Sheqeri i ulët në gjak shkakton simptoma

Sot, pa përjashtim, të gjithë e dinë se gjaku është lëngu kryesor në trup, gjendja e së cilës duhet të monitorohet vazhdimisht. Edhe ndryshimet e vogla në përbërjen e tij mund të tregojnë probleme serioze. Një nga treguesit kryesorë të funksionimit normal të trupit është sheqeri.

Ai përfshin disa substanca të ndryshme që janë integruar në një tërësi të vetme. Sipas ekspertëve, kjo është një lloj konstante nga pikëpamja biologjike, duke karakterizuar gjendjen e të gjitha sistemeve të organeve të brendshme. Ky tregues pasqyron shkëmbimin e hidrogjenit dhe njëkohësisht është karburant për të gjithë organizmin. Sheqeri vjen me ushqim, atëherë përpunohet në një mënyrë të caktuar, dhe vetëm pasi të futet në qarkullimin e gjakut.

Në këtë artikull, ne do të flasim për atë që kërcënon performancën e saj të ulët dhe si ta trajtojmë atë.

Informacione të përgjithshme

Sheqeri i ulët në gjak nuk është vetëm një devijim i lehtë, por një sëmundje e vërtetë, e cila në ilaç quhet hipoglicemia. Kjo është një sëmundje mjaft serioze që nuk duhet të mbetet pa trajtim. Hipoglikemia mund të zhvillohet për arsye të ndryshme. Ajo shoqërohet me marramendje, dridhje të duarve, ulje të performancës, nervozizëm.

Sipas ekspertëve, niveli i sheqerit në gjak varet drejtpërdrejt nga dieta e përditshme. Nëse një person ha diçka, atëherë ky tregues do të rritet në mënyrë të pashmangshme. Pankreasi është i njohur për prodhimin e insulinës hormonale. Shndërron sheqerin në energji ose më pas ndihmon në shndërrimin e tij në yndyrë për përdorim të mëvonshëm. Në atë moment, kur ky hormon përfundon “punën” e tij, treguesit e sheqerit duhet të normalizohen, por kjo nuk ndodh gjithmonë. Hipoglikemia shpesh ndodh në diabet, kur në një person të sëmurë sasia e ushqimit të konsumuar nuk përputhet me nivelin e insulinës së prodhuar. Ky është një problem mjaft serioz, i cili mund të zbutet vetëm nëse një person ha diçka të ëmbël.

Edhe tek njerëzit plotësisht të shëndetshëm, hipoglikemia mund të ndodhë herë pas here dhe me intensitet të ndryshëm. Një manifestim i tillë i sëmundjes në secilin rast individualisht, varet nga dieta e njeriut, mënyra e jetesës së tij dhe disa faktorë të tjerë të lidhur.

Treguesit normativë

Sipas ekspertëve, norma e nivelit të sheqerit në mëngjes në stomak bosh është 3,3 – 5,5 mmol / l. Devijime të vogla nga këta tregues në intervalin 5,6 – 6,6 mmol / l tregojnë për tolerancën e dëmtuar të glukozës. Kjo është një gjendje kufitare midis normës dhe patologjisë, dhe mbi 6,7 mmol / l është diabeti mellitus.

Lexoni artikullin:  Shenjat e diabetit në këshillat e mjekëve për fëmijë

Arsyet kryesore

Sheqeri i ulët në gjak nuk mund të ndodhë vetë. Më shpesh, ky problem shfaqet për arsye të mira, të cilat rekomandohen të zbulohen sa më shpejt të jetë e mundur. Ne rendisim vetëm disa prej tyre më poshtë.

 • Dietë e pabalancuar dhe pushime të gjata midis vakteve kryesore. Më shpesh, është për këtë arsye që sheqeri i ulët i gjakut diagnostikohet te vajzat e reja që janë vazhdimisht në dieta të rrepta.
 • Ushtrim i fortë dhe ushqim me kalori të ulët.
 • Ngrënia e ushqimit të hedhurinave, miellit dhe ushqimeve me sheqer, pasta dhe ushqim të shpejtë.
 • Zakonet e këqija. Pirja e alkoolit dhe pirja e duhanit ndikon negativisht në sheqerin në gjak. Edhe përdorimi i ilaçeve nuk lejon në çdo rast normalizimin e treguesve.
 • Neoplazmat malinje. Sipas ekspertëve, tumoret në pankreas shoqërohen shumë shpesh me përhapjen e indeve, përfshirë qelizat beta (ato prodhojnë insulinë).

Симптомы

Para së gjithash, duhet të theksohet se shenjat e sheqerit në gjak të ulët nuk shfaqen papritmas. Gjë është se ky është një proces mjaft i gjatë. Vetëm në nivele të konsiderueshme të ulëta të sheqerit trupi sinjalizon një problem.

Si rregull, një person fillon të ankohet për një përkeqësim të përgjithshëm dhe etje të vazhdueshme. Depresioni dhe prishja nervore gjithashtu mund të tregojnë se gjaku

Vlen të përmendet se shenja të ndryshme mund të ndodhin gjatë gjithë ditës. Nga ana tjetër, shumë pacientë nuk ankohen aspak për sheqer të ulët në gjak, duke perceptuar përkeqësim për shkak të lodhjes pas punës. Nëse gjatë fundjavës pushuat dhe flini mirë, por në intervalin midis 11 dhe 15 orëve të ditës akoma ndjeni përgjumje dhe keqësim, është më mirë të konsultoheni me një specialist. Ne rendisim shenjat kryesore të mungesës së glukozës më poshtë.

 • Ndjenjë e vazhdueshme e lodhjes dhe dobësisë.
 • Dhimbje koke të rregullta, rritje të nervozizmit.
 • Djersitje e rëndë dhe dridhje e duarve.
 • Një ndjenjë e vazhdueshme e urisë dhe një dëshirë për të ngrënë diçka të ëmbël.
 • Demtimet e lehta vizuale dhe palpitimet e zemres.

Kjo është se si sheqeri i ulët i gjakut manifestohet. Simptomat mund të ndryshojnë pak në secilin rast. Nëse të gjitha simptomat e mësipërme ju shoqërojnë nga dita në ditë, është jashtëzakonisht e rëndësishme që menjëherë të kërkoni ndihmë të kualifikuar. Mjeku do të përshkruajë teste, sipas rezultateve të të cilave do të jetë e mundur të flitet për praninë e këtij problemi. Nëse nuk merren masa në kohë, hipoglikemia vetëm do të përparojë. Në këtë rast, pasojat mund të mos jenë më të këndshme.

Lexoni artikullin:  Cili nivel i sheqerit (glukozës) në gjak konsiderohet normale (normale)

Diagnostics

Aktualisht, sheqeri i ulët në gjak, simptomat e të cilave u përshkruan më lart, mund të konfirmohen në dy mënyra (testi i mëngjesit për stomak bosh ose pasi ngarkoni trupin me glukozë).

Analiza e fundit është i ashtuquajturi testi i tolerancës së glukozës. Në këtë rast, pacienti duhet të konsumojë 75 g glukozë, e cila më parë është tretur në 300 ml vetë ujë të zakonshëm. Pas rreth dy orësh, një specialist merr një mostër gjaku.

Besohet se gati 100% rezultate të sakta mund të merren duke kombinuar dy analiza në të njëjtën kohë. Brenda tre ditësh, pacienti këshillohet të ndjekë një dietë mjaft të thjeshtë. Ai nënkupton përjashtimin nga dieta e ushqimeve të skuqura dhe yndyrore, si dhe pijeve alkoolike. Në këtë kohë, është më mirë të hani mish / peshk dhe perime të ligët. Pastaj, në mëngjes, gjaku merret nga pacienti në stomak bosh. Pesë minuta më vonë atij iu ofrua të pinte ujë me glukozë. Pas dy orësh, mjeku përsëri merr gjak për të matur glukozën.

A është e mundur të zhvillohet një test i tillë në shtëpi?

Ju mund të kontrolloni nëse sheqeri në gjak është i ulët apo jo në shtëpi. Për ta bërë këtë, ju duhet të blini një pajisje të veçantë të quajtur glukometër. Sot, pajisje të tilla shiten në pothuajse çdo farmaci.

Një glukometër është një pajisje me një grup lancets sterile dhe shirita të veçantë provë. Pacienti në shtëpi me anë të një lancet bën një birë të vogël në gisht, atëherë pika e gjakut që duket se transferohet me saktësi në shiritin e provës. Kjo e fundit vendoset në vetë pajisjen për të përcaktuar rezultatin.

Trajtimi i nevojshëm

Para së gjithash, duhet të theksohet se sheqeri në gjak shumë i ulët në asnjë rast nuk duhet të injorohet. Pas një ekzaminimi të hollësishëm diagnostik, mjeku zakonisht përshkruan trajtimin e duhur dhe rekomandon një dietë të veçantë. Pa ushqimin e duhur, është pothuajse e pamundur të kapërceni një problem të tillë si sheqeri i ulët në gjak.

Trajtimi përfshin përdorimin e përgatitjeve të glukozës. Me zhvillimin e komës hipoglikemike, është jashtëzakonisht e rëndësishme të futni menjëherë ilaçin Glukagon, dhe më pas të jeni i sigurt për të kërkuar ndihmë të kualifikuar. Pacientët me këtë diagnozë shpesh përshkruhen "Acarbose". Parandalon një rritje të tepruar të sekretimit të insulinës.

Nëse sheqeri i ulët në gjak nxitet nga një tumor pankreatik, rekomandohet ndërhyrja kirurgjikale. Në rastin e adenomës beninje, operacioni jep një efekt pozitiv.

Vini re se çdo ilaç lejohet të merret vetëm pas konsultimit paraprak me një specialist. Mjeku, nga ana tjetër, do të marrë parasysh jo vetëm fazën e sëmundjes, por edhe praninë e sëmundjeve shoqëruese dhe komplikimet e mundshme. Vetë-mjekimi është jashtëzakonisht i padëshirueshëm.

Lexoni artikullin:  Parandalimi i diabetit tek fëmijët (2)

Cila duhet të jetë ushqimi?

Nëse sheqeri në gjak është nën normalen, duhet t'i kushtoni vëmendje të veçantë dietës tuaj ditore. Siç u përmend më lart, ushqimi i duhur është një nga komponentët e trajtimit. Më poshtë rendisim disa rekomandime mjaft të thjeshta për këtë çështje.

 • Ju duhet të hani rregullisht. Kjo do të thotë që ju nuk duhet të kaloni ushqimet kryesore (mëngjes, drekë dhe darkë) + të bëni dy ushqime të lehta.
 • Shtë më mirë të diversifikoni dietën me ushqime me të ashtuquajturin glicemikë të ulët

Rekomandimet e mësipërme ju lejojnë të harroni një problem siç është sheqeri i ulët në gjak. Shkaqet e kësaj patologjie, siç e dini, shpesh qëndrojnë saktësisht në një dietë të pabalancuar dhe jo të shëndetshme. Sipas ekspertëve, një ndryshim në ushqimin e vetëm 14 ditëve mund të ndryshojë ndjeshëm pamjen e përgjithshme të gjendjes së gjakut.

Komplikime të mundshme

Pse është sheqeri i ulët në gjak i rrezikshëm? Kjo pyetje po shtrohet sot nga shumë pacientë. Në fakt, ky problem ndërhyn kryesisht në funksionimin normal të të gjithë organizmit. Një person shpejt lodhet, bëhet nervoz, gjë që ndikon drejtpërdrejt në marrëdhëniet e tij në ekipin e punës dhe në shtëpi.

Për më tepër, glukoza e ulët në gjak mund të shkaktojë dëme jo funksionale të trurit.

Një shkallë e rëndë e hipoglikemisë depresionon drejtpërdrejt vetë sistemin nervor qendror, i cili shkel orientimin e një personi në botën përreth tij, sjellja e tij bëhet fjalë për fjalë të papërshtatshme. E gjithë kjo mund të rezultojë në pasoja shumë të rënda (aksident, lëndime shtëpiake, etj.).

parandalim

Siç e dini, është më e lehtë të parandaloni një problem, sesa ta trajtoni më vonë. Në këtë rast, ekspertët rekomandojnë me forcë që të monitoroni shëndetin tuaj, të hani mirë, të ushtroheni në mënyrë të moderuar. Shtë shumë e rëndësishme që të trajtohen me kohë lloje të ndryshme të sëmundjeve, përfshirë sheqerin në gjak të ulët. Simptomat e këtij problemi nuk rekomandohen të injorohen. Shtë jashtëzakonisht e rëndësishme që menjëherë të kërkoni ndihmë nga një specialist i përshtatshëm, dhe në asnjë rast nuk duhet të shtyni një vizitë në një kuti postare të largët.

Përfundim

Në këtë artikull, ne përshkruam në sa më shumë detaje që të jetë e mundur sesi manifestohet glukoza e ulët në gjak dhe cilat masa duhet të merren në këtë rast. Shpresojmë që të gjitha informacionet e paraqitura në këtë artikull të jenë vërtet të dobishme për ju.

Diabetus Shqipëri