Sheqeri i gjakut është norma, si të përcaktoni matjen e sheqerit me një glukometër

Si të kontrolloni sheqerin në gjak. Foto: muyfitness.com

Kontrollimi i sheqerit me një glukometër është mënyra më e shpejtë në dispozicion në shtëpi. Matja e sheqerit në gjak është një procedurë e detyrueshme për njohjen ose kontrollin e diabetit, i cili është një sëmundje serioze e sistemit endokrin. Në fund të fundit, kjo sëmundje ka nevojë për trajtim të vazhdueshëm, duke ruajtur nivelin e insulinës në trup.

Diabeti është një sëmundje që përfshin mosfunksionimin e pankreasit. Në këtë rast, ndodh një ndërprerje në sistemin endokrin. Insulina hormonale, e cila duhet të monitorohet nga afër për një sëmundje të tillë, prodhohet në sasi më të vogla. Prandaj, me marrjen e ushqimit, glukoza grumbullohet në trup, e cila nuk mund të përpunohet në mënyrë të pavarur.

Si të përcaktoni sheqerin në gjak

Për të përcaktuar praninë e diabetit, duhet të konsultoheni me një mjek. Bazuar në treguesit, do të llogaritet niveli individual i sheqerit.

Treguesit që ndikojnë në shkallën e sheqerit në gjak:

 1. Mosha e pacientit.
 2. Gjendja e përgjithshme e shëndetit.
 3. Prania e sëmundjeve të tjera.
 4. Shtatzënia (për vajzat).

Nëse tashmë keni diabet, atëherë niveli i sheqerit do të ndikohet gjithashtu:

 1. Ashpërsia dhe shtrirja e sëmundjes.
 2. Prania e komplikimeve.

Sheqeri i gjakut

Treguesit standardë të normës së sheqerit:

 • kur matni me stomak bosh: 3.9 – 5.5 mmol;
 • 2 orë pas ngrënies: 3.9 – 8.1 mmol;
 • në çdo kohë: 3.9 – 6.9 mmol.

Do devijim nga norma është një arsye serioze për t'u konsultuar me një mjek në mënyrë që të eliminohen efektet anësore. Kur zbulohet diabeti, monitorimi i vazhdueshëm i sheqerit në gjak është procedura më e rëndësishme e trajtimit. Bazuar në këta tregues, përshkruhet trajtim i specializuar.

Matjet e sheqerit në gjak ju lejojnë:

 • përcaktoni në çfarë niveli është vendosur sheqeri, pra, merrni masa në kohë për ta rikthyer atë në normalitet;
 • përcaktoni se si aktiviteti fizik ndikon në përmbajtjen e sheqerit në trup;
 • monitoroni efektet dhe efektivitetin e barnave të përdorura.
Lexoni artikullin:  Simptomat e diabetit mellitus tip 2, trajtimi dhe ushqimi

Prandaj, me diabet, matjet e rregullta të gjendjes së gjakut ndihmojnë për të shmangur një numër të madh të komplikimeve të kësaj sëmundjeje.

Sa shpesh për të matur sheqerin

Frekuenca e saktë e matjes mund të përcaktohet nga mjeku që merr pjesë.

 • Zakonisht, prania e diabetit tip 1 përfshin matje ditore disa herë. Especiallyshtë veçanërisht e nevojshme ta bëni këtë në një moshë të re.
 • Dhe si ta kontrolloni sheqerin me një glukometër për diabetin e tipit 2? Ky lloj, në të cilin ndiqet dieta dhe përdoren ilaçet, duhet të monitorohet disa herë në javë.
 • Testimi parandalues ​​i sheqerit në gjak përfshin matjet një herë në muaj. Të gjithë duhet ta kalojnë këtë test pa përjashtim, edhe nëse familja juaj nuk ka njerëz me sëmundje të tilla.

Koha e matjes së sheqerit në gjak

Koha më e favorshme për të marrë një matje janë intervalet para ngrënies, si dhe pas zgjimit dhe para se të shkoni në shtrat. Për besueshmërinë e rezultateve të matjes së mëngjesit, një vakt një natë më parë duhet të bëhet jo më vonë se 18 orë. Kjo gjendje vlen nëse matni sheqerin e agjëruar në mëngjes.

Një matje në mëngjes agjërimi bëhet para se të lani dhëmbët dhe të pini ujë, pasi pastat moderne të dhëmbëve shpesh përmbajnë sheqer. Pas ngrënies, matja bëhet të paktën 2 orë më vonë. Nëse gjaku merret nga parakrahu ose dora, koha rritet në 2 orë 20 minuta

Matja e sheqerit me glukometër

Matja e sheqerit me një glukometër. Foto: al-arabi.com

Shtë e mundur që të matni në mënyrë të pavarur sheqerin në gjak në shtëpi duke përdorur një aparat të quajtur glukometër. Shtë një pajisje elektronike me një ekran të vogël, shirita provash dhe një pajisje për shpimin e lëkurës – një shul. Para fillimit të përdorimit, duhet të lexoni me kujdes udhëzimet për pajisjen. Meqenëse disa modele kanë dallime. Mbani në mend se analiza e parë ka të ngjarë të jetë e pasuksesshme, por me kalimin e kohës ju lehtë mund të ndiheni të qetë me procedurën e saktë.

 1. Lani duart plotësisht me sapun dhe ujë. Thani ato.
 2. Instaloni një shirit provë në pajisje. Prisni një mesazh konfirmimi në ekran.
 3. Mostrimi i gjakut në gishta është alternativa më e mirë, pasi ekziston qarkullimi më i madh i qarkullimit të gjakut.
 4. Shikojeni gishtin e këmbës duke përdorur një stilolaps të veçantë të gjilpërave (shirit).
 5. Fshijeni pikën e parë me një jastëk të pastër dhe të thatë pambuku ose një pambuku.
 6. Butësisht goditni gishtin për të marrë një pikë të dytë gjaku. Vendoseni atë në një shirit provë.
 7. Gjaku duhet të aplikohet në anën e shiritit të provës, vendet e nevojshme tregohen me të zeza.
 8. Tjetra, rezultati i matjes do të shfaqet.
Lexoni artikullin:  Sheqeri (glukoza) në gjakun e fëmijëve si të bëhet një analizë dhe shkaqet e anomalive

Matjet e sheqerit në gjak të marra me mbledhjen e gjakut nga parakrahu ose dora, gjithashtu i nënshtrohen rregullave të përgjithshme.

Matja e sheqerit në gjak në shtëpi

 1. Zonat alternative të shpimit të lëkurës në mënyrë që acarimi i lëkurës dhe shtrëngimi të mos vërehen. Përndryshe, mbledhja e mëtejshme nga kjo faqe do të jetë e pamundur.
 2. Mos e shtypni gishtin për të marrë më shumë gjak. Kjo ndikon në rezultatin përfundimtar, sepse dhjami dhe limfat janë mbledhur, jo plazma kapilar.
 3. Ju mund të zvogëloni dhimbjen duke bërë një birë në anën e gishtit.
 4. Larja e duarve para procedurës rekomandohet në ujë të ngrohtë, për të përmirësuar qarkullimin e gjakut. Ju gjithashtu mund të përdorni masazh para se të lani duart.
 5. Thani duart tërësisht pas larjes. Mënyra natyrale është më e përshtatshme për këtë, pa përdorimin e peshqirëve dhe peceteve.
 6. Mos e përdorni pajisjen tuaj. Glukometri për diabetikët është një pajisje individuale që gjithmonë duhet të jetë e pastër sterile.
 7. Blini me kujdes shirita provë, ata duhet të përputhen me kodin në shishe me kodin në ekranin e pajisjeve.
 8. Kushtojini vëmendje jetës së ruajtjes së shiritave të provës. Ruajtja e duhur është e mundur vetëm në paketimin e fabrikës dhe në temperaturën e dhomës.

Prodhim

Matja e sheqerit në gjak me një glukometër ju lejon të mbani një sëmundje serioze nën mbikëqyrje të ngushtë. Kjo metodë e verifikimit është e përshtatshme për përdorim të pavarur dhe, sipas rregullave, jep rezultatin më të besueshëm.

Diabetus Shqipëri