Sheqeri i gjakut gjatë shtatëzënësisë (2)

Sheqeri në gjak – i ashtuquajturi niveli i glukozës, i cili tretet në gjak. Cfare eshte kjo Për të filluar, do të jetë e saktë të thuhet – glukoza në gjak, sepse termi "sheqer" mund të përfshijë një grup të substancave. Sheqeri i gjakut gjatë shtatëzanisë është një shprehje më e njohur për ne. Sidoqoftë, ata përcaktojnë nivelin e glukozës në gjak.

Ky nivel është variabla më e rëndësishme biologjike që flet për mjedisin e brendshëm të trupit të njeriut. Këta tregues pasqyrojnë gjendjen e metabolizmit të karbohidrateve.

Glukoza është një material energjetik për secilin nga organet dhe indet. Ai vjen nga trakti gastrointestinal dhe përdoret nga qelizat e trupit tonë, por pjesa kryesore vendoset në mëlçi si glukogjen.

Pastaj, nëse është e nevojshme, me një ushtrim të madh fizik, glikogjeni prishet, dhe glukoza shkon direkt në gjak. Prandaj, mëlçia konsiderohet vendi ku grumbullohet glukoza, dhe nëse ndodhin sëmundje serioze, keqfunksionime të trupit, niveli i sheqerit në gjak ndryshon.

Pavarësisht se sa e mrekullueshme është periudha e shtatëzanisë, është stresi për trupin. Kjo është arsyeja pse një grua, e regjistruar, i nënshtrohet të gjitha llojeve të testeve që ndihmojnë në kontrollin e proceseve që ndodhin brenda saj. Kjo është bërë për të gjetur kohën e duhur dhe për të marrë masat e nevojshme, dhe nëna dhe foshnja e pritur ishin të shëndetshme. Pra, një nga treguesit e rëndësishëm është sheqeri në gjak gjatë shtatëzanisë.

Si të matni nivelet e sheqerit duke përdorur një test të tolerancës së glukozës:

 • gjëja e parë që bën një grua shtatzënë është dhënia e gjakut të saj në stomak bosh nga gishti: analiza kryhet në një laborator special, ata menjëherë ju tregojnë nëse ndodhin anomali;
 • nëse niveli është jonormal, ju referoheni tek endokrinologu;
 • në një nivel normal, ju dhuroni gjak tashmë nga një venë në glukozë (gjithashtu në stomak bosh);
 • një grua është e ftuar të pijë një zgjidhje – 200 ml pluhur glukozë të tretur, pastaj çdo orë (dy herë) përsëri të marrë materialin për analiza nga një venë (me një ngarkesë).

Niveli i sheqerit me testin e tolerancës së glukozës

Këshillohet që të lëvizni më pak, sepse lëvizja ul nivelin e sheqerit. Pasi të kryhen manipulimet e nevojshme, veprimet e mëtutjeshme të specialistit do të varen.

Lexoni artikullin:  Glukoza normale e gjakut, glukoza e ngritur në gjak

Ju gjithashtu mund të matni në mënyrë të pavarur gjakun për sheqerin gjatë shtatëzanisë me një glukometër. Për ta përdorur atë në mënyrë korrekte, duhet të dini të gjithë sekuencën, dhe nëse keni pyetje, kontaktoni një specialist.

Kushtet themelore të përdorimit:

 • Para se të merrni gjak nga një gisht (është e nevojshme nga një gisht, pasi ka qarkullim të lartë të gjakut në majë), është e nevojshme që të shpëlani duart tërësisht me ujë të ngrohtë, kjo është e nevojshme, përveç higjienës, në mënyrë që gjaku të rrjedhë në gishta;
 • vendi i injektimit duhet të jetë i thatë në mënyrë që të mos ketë përzierje me ujë;
 • një birë bëhet në majë të gishtit të brendshëm;
 • në mënyrë që të minimizohet dhimbja, injeksioni nuk bëhet në majë, jo në qendër të jastëkut, por pak në anën, thellësia e birrës nuk duhet të kalojë tre milimetra;
 • testi duhet të bëhet çdo herë në gishtin tjetër, në mënyrë që të shmanget inflamacioni;
 • pika e parë e gjakut hiqet me lesh pambuku;
 • nuk ka nevojë të shtrydhni një gisht, përndryshe do të përzihet me lëngun e indeve, rezultati do të jetë i pasaktë;
 • e fundit – hiqni pikën e dytë të shiritit të provës derisa të njolloset.

Ju mund të matni veten

normë glukozë

Norma mesatare e nivelit të sheqerit në gratë shtatzëna konsiderohet të jetë 3,3 – 6,6 mmol / l. Ky është një tregues i rëndësishëm që një grua shtatzënë dhe mjeku i saj duhet të monitorojnë.

Shtë e nevojshme të bëhen matje dhe të monitorohen devijimet nga norma. Nëse diabeti gestacional zhvillohet gjatë shtatëzanisë, ai më vonë mund të shndërrohet në diabet të sheqerit. Kjo është për shkak të një rritje të numrit të trupave të ketonit, por në të njëjtën kohë, ndodh një rënie e dukshme e nivelit të aminoacideve.

Në rrjedhën normale të shtatëzanisë, funksionet sekretore të insulinës mund të rriten në tremujorin e dytë dhe të tretë. Niveli i glukozës së nënës dhe fëmijës në pritje do të mbahet në norma normale.

Mjekët zakonisht këshillojnë një test oral të glukozës në gestacionin 28 javë. Niveli nuk duhet të kalojë 7,8 mmol / L. Kur merrni glukozë prej 50-55 g, nëse niveli i tij në gjak rritet, duhet të kaloni edhe një herë testin me 100 g glukozë.

Lexoni artikullin:  Metodat jo konvencionale të trajtimit të diabetit

Gjatë provës, duhet të ketë tregues të tillë:

 • pas një ore, niveli është mbi 10,5 mmol / l;
 • pas disa orësh, niveli tejkalon 9,2 mmol / l;
 • pas tre orësh, niveli është mbi 8 mmol / l.

Kjo mund të jetë dëshmi se gruaja shtatzënë zhvilloi diabet.

Rritni veprimet

Për shkak të lëshimit të hormoneve gjatë shtatëzanisë – progesteronit dhe laktogjenit, niveli i glukozës mund të rritet. Ata janë në gjendje të bllokojnë pankreasin, i cili prodhon insulinë e nevojshme.

Sheqeri mbetet në gjakun e gruas shtatzënë dhe gradualisht kalon përmes placentës tek fetusi. Zakonisht këto foshnje rriten shpejt, por nuk zhvillohen. Ata fillojnë të pinë më shumë, sasia e lëngut amniotik rritet. Mund të ndodhë që flluska të mos ngrihet dhe të shpërthejë – ndodh lindja e parakohshme.

Shenjat kryesore të sheqerit të lartë:

 • rritet numri i urinimeve në ditë;
 • rrit ndjeshëm oreksin;
 • etja fillon të mundohet;
 • goja e thatë e shpeshtë;
 • rritet presioni;
 • toksikoza ngrihet;
 • shfaqet dobësia.

Kur një grua shtatzënë përcaktoi që niveli i glukozës në gjak rritet, kjo nuk do të thotë se lindja është e ndaluar. Gjëja kryesore është të përcaktoni një dietë me një mjek, si do të kontrolloni sheqerin dhe do të udhëheqni një mënyrë jetese të saktë.

Ju duhet të rishqyrtoni dietën tuaj, ajo duhet të jetë e shëndetshme dhe e ekuilibruar. Shtë e nevojshme të përjashtoni sheqerin, ëmbëlsirat, patatet (patatet me pure), lëngun e ëmbël, ujin, frutat e ëmbla, domethënë karbohidratet që mund të përthithen shpejt nga dieta.

Ju mund ta tërhiqni vëmendjen tuaj tek makaronat e bëra nga gruri i thatë, drithërat (hikërror, oriz), patatet e pjekura janë të përshtatshme. Shtë e rëndësishme të mos overeat, vëzhgoni proporcionet e nevojshme.

Drithërat rregullojnë situatën me sheqerin

Gjatë shtatëzanisë, kjo situatë është shumë e vështirë, sepse ju duhet të merrni produkte që nuk rritin glukozën, dhe nga ana tjetër, ajo që është e nevojshme do të ushqejë fëmijën.

Ulje e performancës

Glukoza e ulët e gjakut gjatë shtatëzanisë është një situatë shumë e zakonshme. Simptomat mund të jenë lodhja e shpejtë, dobësia, marramendja, por gjithçka shkon pas ngrënies. Kjo për faktin se fëmija merr një pjesë të sheqerit.

Lexoni artikullin:  Metodat jokonvencionale të trajtimit të diabetit mellitus 2

Cilat mund të jenë arsyet e uljes së sheqerit:

 • një pushim i gjatë midis vakteve;
 • sherbime te medha, pak kalori;
 • trajnim i gjatë dhe intensiv;
 • ha shumë ëmbëlsira;
 • marrje e pijeve të gazuara, alkoolike.

Kur glukoza është e ulët, përpiquni të hani karbohidrate me një indeks të ulët glicemik. Ushqime të tilla treten më ngadalë, dhe glukoza gradualisht hyn në qarkullimin e gjakut.

 • për të ngrënë në pjesë të vogla, por shpesh;
 • drejtoni stilin e jetës së duhur (përjashtoni duhanin, kafeinën, alkoolin);
 • shtoni në dietë ushqime të tilla si peshku me vaj, vajrat vegjetale, farat e kungullit, etj;
 • ushqime të dobishme që përmbajnë krom – arra, djathra, grurë, perime, fruta dhe më shumë.

Kur glukoza është e ulët, përpiquni të hani karbohidrate me një indeks të ulët glicemik.

Nëse jeni të angazhuar në palestër për gratë shtatzëna, merrni karbohidrate para dhe pas stërvitjes. Kjo do të ndihmojë në uljen e glukozës në gjak.

Pasojat e një devijimi nga norma

Gjatë shtatëzënësisë, kur sheqeri në gjak devijon nga norma, sëmundjet infektive dhe sëmundjet e sistemit urinar mund të zhvillohen. Pyelonephritis (një lezion inflamator i legenit renal) shpesh zhvillohet. Pas lindjes, formimi i diabetit tip XNUMX është i mundur. Mund të fillojë një ndërlikim i punës së organeve të tilla si veshkat, enët e syrit, zemra.

Për një fëmijë, kjo është e mbushur me faktin se ai zhvillon fetopati diabetike. Kjo është një rritje e fortë e fetusit. Me madhësi të mëdha të fetusit, mund të merren dëmtime gjatë lindjes. Një fëmijë mund të ketë keqformime kongjenitale – pabarazitë në trup, sëmundje të zemrës, sistemin urogjenital dhe trurin. Fetusi mund të vdesë para lindjes ose në javën e parë të jetës.

Për të shmangur pasoja të tilla, ju duhet:

 • monitoroni me kujdes përmbajtjen e glukozës;
 • merrni ilaçe të përshkruara nga mjeku juaj;
 • ndiqni një dietë dhe rutinë ditore;
 • shmangni situatat stresuese, sëmundjet infektive.

Kur planifikoni shtatzëninë, duhet të kontrolloni sheqerin në gjak, t'i nënshtrohen ekzaminimeve të nevojshme, këshillimit gjenetik dhe të kontrolloni zemrën dhe enët e gjakut. Në çdo situatë, një grua duhet të jetë e përgatitur për rreziqe të mundshme para shtatzënisë.

Rreth autorit: Olga Borovikova

Diabetus Shqipëri