Si janë pankreasi dhe zhvillimi i diabetit

Pankreasi dhe diabeti kanë një lidhje të ngushtë. Pankreasi prodhon një hormon të veçantë – insulinë. Me formimin e saj të pamjaftueshëm ose shkeljen e ndjeshmërisë së indeve ndaj insulinës, zhvillohet një sëmundje siç është diabeti.

Funksionet kryesore të trupit

Pankreasi është një organ i sekretimit të brendshëm dhe kryen dy funksione kryesore në trup: ekzokrinë (sekretimin e enzimave) dhe endokrine (prodhimin e hormoneve). Ajo gjithashtu sekreton lëng pankreatik, i cili hyn në seksionin fillestar të zorrëve. Ky lëng fillon të prodhohet disa minuta pas marrjes së ushqimit nga ezofagu në stomak. Në varësi të sasisë së ushqimit që hahet, hekuri mund të prodhojë nga 500 ml në 2 litra. lëng tretës.

Enzimat pankreatike përfshijnë:

 • Amylaza, saharoza, maltaza. Ato i zbërthejnë karbohidratet komplekse në ato të thjeshta: glukozë dhe fruktozë. Ulja e fermentimit dhe formimit të gazit në zorrët.
 • Lactase. Promovon asimilimin e produkteve të qumështit.
 • Tripsina është një enzimë që katalizon ndarjen e proteinave. Në pankreas ajo formohet në një formë joaktive, përndryshe hekuri do të tretet vetë. Aktivizohet vetëm pas pranimit në duoden.
 • Lipase. Prish yndyrnat ndaj acideve yndyrore lehtësisht të tretshme, promovon thithjen e vitaminave të tretshme në yndyrë.

Sasia e enzimave të prodhuara varet nga mbizotërimi i ushqimit të marrë në trup: proteina, karbohidrate ose yndyrore. Kjo ju lejon të ndani të gjitha substancat në hyrje dhe të përmirësoni thithjen e tyre.

Funksioni i dytë kryesor i pankreasit është prodhimi i insulinës dhe glukagonit. Insulina rregullon glukozën në gjak dhe ka efektet e mëposhtme: rrit presionin e gjakut, shton numrin e kontraktimeve të zemrës.

Ndryshimet patologjike në diabet

Në diabet mellitus, ndryshimet strukturore në pankreas mund të mos vërehen. Në thelb, me këtë sëmundje, aftësia funksionale e organit përkeqësohet. Madhësia, ekohogjeniteti, konturet e gjëndrës ose ndryshimet e tjera mund të përcaktohen duke përdorur ultratinguj ose CT.

Me diabetin tip 1 në fazën fillestare, nuk ka ndryshime: echostrastruktura nuk është e prishur, konturet janë të njëtrajtshme dhe të qarta. Ndërsa sëmundja përparon, hekuri zvogëlohet në madhësi, zhvillohet rrudha sekondare. Qelizat normale zëvendësohen me ind lidhës dhe dhjamor, zhvillohet lipomatoza.

Simptomat e manifestimit

Diabeti mellitus është një patologji që karakterizohet nga mungesë absolute ose relative e insulinës. Ndoshta zhvillimi i komplikimeve nga enët, sistemi nervor, organet e brendshme, sytë. Absolute – karakterizohet nga ulja e prodhimit të insulinës nga qelizat pankreatike. Nuk është e mjaftueshme në gjak; depërtimi i glukozës në qelizë është i ndërprerë. Zhvillohet diabeti tip 1.

Me pamjaftueshmëri relative, sasia e insulinës së prodhuar është normale, por ndjeshmëria e recetave të indeve ndaj insulinës është e dëmtuar. Ky është i ashtuquajturi diabeti mellitus tip XNUMX.

Simptomat karakteristike për secilin lloj të diabetit tregohen në tabelë:

Shenjë1 tip2 tip
Rritja e etjes dhe sekretimi i sasive të mëdha të urinës.Shtë një nga karakteristikat kryesore. Për shkak të prodhimit të pamjaftueshëm të insulinës, sasia e tij në gjak zvogëlohet. Glukoza nuk depërton në qelizë, por qarkullon lirshëm në plazmë. Sheqeri i tepërt ekskretohet në urinë, gjë që shkakton urinim të tepërt.Këto simptoma nuk shprehen ose mund të shkaktohen nga shkaqe të tjera.
Oreks.Rritur. Glukoza është një ofrues kryesor i energjisë në trup. Me mungesë të insulinës, sheqeri nuk mund të depërtojë në membranën qelizore, pra, nuk absorbohet nga qelizat. Në inde mungojnë karbohidratet dhe energjia.Upgraded. Mostshtë më e rrezikshme për këtë lloj diabeti. Mbushja provokon një rritje të sheqerit në gjak.
Ndryshimi në peshën e trupit.Shpesh ka një humbje të mprehtë në peshë prej 10 – 15 kg në 2-3 muaj. Sinteza e proteinave është e shqetësuar, kalbja është intensifikuar, rezervat e saj janë varfëruar. Kjo ndihmon për të ulur peshën e trupit dhe masën e muskujve.Uncharacteristically. Pacienti është mbipeshë ose i trashë.
Lëkura e kruar.Theksuar. Në mënyrë tipike, lëkura kruhet në zonën gjenitale, midis gishtërinjve, në sipërfaqet flexor dhe ekstensor të nyjeve.Shfaqet shumë shpesh.
Lodhje, lodhje.Glukoza është burimi kryesor i energjisë. Në diabet, ai nuk mund të futet në inde, pasi që prodhohet një sasi e vogël e insulinës. Glukoza mbetet e qarkulluar në gjak. Trupi nuk merr energji. Jo karakteristike.Jo karakteristike.
Rënia e shikimit.Para së gjithash, enët e vogla të gjakut preken, zhvillohet retinopatia diabetike. Ndoshta zhvillimi i glaukomës, kataraktave, uljes së shikimit.Zhvillohet gradualisht. Mund të ketë sëmundje të lidhura me moshën e organeve të vizionit.
Возраст.Ndodh më shpesh tek fëmijët, adoleshentët, djemtë dhe vajzat e reja.Njerëzit mbi 45 vjeç janë të prirur ndaj mbipeshes.
Fillimi i sëmundjes.Shpejt, shpejt.Gradual.

Një shenjë karakteristike e diabetit është era e acetonit nga goja. Kjo simptomë shfaqet si rezultat i ketoacidozës (akumulimi i trupave të ketonit në gjak), ka një erë të pakëndshme nga goja dhe urina.

Nëse të paktën një nga këto simptoma shfaqet, është e nevojshme të kontrolloni nivelin e sheqerit në gjak dhe të konsultoheni me një mjek

Ndonjëherë mund të shfaqen simptoma që tregojnë një mosfunksionim të pankreasit: nauze, të vjella, pjesë të ushqimit të pangjyrë në feces. Në një situatë të tillë, shumë njerëz mendojnë se si të pastrojnë pankreasin në shtëpi.

Ndonjëherë, substanca të pamjaftueshme mund të prodhohen për të prishur yndyrnat, proteinat dhe karbohidratet. Në këtë rast, rekomandohet terapi zëvendësuese enzimatike. Ilaçet i përkasin asaj: panzinorm, festiv, krem. Gjithashtu, këto metoda do të parandalojnë zhvillimin e diabetit tip 2.

Diagnostics

Diagnoza përfshin përcaktimin e formës së diabetit, ashpërsinë dhe praninë e komplikimeve të mundshme. Nëse diabeti dyshohet, përshkruhen llojet e mëposhtme të trashëgimisë:

 • Glukoza e agjëruar në gjak. Normalisht, është 3,3 – 5,5 mmol / L. Rritja e këtij treguesi mbi 11 mmol / l në mungesë të gabimeve në dietë ju lejon të bëni një diagnozë të diabetit pa ekzaminime të mëtejshme.
 • Sheqeri i gjakut me stërvitje. Mostrimi i gjakut kryhet në stomak bosh dhe 2 orë pas gëlltitjes së një solucioni të glukozës. Normalisht, është 7,8 mol / L. Gjithçka më lart vlerësohet si një gjendje prediabetike ose e dëmtuar tolerancën e glukozës.
 • Sheqeri në urinë. Normalisht, nuk duhet të jetë. Glukoza në urinë përcaktohet vetëm kur tejkalohet pengesa renale (mbi 6 milimole për litër).
 • Hemoglobina glikoziluar. Përcakton nëse ka pasur një rritje të sheqerit në 3 muajt e fundit. Gjaku për këtë analizë merret vetëm nga një venë.

Ultratingulli është një nga metodat për diagnostikimin e pankreasit.

Për diagnostikimin e komplikimeve të mundshme të diabetit, bëhen metoda shtesë të kërkimit: ekzaminimi i fundusit, ultratinguj i organeve të brendshme, elektrokardiogramë.

Janë marrë gjithashtu biokimi dhe teste klinike të përgjithshme.

Metodat e trajtimit

Trajtimi i diabetit ka për qëllim rritjen e niveleve të insulinës në gjak, përmirësimin e ndjeshmërisë së indeve ndaj glukozës, normalizimin e metabolizmit dhe parandalimin e komplikimeve. Metodat kryesore për trajtimin e diabetit tip 1 dhe tip 2 përfshijnë:

 • Trajtimi i drogës. Përdoren tableta për uljen e sheqerit ose injeksione të insulinës.
 • Dietë. Karbohidratet dhe yndyrnat janë të kufizuara. Ushqimi duhet të jetë i pasur me proteina, vitamina dhe minerale.
 • Aktiviteti fizik i moderuar. Në këtë rast, ndodh një ndarje e rritur e glukozës, në lidhje me të cilën përmbajtja e saj në gjak zvogëlohet. Ndonjëherë me ushtrime aktive në palestër, diabetikët mund të zvogëlojnë dozën e insulinës.

Në dietë, përdoret një koncept i tillë si një njësi bukë. 1 XE është afërsisht e barabartë me një copë të vogël bukë kafe dhe përmban 12 g karbohidrate ose një lugë sheqer. Për të zbërthyer një njësi bukë, nevojiten 1 deri në 2 njësi insulinë. Kur hani ushqime, duhet t'i kushtoni vëmendje përmbajtjes së karbohidrateve në to. Ky numër duhet të ndahet me 12, sasia që rezulton do të jetë e barabartë me përmbajtjen e njësive të bukës në produkt. Në varësi të peshës së trupit, lartësisë, aktivitetit fizik, trupi duhet të konsumojë 18 – 25 njësi bukë në ditë. Ato ndahen në 4 deri në 5 vakte, dhe më shumë se gjysma e totalit duhet të konsumohet për drekë dhe darkë.

Prandaj, është e nevojshme të përputheni rreptësisht me terapinë e përshkruar të ilaçeve.

Funksioni ekzokrin i këtij organi ushqehet korrigjim.

Shtë e mundur për të trajtuar dhe rivendosur pankreasin në pankreatitin kronik duke respektuar një dietë të rreptë dhe përdorimin e njëkohshëm të ilaçeve. Shtë e pamundur të rikthehet funksioni endokrin në diabet. Arritja e “heqjes” në këtë sëmundje është e mundur vetëm me respektimin e rreptë të rekomandimeve të mjekut që merr pjesë.

mjekësore

Trajtimi i drogës përfshin përdorimin e formave të tabletave që synojnë uljen e sheqerit në gjak dhe injeksioneve të insulinës.

Insulina mund të jetë:

 • Veprim Ultrashort. Fillon të funksionojë pesë deri në dhjetë minuta pas injektimit. Pas kësaj, ju duhet të hani ushqim. Droga të tilla përdoren rrallë në trajtimin kompleks, pasi ato kanë një efekt shumë të shkurtër të uljes së insulinës. Këto përfshijnë: apidra, novorapid.
 • Veprim i shkurtër. Actrapid, humulin përdoren më shpesh në trajtimin e diabetit. Ato administrohen 15-20 minuta para ngrënies. Doza dhe sasia e administrimit të insulinës llogaritet individualisht.
 • Kohëzgjatja e mesme. Ilaçet siç janë protafan, insuman zakonisht përshkruhen në mëngjes dhe në mbrëmje një orë e gjysmë para ngrënies. Efekti i tyre zgjat nga 16 deri në 20 orë.
 • Zgjatur ose zgjatur. Levemir, lantus janë terapia themelore për diabetin. Paraqitur një herë në ditë, efekti zgjat për një ditë. Ata nuk kanë maja aktiviteti dhe vendosin një përqendrim të njëtrajtshëm në gjak.

Actrapid – një ilaç për trajtimin e pankreasit në diabet

Doza e insulinës dhe orët e pranimit përcaktohen nga mjeku. Nuk rekomandohet të lejohen shkelje në kohën e injektimit. Kjo është e mbushur me zhvillimin e komës ose shfaqjen e komplikimeve të tjera.

Pilulat për trajtimin e diabetit ndahen në dy grupe:

 • Rritja e prodhimit të insulinës: gliclazide, glipizide.
 • Rritja e ndjeshmërisë së indeve ndaj insulinës: siofor, metformin.

Shtë e pamundur të kurohet plotësisht diabeti. Trajtimi me këtë diagnozë ka për qëllim kryesisht parandalimin e komplikimeve. Me diabetin tip 2, me ndihmën e korrigjimit të ushqimit, normalizimi i peshës trupore, aktiviteti i moderuar fizik, hiperglicemia mund të eliminohen me sukses.

popullor

Duhet mbajtur mend se kur përdorni metoda popullore, nuk mund të refuzoni insulinë. Përndryshe, komplikime serioze mund të zhvillohen që mund të jenë fatale.

Ka shumë mënyra dhe metoda që synojnë pastrimin e pankreasit me mjete juridike popullore. Këtu janë disa prej tyre:

 • Buckwheat. Shtë e nevojshme të bluajeni një lugë gjelle drithëra, të vendosni në një tas, derdhni 1 filxhan kefir. Mbyllni kapakun dhe lini brenda natës. Në mëngjes, pini përzierjen 30 minuta para një vakt.
 • Fletë gjiri. Shpëlani 10 gjethe të mesme mirë nën ujë të ftohtë të rrjedhshëm. Derdhni ujë të valë në dy gota. Këmbëngulni për 12 orë, merrni 50 ml 2 herë në ditë.
 • 1 limon i madh, 300 g hudhër dhe majdanoz në një mulli mishi. Vendoseni në një vend të ftohtë, aplikoni një lugë çaji 3 herë në ditë.

Pankreasi gjithashtu mund të pastrohet me barishte. Për të ditur se çfarë koleksioni bimor do të pastrojë siç duhet gjëndrën, duhet të konsultoheni me një mjek. Shpesh përdoret barishtet e mëposhtme:

 • Pemë Linden. Një lugë gjelle lulesh prej pelushi pihet me një gotë ujë të valë. Këmbëngulni, filtroni dhe pini në vend të çajit për disa javë.
 • Gjethet e gjelit të detit derdhen me ujë të valë në mbrëmje. Këmbëngulni deri në mëngjes, pini një të tretën e gotës dy herë në ditë.
 • Një lugë çaji nenexhiku dhe dy lugë gjemba qumështi derdhen me ujë të valë. Infuzion merret 1 lugë gjelle 3 herë në ditë.
 • Për një lugë gjelle të lehit të Shën Gjonit, vithet e trëndafilit, rigon dhe plakë derdhni 500 mm ujë të valë. Këmbëngulni për 10 -12 orë, pini 1/3 tbsp. 3 herë në ditë.
 • Kamomili pihet dhe pihet në vend të çajit.

Supë Linden – një ilaç popullor për trajtimin e pankreasit në diabet

Përdorimi i fondeve të tilla duhet të bëhet nën kontrollin e rreptë të sheqerit në gjak në mënyrë që të parandalojë kërcimet e tij të papritura.

Komplikime

Komplikimet e kësaj sëmundje përfshijnë:

 • Demtimet vaskulare: angiopatia, retinopatia, nefropatia.
 • Humbja e nervave periferike, zhvillimi i polenuropatisë.
 • Disordersrregullimet e qarkullimit të gjakut në ekstremet e poshtme, formimi i një këmbë "diabetike" dhe ulçera trofike.
 • Gjendje hiperglikemike. Zhvillohet me një rritje të mprehtë të sheqerit dhe trupave të ketonit në gjak.
 • Gjendje kome hipoglikemike. Ndodh me një rënie të konsiderueshme të sheqerit, shpesh i shoqëruar me një mbidozë të insulinës.

Trajtimi i duhur dhe vetë-monitorimi i vazhdueshëm i niveleve të sheqerit në gjak do të ndihmojë në parandalimin e komplikimeve të mundshme.

parandalim

Për të minimizuar mundësinë e zhvillimit të kësaj patologjie, duhet të respektohen disa rregulla:

 • Kufizoni karbohidratet dhe yndyrnat.
 • Aktiviteti fizik.
 • Normalizimi i peshës së trupit.
 • Refuzimi i zakoneve të këqija.
  • Ushqimi i shpeshtë i pjesshëm në pjesë të vogla.
  • Mungesa e stresit.
  • Terapia e vitaminave.

Shtë e pamundur të parandalohet plotësisht zhvillimi i kësaj sëmundje, pasi ajo ka një predispozitë trashëgimore. Sidoqoftë, duke ndjekur masat e mësipërme, ju mund të zvogëloni faktorët e rrezikut për diabetin.

Diabetus Shqipëri