Sheqeri i gjakut, normal

Analiza e emrit të sheqerit nuk është plotësisht e saktë, dhe i referohet më shumë një termi historik sesa një term të saktë dhe modern. Sheqeri i gjakut nuk është i përcaktuar, por glukoza, por sot ne do t'i kushtojmë haraç emrit historik, në çdo rast, ai pasqyron të njëjtin veprim.

Glukoza në trupin e njeriut është një material universal që energjizon të gjithë organet dhe indet e tjera të një personi. Kjo mbushje nuk injorohet nga truri, i cili, që është i rëndësishëm, nuk pranon asnjë zëvendësues të sheqerit artificial.

E rëndësishme! Në procesin e metabolizmit, roli kryesor i takon glukozës, kështu që është akoma e nevojshme të njihen edhe informacionet minimale për normën e sheqerit, si dhe për arsyet që mund të ndikojnë në treguesit.

Për çfarë është sheqeri?

Sheqeri, glukoza, është materiali kryesor energjetik në trup dhe nëse është më pak se sa i duhet trupit, atëherë ai thjesht fillon të shpenzojë yndyrna në mënyrë që të ruajë funksionimin normal të organeve. Problemi është se kur përdorni yndyrna, formohen trupat e ketonit, dhe kjo tashmë është një kompleks që paraqet një rrezik serioz për trupin.

Glukoza hyn në trup së bashku me ushqimin dhe vetëm një pjesë e vogël mbush organet me energji, por ajo e madhe vendoset në mëlçi në formën e një karbohidrate komplekse – glukogjen. Sapo trupi ka nevojë për energji shtesë, në të fillohet një reaksion biokimik kompleks, në të cilin marrin pjesë hormone të veçantë, dhe glikogjeni kthehet në glukozë.

Norma e gjakut

Për të marrë në konsideratë nivelin, dhe më e rëndësishmja për të përcaktuar shkallën e sheqerit në gjak, është e nevojshme të kuptoni se shkalla do të ndryshojë në varësi të gjendjes fiziologjike të një personi, por jo nga gjinia.

Ne gjithashtu theksojmë se për të marrë rezultatin e saktë të analizës së sheqerit, pacienti nuk duhet të hajë ushqim të paktën 8-10 orë para marrjes së mostrës së gjakut. Në të njëjtën kohë, nuk mund të pini edhe çaj dhe ujë, çdo produkt mund të shkaktojë një rezultat pozitiv të rremë të analizës, d.m.th., të japë një rezultat të pasaktë.

Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus - parandalimi

Një sëmundje infektive gjithashtu mund të ketë një ndikim të caktuar në korrektësinë e rezultateve, prandaj është më mirë të mos bëni një analizë gjatë periudhës së trajtimit, dhe vetëm në raste ekstreme, dhe nëse analiza kryhet megjithatë, atëherë kur të merrni parasysh rezultatet, bëhet edhe një rregullim për infeksionin

Ne përcaktojmë që sheqeri normal në gjak është 3,3-3,5 mmol / L që agjëron gjaku. Përveç kësaj, një studim kryhet pas ngrënies, dhe më pas norma duhet të jetë deri në 7,8 mmol / L.

Sidoqoftë, kjo vlen për normën për analizë, në të cilën gjaku merret nga gishti. Ekziston edhe një studim për të cilin merret gjaku nga një venë, në këtë rast rezultatet do të përbëhen nga tregues të tjerë.

Normalisht, indeksi i sheqerit do të jetë 4,0-6,1 mmol / litër në stomak bosh. Dhe nëse gjaku ishte tërhequr në këtë sekuencë, atëherë niveli maksimal i glukozës nuk duhet të kalojë 5,6-6,6 mmol / litër, përndryshe ekziston një dyshim serioz për fillimin e procesit të dëmtimit të tolerancës së glukozës.

Shkelja e tolerancës mund të konsiderohet si hapi i parë për diabetin. Karakterizohet nga një shkelje e tolerancës nga humbja e ndjeshmërisë ndaj insulinës. Dhe pikërisht nëse kjo gjendje nuk zbulohet me kohë dhe trajtimi në kohë nuk është filluar, mund të çojë në diabet. Për të konfirmuar diagnozën, do të jetë e nevojshme të kaloni një test të veçantë të tolerancës së glukozës, në të cilën përbërësi merret me gojë në formën e tabletave dhe merret një kampion gjaku kontrollues.

Sheqeri i gjakut gjatë shtatëzënësisë

Gjatë shtatëzënësisë, indet e trupit të nënës janë gjithmonë më të ndjeshëm ndaj insulinës sesa në gjendje normale. Kjo gjendje është për shkak të faktit se tani është e nevojshme të sigurohet energji jo vetëm për nënën, por edhe për fetusin në zhvillim.

Gjatë shtatëzënësisë, një nivel prej 3,8 deri 5,8 mmol / litër mund të merret si një sheqer normal në gjak, i cili tashmë është më i lartë se ai i një trupi normal.

Lexoni artikullin:  Farë duhet të dini në lidhje me simptomat dhe trajtimin e gastroduodenitit në të rriturit

Nëse gjatë shtatëzënësisë testi i sheqerit tregoi vlera të rritura, mbi 6,1 mmol / litër, atëherë rekomandohet një analizë shtesë e tolerancës së glukozës, pasi tejkalimi i nivelit është tashmë domethënës dhe injorimi i tij, atribimi i ndryshimeve fiziologjike në trup është e pamundur.

E rëndësishme! Gjatë shtatëzënësisë, ekziston një rrezik i shtuar i zhvillimit të diabetit gestacional, pasi gjatë kësaj periudhe indet e një gruaje shtatzënë janë rezistente ndaj insulinës, e cila prodhohet nga pankreasi.

Vëmendje e shtuar për trupin dhe analiza e sheqerit duhet t'i kushtohet në këtë drejtim në javët 24-28 të gestacionit. Në parim, gjendja e rezistencës kalon vetë pas lindjes së fëmijëve, megjithatë, në raste të rralla, ekziston mundësia e kalimit të saj në diabetin e plotë.

E rëndësishme! Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet një gruaje shtatzënë nëse ka raste të diabetit në familje ose nëse gruaja ishte e trashë para shtatzënisë.

Norma e sheqerit tek fëmijët

Një fëmijë nën një vjeç ka një nivel normal të sheqerit prej 2,8-4,4 mmol / litër. Pas pesë deri në moshë më të madhe – 3,3-5,0 mmol / l, dhe pas 15 vjetësh në një fëmijë, adoleshentë, norma duhet të jetë e njëjtë si tek një i rritur.

Diabetus Shqipëri