Shkaqet dhe trajtimi i diabetit të dekompensuar

Diabeti i dekompensuar quhet gjendje fiziologjike e trupit, kur niveli i glukozës në gjak nuk rregullohet dhe është dukshëm i ndryshëm nga norma. Kjo mund të çojë në zhvillimin e komplikimeve dhe dëmtimit të organeve të diabetikëve.

Arsyet dhe rreziqet

Arsyet e kësaj gjendje mund të jenë mosrespektimi i dietës, refuzimi i trajtimit, përdorimi i shtojcave dietike në vend të ilaçeve, kushteve stresuese dhe një dozë e insulinës e zgjedhur në mënyrë jo të duhur. Shumë shpesh, pacientët nuk e kuptojnë tërë rrezikun për shëndetin e tyre. Devijimet e vogla shprehen vetëm në përkeqësimin e mirëqenies së përgjithshme, e cila praktikisht nuk është në gjendje të ndikojë në jetën normale. Mosmarrëveshje të tilla lehtë mund të hiqen me insulinë ose disa tableta glukozë. Shtë pikërisht në këtë injorancë që rreziku qëndron: komplikimet mund të zhvillohen me vite dhe madje edhe dekada pa e treguar veten derisa të arrijnë në fazën përfundimtare, kur as vetë pacienti dhe as mjekët me përvojë nuk mund të bëjnë asgjë tjetër përveç që të eliminojnë përkohësisht simptomat.

Metodat e trajtimit dhe parandalimit

Trajtimi i kësaj sëmundje nuk është i mundur. Për shkak të funksionimit jonormal të sistemit imunitar të pacientit, qelizat sekretore të pankreasit shkatërrohen, dhe aftësia për të mirëmbajtur në mënyrë të pavarur homeostazën në trup humbet. Gjatë ditës, niveli i sheqerit në gjak mund të ndryshojë me shpejtësi dhe mënyra e vetme efektive për të mbajtur një gjendje normale është monitorimi i vazhdueshëm i tij. Vetëm njëzet apo tridhjetë vjet më parë, diabetikët duhej të përdorin shërbimet e laboratorëve dhe të prisnin disa orë për të zbuluar rezultatin.

Në ditët e sotme, ka glukometra dhe shirita të veçantë të provës, falë të cilave përcaktohet sasia e sheqerit në gjak. Dhe ju mund të rregulloni shpejt treguesit me ndihmën e hormoneve ose diçka të ëmbël. Gjithashtu, për pacientët me diabet, testet e shpejta për përcaktimin e trupave të ketonit në urinë dhe parandalimin e ketozës do të jenë të dobishme. Ato janë shirita të vegjël letre që ndryshojnë ngjyrën pas zhytjes në urinë. Rezultati duhet të krahasohet me përcaktimet e paraqitura në udhëzime, dhe mbi bazën e kësaj mund të gjykojmë praninë e acetonit. Nëse nuk keni teste të tilla, atëherë duke ndryshuar erën e urinës në shumë të mprehtë, si dhe nga goja dhe lëkura, ia vlen të kuptoni për përkeqësimin e sëmundjes. Mbikqyrja e këtyre dy treguesve do të ndihmojë në shmangien e shumë komplikimeve në të ardhmen.

Lexoni artikullin:  Diabeti në insulinë

Komplikimet e diabetit

Dekompensimi i diabetit sjell disa ndërlikime mjaft të zakonshme. Shumica e pacientëve kanë lëkurë të thatë dhe të shtrënguar, qarkullimi i tij i gjakut është i dëmtuar, dhe pronat e tij mbrojtëse janë ulur. Në këtë sfond zhvillohen ulcerat trofike në këmbë, ose të ashtuquajturat këmbë diabetike. Mund të shfaqen papula të dhimbshme: lëkura bëhet e hollë, atrofitë, ndryshon ngjyrën në të verdhë ose të kuqe. Madhësia e papules mund të arrijë 15 centimetra.

Në njerëzit me dekompensim të zgjatur të diabetit mellitus, ekziston një mbizotërim i proceseve katabolike në trup dhe, si rezultat, zhvillimi i osteoporozës. Ky është shkaku më i zakonshëm i aftësisë së kufizuar midis pacientëve, përfshirë të rinjtë. Ky ndërlikim shprehet në një ulje të densitetit të kockave dhe një rritje të rrezikut të frakturave.

Lezionet më të zakonshme të sistemit tretës përfshijnë probleme me zgavrën me gojë dhe dhëmbët (karies, sëmundje parodontale, mishrat e gjakderdhjes), gastritin, vjelljet e shpeshta dhe anoreksinë. Ekziston një akumulim i lipideve në qelizat e mëlçisë, gjë që ndikon negativisht në proceset e formimit dhe sekretimit të biliare – fshikëza e tëmthit vuan.

Sëmundjet e veshkave në pacientët me diabet mellitus zakonisht ndahen në specifike dhe jo specifike. E para përfshijnë ndryshime distrofike në glomeruli dhe shkelje të lidhura me filtrimin e gjakut.

E dyta – problemet me fshikëzën dhe traktin urinar. Tendenca për procese inflamatore në to lind për shkak të një rënie në ton dhe kushte të favorshme për rritjen dhe riprodhimin e baktereve.

Një nga ndërlikimet më të rënda të vërejtura në diabetin e dekompensuar të mellitusit është dëmtimi i enëve të retinës së syrit. Fazat fillestare të sëmundjes fillojnë me dëmtim të shikimit, dhimbje, ndryshim ngjyre ose mungesë të tyre. Në fazat e mëvonshme, mund të vërehet humbje e plotë ose e pjesshme e shikimit. Një problem tjetër i zakonshëm tek pacientët me diabet është kapja e thjerrëzave të syrit – kataraktet. Mund të fillojë në pjesë të ndryshme të thjerrëzave dhe të sjellë një sërë pasojash për njerëzit. Me shtrëngimin e periferisë, vizioni nuk ndryshon në asnjë mënyrë, dhe katarakti zbulohet absolutisht rastësisht gjatë një ekzaminimi nga një okulist. Por sa më afër qendrës së thjerrëzave të bëhet kapja, aq më shumë shikimi ndryshon derisa të humbasë plotësisht. Kjo sëmundje është shkaku më i zakonshëm i verbërisë. Pacientët këshillohen të kontaktojnë një okulist, i cili ka përvojë të punojë me diabetikë të paktën një herë në vit.

Lexoni artikullin:  Changesfarë ndryshimesh në lëkurë ndodhin në diabet

Shumë e ulët, ose anasjelltas, glukoza shumë e lartë mund të çojë në gjendje kome diabetike. Kjo mund të ndodhë papritur, prandaj është veçanërisht e rrezikshme për shoferët. Nëse miku juaj, i cili vuan nga diabeti, është venitur dhe nuk mund të sillet në vetëdije me asnjë mënyrë, menjëherë duhet të përcaktoni nivelin e sheqerit (zakonisht pacientët gjithmonë mbajnë glukometra me vete).

Me ritme të ulëta, duhet të bëhet një injeksion intravenoz i një zgjidhje glukoze ose pacientit duhet t'i jepet sode e ëmbël, lëng ose shurup sheqeri. Nëse, përkundrazi, treguesit janë të lartë, ju duhet të bëni një injeksion intramuskular të insulinës, vendet më të përshtatshme për këtë janë vithet, supet dhe mollaqe. Pas stabilizimit të nivelit të sheqerit, pacienti do të rimarrë vetëdijen në vetëm disa sekonda. Kjo gjendje është shumë e rrezikshme: disa minuta mendim mund të çojë në dëmtim të pakthyeshëm të trurit dhe madje edhe vdekje.

Rekomandime dhe Këshilla

Nëse ju ose një anëtar i familjes vuan nga diabeti, mbani gjithmonë një glukometër dhe një grup shiritash provë, një stilolaps shiringë me insulinë, ose disa pako tabletash glukozë. Falë këtij grupi të vogël, ju mund të gjurmoni dhe rregulloni gjendjen tuaj.

Rekomandohet të ekzaminohet rregullisht nga një endokrinolog dhe një oftalmolog, dhe të interesohen për metoda të përparuara të trajtimit të diabetit.

Duke ndjekur këto rregulla të thjeshta, ju mund të minimizoni ose madje të shmangni plotësisht komplikimet, të ruani shëndetin tuaj dhe të jetoni një jetë të gjatë dhe të lumtur.

Diabetus Shqipëri