorët e mëposhtëm:

 • deri në 6,2 mmol / l – një nivel i kënaqshëm i sheqerit, të gjitha brenda kufijve normal;
 • nga 6,2 në 7,0 mmol / L gjendje prediabeti;
 • mbi 7,0 mmol / l – diabeti.

Dallimi midis parametrave të testeve nga një venë dhe një gisht nuk duhet të jetë më i lartë se 12%.

Dhe këta tregues mund të kthehen në normalitet thjesht, ju duhet të ndiqni rekomandime të thjeshta, dhe atëherë nuk do të duhet të shqetësoheni:

 • ka pak, por shpesh mjaft, një pushim duhet të jetë jo më shumë se 3 orë;
 • hiqni nga dieta mishin e tymosur, ëmbëlsirat, miellin dhe ushqimet e përgatitura nga ushqimet e shpejta;
 • prodhoni sasinë optimale të aktivitetit fizik, por mos e teproni;
 • sigurohuni që të sjellni ndonjë frut me vete që të keni një kafshim për të ngrënë kur ndjeheni të uritur;
 • pini ujë të mjaftueshëm, sa të doni, por shikoni veshkat tuaja që të mos ketë komplikime;
 • kontrolloni nivelin e glukozës në gjak me ndihmën e pajisjeve të posaçme që mund të japin rezultate të sakta pa ngjitur gishtin;
 • bëni një analizë dinamike për nivelet e glukozës, përkatësisht, ndryshimet në javë dhe muaj.

normat e glukozës

Diagnoza e llojit të dytë të diabetit mund të bëhet edhe me anë të analizave për hemoglobinë të glikuar ose glukozë, në rast shkeljesh është më e lartë se 6,4 mmol / l, ndërsa tek njerëzit absolutisht të shëndetshëm ky tregues është shumë më i ulët – 4,6-5,4 mmol / l

Një analizë e tillë është e nevojshme, por nëse nuk ekziston një mundësi e tillë, atëherë mund të përdoren metoda të tjera diagnostikuese:

 • dhuroni gjak në një kohë të rastësishme të ditës;
 • agjërimit;
 • toleranca e glukozës – thelbi i kësaj metode është që të merrni një mostër pas natës, kur asgjë nuk u konsumua, dhe pastaj të pini ujë të ëmbël.
Lexoni artikullin:  Sheqeri kritik në gjak rreziku i vdekshëm

Pas ca kohësh, hulumtime përsëri. Kjo do të tregojë sesi pankreasi ishte në gjendje të përballonte një ndryshim kaq të mprehtë të sheqerit.

Sa shpesh për të matur

Shumica e njerëzve me diabet vuajnë nga një rritje e agjërimit dhe menjëherë pas mëngjesit, dhe disa ndjehen keq gjatë drekës dhe në mbrëmje.

Meqenëse një dietë e veçantë, ilaçet dhe ilaçet e tjera përdoren në trajtimin dhe parandalimin, këtu është e nevojshme një qasje e veçantë, domethënë, për të kontrolluar nivelin e sheqerit me një glukometër.

Ju duhet ta bëni këtë mjaft shpesh:

 • menjëherë pas zgjimit;
 • pak para mëngjesit;
 • çdo 5 orë pas një injeksioni të insulinës;
 • menjëherë para çdo vakt, pa marrë parasysh se çfarë është: vetëm një meze të lehtë ose drekë, darkë;
 • 2 orë pas çdo vakt;
 • para se të shkoni në shtrat;
 • pas çdo ushtrimi fizik, stresi, punë aktive dhe e zgjatur;
 • kur ndiheni të uritur, ose ndiheni se kanë ndodhur ndryshime të sheqerit;
 • Para se të bëni punë të vështirë, vazhdoni matjet çdo orë deri në fund të këtij mësimi;
 • në mes të natës për të kontrolluar hipoglikeminë.

Matjet për pacientët me diabet tip 7 duhet të kryhen të paktën XNUMX herë në ditë, dhe për të qenë në gjendje të kontrollojnë gjendjen, ia vlen të regjistrohen rezultatet çdo herë.

Si shtesë, vlen të përmendet të dhënat e mëposhtme:

 • çfarë u konsumua;
 • doza e insulinës dhe emri i drogës;
 • cilat ilaçe u morën;
 • çfarë bënë;
 • sa i fortë ishte aktiviteti fizik;
 • a kishte ndonjë stres;
 • a ka ndonjë sëmundje infektive.

Një kontroll i tillë do të bëjë të mundur zbatimin e masave për të luftuar momentet kur sheqeri tejkalon normën e lejuar. Ndihmon gjithashtu për të vlerësuar efektivitetin e të gjithë kursit të trajtimit dhe pjesëve të tij individuale.

Ju mund të mësoni më shumë rreth Dibet duke shikuar një film të bukur që thjesht flet për mekanizmin e zhvillimit të diabetit tip 2:

Administrata e portalit në mënyrë kategorike nuk rekomandon vetë-mjekimin dhe, në simptomat e para të sëmundjes, ju këshillon të konsultoheni me një mjek. Portali ynë përmban mjekët më të mirë të specializuar, të cilët mund të bëni një takim në internet ose me telefon. Ju mund të zgjidhni vetë një mjek të përshtatshëm ose ne do ta zgjedhim atë për ju absolutisht falas. Gjithashtu, vetëm kur regjistroni përmes nesh, çmimi i një konsulte do të jetë më i ulët se vetë klinika. Kjo është dhurata jonë e vogël për vizitorët tanë. Bëhu i shëndetshëm!

Diabetus Shqipëri