Simptomat diabetike të këmbës, trajtimi dhe parandalimi

Sindroma diabetike e këmbës është një kompleks i ndryshimeve anatomike dhe funksionale në këmbët e një personi me diabet mellitus për shkak të mikro- dhe makroangiopative (ndryshime patologjike në anije të vogla dhe të mëdha), si dhe neuropati (ndryshime patologjike në sistemin nervor). Ky është ndërlikimi më i zakonshëm i diabetit mellitus, i cili shfaqet në 80% të diabetikëve me një përvojë 15-20 vjet ose më shumë, dhe në gjysmën e rasteve që kulmon me amputim të gjymtyrëve.

Shkaqet dhe mekanizmat e zhvillimit të sindromës diabetike të këmbës

Sindroma diabetike e këmbës zhvillohet si rezultat i ekspozimit ndaj një kombinimi të faktorëve, siç janë:

 • polneuropatia periferike (çon në deformim të këmbës, e cila parandalon pozicionin e saj fiziologjik gjatë ecjes dhe qëndrimit në këmbë, dhe një rënie në të gjitha llojet e ndjeshmërisë (dhimbje, dridhje, prekje, temperaturë) – si rezultat i këtyre ndryshimeve, rritet rreziku i lezioneve purulent-nekrotike);
 • angiopatia (dëmtimi vaskular në diabet mellitus, i cili është në thelb një proces aterosklerotik – si rezultat, rrjedhja e gjakut nëpër enë bëhet e vështirë dhe ndodh ishemia e seksioneve të indeve individuale);
 • neuroosteoartropatia (osteoporoza, osteoskleroza, shkatërrimi i sipërfaqeve artikulare, shkatërrimi i seksioneve individuale të kockave, frakturat patologjike);
 • sëmundjet obliteruese të arterieve të ekstremiteteve të poshtme;
 • dëmtimet dhe deformimet e këmbës;
 • infeksione, veçanërisht infeksione kërpudhore;
 • ulje të përgjithshme dhe lokale të imunitetit.

Manifestimet klinike të sindromës diabetike të këmbës

Grupi ndërkombëtar i punës për problemet me këmbët diabetike identifikon kategoritë që pasqyrojnë thelbin e këtij sindromi:

 • furnizimi me gjak i gjymtyrëve;
 • ndjeshmëria e tyre;
 • madhësia e ulçerës peptike;
 • thellësia e lezionit;
 • proces infektiv.

Në varësi të karakteristikave të simptomave klinike, dallohen 3 grupe të sindromës diabetike të këmbës:

Forma neuropatike është pasojë e neuropatisë, ngjeshjes së indeve, deformimit të tyre, infeksionit dhe edemës. Ulçera peptike ndodh në ato zona të këmbës, të cilat përbëjnë ngarkesën maksimale. Kjo formë e sëmundjes diagnostikohet në 70% të rasteve të këmbës diabetike, kryesisht te njerëzit nën 40 vjeç me një përvojë diabetike prej 5 vjet ose më shumë, shpesh abuzon me alkoolin. Si rregull, ulcerat lokalizohen në zonat me presion të lartë, vendet e hiperkeratozës, në të vetmen, në zonën e hapësirave ndërdigitale, në zona me deformim të rëndë të këmbëve. Palpimet janë pa dhimbje. Pacientët ankohen për parestezi (ndjesi shpimi gjilpërash, kërcitje, ndjesi djegieje në zonat e prekura) dhe dhimbje të forta gjatë natës. Lëkura e ekstremiteteve është e thatë, e ngrohtë, pulsacioni në arteriet periferike të këmbëve ruhet, ndjeshmëria – dhimbja, temperatura dhe dridhja – është zvogëluar, reflekset e thembrës dhe të gjurit janë dobësuar, muskujt atrofizohen, këmbët deformohen, përcaktohet osteoartropatia.

Lexoni artikullin:  Sheqeri kritik në gjak i cili indikator konsiderohet kritik për diabetin tip 2

Forma ishemike është pasojë e bllokimit të enëve të gjakut dhe nekroza që rezulton e indit themelor që nuk merr gjak. Diagnostifikohet në 10% të rasteve te njerëzit mbi 55 vjeç me patologji kardiovaskulare të njëkohshme (IHD, hipertension arterial, aterosklerozë), si dhe te duhanpirësit me qëllim të keq. Ajo manifestohet si cianozë (blu) e një pjese të një gjymtyrë, dhimbje në këtë zonë. Ndërsa procesi përparon, në lëkurë formohet një defekt ulçeroz, i cili rritet shpejt në gjerësi dhe thellësi dhe është më i theksuar në zonën ku rrjedhja e gjakut është minimale. Lëkura është e zbehtë, cianotike, e lagësht, e ftohtë në prekje. Ndjeshmëria u ruajt. Ripple në arteriet periferike të këmbëve është zvogëluar ose mungon ashpër. Në pjesë të gjymtyrëve ku fluksi i gjakut mungon plotësisht, indet vdesin – zhvillohet gangrena, duke kërkuar amputim të një pjese të gjymtyrëve.

Forma e përzier karakterizohet nga një kombinim i shenjave të formave neuropatike dhe ishemike dhe manifestohet nga dëmtimi i nervave dhe enëve të gjakut. Simptomat kryesore varen nga cila lidhje e patogjenezës shprehet në një masë më të madhe. Kjo formë e sëmundjes është veçanërisht e rrezikshme, pasi dhimbja në këtë rast është e dobët ose mungon krejt – pacientët nuk janë gjithmonë me nxitim të kërkojnë ndihmë ("nuk dëmton") dhe të shkojnë vetëm te mjeku kur ulçera ka arritur në një madhësi të madhe dhe është zhvilluar në indet ndryshime të pakthyeshme, jo të ndërmjetësuara nga ilaçet.

Diagnoza e sindromës diabetike të këmbës

Në parim, për të bërë këtë diagnozë, mund të jetë e mjaftueshme të ekzaminoni këmbën e pacientit me diabet mellitus dhe të zbuloni ndryshimet karakteristike të përshkruara më lart. Sidoqoftë, për të sqaruar diagnozën, pacienti, si rregull, përshkruhen metoda shtesë të ekzaminimit dhe konsultime të specialistëve të ngushtë.

Kur bën një diagnozë, si dhe me çdo ekzaminim pasues, pacienti përshkruhet:

 • përcaktimi i profilit glycemic dhe hemoglobinës glikoziluar;
 • përcaktimi i lipideve të gjakut (LDL, HDL, kolesterol, trigliceride);
 • matja e indeksit kyçin e këmbës-brachial;
 • konsulta endokrinologe;
 • konsultimi i një kirurgu (me vlerësimin e deficitit neurologjik dhe matjen e pragut të ndjeshmërisë së dridhjeve);
 • konsultimi i një neurologu;
 • konsultë me një oftalmolog (me një ekzaminim të detyrueshëm të ditës okulare në mënyrë që të zbulohet patologjia vaskulare).
Lexoni artikullin:  Sheqeri i gjakut pas ngrënies, niveli i tij normal (normal)

Pacientët me deformime të rënda të këmbëve u përshkruhen rrezet x të këmbëve, të ndjekura nga konsultimet ortopedike.

Dopplerografia me ultratinguj dhe hartëzimi i dyfishtë me ngjyra i arterieve të gjymtyrëve të poshtme me konsultimin pasues të një kirurgu vaskular kryhen për pacientët me mungesë pulsi në arteriet periferike të këmbëve ose në një klinikë të klaudicionit intermittent.

Pacientët me ulcerat ekzistuese në zonën e këmbëve mbillen me një plagë të shkëputshme, e ndjekur nga përcaktimi i ndjeshmërisë së kulturës së farës ndaj antibiotikëve, në rastin e ulcerave të thella – radiografi e këmbëve.

Trajtimi i sindromës diabetike të këmbës

Kompleksi i masave terapeutike për këtë patologji përfshin këto aspekte:

 • edukimi i pacientëve në shkollën "Këmba diabetike";
 • kompensimi për diabet mellitus (korrigjimi i terapisë së marrë nga pacienti – një rritje e dozës së ilaçeve të hipoglikemisë orale, administrimi i insulinës ose një rritje e dozës së tij; shpjegime të hollësishme në lidhje me dietën);
 • terapi me antibiotikë (si rregull, përdoren antibiotikë me spektër të gjerë ose ato për të cilat përdoret një kulturë bakteriale e ndjeshme me farëra);
 • trajtimi simptomatik (mjekimi i dhimbjes);
 • trajtimi lokal (shërimi i lëkurës rreth defektit, eliminimi i edemës së gjymtyrëve dhe purulent-nekrotike, ndryshime inflamatore në vetë ulçerën);
 • rritur imunitetin – si të përgjithshëm ashtu edhe lokal.

Në një fazë të hershme, rekomandohet terapia lokale e defektit ulcerativ, shkarkimit të zonës së prekur të këmbës, përshkrimit të antibiotikëve (Ceftriaxone), barnave që përmirësojnë rrjedhën e gjakut (Actovegin, Pentoxifylline, Normoven), përgatitjet e acideve alfa-lipoike (Berlition, Espalipon), terapi lazer.

Në fazat e mëvonshme, trajtimi kryhet në një spital kirurgjik, ku mund të kryhet nektektomia, autodermoplastika e një defekti të ulçerit dhe, si zgjidhje e fundit, mund të bëhet amputimi i një gjymtyrë.

Ekzistojnë metoda të reja për trajtimin e sindromës diabetike të këmbës, të cilat çojnë në shërimin më të shpejtë të defekteve ulcerative dhe zvogëlojnë nevojën për amputim. Fatkeqësisht, disa nga këto metoda ende nuk janë studiuar në mënyrë adekuate, dhe disa janë futur në praktikë vetëm në klinikat e zgjedhura botërore, kjo është arsyeja pse ato nuk janë të arritshme për çdo pacient me këtë patologji. Këto metoda përfshijnë:

 • terapi e faktorit të rritjes;
 • terapi ekstrokorporale e valës së shokut;
 • trajtimi i qelizave burimore;
 • trajtimi i plazmës;
 • metodë bio-mekanike, etj.
Lexoni artikullin:  Hipoglikemia pa diabet, për cilat arsye shfaqen Simptomat e sulmeve hipoglikemike

Parandalimi i sindromës diabetike të këmbës

Për të parandaluar shfaqjen e ulcerave diabetike, duhet të:

 • kontrollojnë rreptësisht nivelet e glukozës në gjak;
 • respektoni rregullat e higjenës së lëkurës së ekstremiteteve të poshtme (lani 2 herë në ditë dhe thani thatë (mos e fshini!) lëkurën; përdorni vetëm ujë të ngrohtë, duke shmangur kontaktin me ujë të ftohtë ose të nxehtë);
 • çdo ditë inspektoni me kujdes lëkurën e këmbëve, në mënyrë që të identifikoni me kohë shfaqjen e gërvishtjeve, misrave, çarjeve;
 • shmangni përdorimin e pads për ngrohje;
 • kontrolloni çdo ditë këpucët për guralecat dhe objektet e tjera të huaja, si dhe dëmtimet e brendshme që mund të kontribuojnë në shfaqjen e misrave;
 • mos vish të brendshme me qepje;
 • Mos vish këpucë të ngushta, të ngushta, si dhe këpucë pa shtrojë ose me këmbë të zhveshura;
 • mos shko zbathur;
 • mos përdorni arna;
 • kur shfaqen misra, mos u përpiqni t'i trajtoni ato vetë, por kërkoni ndihmë nga një specialist;
 • nëse ndodhin lëndime traumatike, konsultohuni edhe me një mjek.

Prognoza për sindromën diabetike të këmbës

Kjo gjendje është jashtëzakonisht e rrezikshme për shëndetin e njeriut. Në varësi të masave parandaluese dhe ruajtjes së nivelit të glicemisë brenda intervalit të pranueshëm, mundësia e zhvillimit të ulcerave diabetike është minimale. Nëse nuk mjekohet, ulçera që rezulton përfundimisht do të çojë në amputim të gjymtyrëve.

Cili mjek për t'u kontaktuar

Për parandalimin dhe trajtimin e këmbës diabetike, është e nevojshme të vëzhgohet nga një endokrinolog. Për të vlerësuar gjendjen e nervave periferikë dhe enëve të gjakut, mjeku do të caktojë konsultime të një neurologu, okulisti dhe kirurgu vaskular. Ndihma e një ortopedi është e nevojshme për zgjedhjen e shtrojave ortopedike dhe pajisjeve të tjera që përmirësojnë jetën e një pacienti me sindromën diabetike të këmbës. Me zhvillimin e gangrenës, bëhet operacioni.

Diabetus Shqipëri