Si është trajtimi me lazer i venave me variçe në këmbë

Sëmundja e këmbëve varikoze nuk është vetëm një problem kozmetik, por edhe një patologji serioze, e cila shoqërohet me pasoja të rrezikshme për shëndetin. Trajtimi me lazer i venave me variçe është një nga mënyrat më moderne, më pak traumatike dhe të besueshme për të përballuar sëmundjen në një fazë të hershme. Kjo ju lejon të arrini një efekt të bukur estetik, ka një rrezik minimal të komplikimeve dhe një periudhë të shkurtër rehabilitimi.

Terapia tradicionale e ilaçeve në kombinim me terapinë fizike dhe veshja e të brendshmeve rregulluese gjithashtu jep rezultate të mira, por nuk eliminon shkakun rrënjësor të sëmundjes. Për të zgjidhur rrënjësisht problemin e anijeve të sëmura, kërkohet ndërhyrje kirurgjikale. Operacioni klasik i heqjes (flebektomia) është i vështirë për t’u toleruar nga pacientët, pasi është shumë traumatik dhe shoqërohet nga një rrezik i lartë i komplikimeve infektive. Kjo metodë gradualisht po bëhet një gjë e së kaluarës. Zëvendësohet me procedura minimale invazive (skleroterapi, terapi lazer), të cilat japin një rezultat të shkëlqyeshëm dhe ju lejojnë të shpejt dhe pa dhimbje të shpëtoni nga venat me variçe.

Trajtimi me lazer: thelbi i procedurës

Me venat me variçe, korrigjimi i lazerit konsiderohet metoda më e besueshme dhe efektive e trajtimit. Baza e kësaj metode është përdorimi i efektit termik për koagulimin e enëve të gjakut. E thënë thjesht, një udhëzues i lehtë i futur në një anije të prekur gjatë operacionit lëshon një rrymë energjie. Ky rrezatim absorbohet nga hemoglobina e gjakut me lëshimin e nxehtësisë, e cila nxehet qelizat e gjakut dhe muret e enës. Si rezultat, gjaku shtrihet nga ena, dhe vena vetë "vuloset". Rrjedha e gjakut ndalet plotësisht, dhe rrjedhja venoze nga indet përreth tashmë kryhet përmes venave të tjera, të shëndetshme.

Veshja e të brendshmeve të kompresionit pas trajtimit për venat me variçe me lazer rregullon efektin, duke krijuar presion shtesë në anije dhe parandalon rikthimin e rrjedhës së gjakut në venën e dëmtuar. Anija përfundimisht rritet me ind lidhës. Pajtueshmëria me masat për të parandaluar venat me variçe nuk do të lejojë zhvillimin e dëmtimit të venave të tjera, në mënyrë që sëmundja të shërohet përgjithmonë.

Avantazhi i metodës është invaziviteti i tij i ulët, mungesa e humbjes së gjakut dhe prerjeve të gjera. Dhe nëse nuk ka portë hyrëse për infeksion, atëherë rreziku i dëmtimit të indeve fqinje dhe komplikimeve të mundshme minimizohet.

Trajtimi me lazer i venave me variçe është një procedurë më pak traumatike; nuk kërkon përgatitje të veçantë dhe kryhet nën anestezi lokale. Operacioni kryhet vetëm në një institucion të specializuar mjekësor; monitorimi me ultratinguj në kohë reale kryhet gjatë operacionit. Kjo është, kirurgu që përdor ultratinguj monitoron përparimin e LED përmes venë. Para operacionit, pacienti duhet t'i nënshtrohet ekzaminimit të nevojshëm, gjatë të cilit sqarohet vendndodhja e anijes venoze të prekur dhe zgjidhet metoda më optimale e koagulimit me lazer.

Kur është caktuar operacioni: indikacionet

Baza e trajtimit me venat me variçe me lazer është venat me variçe safenoze (të mëdha dhe të vogla). Lazeri përdoret nëse gojët e këtyre venave nuk zgjerohen më shumë se 1 cm, vetë enët kanë një kurs të barabartë pa kthesa të mprehta, dhe degët e tyre janë të shëndetshme ose paksa të zgjeruara. Kjo do të thotë, lazeri është efektiv vetëm në fazën fillestare të venave me variçe, me një shkallë të vogël të ashpërsisë së procesit dhe vetëm kur aplikohet në venat safenoze. Nëse sëmundja fillohet dhe anija e prekur zgjerohet për më shumë se 1 cm, ka të ngjarë që në të ardhmen vena përsëri "të dalë" dhe trajtimi të jetë joefektiv.

Lazeri mjekësor ka një efekt terapeutik në një zonë shumë të vogël – kjo shmang ndikimin e saj negativ në indin përreth. Prandaj, përdorimi i terapisë lazer në zona të mëdha të anijeve të dëmtuara, si dhe në venat e thella, është joefektive. Në këto raste, është e nevojshme të aplikohen metoda të tjera të trajtimit kirurgjikal, që janë më të përshtatshëm për këtë situatë (për shembull, flebektomia klasike).

Lexoni artikullin:  Medfarë medikamentesh për të trajtuar pankreatitin

Противопоказания

Përveç në ato raste kur lazeri do të jetë joefektiv, ekzistojnë situata kur përdorimi i tij mund të dëmtojë shëndetin e pacientit. Procedura me lazer ka shumë kundërindikacione, ato mund të ndahen me kusht në absolute dhe relative:

Kundërindikime absolute

Me kundërindikacione absolute, është absolutisht e pamundur të kryhen manipulime terapeutike. Një listë e kushteve të tilla përfshin:

 • tendenca për trombozë dhe tromboflebitis;
 • çrregullime kronike të gjakut dhe qarkullimit të limfave në këmbë;
 • dëmtim i rëndë i mureve të venave.

Me këto sëmundje, lazeri mund të dëmtojë muret e enëve të gjakut ose të provokojë një trombozë masive të venave. Gjithashtu, kundërindikacionet përfshijnë pamundësinë për të lëvizur në mënyrë aktive dhe veshin trikotazh kompresiv. Pa këto masa në periudhën pas operacionit, trajtimi me lazer mund të humbasë plotësisht efektivitetin e tij, dhe gjithashtu të provokojë inflamacion në anije.

Kontradiktat relative

Kundërindikimet relative – ato në të cilat operacioni duhet të shtyhet përkohësisht. Këto janë procese inflamatore në lëkurën e këmbëve, veçanërisht afër vendit të një birë në të ardhmen, përkeqësim të sëmundjeve kronike. Në këtë rast, është e nevojshme që së pari të trajtohen patologjitë e njëkohshme, dhe vetëm atëherë të kryhet operacioni. Nëse kjo nuk është bërë, atëherë rreziku i komplikimeve në periudhën pas operacionit është shumë i lartë – si nga ana e venave të operuara, ashtu edhe nga ana e sëmundjes, e cila është bërë një kundërindikacion për trajtimin me lazer.

Operacioni nuk duhet të kryhet gjatë shtatëzënësisë dhe laktacionit, sepse gjatë kësaj periudhe imuniteti është dobësuar, dhe ngarkesa në gjymtyrët e poshtme është më e lartë se zakonisht. Për të njëjtën arsye, trajtimi me lazer i venave me variçe tek njerëzit me mbipeshë është i vështirë – ata tolerojnë anestezinë më keq, dhe për shkak të ngarkesës së rëndë në këmbë, komplikimet në periudhën pas operacionit janë të mundshme.

Trajtimi me lazer për venat me variçe në këmbë

Përkundër kostos së lartë të trajtimit me lazer të venave me variçe në këmbë, kjo procedurë po fiton gjithnjë e më shumë popullaritet për shkak të thjeshtësisë dhe efektivitetit të saj. Për të përcaktuar praninë e indikacioneve për operacionin, bëhet paraprakisht një ekzaminim me ekografi të dyfishtë. Ndihmon për të parë strukturën e venave, shkallën e dëmtimit dhe rrjedhjen e dëmtuar të gjakut. Nëse gjendja e enëve të gjakut të pacientit lejon trajtim me lazer, atëherë përshkruhet një operacion.

Në ditën e procedurës, përgatitja speciale e pacientit nuk kërkohet. Nëse është e nevojshme, mund të merrni një qetësues. Para operacionit, kryhet një tjetër angografi dyfish, të gjitha manipulimet ndodhin nën mbikëqyrjen e një skanimi me ultratinguj. Shkalla e vogël e operacionit shmang anestezinë e përgjithshme dhe komplikimet që lidhen me të – trajtimi me lazer kryhet nën anestezi lokale, e cila anestezon vendin e birë.

Thelbi i operacionit me venat me variçe me variçe është që përmes një birë të vogël në lëkurën e këmbës, një fibër e lidhur me pajisjen lazer futet në enën e dëmtuar. Pastaj, me ndihmën e rrezatimit lazer, ena e dëmtuar është mpiksur, pas së cilës fibra hiqet, vendi i birrës trajtohet me një antiseptik lokal, dhe një salcë sterile është aplikuar në të. Vetë operacioni zgjat rreth 15-30 minuta (për përpunimin e njërës këmbë).

Pasi të shtrini në tryezën e operacionit, rekomandohet të zhvendoseni në një pozicion të drejtë ngadalë dhe gradualisht – së pari të uleni dhe vetëm atëherë të ngriheni. Kjo do të shmangë kolapsin vaskular gjatë një ndryshimi të mprehtë në pozicionin e trupit. Nuk ka më kufizime. Disa kohë pas procedurës, pacienti mund të shkojë në shtëpi.

Periudha postoperative

Para operacionit, pacienti duhet të blejë të brendshëm kompresim paraprakisht – çorape ose triko. Shkalla e kompresimit është rënë dakord me mjekun paraprakisht.

Pasi venat me variçe hiqen me lazer, vendoseni menjëherë një çorape të kompresimit në këmbë. Gjatë dy ditëve të para ju duhet ta vishni vazhdimisht, pa e hequr atë. Pastaj, nëse nuk ka komplikime, mjeku lejohet të heqë liri mjekësor gjatë natës. Kohëzgjatja e veshjes së çorapit mjekësor gradualisht zvogëlohet pasi anija e operuar përfundimisht rritet me ind lidhës. Për shkak të nevojës për të veshur të brendshme kompresimi, ata përpiqen të përshkruajnë një operacion për sezonin e ftohtë në mënyrë që pacienti të mos përjetojë siklet gjatë veshjes së zgjatur të çorapëve. Përveç kësaj, pacientët me sëmundje vaskulare janë shumë më mirë në mot më të freskët sesa në mot të nxehtë.

Lexoni artikullin:  Sheqeri i gjakut mund të zvogëlohet me këto produkte.

Në javën e parë pas trajtimit me lazer të venave me variçe, duhet të shmangen ngarkesa të konsiderueshme në këmbë, ngritjen e peshave, nuk mund të vizitoni një banjë, sauna apo pishinë. Në të ardhmen, duhet të rrisni gradualisht shkallën e aktivitetit fizik. Rekomandohen ecje, vrapim dhe çiklizëm, gjimnastikë, not. Pacienti mund të luajë sport, të ecë në distanca të gjata, të drejtojë një automjet. Tkurrja e muskujve të strijuar të këmbëve do të shërbejë si një pompë shtesë, dhe do të kontribuojë në përmirësimin e daljes venoze nga ekstremitetet e poshtme. Ky është një mekanizëm natyror, përdorimi i të cilit do të ndihmojë për të shmangur rikthimin e venave me variçe pas operacionit.

Ju mund të filloni punën nëse nuk shoqërohet me shumë aktivitet fizik ose qëndrim të zgjatur në këmbë, mund të thuani pothuajse menjëherë, edhe në ditën e operacionit. Punët e mundshme shtëpiake mund të bëhen gjithashtu disa ditë pas ndërhyrjes. Ju mund dhe duhet të ecni në minutat e para pas operacionit, duke veshur të brendshme kompresimi.

Komplikime të mundshme

Trajtimi me lazer i venave me variçe është veçanërisht i popullarizuar për shkak të periudhës së shkurtër të rehabilitimit, mungesës së dhimbjes dhe rrezikut minimal të komplikimeve. Sidoqoftë, ato nuk përjashtohen plotësisht. Gjatë operacionit, dhimbja mund të ndodhë me anestezi të kryer në mënyrë jo të duhur. Pas procedurës, dhimbja mund të shfaqet përgjatë venës së operuar. Nëse dhimbja nuk bie brenda dy ditësh, patjetër që duhet të konsultoheni me një mjek – kjo mund të jetë një shenjë e komplikimeve serioze.

Gabimet në manipulim mund të shkaktojnë djegie në lëkurë dhe inde të buta, hematoma në vendin e birë, mbytje dhe procese inflamatore. Në raste të rralla, tromboza venoze është e mundur, duke përfshirë venat e thella, gjë që çon në një përkeqësim të dukshëm të gjendjes së pacientit. Kërkoni kujdes mjekësor menjëherë nëse:

 • në dy ditët e para, dhimbja përgjatë venës dhe në vendin e birrës nuk zvogëlohet ose intensifikohet;
 • shenja të inflamacionit u shfaqën në lëkurë afër vendit të birë – skuqje dhe një rritje në temperaturën lokale, shfaqja e fokave purulente;
 • kur ecni, dhimbje në muskujt e këmbëve, ënjtje, një ndjenjë e rëndimit;
 • pigmentim patologjik në lëkurën e këmbëve;
 • temperatura është rritur;
 • kishte ndjesi të tjera të pakëndshme në këmbë – një shkelje e ndjeshmërisë, paresthesia.

Për të diagnostikuar me kohë këto komplikime, rekomandohet që të shihni një flebolog në ditën e dytë pas operacionit dhe më pas të vini rregullisht për një ekzaminim të planifikuar.

Masat parandaluese

Ekspertët këshillojnë të ndiqni masa të thjeshta parandaluese për të parandaluar relapsin e mundshëm të sëmundjes:

 • ju duhet të monitoroni peshën tuaj dhe të parandaloni shfaqjen e paund shtesë;
 • Shmangni uljen e zgjatur ose qëndrimin në një pozicion, hiqni qafe zakonin e uljes në pozicionin “këmbë në këmbë”;
 • rekomandohet ushqimi i duhur dhe i duhur, rekomandohet refuzimi i zakoneve të këqija (pirja e duhanit, alkooli);
 • këpucët duhet të zgjidhen të rehatshme, të bëra nga materiale natyrore dhe në një thembër të vogël, të qëndrueshme;
 • duhet të braktisni një mënyrë jetese të ulur, të përpiqeni të lëvizni më shumë, të luani sport dhe të mos hiqni dorë nga ushtrimet e moderuara.

Përfitimet e terapisë me lazer me vazo

Trajtimi lazer i venave me variçe ka shumë avantazhe domethënëse krahasuar me metodat e tjera të ndërhyrjes kirurgjikale. Ne renditim avantazhet kryesore të terapisë me lazer:

 • nuk ka nevojë ta vendosni pacientin në spital, procedura kryhet në baza ambulatore;
 • operacioni kryhet nën anestezi lokale, e cila tolerohet mirë nga pacientët;
 • procedura ju lejon të arrini një efekt të shkëlqyeshëm kozmetik pasi qasja në venën e prekur është përmes një birë të vogël. Meqenëse nuk ka prerje, asnjë plagë apo defekt tjetër nuk mbetet në lëkurë;
 • përdorimi i pajisjeve moderne ju lejon të shpërndani në mënyrë të barabartë rrezatimin lazer brenda venës dhe të arrini përpunimin e tij me cilësi të lartë. Si rezultat, pas ndërhyrjes, asnjë hematoma nuk mbetet në lëkurë;
 • gjatë procedurës lazer, ju mund të përpunoni të dy këmbët menjëherë, manipulimet zgjasin vetëm 30 -40 minuta;
 • periudha e shkurtër dhe pa dhimbje rehabilitimi. Një orë pas operacionit, pacienti kthehet në shtëpi, dhe brenda disa ditësh mund të kthehet në mënyrën e tij të zakonshme të jetës;
 • Sot, koagulimi me lazer i enëve të gjakut konsiderohet metoda më e efektshme dhe e sigurt për trajtimin e venave me variçe, e cila shmang komplikimet (tromboflebiti, infeksionet sekondare).
Lexoni artikullin:  Kur përshkruhet heqja lazer e adenoideve tek fëmijët
Kundrat e trajtimit me lazer

Për gjithë tërheqjen e saj, kjo metodë ka disa disavantazhe, ndër të cilat:

 • pamundësia e aplikimit të metodës së terapisë me lazer me venat me variçe të rënda;
 • në rastet kur diametri i venës safenoze është shumë i madh, do të jetë e nevojshme të kombinohet terapia lazer me ndërhyrjen klasike kirurgjikale dhe prerjet e lëkurës nuk mund të shmangen;
 • Një shqetësim tjetër është mbajtja e detyrueshme e të brendshmeve të kompresionit për 7 ditë pas operacionit;
 • Disavantazhi kryesor për shumë pacientë është çmimi i "kafshimit" për procedurën.

Para se të vendosni për terapi me lazer, duhet të peshoni të mirat dhe të këqijat, t'i nënshtrohen një ekzaminimi të plotë dhe të merrni këshillat e një specialisti me përvojë.

Kostoja e trajtimit me lazer për venat me variçe

Kostoja e trajtimit me lazer për venat me variçe është një nga disavantazhet e rëndësishme të kësaj metode. Mund të ndryshojë gjerësisht, në varësi të shkallës së kompleksitetit, karakteristikave individuale të pacientit, pajisjeve të përdorura, statusit të klinikës dhe kualifikimeve të kirurgëve. Mesatarisht, procedura do të kushtojë 28 – 000 rubla. Por në këtë shumë duhet të shtoni kostot e ekzaminimit, diagnostikimit dhe konsultimit të një flebologu. Sidoqoftë, operacioni nuk është urgjent, dhe zbatimi i tij dhe shpenzimet financiare që lidhen me ndërhyrjen mund të planifikohen paraprakisht.

Shqyrtimet për trajtimin e venave me variçe me lazer janë përgjithësisht pozitive. Pacientët thonë se procedura tolerohet lehtë dhe praktikisht nuk ka dhimbje gjatë manipulimeve. Disa shqetësime ndjehen vetëm në kohën e birrës dhe futjes së fibrës në venë. Periudha pas operacionit gjithashtu kalon lehtë, pa komplikime serioze, megjithëse shumë pacientë raportojnë një dhimbje të lehtë tërheqëse përgjatë venës së operuar. Por këto pasoja të pakëndshme hiqen lehtësisht duke marrë analgjezikë tabletash.

Shqyrtime

shqyrtuar №1

Për herë të parë duhej të përballesha me manifestimet e venave me variçe gjatë shtatëzanisë. Por ajo nuk mund të mendonte për asnjë operacion në atë kohë. Pas lindjes së foshnjës, jeta u përqëndrua rreth saj: netë pa gjumë, kujdes, ushqyerje. Kur erdha përsëri te mjeku, doli që sëmundja po përparonte, dhe ilaçet do të ndihmonin pak. Mjeku rekomandoi terapi lazer. Si rezultat, gjithçka kaloi mirë, nuk kishte dhimbje, vetëm pas ndërhyrjes ajo ndjeu siklet dhe tërhoqi ndjesi në këmbë. Për të shpërndarë siç duhet ngarkesën, menjëherë pas procedurës vishni çorape të kompresimit. Ajo ishte në gjendje të kthehej në stilin e jetës së saj të zakonshme brenda disa ditësh dhe është shumë e kënaqur me rezultatin.

shqyrtuar №2

Venat në këmbë filluan të shfaqen pas 30 vjetësh. Me kalimin e kohës, gjendja u përkeqësua, më duhej të shkoja në një takim të flebologut në një klinikë të paguar. Doktori tha që alternativa më e mirë për mua është koagulimi me lazer. Operacioni u krye nën anestezi lokale, vena e sëmurë u "vulos" përgjatë gjithë gjatësisë së saj përmes një birë të paqartë. Pas procedurës, ne vendosëm çorape në këmbë për të shpërndarë në mënyrë të barabartë ngarkesën dhe na detyruan të ecim nëpër lagje. Dy orë më vonë ata lanë të shkojnë në shtëpi. Nuk kishte asnjë provë të ndërhyrjes në këmbë, dhe një mavijosje e vogël në vendin e birë u zhduk pas disa ditësh.

shqyrtuar №3

Tre muaj më parë, një venë e sëmurë në këmbë u hoq me një lazer. Operacioni kaloi pa ndërlikime. Pakënaqësi e vogël ishte vetëm kur instrumenti u injektua në një venë. Të nesërmen pas procedurës, unë arrita të kthehem në jetën time të zakonshme, madje nuk më duhej të bëja një leje të sëmurë. Procedura është e shtrenjtë, për 1 këmbë më është dashur të paguaj më shumë se 35 rubla, por kushton këto para.

Diabetus Shqipëri