Si diabeti steroid manifestohet dhe mjekohet

Disa njerëz e quajnë llojin insulinë të varur nga diabeti steroide. Shpesh, zhvillohet për shkak të pranisë në gjak të një sasie të shtuar të kortikosteroideve për një kohë të gjatë. Këto janë hormone që prodhohen nga lëvorja veshkore. Simptomat dhe trajtimi i diabetit steroide duhet të jenë të njohura për të gjithë ata që kanë hasur në këtë lloj të sëmundjes.

Zhvillimi i diabetit mellitus

Lloji i sëmundjes i varur nga insulina steroide nganjëherë quhet diabeti sekondar dytësor ose diabeti mellitus. Një nga shkaqet më të zakonshme të shfaqjes së tij është përdorimi i ilaçeve hormonale.

Me përdorimin e ilaçeve glukokortikosteroide, formimi i glukogjenit në mëlçi përmirësohet ndjeshëm. Kjo çon në rritje të glicemisë. Shfaqja e diabetit mellitus është e mundur me përdorimin e glukokortikosteroideve:

 • deksametazon;
 • hydrocortisone;
 • Prednisolon.

Këto janë ilaçe anti-inflamatore që janë të përshkruara në trajtimin e astmës bronkiale, artritit reumatoid dhe një numri të lezioneve autoimune (lupus erytematosus, ekzemë, pemfigus). Ato gjithashtu mund të përshkruhen për sklerozë të shumëfishtë.

Kjo sëmundje gjithashtu mund të zhvillohet për shkak të përdorimit të disa kontraceptivëve oral dhe diuretikëve tiazid: Nephrix, Hypothiazide, Dichlothiazide, Navidrex.

Pas një transplanti të veshkave, kërkohet terapi e zgjatur pro-inflamatore kortikosteroide. Në fund të fundit, pas operacioneve të tilla është e nevojshme të merrni ilaçe që shtypin sistemin imunitar. Por përdorimi i kortikosteroideve jo gjithmonë çon në diabet. Thjesht, kur përdorni fondet e mësipërme, mundësia e zhvillimit të kësaj sëmundjeje rritet.

Nëse më parë pacientët nuk kishin çrregullime të metabolizmit të karbohidrateve në trup, atëherë ekziston një probabilitet i lartë që pas tërheqjes së ilaçeve që shkaktuan diabetin, gjendja normalizohet.

Sëmundjet provokuese

Në varësi të llojit të diabetit, sëmundjes i është caktuar një kod sipas ICD 10. Nëse po flasim për një formë të varur nga insulina, atëherë kodi do të jetë E10. Me një formë të pavarur nga insulina, caktohet kodi E11.

Lexoni artikullin:  Sheqeri i gjakut pasi të keni ngrënë pas 2 orësh

Në sëmundje të caktuara, pacientët mund të tregojnë shenja të diabetit. Një nga shkaqet më të zakonshme të zhvillimit të një forme steroide të sëmundjes është çrregullimi hipotalamik-hipofizë. Mosfunksionimet në funksionimin e hipotalamusit dhe gjëndrës së hipofizës janë shkaku i shfaqjes së një çekuilibri të hormoneve në trup. Si rezultat, qelizat nuk i përgjigjen më insulinës.

Patologjia më e zakonshme që provokon diabetin është sëmundja e Itenko-Cushing. Me këtë sëmundje në trup ka një prodhim të rritur të hidrokortizonit. Arsyet e zhvillimit të kësaj patologjie nuk janë identifikuar ende, por lind:

 • në trajtimin e glukokortikosteroideve;
 • me obezitet;
 • kundër sfondit të dehjes së alkoolit (kronike);
 • gjatë shtatzënisë;
 • në sfondin e disa sëmundjeve neurologjike dhe mendore.

Si rezultat i zhvillimit të sindromës së Itenko-Cushing, qelizat pushojnë së perceptuari insulinë. Por nuk ka keqfunksionime të theksuara në funksionimin e pankreasit. Ky është një nga ndryshimet kryesore midis formës steroide të diabetit dhe të tjerëve.

Sëmundja mund të zhvillohet edhe tek pacientët me goiter toksik (sëmundja Graves, sëmundja Bazedova). Procesi i përpunimit të glukozës në inde është i shqetësuar. Nëse, në sfondin e këtyre lezioneve të tiroides, diabeti zhvillohet, atëherë nevoja e një personi për insulinë rritet në mënyrë dramatike, dhe indet bëhen rezistente ndaj insulinës.

Simptomat e sëmundjes

Me diabet steroide, pacientët nuk ankohen për manifestimet standarde të diabetit. Ata praktikisht nuk kanë etje të pakontrolluar, një rritje të numrit të urinimeve. Simptomat që diabetikët ankohen për thumba të sheqerit janë gjithashtu praktikisht jo ekzistente.

Gjithashtu, në pacientët me diabet steroide, praktikisht nuk ka shenja të ketoacidozës. Herë pas here, nga goja mund të shfaqet një erë karakteristike e acetonit. Por kjo ndodh, si rregull, në ato raste kur sëmundja tashmë ka kaluar në një formë të lënë pas dore.

Simptomat e diabetit steroide mund të jenë si më poshtë:

 • përkeqësimi i mirëqenies;
 • shfaqja e dobësisë;
 • lodhje.

Por ndryshime të tilla mund të tregojnë një sërë sëmundjesh, kështu që mjekët mund të mos dyshojnë të gjithë se pacienti fillon diabetin. Shumica madje nuk shkojnë te mjekët, duke besuar se është e mundur të rivendosni performancën duke marrë vitamina.

Lexoni artikullin:  A është e mundur të hani rrush me diabet tip 2

Karakteristikë e sëmundjes

Me përparimin e formës steroide të sëmundjes, qelizat beta të vendosura në pankreas fillojnë të dëmtohen nga veprimi i kortikosteroideve. Për një kohë ata janë akoma në gjendje të prodhojnë insulinë, por prodhimi i tij zvogëlohet gradualisht. Shfaqen shqetësime karakteristike metabolike. Indet e trupit nuk i përgjigjen më insulinës së prodhuar. Por me kalimin e kohës, prodhimi i tij pushon krejtësisht.

Nëse pankreasi ndalon prodhimin e insulinës, atëherë sëmundja ka shenja karakteristike të diabetit tip 1. Pacientët kanë një ndjenjë të etjes intensive, një rritje të numrit të urinimeve dhe një rritje në prodhimin e urinës ditore. Por humbja e mprehtë e peshës, si në pacientët me diabet tip XNUMX, nuk ndodh në to.

Kur trajtimi me kortikosteroide është i nevojshëm, pankreasi pëson stres të konsiderueshëm. Droga nga njëra anë ndikon në të, dhe nga ana tjetër, çon në rritjen e rezistencës ndaj insulinës. Për të mbajtur një gjendje normale të pankreasit, duhet të punoni deri në kufi.

Një sëmundje nuk është gjithmonë e zbulueshme edhe me anë të analizave. Në pacientë të tillë, përqendrimi i sheqerit në trupin e gjakut dhe ketonit në urinë është shpesh normale.

Në disa raste, ndërsa merret me ilaçe glukokortikosteroide, diabeti përkeqësohet, i cili më parë ishte shprehur dobët. Në këtë rast, një përkeqësim i mprehtë i gjendjes është i mundur deri në gjendje kome. Prandaj, këshillohet të kontrolloni përqendrimin e glukozës përpara se të filloni trajtimin me steroide. Kjo rekomandim këshillohet që të përputhet me njerëzit me mbipesha, probleme me presionin e gjakut. Të gjithë pacientët e moshës së pensionit gjithashtu duhet të kontrollohen.

Nëse më parë nuk kishte probleme me metabolizmin, dhe kursi i trajtimit të steroideve nuk do të jetë i gjatë, atëherë pacienti mund të mos dijë për diabetin steroide. Pas përfundimit të terapisë, metabolizmi normalizohet.

Taktikat e trajtimit

Për të kuptuar se si kryhet terapia e sëmundjes, informacioni mbi biokiminë e proceseve në trup do të lejojë. Nëse ndryshimet janë shkaktuar nga hiperprodhimi i glukokortikosteroideve, atëherë terapia ka për qëllim zvogëlimin e numrit të tyre. Shtë e rëndësishme të eliminoni shkaqet e kësaj forme të diabetit dhe të ulni përqendrimin e sheqerit. Për këtë, ilaçet kortikosteroide të përshkruara më parë, diuretikët dhe kontraceptivët oralë anulohen.

Lexoni artikullin:  Sheqeri i gjakut pas ngrënies

Ndonjëherë kërkohet edhe ndërhyrje kirurgjikale. Kirurgët largojnë indin e tepërt të veshkave. Ky operacion ju lejon të zvogëloni numrin e glukokotricosteroideve në trup dhe të normalizoni gjendjen e pacientëve.

Endokrinologët mund të përshkruajnë terapi me ilaçe që synojnë uljen e niveleve të glukozës. Ndonjëherë rekomandohen përgatitjet sulfonilurea. Por, në sfondin e marrjes së tyre, metabolizmi i karbohidrateve mund të përkeqësohet. Trupi nuk do të funksionojë pa stimulim shtesë.

Nëse diabeti steroid zbulohet në një formë të paartësuar, taktikat kryesore të trajtimit janë heqja e ilaçeve që shkaktuan sëmundje, dietë dhe stërvitje. Në varësi të këtyre rekomandimeve, gjendja mund të normalizohet sa më shpejt që të jetë e mundur.

Diabetus Shqipëri