Sheqeri në gjak normal në të rriturit

Një test gjaku për nivelin e sheqerit është një test laboratorik që i përshkruhet çdo personi gjatë një ekzaminimi diagnostik. Caktoni këtë analizë jo vetëm për një ekzaminim rutinë të një pacienti që ka ardhur në klinikë, por edhe për ekzaminimin e organeve në fushën e endokrinologjisë, operacionit, terapisë së përgjithshme. Analiza kryhet për të:

 • zbuloni gjendjen e metabolizmit të karbohidrateve;
 • zbuloni treguesit e përgjithshëm;
 • konfirmoni ose mohoni praninë e diabetit;
 • të njohin treguesit e glukozës tek njerëzit.

Nëse niveli i sheqerit ka një devijim nga norma, atëherë një analizë mund të përshkruhet edhe për hemoglobinë të glikuar dhe për ndjeshmëri ndaj glukozës (provë dy-orëshe për një mostër me ngarkesë sheqeri).

Cili nivel i vlerave të referencës konsiderohet normale?

Rezultatin e analizës mund ta zbuloni pas një dite nga momenti i marrjes së mostrës së gjakut. Nëse në klinikë është përshkruar një analizë urgjente (shënuar "cito!", Që do të thotë "i shpejtë"), atëherë rezultati i analizës do të jetë gati për disa minuta.

Nivelet normale të sheqerit në gjak në një të rritur shkojnë nga 3.88 në 6.38 mmol për litër. Nëse treguesi tejkalon kufirin e sipërm të normales, atëherë kjo zakonisht tregon zhvillimin e hiperglicemisë ose diabetit tip XNUMX.

Një gjendje ku trupit i mungon glukoza quhet hipoglikemia. Tregues të ulët, si dhe të mbivlerësuar, mund të tregojnë jo vetëm sëmundjen, por edhe disa tregues fiziologjikë. Një nivel i rritur i sheqerit në gjak do të vërehet menjëherë pas ngrënies, dhe një nivel më i ulët tregon agjërimin e zgjatur. Hipoglikemia afatshkurtër mund të ndodhë edhe te diabetikët që së fundmi kanë injektuar insulinë.

Në foshnjat e porsalindura, norma varion nga 2.8 në 4.4 mmol për litër, dhe tek fëmijët më të vjetër nga 3.3 në 5.5 mmol për litër.

NivelPacientët me diabetNjerëz të shëndetshëm
Sutra agjërimi i sheqerit në mol për litër6.5 – 8.53.88 – 6.38
Sheqer 1-2 orë pas ngrëniesNga 10.0Jo më i lartë se 6
Hemoglobina glikoziluar (HbA1C,%)Deri në 6.6 – 7Jo më i lartë se 4.5 – 5.4
Lexoni artikullin:  Rehabilitimi i fëmijëve me probleme dhe perspektiva të sëmundjeve kronike

Të gjitha vlerat e mësipërme janë shpesh të njëjta në qendrat e diagnostikimit laboratorik, por prapë disa tregues referencë mund të ndryshojnë në klinika të ndryshme, pasi shënuesit diagnostikues mund të jenë të ndryshme. Prandaj, norma e vlerave, para së gjithash, do të varet nga laboratori.

Në gratë shtatzëna, një normë prej 3,3-6,6 mmol / L konsiderohet normale. Një rritje në vlerë mund të tregojë zhvillimin e një gjendjeje latente diabetike. Sasia e sheqerit ndryshon tek një person gjatë ditës, pas ngrënies. Në një gjendje prediabeti, niveli i glukozës është në intervalin 5,5-7 mmol / L, tek njerëzit me sëmundje dhe në fazën fillestare të zhvillimit të tij, treguesi ndryshon nga 7 deri në 11 mmol / L.

Një test i glukozës në gjak duhet të bëhet për të gjithë njerëzit mbi 40 vjeç që janë me mbipesha, sëmundje të mëlçisë dhe gratë shtatzëna.

Kur konsiderohet dekriptimi i pasaktë?

Vlerat e rreme të referencës dhe deshifrimi i pasaktë janë rezultat i përgatitjes së dobët të një personi për analiza laboratorike.

 • Sigurohuni të jepni gjak vetëm në mëngjes në stomak bosh. Një nivel i ngritur mund të jetë pas stresit të rëndë nervor ose dobësimit fizik.
 • Në kushte ekstreme, gjëndrat mbiveshkore fillojnë të punojnë shumë dhe sekretojnë hormonet kontrastuese, si rezultat i të cilave një sasi e madhe e glukozës lëshohet nga mëlçia, e cila futet në qarkullimin e gjakut. Marrja e llojeve të caktuara të ilaçeve rregullisht mund të shkaktojë sheqer të lartë në gjak.
 • Disa diuretikë (diuretikë), hormonet tiroide, estrogjenet, glukokortikosteroidet, disa lloje analgjezikësh jo-steroide rrisin nivelin e sheqerit. Prandaj, nëse një person merr rregullisht ilaçe të tilla ose ka marrë kohët e fundit para analizës, atëherë mjeku që merr pjesë duhet të informojë padyshim për këtë. Nëse nuk kishte faktorë shqetësues në testimin dhe përgatitjen për të, atëherë devijimet nga norma në deshifrimin e vlerave kërkojnë testim shtesë.

Cila duhet të jetë përgatitja e duhur për dhurimin e gjakut?

Për të marrë rezultatin më të saktë, duhet të përgatiteni me kujdes për testet. Për ta bërë këtë:

 • një ditë para testeve që ju duhet për të ndaluar pirjen e alkoolit;
 • në mëngjes para dorëzimit, lejohet vetëm ujë i pastër, dhe tetë ose dymbëdhjetë orë para matjes së treguesit, duhet të kufizoni plotësisht përdorimin e ushqimit;
 • është e ndaluar të lani dhëmbët tuaj në mëngjes, sepse pasta e dhëmbëve përmban monosakaride (glukozë), e cila depërton përmes mukozës orale në trup dhe mund të ndryshojë nivelin e vlerës së marrë (pak e dinë për këtë rregull);
 • mos përtypni çamçakëzën e sutrës.
Lexoni artikullin:  Tabela e moshës së nivelit të sheqerit në gjak (niveli i glukozës)

Kampionimi i gjakut bëhet nga gishti. Ju mund të mësoni treguesit tuaj në shtëpi, por kjo kërkon një glukometër. Rezultati është shpesh i pasaktë sepse shiritat e provës me reagentë, kur bashkëveprojnë me ajrin, oksidohen pak, dhe kjo shtrembëron rezultatin.

Shkaqet e monosakarideve të larta

Shkaqet e sheqerit në gjak të lartë përfshijnë:

 1. ngrënia e ushqimit para lindjes;
 2. stresi emocional, nervor, fizik;
 3. sëmundjet e gjëndrrës së hipofizës, gjëndrës mbiveshkore, gjëndrës pineale, gjëndrës tiroide;
 4. epilepsia;
 5. sëmundjet e pankreasit dhe traktit tretës;
 6. marrja e ilaçeve të caktuara (insulina, adrenalina, estrogjeni, tiroksina, diuretikët, kortikosteroidet, glukokortikosteroidet, acidi nikotinik, indometacina);
 7. helmim nga monoksidi i karbonit;
 8. zhvillimi i diabetit.

Shkaqet e monosakarideve të ulëta

Përmbajtja e zvogëluar zakonisht mund të tregojë:

 1. një ndjenjë e fortë e urisë;
 2. helmim i rëndë nga alkooli;
 3. sëmundjet e traktit gastrointestinal (pankreatiti akut ose kronik, enteriti, efektet anësore që ndonjëherë zhvillohen pas operacionit në stomak);
 4. shkelje e rëndë e proceseve metabolike në trupin e njeriut;
 5. sëmundja e mëlçisë (trashje, cirroza);
 6. forma e hapur e mbipeshes;
 7. tumore të rralla në pankreas;
 8. shqetësime në aktivitetin e enëve të gjakut;
 9. sëmundjet e sistemit nervor qendror dhe periferik, goditje;
 10. sarkoidosis;
 11. helmim akut me helm nga miu ose kloroform;
 12. në prani të hiperglicemisë, hipoglikemia zhvillohet pas një mbidozimi të insulinës ekzogjene ose ilaçeve për uljen e sheqerit. Gjithashtu, një diabetik do të përjetojë hipoglicemi me të vjella pas ngrënies ose për shkak të ngrënies së vakteve.

Shenjat subjektive të rritjes së glukozës në trup

Përmbajtja në rritje e monosakarideve në trup shpesh sjell zhvillimin e diabetit tip XNUMX dhe tipit XNUMX. Shenjat e diabetit tip XNUMX përfshijnë:

 1. etja e fortë dhe kronike, pacienti mund të pijë rreth pesë litra ujë në ditë;
 2. një person i tillë nuhat fuqishëm aceton nga goja;
 3. një person ndjen një ndjenjë të vazhdueshme të urisë, ha shumë, por për më tepër, ai po humb peshë;
 4. për shkak të sasisë së madhe të pijeve të lëngshme, poliuria zhvillohet, një dëshirë e vazhdueshme për të lëshuar përmbajtjen e fshikëzës, veçanërisht gjatë natës;
 5. çdo dëmtim i lëkurës nuk shërohet mirë;
 6. lëkura në trup shpesh kruhet, një kërpudhat ose furunculosis shfaqet në mënyrë kronike.
Lexoni artikullin:  Patogjeneza, shenjat dhe trajtimi i diabetit steroide

Shumë shpesh, lloji i parë i diabetit fillon të zhvillohet brenda disa javësh pas një sëmundjeje virale të kohëve të fundit (fruthi, rubeola, gripi) ose shoku i rëndë nervor. Sipas statistikave, një e katërta e pacientëve me diabet tip 1 nuk vërejnë ndonjë simptomë të zhvillimit të një patologjie të tmerrshme. Shpesh ndodh që pacienti të bjerë në gjendje kome hiperglicemike, dhe vetëm pas kësaj ai diagnostikohet me diabet tip XNUMX në spital.

Simptomat e zhvillimit të hiperglicemisë së llojit të dytë

Kjo sëmundje zhvillohet në faza gjatë disa viteve. Zakonisht prek njerëzit më të moshuar. Pacienti vazhdimisht po përjeton përkeqësim të mirëqenies, një gjendje dobësie, plagë në trup shërohet dobët, vizioni po përkeqësohet, kujtesa po vuan. Pak njerëz mendojnë se ky është zhvillimi i hiperglicemisë, kështu që mjekët zakonisht e diagnostikojnë atë tek pacientët rastësisht. Simptomat janë si më poshtë:

 1. Problemet e kujtesës, shikimi i paqartë, lodhja.
 2. Problemet e lëkurës: kruajtja, kërpudhat, plagët shërohen dobët.
 3. Etja e madhe + poluria.
 4. Gratë kanë mëllenjë kronike, e cila është e vështirë për tu trajtuar.
 5. Në fazat terminale të sëmundjes, një person fillon të humbasë shumë peshë.
 6. Ka ulcera në këmbë, këmbë, dhemb të ecësh, këmbët shkojnë të mpirë dhe ndjehet ndjesi shpimi gjilpërash.
 7. Në gjysmën e pacientëve, patologjia është asimptomatike.
 8. Shpesh hiperglicemia mund të shoqërohet me sëmundje të veshkave, goditje të papritura ose sulme në zemër, humbje të shikimit.
Diabetus Shqipëri