Sheqeri në gjak dhe insulina

Ky informacion do t'ju ndihmojë të zbuloni se çfarë është sheqeri i lartë dhe i ulët në gjak dhe si ta rregulloni atë.

Informacioni i sheqerit në gjak dhe insulinës

Një nga burimet e energjisë në trupin tuaj është një lloj sheqeri siç është glukoza. Glukoza gjendet në ushqimet që hani. Gjaku mbart glukozë në të gjitha qelizat e trupit, duke u furnizuar atyre me energji.

Insulina është një hormon që ndihmon në bartjen e sheqerit nga gjaku në qelizat e tjera në trup. Prodhohet nga pankreasi – një organ i vendosur në pjesën e prapme të zgavrës së barkut (barkut).

Nëse pankreasi juaj nuk prodhon insulinë të mjaftueshme, sheqeri në gjak do të rritet mbi normalen. Kjo për faktin se sheqeri mbetet në gjak, në vend që të futet në qeliza. Kjo gjendje quhet sheqer i ngritur në gjak (hiperglicemia). Isshtë e mundur nëse keni:

 • diabeti tip 1 ose tipi 2;
 • hequr plotësisht ose pjesërisht pankreasin;
 • jeni duke marrë steroide të tilla si prednizoni ose deksametazoni (Decadron);
 • ethe (100,4 ° F (38 ° C) ose më e lartë), një sëmundje infektive, ose së fundmi ju është nënshtruar një operacioni;

Rregullimi i sheqerit në gjak me insulinë

Nëse mjekimi juaj për diabet nuk mund të kontrollojë sheqerin në gjak, duhet të merrni insulinë. Ju mund të injektoni insulinë vetëm përmes injeksioneve (injeksione). Sasia e insulinës që ju nevojitet do të varet nga:

 • sheqer në gjak
 • dieta juaj;
 • niveli juaj i aktivitetit fizik;
 • gjendja e përgjithshme e shëndetit tuaj;
 • ilaçe të tjera të marra (p.sh. steroide).
Lexoni artikullin:  Faktorët e rrezikut për diabetin

Sheqeri i gjakut

Ju mund të matni sheqerin në gjak me një pajisje të veçantë të quajtur matës të glukozës në gjak. Mjeku ose instruktori juaj i diabetit do t'ju tregojë se për cilin indikator duhet të synoni. Ky do të jetë një tregues për matjet në stomak bosh dhe pjesën tjetër të ditës. Kontrolli i sheqerit në gjak:

 • ju paralajmëron për një rritje ose ulje të sheqerit në gjak;
 • tregon nëse vlerat tuaja janë brenda kufijve të pranueshëm;
 • Ndihmon ju dhe mjeku juaj të vendosni se sa insulinë është e nevojshme për të mbajtur sheqerin në gjak brenda kufijve të pranueshëm.

Ju duhet të regjistroni të gjitha leximet e sheqerit në gjak dhe dozat e insulinës në një regjistër, në aplikacionin në smartphone tuaj, ose thjesht në një copë letër.

Kontrolli i sheqerit në gjak

Do të kontrolloni vetë sheqerin në gjak. Ju duhet:

 • Respektoni parimet e një diete të shëndetshme pa shkelur dietën. Kufizoni sasinë e ëmbëlsirave të konsumuara.
 • Pini 6-8 gota (8 ounces (240 ml)) ujë ose kafeinë pa sheqer çdo ditë. Ndiqni këtë rekomandim nëse mjeku ose infermierja / infermierja nuk ju ka dhënë udhëzime të tjera.
 • Rritni aktivitetin fizik në nivelin e rekomanduar nga mjeku ose infermierja / infermierja.
 • Kontrolloni sheqerin në gjak siç rekomandohet nga mjeku ose infermierja.
 • Merrni ilaçe për diabet ose insulinë siç përshkruhet nga mjeku ose infermierja. Rishikoni dozën tuaj të insulinës para se të injektoni.
 • Vizitoni një mjek ose infermier sipas udhëzimeve të tyre.

Ne ju rekomandojmë të porosisni një Token të Identifikimit të MedicAlert. Duhet të thotë që keni diabet dhe çfarë lloj insuline që ju nevojitet. Për më shumë informacion, telefononi 888-633-4298 ose shkoni në www.medicalert.org.

Simptomat e sheqerit në gjak të ulët dhe të lartë

Sheqeri i lartë i gjakut (hiperglicemia)

Hiperglicemia ndodh kur sheqeri juaj në gjak rritet mbi kufirin. Sheqeri i ngritur në gjak mund të shprehet në mënyra të ndryshme, për shembull, nëse keni:

 • etje e madhe;
 • goja e thatë;
 • shpesh ka nevojë për të urinuar, veçanërisht gjatë natës;
 • një ndjenjë e fortë e urisë;
 • vizion i paqartë;
 • përgjumje, dobësi ose lodhje.
Lexoni artikullin:  Mjetet juridike popullore për diabetin tip 2

Sheqeri i ulët i gjakut (hipoglikemia)

Hipoglikemia ndodh kur sheqeri juaj në gjak bie nën 70 miligram / decilitër (mg / dl). Sheqeri i ulët në gjak mund të shprehet në mënyra të ndryshme, për shembull, nëse keni:

 • djersitje;
 • dridhje;
 • dhimbje koke;
 • ndjenjë e ligështimit;
 • rrahje zemre e shpejtë, e rritur;
 • dobësi.

Tofarë duhet të bëni me sheqerin në gjak të ulët

Nëse sheqeri në gjak ka rënë nën 70 mg / dl dhe nuk jeni duke fjetur dhe jeni në vetëdije të qartë, ndiqni rregullin 15/15:

 • hani 15 gr sheqer;
 • prisni 15 minuta dhe më pas matni përsëri sheqerin në gjak.

Hani 15 gr sheqer

Zgjidhni 1 nga opsionet më poshtë:

 • pini 4 ounces (120 ml) lëng frutash ose një pije të gazuar që përmban sheqer (të rregullt);
 • pini 8 ounces (240 ml) qumësht;
 • hani 4 topa të mëdhenj të pastilës (marshmallow);
 • hani –mbëlsira 6-8 Savers Life (jo karamele mente);
 • hani 3-4 tableta të mëdha glukoze.

Mos hani çokollatë ose biskota nëse sheqeri në gjak bie nën 70 mg / dl.

Prisni 15 minuta, pastaj matni përsëri sheqerin në gjak.

15 minuta pasi të keni ngrënë 15 g sheqer, matni përsëri sheqerin në gjak.

Nëse e matni përsëri nivelin e sheqerit tuaj nën 70 mg / dl, hani edhe 15 g sheqer. Merrni matjen përsëri pas 15 minutash. Përsëritni këto hapa derisa niveli i sheqerit të rritet në 70 mg / dl ose më i lartë.

Kur niveli i sheqerit rritet në 70 mg / dl ose më i lartë, hani gjysmë sanduiçi dhe pini 4 ounces (120 ml) qumësht ose lëng. Ose thjesht hani normalisht.

Ju mund të duhet të kaloni në një ilaç tjetër për insulinë ose diabet. Thirrni mjekun ose infermierin tuaj për të diskutuar këtë çështje.

Thirrni mjekun ose infermierin tuaj nëse keni:

 • temperatura 100,4 ° F (38 ° C) ose më e lartë;
 • ethe;
 • ndjesi djegieje ose dhimbje kur urinoni;
 • doza e barnave steroide të marra është rritur ose ulur, ose marrja e tyre është ndalur;
 • mos i kaloni shenjat e sheqerit në gjak të lartë ose të ulët;
 • shpesh ka raste të një rritje ose ulje të sheqerit në gjak;
 • sheqeri në gjak u rrit në 200 mg / dl ose më i lartë;
 • nivelet e sheqerit në gjak arritën 300 mg / dl dy herë në një ditë;
 • sheqeri në gjak ra në 70 mg / dl ose më i ulët.
  • Para se të telefononi mjekun tuaj, ndiqni rregullin 15/15 për të normalizuar sheqerin në gjak të ulët siç përshkruhet në pjesën "tofarë duhet të bëni me sheqer të ulët në gjak". Kur niveli i sheqerit përsëri arrin 70 mg / dl ose më të lartë, telefononi mjekun ose infermierin tuaj.
Lexoni artikullin:  Diabeti tip 2

Kthehu në krye

Informacione për insulinë e përdorur

Llojet e insulinës të përdorura në Memorial Sloan Kettering (MSK) janë renditur më poshtë.

Diabetus Shqipëri