Si të përcaktohet diabeti pa teste në shtëpi

Diabeti mellitus është një sëmundje e rrezikshme që vret çdo vit jetën e 2 milion njerëzve në të gjithë botën. Dhe shumë nga këto jetë mund të ishin shpëtuar nëse sëmundja do të ishte njohur me kohë. Rreziku i marrjes së diabetit është shqetësim për të gjithë ne. Prandaj, është e rëndësishme të përcaktoni me kohë nëse një person ka diabet apo jo.

Si ta njohim diabetin në një fazë të hershme, si të zbuloni nëse keni ndonjë sëmundje? Sigurisht, është më e besueshme të shkosh te mjeku dhe të kalosh testet e duhura. Kjo procedurë diagnostikon në mënyrë unike të pranisë së një sëmundjeje në një person ose shpërndan të gjitha dyshimet.

Sidoqoftë, të bësh këtë në kohën e duhur nuk është gjithmonë e mundur. Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë nëse është e mundur të përcaktohet prania e diabetit tek një person në shtëpi, cilat janë shenjat dhe llojet e testeve që mund të diagnostikojnë këtë sëmundje.

Përshkrimi dhe simptomat e diabetit

Diabeti është një sëmundje sistemike që shoqërohet me dëmtim të aktivitetit të insulinës dhe thithjen e glukozës nga trupi. Ekzistojnë dy lloje kryesore të sëmundjes. Lloji i parë është diabeti i varur nga insulina. Kjo lloj sëmundje karakterizohet nga mungesa e insulinës – për shkak të faktit se insulina nuk prodhohet nga pankreasi, më saktë, nga qelizat beta të pankreasit. Mjekët përcaktojnë llojin e dytë të diabetit nëse ekziston një shkelje e ndërveprimit të insulinës me qelizat.

Diabeti është i rrezikshëm nga zhvillimi i komplikimeve të tilla si:

 • goditje,
 • gangrenë e gjymtyrëve,
 • verbëri,
 • sëmundje koronare të zemrës dhe sulm në zemër,
 • paraliza,
 • çrregullime mendore
 • konfuzion për shkak të komës hipoglikemike.

Lloji i parë i diabetit quhet gjithashtu i mitur – për shkak të faktit se ata janë kryesisht të sëmurë nga adoleshentët dhe njerëzit nën 30 vjeç. Diabeti i tipit 2 zhvillohet kryesisht pas 40 vjetësh.

Ju mund të njihni një sëmundje të zhvilluar plotësisht nga shenja të tilla si:

 • urinim i shpeshtë, veçanërisht gjatë natës;
 • rritja e etjes;
 • humbje drastike në peshë;
 • erë acetoni nga goja;
 • goja e thatë dhe lëkura e thatë;
 • ngërçe muskulore;
 • përkeqësimi i mishrave të dhëmbëve, lëkurës dhe flokëve;
 • shërimi i ngadaltë i plagëve;
 • formimi në lëkurën e ulcerave, vlon dhe ulcerat;
Lexoni artikullin:  Komplikimet e diabeteve

Kur hulumtoni testet, zbulohet një rritje e përqendrimit të glukozës në gjak dhe urinë, gjë që bën të mundur përcaktimin e paqartë të diabetit. Pasi sëmundja është diagnostikuar dhe mjeku i kupton tiparet e saj, vetëm atëherë mund të fillojë trajtimi i sëmundjes.

A mund të zbuloj nëse një person ka diabet nga simptomat?

Dy llojet kryesore të diabetit zhvillohen ndryshe. Nëse lloji i parë i zhvillimit është zakonisht i dhunshëm, dhe simptomat akute, të tilla si etja e rritur dhe urinimi i shpejtë shfaqen pothuajse papritur, atëherë diabeti i tipit 2 zhvillohet me një ritëm të kohës së lirë. Në fazën e parë, sëmundja e llojit të dytë praktikisht nuk mund të shfaqet, dhe është e pamundur të kuptohet se një person është i sëmurë. Ose, sëmundja mund të shoqërohet me simptoma pak specifike:

 • lodhje kronike
 • nervozizëm,
 • pagjumësi,
 • dobësimi i imunitetit,
 • marramendje,
 • dhimbje koke
 • ndjenjë e vazhdueshme e urisë.

Sidoqoftë, pacienti zakonisht nuk e kupton se çfarë po ndodh me të. Dhe shpesh i atribuon simptoma të tilla disa sëmundjeve të tjera, neurozave, plakjes së parakohshme, etj.

Ndërsa zhvillohet lloji i dytë i sëmundjes, simptomat e dëmtimit vaskular, veshkave dhe nervave rriten. Kjo mund të shprehet në shfaqjen e shenjave si:

 • shfaqja e ulcerave në lëkurë;
 • përhapja e sëmundjeve kërpudhore të lëkurës dhe mishrave;
 • ndryshimi i ndjeshmërisë së gjymtyrëve;
 • shërimi i ngadaltë i plagëve;
 • kruajtje të rëndë të lëkurës, veçanërisht në zonën gjenitale;
 • vizion i paqartë;
 • dhimbje në këmbë, veçanërisht gjatë ushtrimeve fizike dhe ecjes.

Tek burrat, zakonisht ka një ulje të dëshirës seksuale, probleme me fuqinë. Gratë vuajnë nga trushka.

Vetëm pas kësaj mund të shfaqen simptomat tipike të diabetit mellitus – etje të rritur dhe urinim të rritur.

Kështu, shumë shpesh pacienti është në vështirësi. A ka diabeti simptoma të tilla si nervozizëm ose dhimbje koke? Shtë e pamundur të thuhet saktësisht se si të përcaktoni diabetin vetëm me shenja të jashtme në një fazë të hershme. Gjithashtu nuk është gjithmonë e mundur të përcaktohet lloji i sëmundjes. Meqenëse fenomene të tilla, për shembull, kruajtje, marramendje dhe lodhje mund të ndodhin në sëmundje të ndryshme, pa rritje të sheqerit.

Por ka disa faktorë që kontribuojnë në zhvillimin e diabetit. Prania e tyre duhet ta bëjë një person të kujdesshëm dhe të marrë masa për një diagnozë të saktë. Këta faktorë përfshijnë:

 • mbipesha (për të llogaritur nëse pesha juaj është mbipeshë ose nuk i tejkalon kufijtë e normës, mund të përdorni një formulë të veçantë dhe një tabelë që merr parasysh lartësinë dhe gjininë e personit);
 • gipodinamiya;
 • prania e të afërmve të afërt që vuajnë nga sëmundja (një predispozicion gjenetik për sëmundjen e tipit 2 është vërtetuar shkencërisht);
 • prania e stresit të vazhdueshëm;
 • mosha mbi 50 vjeç.
Lexoni artikullin:  Diabeti me rrikë - efekt terapeutik dhe receta të dobishme

Tek gratë, një faktor rreziku shtesë diagnostikohet diabeti gestacional gjatë shtatëzanisë.

Sidoqoftë, mënyra e vetme për të përcaktuar me siguri nëse problemi është diabeti apo diçka tjetër është të kontrolloni gjakun për sheqerin. Vetëm me ndihmën e kësaj metode përcaktohet prania e sëmundjes.

A mund të diagnostikoj në shtëpi?

Në shtëpi, është e mundur të zbulohet diabeti me një shkallë të lartë sigurie. Kjo kërkon mjete të lëvizshme që diagnostikojnë sheqer të lartë në gjak. Këto produkte janë në dispozicion komercialisht në farmaci dhe mund të përdoren në shtëpi.

Ekzistojnë disa lloje të sistemeve të tilla:

 • teste vizuale të shpejta për të kontrolluar sheqerin në gjak,
 • glucometers,
 • shirita provë që përcaktojnë praninë e sheqerit në urinë,
 • sisteme portative për analiza në hemoglobinë të glikuar.

Aktualisht, glukometrat përdoren më gjerësisht. Këto janë pajisje që ju lejojnë të bëni një test gjaku për sheqerin në shtëpi. Përdoruesi i njehsorit do të njohë rezultatet e matjes brenda një minute, dhe nganjëherë në disa sekonda.

Metoda për matjen e sheqerit me një glukometër është e thjeshtë. Shtë e nevojshme të futni një shirit provë në pajisjen siç udhëzohet, dhe pastaj shponi gishtin tuaj me një gjilpërë të veçantë. Gjaku me një rënie të vogël shtohet në një zonë të veçantë në shiritin e provës. Dhe pas disa sekondash, rezultati shfaqet në tabelën elektronike të rezultateve. Rezultatet mund të ruhen në kujtesën e pajisjes.

Ju mund të kontrolloni gjakun për sheqerin me një pajisje të tillë disa herë në ditë. Më e rëndësishmja është matja e glukozës në gjak në mëngjes në stomak bosh. Sidoqoftë, mund të matni nivelin menjëherë pas ngrënies, si dhe disa orë pas ngrënies. Përdoret gjithashtu një test stresi – matja e sheqerit 2 orë pas një gote të dehur me 75 g glukozë. Kjo matje është gjithashtu në gjendje të zbulojë anomalitë.

Testimi i shpejtë kryhet sipas një teknike të ngjashme, megjithatë, pajisjet elektronike nuk përdoren, dhe rezultati përcaktohet nga ndryshimi i ngjyrës së shiritit të provës.

Pajisjet e tjera që përdoren për diagnostikimin e diabetit janë pajisje për testimin e hemoglobinës së glikuar A1c. Niveli i hemoglobinës së glikuar pasqyron përqendrimin mesatar të glukozës në gjak gjatë 3 muajve të fundit. Këto pajisje janë dukshëm më të shtrenjta se glukometrat konvencionale. Për analizë, nuk kërkohet një pikë gjaku, por disa pika që mblidhen në një pipetë.

Lexoni artikullin:  Diabeti dhe Parandalimi

Interpretimi i rezultateve të testit

shtetSheqeri i agjërimit, mmol / Lniveli i sheqerit 2 orë pas një vakt, mmol / lniveli i hemoglobinës së glikuar,%
normë3,3-6,06,0> 11,0>6

Nëse një studim duke përdorur mjete të lëvizshme zbulon një tepricë të niveleve të pranueshme të sheqerit, testet nuk duhet të injorohen. Kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor. Dhe ai do të jetë në gjendje të konfirmojë nëse pacienti është i sëmurë nga diabeti, ose nëse ai ka ndonjë sëmundje tjetër.

Shiritat e provës për kontrollimin e urinës për sheqer përdoren më së miri jo për diagnozë, por për monitorimin e diabetit mellitus të zhvilluar tashmë. Në fund të fundit, sheqeri në urinë në fazat e hershme të sëmundjes mund të mos shfaqet. Dhe në disa raste, sheqeri në urinë mund të shfaqet në mungesë të diabetit, për shembull, me dështim të veshkave.

Pse është më mirë të kontrolloni diabetin në ambientet shëndetësore?

Sidoqoftë, duhet të mbahet mend se të gjitha pajisjet portative nuk kanë saktësinë që japin testet laboratorike. Glukometrat mund të mbivlerësojnë vlerën e vërtetë të sheqerit me 1-2 mmol / l, ose të nënvlerësojnë (që është më e zakonshme).

Për teste, mund të përdoren vetëm shirita me një afat të skaduar të pashpirtë. Shtë gjithashtu e nevojshme të vëzhgoni me kujdes procedurën e testimit. Kampionimi i gjakut nga një sipërfaqe e lëkurës e ndotur ose e lagur, gjaku në sasi shumë të vogla mund të shtrembërojë ndjeshëm rezultatin. Shtë e nevojshme të merret parasysh gabimi që është karakteristik për të gjitha pajisjet.

Përveç kësaj, ndonjëherë është e vështirë të dallosh një lloj sëmundjeje nga një tjetër. Për këtë, nevojiten studime shtesë, të cilat kryhen vetëm në kushte laboratorike, për shembull, kërkime mbi një C-peptid. Dhe metodat e trajtimit të sëmundjes tip 1 mund të ndryshojnë ndjeshëm nga metodat e trajtimit të tipit 2. Gjithashtu në kushte laboratorike, studime shtesë mund të bëhen:

 • mbi kolesterolin;
 • gjaku, i përgjithshëm dhe biokimik;
 • urine;
 • Ultratinguj i organeve të ndryshme dhe enëve të gjakut.

E gjithë kjo do të lejojë mjekun të hartojë një strategji optimale për luftimin e sëmundjes.

Diabetus Shqipëri