Sheqeri i gjakut tek fëmijët (2)

Fëmijët kanë shumë më pak të ngjarë të kenë diabet sesa të rriturit. Sidoqoftë, është e nevojshme të kontrolloni sistematikisht nëse sheqeri në gjak plotëson kufirin normal të moshës për fëmijët.

Zhvillimi i shpejtë i diabetit është një nga tiparet e fëmijërisë. Një test i agjërimit të gjakut mund të zbulojë hipergliceminë në fazat e hershme të diabetit dhe të parandalojë përparimin e sëmundjes.

Pse të dhuroni gjak për sheqer

Nevoja për të kontrolluar glukozën është shkaktuar nga gjasat e zhvillimit të diabetit. Tek fëmijët, diabeti mund të ndodhë në një formë latente për një kohë të gjatë, duke e deklaruar veten gjatë periudhave të rritjes më aktive dhe gjatë pubertetit.

Vëmendje e ngushtë ndaj ushqimit të fëmijës, regjimi i aktivitetit fizik duhet të jepet gjatë periudhave kur fëmija rritet. Në këtë kohë, ka një rritje në prodhimin e hormonit të rritjes, i cili mund të shkaktojë një rritje të glukozës.

Hedhjet më të theksuara të rritjes vërehen në 4 vjet, 7 dhe 11 vjeç. Një rritje e konsiderueshme në peshën e trupit bën që pankreasi të rrisë prodhimin e insulinës për të përmbushur nevojat e glukozës së qelizave.

Karakteristikat e diabetit tek fëmijët

Në fëmijët në 90% të rasteve të tejkalimit të normës, diabeti i varur nga insulina 1 diagnostikohet në një test të sheqerit në gjak.Sëmundja karakterizohet nga prodhimi i pamjaftueshëm i insulinës në trup.

Kohët e fundit, diabeti 2 që nuk varet nga insulina, është duke u diagnostikuar më shpesh tek adoleshentët, zhvillimi i të cilit promovohet nga mbipesha dhe mungesa e lëvizjes. Në diabetin 2 prodhohet insulinë, por në një sasi të pamjaftueshme për të siguruar shpërndarjen e glukozës në të gjitha qelizat e trupit.

Natyra fshehtë e diabetit 2 në një kurs asimptomatik në një fazë të hershme. Diabeti i zbuluar 2 tek fëmijët më shpesh në moshën 10 vjeç.

Karakterizohet nga një kombinim me trashje, hipertension, një nivel i ngritur i gjakut i një shënuesi të inflamacionit, i cili është niveli i proteinës C – reaktive.

Bazuar në rezultatet e analizës, nxirret një përfundim në lidhje me rrezikun e zhvillimit të diabetit dhe nëse është e nevojshme përcaktohen teste shtesë.

Herën e parë që një i porsalindur testohet për sheqer menjëherë pas lindjes. Nëse analiza nuk e tejkalon normën, dhe pesha e fëmijës është më pak se 4,1 kg, atëherë niveli i glukozës rishqyrtohet pas një viti.

Më pas, në fëmijët me nivele normale të sheqerit dhe në mungesë të një predispozicioni trashëgues ndaj diabetit, një test i sheqerit përshkruhet çdo 3 vjet.

Me një të porsalindur që peshon 4,1 kg, rreziku i diabetit është rritur, dhe mjeku mund të përshkruaj teste shtesë për përqendrimin e glukozës.

Si të përgatitet për analizën

Një mostër gjaku për analiza merret nga një venë ose nga një gisht në stomak bosh në mëngjes. Fëmija nuk duhet të hajë 8 orë para testimit.

Lexoni artikullin:  Si shafran i Indisë përdoret për të ulur sheqerin në gjak

Ai nuk duhet të lajë dhëmbët ose të pijë çaj para se të marrë provën. Lejohet vetëm përdorimi i një sasie të vogël uji të pastër akoma.

Ju nuk mund të përdorni çamçakëz, të jeni nervoz ose të lëvizni në mënyrë aktive përpara studimit.

Masat paraprake të ngjashme janë të domosdoshme për të marrë një rezultat të pavendosur të testit.

Standardet e sheqerit

Shkalla e agjërimit të sheqerit varet pak nga mosha dhe gjinia e fëmijës. Glukoza është karburanti kryesor i energjisë për trurin, dhe ky organ zhvillohet shumë aktiv në fëmijëri.

Përmbajtja e sheqerit në gjak, duke filluar me rezultatet e testit nga një fëmijë njëvjeçar tek një fëmijë i moshës 5-6 vjeç, pothuajse përkon me normën e rritur të 3,3-5,5 mmol / L.

Disa ndryshime në normat normale në laboratorë të ndryshëm mund të vijnë nga lloji i mostrës së testit të përdorur. Vlerat numerike të normës mund të ndryshojnë në varësi të faktit nëse gjaku, plazma, serumi i gjakut u përdor për analizë.

Në faqen "Norma e glukozës nga venat" mund të lexoni një artikull në lidhje me këto dallime në rezultatet e analizave.

Tabela e normave për moshën e agjëruar të sheqerit në gjakun kapilar të plotë tek fëmijët

moshëVlerat, mmol / L
Mostra e gjakut të kordonit kërthizor2,4 – 5,3
foshnjat e parakohshme1.2 – 3,3
sapolindur2.2 – 3.3
Muajve 12,7 4,4 up
nga muaji deri në 1 g.2,6 – 4,7
nga 1 vit në 6 vjetnga 3,0 – 5,1
nga 6 deri në 18 vjeçnga 3,3 – 5,5
të rrituritme 3,3 për 5,5

Nëse treguesit e testit tejkalojnë normën, duke arritur 5,6 – 6,9 mmol / l, kjo tregon prediabet. Kur rezultatet e testit të agjërimit janë më të mëdha se 7 mmol / L, sugjerohet diabeti.

Në të dy rastet, përshkruhen studime shtesë, pas të cilave diabeti përjashtohet ose konfirmohet.

Kur një fëmijë nga 6-7 vjeç ka një sheqer në gjak prej 6,1 mmol / l, i cili është më i lartë se normalja në stomak bosh, atëherë atij i rekomandohet një provë e dytë. Teprica aksidentale e normës mund të jetë për shkak të përgatitjes jo të duhur për analiza, marrjes së ilaçeve ose një sëmundje inflamatore.

Mbi normën, përmbajtja e sheqerit në një test gjaku tek fëmijët nën 5 vjeç mund të shkaktohet nga infeksioni me helminth. Ky fenomen shpjegohet me faktin se në prani të parazitëve, metabolizmi në trup mund të ndryshojë.

Nëse një fëmijë 3 vjeç në një provë të gjakut me stomak bosh për sheqerin konstatohet se tejkalon normën, dhe treguesit janë më shumë se 5,6 mmol / l, atëherë kërkohen teste:

 • hemoglobinë e glikuar;
 • prania e parazitëve në trup.

Në fëmijët nga 10 deri në 11 vjeç, tejkalimi i normës së sheqerit në gjak të treguar në tabelë ka shumë të ngjarë të nënkuptojë zhvillimin e diabetit 2. Sigurisht, nuk mund ta diagnostikoni menjëherë sëmundjen vetëm me një test bosh në stomak.

Lexoni artikullin:  Diabeti dhe alkooli dhe abuzimi me drogën

Shtë e nevojshme të përcaktohet se çfarë sheqeri në testin e gjakut për tolerancën e glukozës, sa e tejkalon normën, përpara se të diagnostikoni prediabet ose diabetin tek një fëmijë.

Analiza te foshnja

Shtë shumë e vështirë të kalosh një analizë në stomak bosh për një foshnjë. Mos hani për 8 orë për një thërrime të tillë thjesht nuk është e mundur.

Në këtë rast, analiza nuk bëhet në stomak bosh. Gjaku kontrollohet 2 orë pas vaktit.

Kur te fëmijët nën 1 vjeç, sheqeri në gjak në një analizë të tillë nuk është më shumë se 2 njësi më i lartë se normalja, atëherë prindërit nuk duhet të shqetësohen.

Për shembull, nëse një fëmijë ka 6,1 mmol / L ose pak më shumë pas ngrënies, kjo nuk do të thotë sëmundje.

Por 6,1 mmol / L, të marra nga një fëmijë në stomak bosh me përgatitje të duhur për analiza, tregojnë hiperglicemi dhe rrezikun e diabetit.

Ata diagnostikojnë diabetin tek foshnjat nëse rezultati i analizës 2 orë pas ngrënies është më shumë se 11,1 mmol / L.

Për të konfirmuar diabetin, fëmijës i është caktuar një test i glukuar hemoglobinës. Ky test nuk kërkon agjërim paraprak për 8 orë, por gjaku venoz është i nevojshëm për provë.

Kur diagnostikohet diabeti, së bashku me përcaktimin e nivelit të glukozës, bëhet një test për përqendrimin e proteinës C – reaktive.

Shkaqet e rritjes së glukozës

Rezultatet e testit mund të përmirësohen nëse në prag të testit fëmija u trajtua:

 • antibiotikët;
 • diuretike;
 • agjentët vazokonstriktor;
 • kortikosteroidet;
 • ilaçe anti-inflamatore jo-steroide.

Një rritje e gabuar në rezultatet e testit vërehet në rastet kur fëmija është i sëmurë me SARS ose një sëmundje inflamatore.

Shkaqet që nuk lidhen me diabetin e sheqerit në rritje përfshijnë sëmundje infektive që prekin pankreasin. Këto përfshijnë sëmundje të tilla si fruthi, mishi i dhenve, hepatiti dhe shytat.

Rritja e sheqerit shkaktohet nga një rënie në prodhimin e insulinës në trup. Një rezultat i lartë i analizës nganjëherë shkaktohet nga një ndryshim në sfondin hormonal, rritja e prodhimit të hormonit adrenokortikotrop.

Prodhimi i vetë insulinës është zvogëluar në sëmundje:

Arsyet e sheqerit më të ulët

Sheqeri i ulët nuk shoqërohet domosdoshmërisht me formimin e diabetit. Niveli më i ulët se niveli i glukozës mund të tregojë çrregullimet e mëposhtme:

 • sëmundjet inflamatore të traktit digjestiv;
 • kequshqyerja, uria;
 • marrje e pamjaftueshme e lëngjeve;
 • dëmtimi i trurit;
 • helmimi i arsenikut, kloroform;
 • sarkoidosis;
 • zhvillimi i insulinës – një tumor aktiv-hormonal i gjëndrës mbiveshkore që prodhon insulinë.

Simptomat e rritjes së sheqerit

Shtë e mundur të supozohen ndryshime në sheqerin në gjak nga manifestimet e jashtme të hiperglicemisë ose hipoglikemisë, sjelljes së fëmijës. Për të parandaluar që episodet anormale aksidentale të shndërrohen në diabet, prindërit duhet të njohin shenjat e hiperglicemisë.

Shenjat e zhvillimit të diabetit latent janë:

 1. Etja, veçanërisht nëse manifestohet si gjatë ditës ashtu edhe gjatë natës
 2. Urinim i bollshëm dhe i shpeshtë
 3. Urinimi i shpeshtë gjatë natës, jo i shkaktuar nga një sëmundje infektive e sistemit gjenitourinar
 4. Skuqja diabetike në faqe, mjekër, ballë, qepallë
 5. Rritja e oreksit
 6. Shenjat e dehidrimit, të manifestuara nga lëkura e thatë, mukozat
 7. Një humbje e mprehtë në peshë prej 5-10 kg me ushqim normal
 8. Djersitje e rritur;
 9. Gjymtyrët e dridhura
 10. Dhëmb i ëmbël
Lexoni artikullin:  Uria e diabeteve

Shoqëruesit e shpeshtë të glukozës së lartë tek fëmijët janë infeksione të lëkurës pustulare dhe kërpudhore, kruajtje të lëkurës, dëmtim të shikimit dhe mbipesha.

Lezionet purulente të lëkurës, shfaqja e zierjeve, infeksionet e mukozave të zgavrës me gojë, organet gjenitale të jashtme janë një rast për të vizituar një endokrinolog.

Nëse te fëmijët 7–8 vjeç, treguesit e analizës kur përcaktoni sheqerin në gjak janë më të larta se normalja, atëherë kjo nuk është arsye për panik. Tregimi mund të mbivlerësohet për shkak të gabimit të vetë metrit, ëmbëlsirat e ngrira dhe të dehur një ditë më parë.

Saktësia e njehsorit mund të jetë mjaft e lartë dhe të arrijë deri në 20%. Kjo pajisje ka për qëllim vetëm për të kontrolluar dinamikën e ndryshimeve në treguesit tek individët me një diagnozë të vendosur tashmë.

Ju nuk duhet të kontrolloni vazhdimisht me një glukometër se sa sheqer ka një fëmijë në gjakun e tij, sa për matjet e shpeshta, duhet të bëhet një diagnozë, të përshkruhet trajtimi. Për ta bërë këtë, duhet të vizitoni një endokrinolog dhe t'i nënshtrohen një ekzaminimi në një institucion mjekësor.

Koma diabetike

Me diagnozën e parakohshme, manifestimi i parë i diabetit mund të jetë një gjendje kome diabetike e shkaktuar nga nivele të larta të glukozës. Një gjendje zhvillohet me vlera të glukozës që tejkalojnë 19,5 mmol / L.

Shenjat e një gjendje kome diabetike të afërt të shkaktuar nga hiperglicemia janë:

 1. Në fazën fillestare të komës – letargjia, vjellja, etja, urinimi i shpeshtë, shfaqja e erës së acetonit nga trupi
 2. Në fazën e gjendje kome të moderuar – vetëdije të dëmtuar, rënie të presionit të gjakut, mungesë urinimi, dobësim të muskujve, frymëmarrje të zhurmshme
 3. Në fazën e rëndë të komës – mungesa e vetëdijes dhe urinimit, shfaqja e edemës, funksioni i kardiak i dëmtuar

Shenjat e glukozës së ulët

Glukoza nën normale në gjak karakterizohet nga simptoma te fëmijët:

 • marramendje;
 • ankthi;
 • ndjesi e një urie të fortë "kafshësh";
 • shfaqja e reflekseve të tendinit, kur, për shembull, në përgjigje të një tendoni të Akilit, këmba fillon të kontraktohet në mënyrë ritmike.

Tek foshnjat, zgjimi i papritur, një klithmë mund të shërbejë si shenjë e një devijimi të treguesve të glukozës nga norma.

Disa simptoma të hiperglicemisë dhe hipoglikemisë janë të ngjashme. Këto përfshijnë gjymtyrët që dridhen, djersitja.

Shenjat e zakonshme të një devijimi të konsiderueshëm të glukozës në gjak nga normalja përfshijnë humbjen e vetëdijes. Por me një nivel të lartë sheqeri paraprihet nga frenimi, dhe me një sasi të reduktuar të sheqerit – një eksitim i fortë.

Diabetus Shqipëri