Shkalla e glukozës në gjak, tek burrat, tek fëmijët, gjatë shtatëzanisë

Shumë shpesh, dëgjojmë për diçka të tillë si normën e glukozës. Farë është, çfarë treguesish janë normalë dhe çfarë duhet bërë nëse rezultatet e analizave nuk janë brenda intervalit normal.

Glukoza e gjakut – çfarë është?

Të gjithë, edhe nëse ai është absolutisht i shëndetshëm dhe larg mjekësisë, ka dëgjuar për sheqerin, i cili për disa arsye duhet të kontrollohet. Vlen të sqarohet se do të ishte më e saktë të flasim për nivelin e glukozës që është në gjakun e njeriut. Glukoza në trup është një tregues kryesor i metabolizmit të karbohidrateve. Shtë për shkak të oksidimit të tij që merret energjia e nevojshme për të gjitha proceset fiziologjike. Nëse nuk është e mjaftueshme, atëherë në nivelin qelizor fillon uria, e cila manifestohet nga lodhja e shpejtë dhe dobësia. Në rast të tepërt, vuajnë edhe organe dhe enë të ndryshme.

Metodat për rregullimin e glukozës

Sasia e glukozës rregullohet në nivelin humor, d.m.th., hormonet që prodhohen nga organe të ndryshme janë përgjegjës për këtë. Në të njëjtën kohë, shumë prej tyre mund të rrisin përqendrimin e saj, përkatësisht:

 • glukagoni – si dhe insulina, prodhohet nga pankreasi, por është antagonisti i tij;
 • adrenalina, norepinefrina, kortizoli, kortikosteroni – hormonet e korteksit adrenal, të prodhuara në situata stresuese, janë gjithashtu në gjendje të rrisin nivelin e glukozës;
 • hormonet e gjëndrrës së hipofizës dhe hipotalamusit, të cilat mbajnë një përbërje të vazhdueshme të gjakut (homeostazë), janë gjithashtu në gjendje të rrisin sasinë e glukozës në përgjigje të uljes së saj të papritur në sfondin e mbingarkesave të mprehta psikoemotive.

Nëse shumë hormone janë në gjendje të rrisin përqendrimin e glukozës, atëherë vetëm insulina mund të zvogëlojë nivelin e saj. Kjo për faktin se ajo transporton glukozë nga gjaku në qelizë, ku prishet. Nëse insulina nuk është e mjaftueshme, glukoza pushon të përthithet nga qelizat dhe grumbullohet në gjak. Trupi, duke u përpjekur të shpëtoj prej tij, rrit veshkat. Për shkak të rritjes së sekretimit të lëngjeve nga trupi, gjaku trashet, ai hyn në kapilarë në sasi të pamjaftueshme ose nuk hyn fare, për shkak të të cilave organet dhe sistemet e tjera fillojnë të vuajnë. Kështu që, norma e glukozës është një tregues shumë i rëndësishëm, dhe është e nevojshme të monitorohet në kushtet kur nuk ka asnjë arsye për të dyshuar për ndonjë patologji të paktën një herë në gjashtë muaj. Nëse në mesin e të afërmve ka njerëz me diabet, atëherë duhet të bëhet një herë në tre muaj.

Lexoni artikullin:  Komplikimet e diabeteve

Shkalla e glukozës në gjak tek gratë dhe burrat

Në një person të shëndetshëm, niveli i sheqerit duhet të mbetet në të njëjtin nivel. Si rregull, glukoza e gjakut (normale) tek burrat dhe gratë nuk ndryshon nga njëra-tjetra. Gjëja kryesore është që treguesit e saj nuk kalojnë 5,5 milimole / litër. Kjo vlerë është kufiri i sipërm i normës në një person të shëndetshëm, me kusht që gjaku të ishte dhuruar në stomak bosh dhe marrja e mostrës së materialit të provës është bërë nga gishti, domethënë është ekzaminuar gjaku kapilar. Në këtë rast, norma e glukozës në gjak tek gratë dhe burrat ndryshon nga 3,3 në 5,5. Nëse gjaku i marrë nga një venë dërgohet për analizë, treguesit ndryshojnë pak. Në të njëjtat kushte (marrja e mostrave të gjakut duhet të bëhet kur kanë kaluar më shumë se 8 orë pas një vakt), glukoza e gjakut (normale) tek burrat, megjithatë, si tek gratë, mund të arrijë në 6,1, dhe kufiri i poshtëm është 4,0 mmol / litër . Kjo është afërsisht 12% më e lartë se gjaku i kapilarëve.

Glukoza e shtatëzanisë

Meqenëse gjatë shtatëzënësisë ndodhin ndryshime të ndryshme në trupin e gruas, përfshirë ato që ndikojnë në sfondin hormonal, norma e glukozës gjatë shtatëzanisë është disi e ndryshme nga ajo e pranuar përgjithësisht. Në gjakun e një gruaje shtatzënë të dhuruar në stomak bosh, sheqeri nuk duhet të shkojë përtej intervalit 4 deri në 5,2, dhe dy orë pas ngrënies nuk duhet të kalojë 6,7 milimole / litër. Përndryshe, ne mund të flasim për glukozë të rritur. Vlen të monitorohen ndryshime të tilla veçanërisht me kujdes sepse gjatë shtatëzënësisë ekziston një rrezik i lartë i zhvillimit të diabetit gestacional, i cili pas lindjes së fëmijës mund të shndërrohet në diabet tip XNUMX.

Në javën e 28, të gjitha grave shtatzëna rekomandohet të bëjnë një provë që monitoron sasinë e glukozës një orë pasi gruaja piu një zgjidhje me 50 gram glukozë. Në mungesë të patologjive, niveli i glukozës (normal) nuk duhet të jetë më i lartë se treguesi i 7,8 mmol / litër. Nëse është më e lartë, atëherë bëni një studim tre-orësh. Në nivele normale, pasi të keni marrë 100 gram glukozë, niveli i tij nuk duhet të kalojë:

 • pas një ore – 10,5;
 • pas dy orësh – 9,2;
 • pas tre – 8 milimole / litër.

Nëse sheqeri mbetet i ngritur, atëherë diagnostikohet diabeti.

Norma e glukozës tek fëmijët

Tek fëmijët, vlerat e glukozës në gjak ndryshojnë pak nga ato normale për të rriturit. Zakonisht shkalla e tyre e glukozës është pak më e ulët dhe varet nga mosha. Në fëmijët e porsalindur nën moshën dy vjeç, është 2,8-4,4. Nëse mosha e fëmijës është nga dy deri në pesë vjet, 3,3-5 millimole / litër konsiderohet të jetë tregues normal. Norma e glukozës në fëmijët në moshë shkollore praktikisht nuk është e ndryshme nga ajo e të rriturve, dhe me kusht që analiza të ishte bërë në mënyrë korrekte, d.m.th., të dorëzuar në stomak bosh, ato nuk duhet të shkojnë përtej intervalit prej 3,3 deri 5,5 mmol / litër. Nëse rezultatet e analizës i tejkalojnë këta tregues, atëherë kjo është një arsye për të filluar seriozisht shqetësimin, pasi, ndoshta, kjo tregon një sëmundje serioze si diabeti. Sidoqoftë, një nivel i ulët i glukozës mund të jetë jo më pak, dhe shpesh më i rrezikshëm për shëndetin dhe madje edhe jetën e fëmijës.

Lexoni artikullin:  Changesfarë ndryshimesh në lëkurë ndodhin në diabet

Shenjat e glukozës së ulët

Arsyet për diagnostikimin e niveleve të ulëta të sheqerit mund të ndryshojnë. Mund të jetë:

 • agjërimi i zgjatur;
 • patologjia e traktit digjestiv;
 • çrregullime metabolike;
 • çrregullime vaskulare;
 • proceset e tumorit pankreatik;
 • sarkoidosis;
 • me diabet të diagnostikuar tashmë – një vakt i humbur ose një mbidozë e insulinës;
 • helmimi i arsenikut ose kloroformit;
 • te të rriturit, dehja nga alkooli mund të bashkohet me këto shkaqe.

Ju mund të dyshoni për një rënie të nivelit të glukozës në një fëmijë kur, përkundrejt sfondit të mirëqenies së plotë, ai fillon të shqetësohet, aktiviteti i tij rritet ndjeshëm. Nëse foshnja tashmë po flet, atëherë ai kërkon të hajë (kryesisht diçka të ëmbël), nëse jo, është keq. Pas kësaj, eksitimi rritet ndjeshëm, fëmija djersitet shumë, marramendje është e mundur, e ndjekur nga humbja e vetëdijes dhe konfiskime të pashpresuara. Të rriturit shënojnë dobësi, të ftohtë, djersë të çrregullt, marramendje mes urisë së papritur. Humbja e vetëdijes dhe ngërçet janë gjithashtu të mundshme. Nëse nuk prisni për manifestime të tilla ekstreme, atëherë disa ëmbëlsira me të dhëna në kohë, çokollatë ose një pije e ëmbël do të ndihmojnë në parandalimin e një sulmi. Nëse një mjek është afër, atëherë glukoza intravenoze gjithashtu mund të normalizojë gjendjen e viktimës.

Shenjat e glukozës së lartë

Ndodh që pas kalimit të analizës, glukoza në meshkuj, megjithatë, si tek gratë dhe fëmijët, është shumë më e lartë se normale. Ky mund të jetë sinjali i parë i një sëmundjeje siç është diabeti. Arsyet e rritjes së glukozës mund të jenë faktorët e mëposhtëm:

 • analiza të pasakta (nuk ka kaluar kohë e mjaftueshme pas vakt);
 • stresi ose tendosje fizike;
 • patologjia e gjëndrave endokrine;
 • trashëgueshmëri;
 • sëmundjet e pankreasit, si rezultat i të cilave zhvillohet mungesa e insulinës;
 • përdorimi i zgjatur i ilaçeve të caktuara;
 • trashje.

Shtë e mundur të dyshoni se niveli i glukozës është më i lartë se normalja me simptomat e mëposhtme:

 • nëse ka etje të rëndë dhe urinim të shtuar;
 • uria – bëhet më e vështirë të durosh pushimet e gjata midis vakteve, rritja e nevojës për ushqim të ëmbël;
 • humbje peshe në sfondin e simptomave të mësipërme;
 • lëkurës itchy.
Lexoni artikullin:  Farë ndihmon për recetat e diabetit dhe mjetet juridike popullore, trajtimin e insulinës dhe ilaçet

Kush ka nevojë për ekzaminim shtesë

Siç u përmend më lart, burimi kryesor i energjisë në trup është glukoza. Sheqeri, normat e të cilave tek njerëzit mund të rriten ose ulen në varësi të faktorëve të ndryshëm, mund të bëhen burim i shumë problemeve serioze shëndetësore. Veçanërisht i vëmendshëm ndaj këtyre treguesve, është e nevojshme të lidhen me njerëzit që kanë hasur në situatat e mëposhtme:

 • nëse nuk ka shenja të një rritje të glukozës, por ka pasur raste të pranisë së sheqerit në urinë;
 • nëse nuk ka shenja klinike të diabetit, por ka një rritje të sasisë ditore të urinës në sfondin e sheqerit normal;
 • nëse ka shenja klinike të diabetit, por testet e gjakut dhe urinës janë normale;
 • gra, fëmija i së cilës ka lindur duke peshuar më shumë se 4 kilogramë dhe fëmijët e tyre;
 • pacientët që vuajnë nga retinopatia ose neuropatia e etiologjisë së panjohur.

Nëse keni identifikuar të paktën një nga simptomat e mësipërme, atëherë është thjesht e nevojshme të kryhen ekzaminime shtesë.

Hemoglobina e glikuar

Ka situata kur rezultati i një testi të glukozës tejkalon kufirin normal. Por mos u frikësoni, kjo nuk do të thotë që keni diabet. Për të bërë një diagnozë, një test i vetëm i glukozës nuk është i mjaftueshëm. Për ta konfirmuar ose hedhur poshtë atë, kryeni një seri provash shtesë, dhe njëra prej tyre është hemoglobina e glikuar. Kjo ju lejon të vlerësoni se përqindja e glukozës është e lidhur me qelizat e kuqe të gjakut, përkatësisht me hemoglobinë. Sa më i lartë treguesi, aq më i lartë është niveli i sheqerit. Analiza nuk varet nga marrja e ushqimit, stresi fizik dhe psikologjik, marrja e ilaçeve dhe ju lejon të vlerësoni përmbajtjen mesatare të glukozës gjatë tre muajve të fundit. Normalisht, treguesit variojnë nga 4,8 në 5,9%. Me hemoglobinë të glikuar mbi 6,0%, ata tashmë flasin për prediabet, dhe treguesit mbi 6,5 janë tipikë për diabetin.

Testi i tolerancës së glukozës

Ky test kryhet gjithashtu për të konfirmuar diabet mellitus, nëse në analizën fillestare treguesit janë rritur (kujtoni se glukoza (normale) te burrat dhe gratë me marrjen e mostrave venoze është 7,0 mmol / l). Për provën, glukoza e agjërimit matet përsëri, dhe më pas një tretës që përmban 75 gram glukozë është i dehur. Materiali i ri – gjaku nga një venë – merret pas dy orësh. Normalisht, rezultati nuk duhet të kalojë 7,8 mmol / litër.

Glukoza është jetike për funksionimin normal të trupit tonë, por niveli i tij duhet të kontrollohet, pasi tejkalimi i përqendrimit të tij edhe për një periudhë të shkurtër mund të çojë në pasoja shumë të rënda.

Diabetus Shqipëri