Shkalla e sheqerit në gjak siç tregohet nga treguesi

Një test gjaku për sheqerin është një shprehje, edhe pse përgjithësisht e pranuar, por jo plotësisht e vërtetë. Shprehja "sheqer në gjak" në vetvete ka rrënjë historike: në Mesjetë, mjekët besonin se shkaku i rritjes së etjes, urinimit të shpeshtë dhe infeksioneve nga abscesi varet nga sa sheqer ka në gjakun e një personi. Sot, mjekët e dinë që nuk ka sheqer në gjak: studimet vërtetojnë se të gjitha sheqernat e thjeshta shndërrohen në glukozë si rezultat i reaksioneve kimike, dhe është glukoza që luan një nga rolet kryesore në metabolizëm. Dhe, duke folur për standardet e sheqerit në gjak, ato nënkuptojnë përqendrimin e glukozës, një furnizues universal i energjisë për të gjitha organet dhe indet e një personi.

"Sheqeri i gjakut" ose glicemia

Indikacionet e përqendrimit të glukozës në gjak (ose niveli i sheqerit në gjak, siç thonë zakonisht jo ekspertët) quhen glicemia. Sheqeri në gjak ekziston vetëm në formën e monosakaridit, glukozës, niveli i përqendrimit të tij dhe luhatjet e tij përcaktojnë kryesisht mirëqenien dhe shëndetin e një personi.

Gjatë vlerësimit të treguesit, ata udhëzohen nga normat e sheqerit në gjak: me një sasi të reduktuar të glukozës, diagnostikohet hipoglikemia, me një të rritur – hiperglicemia. Hipoglikemia, pavarësisht nga shkaqet e gjendjes (sëmundje kronike ose akute, mbikëqyrje fizike ose emocionale, mungesë e marrjes së ushqimit ose një dietë me karbinë të ulët) çon në shëndet të dobët, pasi glukoza është “materiali i karburantit” kryesisht për sistemin nervor qendror, dhe gjithashtu për pothuajse të gjitha organet dhe indet. Një rënie e sheqerit në gjak mund të shoqërohet me nervozizëm, ulje të qëndrueshmërisë, shqetësime ose humbje të vetëdijes, deri në fillimin e një gjendje kome.

Hipoglikemia e përkohshme është e mundur për shkak të arsyeve të mësipërme. Nëse faktorët që shkaktojnë rritjen e konsumit të glukozës ose furnizimin e tij të pamjaftueshëm për trupin zgjasin mjaft gjatë, formohet një reagim adaptiv i indeve, kundër të cilit mund të regjistrohet një rritje afatshkurtër e niveleve të glukozës në gjak. Hipoglicemia e rëndë dhe e zgjatur zhvillohet më shpesh për shkak të kequshqyerjes me një bollëk ëmbëlsirash, karbohidrate të thjeshta në ushqim. Pankreasi, në përgjigje të marrjes së sheqernave të tepërt, fillon prodhimin e rritur të insulinës, e cila çon në akumulim të tepërt të glukozës në inde.
Shkaqe të tjera të hipoglikemisë janë çrregullimet e funksionit prodhues të insulinës së pankreasit, sëmundjet e këtij organi, si dhe veshkat, gjëndrat mbiveshkore dhe hipotalamusi.

Simptomat e para të hipoglikemisë:

 • dobësi e papritur;
 • djersitje në rritje;
 • dridhje, dridhje në gjymtyrë dhe / ose në të gjithë trupin;
 • palpitacionet e zemrës;
 • nervozizëm në rritje, nervozizëm, gjendje e agjitacionit;
 • një ndjenjë e fortë e urisë;
 • dëmtim i vetëdijes, marramendje, ligështim.

Në prani të hipoglikemisë, rekomandohet që pacientët të kenë gjithmonë ushqim ose lëng me vete që sjell glukozën në një formë të tretshme të shpejtë: sheqerin, ëmbëlsirat, një zgjidhje ujore të glukozës. Me rëndësi të madhe është dieta, konsumi i karbohidrateve komplekse, të ngadalta, shmangia e rritjes së stresit fizik dhe psiko-emocional, stresit, respektimit të rutinës së përditshme, pushimit të mirë.
Hiperglicemia ose tejkalimi i normës së sheqerit në gjak mund të jetë pasojë e rritjes së stresit, gjendje e përkohshme.

Nëse një përqendrim i lartë i glukozës në plazmën e gjakut përcaktohet për një kohë të gjatë dhe në mënyrë të përsëritur, atëherë kjo më së shpeshti tregon sëmundje të sistemit endokrin, në të cilin shkalla e lëshimit të glukozës tejkalon shkallën e përthithjes së saj nga indet.

Lexoni artikullin:  Sheqeri i gjakut është norma, si të përcaktoni matjen e sheqerit me një glukometër

Një shkallë e butë e hiperglicemisë fiziologjike nuk shkakton dëme të mëdha në organe dhe inde. Hiperglicemia e zgjatur, e rëndë patologjike çon në shqetësime të rënda metabolike, ulje të imunitetit, furnizimin me gjak, dëmtim të organeve dhe sistemeve dhe vdekje.
Hiperglicemia si simptomë është karakteristikë e sëmundjeve të tilla si diabeti mellitus, sëmundjet e lidhura me hiperfunksionimin e gjëndrës tiroide, mosfunksionimin e hipotalamusit, zonën e trurit përgjegjëse për veprimtarinë e gjëndrave endokrine, si dhe për disa mosfunksionime dhe sëmundje të gjëndrrës së hipofizës dhe mëlçisë, në veçanti infektive hepatitit.

Simptomat e hiperglicemisë përfshijnë:

 • etja e fortë e pangopshme;
 • frekuenca e rritur e urinimit;
 • një ndjenjë e gojës së thatë;
 • lodhje e lartë, përgjumje;
 • humbje peshe e pashpjegueshme;
 • dëmtimi i shikimit (paqartësi, "mjegull para syve");
 • shqetësime në ekuilibrin emocional: nervozizëm, temperament i shkurtër, ndjeshmëri;
 • frekuenca e rritur e lëvizjeve të frymëmarrjes, një rritje në thellësinë e frymëzimit;
 • erë acetoni në zhvarrosje;
 • tendenca për sëmundje infektive, veçanërisht bakteriale, kërpudhore, shërim të zgjatur të plagëve sipërfaqësore të epitelit;
 • ndjesi prekëse imagjinare, më së shpeshti në ekstremet e poshtme (ndjesi shpimi gjilpërash, ndjenjën e goosebumps, insektet që vrapojnë, etj.).

Cila është norma e sheqerit në gjak?

Një test gjaku ju lejon të përcaktoni shpejt sheqerin në gjak. Treguesit e sheqerit në gjak, ose përqendrimi i glukozës, ndryshojnë në varësi të moshës së personit, marrjes së ushqimit, si dhe karakteristikat e vetë gjakut me metodat e ndryshme të mbledhjes së materialit biologjik: norma e sheqerit në gjak nga një venë e agjërimit ndryshon nga norma kur merret gjaku nga gishti ose pas marrjes ushqim.

Në një të rritur, niveli i sheqerit në gjak në normë është 3,2-5,5 mmol / l, pavarësisht nga karakteristikat gjinore (ato nuk ndryshojnë midis grave dhe burrave). Treguesi brenda këtij intervali kur vlerëson nivelin e sheqerit në gjak agjërimi (marrja e mostrës së gjakut kapilar të gishtit) konsiderohet normale. Kur vlerësoni nivelin e përqendrimit të glukozës në analizën për sheqerin nga një venë, treguesi i sipërm rritet në 6,1-6,2 mmol / L.

Rezultatet e testit në të cilat sheqeri në gjak tejkalon 7,0 mmol / L konsiderohen si një shenjë e prediabetes. Prediabeti është një gjendje që karakterizohet nga asimilimi i dëmtuar i monosakarideve: në stomak bosh, trupi është në gjendje të rregullojë përqendrimin e glukozës, dhe pasi të marrë ushqim me karbohidrate, sasia e insulinës së prodhuar nuk i plotëson nevojat.

Si mund ta di nëse sheqeri i ngritur në gjak tregon vërtet prediabet? Në raste të tilla, bëhet një test shtesë gjaku për sheqerin për të konfirmuar ose dalluar diagnozën: sheqeri në gjak ose indeksi i glicemisë përcaktohet dy herë pasi pacienti ka marrë një zgjidhje ujore të glukozës. Intervali midis marrjes dhe provës së parë është 1 orë, midis marrjes dhe provës së dytë të sheqerit në gjak është 2 orë.

Normalisht, sheqeri në gjak, ose glukoza, absorbohet nga indet, dhe performanca e tij zvogëlohet në përputhje me intervalin kohor pas marrjes së një zgjidhje glukoze. Nëse zbulohet një përqendrim prej 7,7 deri 11 mmol / L, analiza e dytë diagnostikon një shkelje të tolerancës së indeve ndaj glukozës. Në këtë gjendje, simptomat dhe shenjat e diabetit mund të mungojnë, por do të zhvillohen në mungesë të terapisë së nevojshme.

Sheqeri i gjakut: normat e moshës

Një interval prej 3,3 deri 5,5 mmol / L konsiderohet normale për njerëzit e moshës 14 deri në 60 vjeç. Për periudhat e tjera të moshës, ato udhëzohen nga të dhënat e mëposhtme:

moshëNiveli i glukozës në gjak, mmol / l
Nga lindja deri në 1 muaj2,8-4,4
Deri në vitet 143,3-5,6
14 deri në vitet 603,2-5,5
60 deri në vitet 904,6-6,4
Mbi 90 vjet4,2-6,7
Lexoni artikullin:  Sheqeri në gjak normal pas ngrënies në një person të shëndetshëm, niveli i glukozës 2 orë pas ngrënies

Shkalla e moshës së normës është e njëjtë për burrat dhe gratë. Sidoqoftë, tek gratë gjatë periudhës së gestacionit, treguesit mund të rriten pak, përqendrimi normal i glukozës tek gratë gjatë shtatëzanisë mund të shkojë nga 4,6 në 6,7 mmol / L. Nëse treguesit tejkalohen, diagnostikohet diabeti gestacional. Rritja e sheqerit në gjak tek gratë gjatë gestacionit, kur tejkalohen normat fiziologjike, tregon çrregullime endokrine dhe kërkon terapi të përshtatshme për të ruajtur shëndetin e nënës dhe fëmijës. Një test gjaku për glukozën është përfshirë në listën e studimeve të kërkuara për nënën në pritje.

Gjithashtu, rritjet në lidhje me moshën në nivelin e normës për gratë mund të luhaten në varësi të kohës së fillimit të menopauzës dhe ndryshimeve të lidhura endokrine në trup. Mesatarisht, pas 50 vjetësh, konsultimet speciale parandaluese dhe testet për përqendrimin e glukozës në gjak duhet të kryhen të paktën 1 herë në 6 muaj, madje edhe në mungesë të simptomave.

Cilat janë nivelet e sheqerit në gjak për diabetin?

Cilat rezultate të provës tregojnë diabetin? Nëse sheqeri në gjak kur merrni gjak kapilar në stomak bosh tejkalon 7,0 mmol / l, ky është më shpesh një tregues i diabetit mellitus. Për të konfirmuar diagnozën, kryhet një test i ngarkesës së karbohidrateve (testi i tolerancës së glukozës): një rritje në indeksin e glicemisë pas marrjes së një zgjidhje glukoze në 11,1 mmol / L dhe më të lartë. Sidoqoftë, indeksi i glicemisë nuk është treguesi i vetëm me të cilin diferencohet diagnoza e diabetit.

IndeksPër pacientët me diabetTek njerëzit e shëndetshëm
Sheqer në mëngjes në stomak bosh, mmol / l5,0-7,23,9-5,0
Sheqeri pas 1 dhe 2 orësh pas ngrënies, mmol / lnën 10,0zakonisht jo më i lartë se 5,5
Hemoglobina e glikuar HbA1C,%nën 6,5-74,6-5,4

Për të sqaruar shkaqet e hiperglicemisë, bëhen një numër studimesh, në veçanti, analiza për hemoglobinë të glikuar. Ky test gjaku zbulon proporcionin e qelizave të kuqe të gjakut që kanë pësuar ndryshime për shkak të glukozës së tepërt në plazmë. Reagimi i pakthyeshëm i hemoglobinës në qelizat e kuqe të gjakut tregon zhvillimin dhe shkallën e sëmundjes brenda 3 muajve të mëparshëm. Një retrospektivë e tillë e ndryshimeve zbulon kohën e shfaqjes së çrregullimeve, fazën e zhvillimit të sëmundjes, ashpërsinë e ndikimit negativ në trup.

Në një person të shëndetshëm, përqindja e hemoglobinës së glikuar në gjak nuk tejkalon 6%, në një pacient me diabet në formë të kompensuar mund të jetë nga 6,5 në 7%. Treguesit e më shumë se 8% në pacientët me një diagnozë të vendosur më parë tregojnë joefikasitetin e trajtimit të sëmundjes ose një shkelje të regjimit të dietës dhe trajtimit.

Për pacientët me diabet mellitus, norma ose e ashtuquajtura faza e diabetit të kompensuar konsiderohet të jetë 5,0-7,2 mmol / l.

U zbulua se glukoza mesatare e agjërimit në gjakun kapilar në pacientët me një diagnozë të tillë mund të ndryshojë në varësi të kohës së vitit, duke u rritur me dimër dhe duke u zvogëluar gjatë verës, pasi ndjeshmëria e qelizave ndaj insulinës dhe funksioni i prodhimit të tij nga pankreasi lidhen me kushtet e mjedisit dhe varen jo vetëm nga gjendja fizike dhe emocionale e një personi, por edhe nga ndryshimi i klimës.

Rregullat për përgatitjen e një testi të glukozës në gjak

Në varësi të llojit të analizës, opsionet për përgatitjen e tij ndryshojnë. Një analizë mbi stomak bosh, kur merrni gjak venoz ose kapilar, nënkupton një ndarje midis analizës dhe vaktit të fundit për të paktën 8 orë. Në këtë rast, është e nevojshme të përmbaheni jo vetëm nga ushqimi, por edhe nga marrja e ndonjë lëngu. Teaaji i pangopur, uji i pastër mund të ndikojë në rezultatet e analizës, duke zvogëluar përqendrimin e glukozës në gjak dhe ta bëjë studimin joefektiv.

Ushqimi çon në prodhimin e insulinës në pankreas dhe një rritje të glukozës në gjak. Pas 1 ore pas ngrënies, përqendrimi rritet mesatarisht në 10 mmol / L, pas 2 orësh, treguesit ulen në 8 mmol / L. Përbërja e ushqimit ka rëndësi gjithashtu. Pas ngrënies së pasur me karbohidrate, është e nevojshme të bëni pauzë deri në 14 orë para se të bëni një analizë në stomak bosh.

Përqendrimet e glukozës në një analizë klasike mund të ndryshojnë nën ndikimin e faktorëve të ndryshëm. Këto përfshijnë jo vetëm ushqimin dhe lëngjet, por edhe aktivitetin fizik, shqetësimin emocional dhe praninë e sëmundjeve infektive. Rezultatet e analizës mund të ndikohen nga një shëtitje nga shtëpia në klinikë brenda gjysmë ore, dhe një vizitë në palestër, aktivitete aktive të kohës së lirë një ditë para analizës. Në këtë rast, niveli i rritur i glukozës do të ulet për shkak të ngarkesës dhe gjendja e prediabetes do të jetë e vështirë për t'u zbuluar. Treguesit që nuk korrespondojnë me nivelin mesatar të glukozës në gjak që është karakteristike për një person të caktuar, gjithashtu shtrembërohen pas pushimit të pamjaftueshëm të natës, ndërrimit të punës në natën, udhëtimeve të gjata, streseve.

Indikacionet për një studim shtesë të niveleve të sheqerit përfshijnë kruajtje të lëkurës pa lokalizim në një vend specifik, rritje të etjes, rritje të urinimit, ndjenjën e tharjes së gojës, si dhe humbje të papritur të pamotivuar të peshës dhe një rritje të numrit të sëmundjeve inflamatore të lëkurës (ulcerat, vlimet, absceset) dhe sëmundjet kërpudhore (stomatiti, trush, etj). Diabeti shoqërohet me një rënie të mbrojtjes së trupit, kryesisht imunitetin e lëkurës.
Nëse ka simptoma, shenja ose dyshime për zhvillimin e diabetit, rekomandohet një studim për praninë e hemoglobinës së glikuar. Për momentin, kjo numërim biokimik i gjakut është më i sakti në vlerësimin e pranisë ose mungesës së ndryshimeve diabetike.

Analiza për indeksin e glicemisë duhet të merret si masë parandaluese një herë në 1-6 muaj, veçanërisht pasi të keni arritur 12 vjet. Pacientët me mbipeshë, gratë shtatzëna dhe njerëzit me një prirje të trashëgueshme për diabet të tipit 40 (në prani të të afërmve të drejtpërdrejtë me këtë diagnozë) janë në rrezik të rritur.

Nëse njerëzit e shëndetshëm rekomandohen për studime kërkimore parandaluese me një frekuencë 1 herë çdo gjashtë muaj, atëherë në prani të diabetit mellitus, frekuenca e nevojshme për vlerësimin e niveleve të glukozës mund të arrijë 5 herë në ditë. Në diabetin tip 1, përqendrimi i glukozës i varur nga insulina duhet të vlerësohet para çdo injeksioni të insulinës. Për sëmundjen e tipit 2, rekomandohet një test gjaku pas gjumit, një orë pas ngrënies dhe para se të shkoni në shtrat.

Nëse një pacient me diabet ka një ndryshim në ritmin e jetës, ka një stres të lartë fizik ose psiko-emocional, analiza rekomandohet të bëhet sa më shpesh që të jetë e mundur.

Nëse keni nevojë për monitorim të shpeshtë të pavarur të niveleve të glukozës, rekomandohet të përdorni glukometra të lëvizshëm, të cilat ju lejojnë të vlerësoni gjendjen në shtëpi dhe të parandaloni zhvillimin e komplikimeve të diabetit.

Diabetus Shqipëri