Simptomat e diabetit dhe trajtimi i diabetit tek gratë

Në këtë artikull do të mësoni:

Diabeti insipidus është një gjendje në të cilën trupi humbet shumë lëng përmes urinimit, duke shkaktuar një rrezik të konsiderueshëm të dehidrimit të rrezikshëm, si dhe një numër sëmundjesh. Ekzistojnë dy forma: renale dhe qendrore (e njohur edhe si neurogjenike).

Faktorë të ndryshëm mund të shoqërohen me shfaqjen e kësaj sëmundje, për shembull, shtatzëninë ose marrjen e ilaçeve të caktuara. Përcaktimi i shkakut të problemit ndihmon për të përshkruar trajtimin më të përshtatshëm për të rregulluar ekuilibrin e ujit të trupit.

Diabeti insipidus është një gjendje që mund të menaxhohet me sukses.

Isfarë është diabeti insipidus?

Diabeti insipidus është një sëmundje që ndikon në rregullimin e niveleve të lëngjeve në trup. Dy simptoma kryesore u ngjajnë formave më të zakonshme të diabetit (llojet 1 dhe 2) që ndikojnë në nivelin e glukozës në gjak.

Njerëzit me këtë diagnozë prodhojnë një sasi të tepërt të urinës (poluria), e cila çon në urinim të shpeshtë dhe, nga ana tjetër, në etje (polidipsia). Sidoqoftë, shkaku kryesor i këtyre dy simptomave është shumë i ndryshëm nga shkaqet që lidhen me diabetin tip 1 dhe tip 2.

Në diabet mellitus, sheqeri i ngritur në gjak bën që të prodhohen vëllime të mëdha të urinës për të ndihmuar në largimin e sheqerit të tepërt nga trupi. Me diabet insipidus, sistemi i ekuilibrit të ujit në vetvete nuk funksionon siç duhet.

Faktet e diabeteve të sheqerit

Këtu janë disa pika kryesore për këtë çrregullim:

 • Kjo sëmundje mund të shkaktohet nga sekretimi i ulët ose i munguar i vazopresinës – një hormon i ekuilibrit të ujit – nga gjëndra e hipofizës së trurit ose nga "reagimi" i dobët i veshkave ndaj këtij hormoni.
 • Prodhimi i tepërt i urinës së holluar shoqërohet shpesh me rritjen e etjes dhe konsumit të lartë të ujit.
 • Diabeti insipidus mund të çojë në dehidrim të rrezikshëm nëse një person nuk e rrit marrjen e lëngjeve (për shembull, kur pacienti nuk mund ta raportojë etjen e tij ose të pijë ujë vetë).
 • Disa kushte të tjera mjekësore i ngjajnë diabetit insipidus për sa i përket prodhimit të lartë të urinës dhe etjes së tepërt. Sidoqoftë, poliuria e vërejtur në diabetin e tipit 1 dhe tip 2 është një reagim ndaj niveleve të ngritura të glukozës në gjak, dhe jo vetë sëmundjes.
 • Disa diuretikë dhe shtesa ushqimore mund të shkaktojnë simptoma specifike për gjendjen.
 • Për shkak se diabeti insipidus nuk është një sëmundje e zakonshme, diagnoza përfshin eliminimin e shpjegimeve të tjera të mundshme për simptomat. Nëse ka dyshime për këtë diagnozë, mund të bëhet një provë e privimit të ujit.
 • Një test i privimit të ujit duhet të bëhet nga një specialist me mbikëqyrje të ngushtë mjekësore për shkak të rrezikut të dehidrimit. Ai është shumë i besueshëm në bërjen e një diagnoze të saktë dhe mund të bëjë dallimin midis diabeti qendror insipidus dhe diabeti renal.
 • Trajtimi varet nga lloji i sëmundjes.
 • Nëse diabeti është qendror (sekretimi i hormoneve i ulët ose i munguar), zëvendësimi i hormoneve arrihet duke përdorur desmopressin.
 • Në raste të thjeshta, një rritje e konsumit të ujit mund të jetë e mjaftueshme.
 • Nëse shkaku është një sëmundje e veshkave në të cilën veshkat nuk mund t'i përgjigjen në mënyrë adekuate hormonit, trajtimi ka për qëllim përmirësimin e gjendjes së tyre.
Lexoni artikullin:  Arsyet e uljes së sheqerit në gjak (glukozës) tek të rriturit dhe fëmijët

Causesfarë e shkakton diabetin insipidus?

Ekzistojnë dy forma të sëmundjes, secila prej të cilave ka mekanizmin e vet kauzal. Për më tepër, të dyja shoqërohen me një hormon të quajtur vazopressin (i quajtur edhe hormoni antidiuretik, ADH):

 • me diabet qendror (neurogjenik ose vasopressin-ndjeshëm) insipidus diabeti, vërehet një mungesë e plotë ose e pjesshme e prodhimit të vazopressinës, pasi gjëndra e hipofizës në tru nuk mund të sekretojë një hormon;
 • me sekretimin renal të vazopresinës është normale, por veshkat nuk reagojnë në mënyrë korrekte ndaj hormonit.

Simptoma kryesore, poluria – prodhimi i tepërt i urinës – mund të ketë shkaqe të tjera, por ato zakonisht mund të përjashtohen para diagnozës së diabetit insipidus. Për shembull, diabeti mia nuk diagnostikohet ose menaxhohet dobët mund të shkaktojë urinim të shpeshtë.

Në diabetin insipidus, poliuria çon në etje të rëndë (polidipsi). Në kushte të tjera, marrja e tepërt e ujit e shkaktuar nga polidipsia primare mund të çojë në poliuri.

Shembuj të polidipsisë parësore përfshijnë një çrregullim të etjes të shkaktuar nga dëmtimi i hipotalamusit të trurit, i cili gjithashtu mund të jetë shkaku i llojit "adiptik" dhe zakonit psikologjik të pirjes së shumë ujit (polidipsia psikogjenike).

Diabeti qendror insipidus

Kjo sëmundje, e shkaktuar nga sekretimi i zvogëluar ose mungesë i vazopresinës, mund të jetë parësore ose sekondare.

Shkaku kryesor është shpesh i panjohur (idiopatik), ndërsa shkaqet e tjera janë për shkak të anomalive në gjenin përgjegjës për vazopressin.

ND qendrore sekondare është një formë e fituar, e shkaktuar shpesh nga sëmundje që ndikojnë negativisht në sekretimin e vazopresinës. Për shembull, lezione të ndryshme të trurit – si rezultat i dëmtimeve të kokës, kancerit ose operacioneve – mund të shkaktojnë ND sekondare qendrore. Gjendje të tjera sistemike dhe infeksione gjithashtu mund të shkaktojnë këtë sëmundje.

Diabeti i veshkave insipidus

Ashtu si ajo qendrore, veshka mund të jetë e fituar – e trashëguar ose sekondare – e fituar. Shkaqet e saj janë reagimet e veshkave ndaj vazopresinës.

Forma e trashëguar mund të prekë njerëzit e të dy gjinive dhe është rezultat i mutacioneve në gjenin AVPR2 në 90% të rasteve. Në raste të rralla, forma e trashëguar e ND renale është rezultat i mutacioneve në gjenin aquaporin-2 (AQP2). Në një studim të fundit, shkencëtarët raportuan zbulimin e 10 mutacioneve të reja që lidhen me këtë diagnozë.

Në varësi të formës së gjeneve që trashëgon një person, gjendja çon në imunitet të plotë ose të pjesshëm të veshkave ndaj vazopressinës, e cila nga ana tjetër ndikon në ekuilibrin e ujit.

Forma e fituar e llojit të veshkave gjithashtu zvogëlon aftësinë e veshkave për të përqendruar urinën kur është e nevojshme të konservohet uji. ND renale sekondare mund të ketë shumë shkaqe, duke përfshirë:

 • një kist i veshkave që zhvillohet për shkak të njërit prej disa kushteve, të tilla si sëmundja autosomale mbizotëruese polikistike e veshkave (ADHD), nefronofiza, kompleksi cistik medullar, dhe veshkat spongiform medulare;
 • alokimi i pengimit të tubit të shkarkimit (ureterit) nga veshkat;
 • infeksion i veshkave (pyelonefriti);
 • kalcium i lartë i gjakut (hiperkalcemia);
 • disa lloje kanceri;
 • ilaçe të shumta, veçanërisht litium, por edhe demeklociklin, amfoterinë B, dexamethasone, dopamine, ifosfamide, ofloxacin, orlistat dhe të tjerë;
 • kushte të rralla, siç janë: amiloidoza – e cila shkakton depozita proteinash në organe, përfshirë veshkat; Sindroma e Sjogrenit – një sëmundje autoimune; dhe Sindroma Barde-Beadle (e rrallë në Amerikën e Veriut dhe Evropë) – duke shkaktuar dështim të veshkave;
 • nefropatia kronike hipokalemike – një sëmundje e veshkave e shkaktuar nga nivele të ulëta të kaliumit në gjak – është një shkak i mundshëm;
 • operacioni kardiopulmonar i bypass-it, i cili mund të ndikojë përkohësisht në nivelin e vazopresinës dhe mund të kërkojë trajtim me desmopressin.
Lexoni artikullin:  Ilaçet tradicionale për neuropatinë diabetike dhe metodat ndihmëse

Diabeti gestacional insipidus

Në raste të rralla, shtatzënia mund të shkaktojë prodhim të dëmtuar të vazopressinës. Kjo për faktin se placenta lëshon një enzimë që kufizon prodhimin e vazopresinës. Ky efekt arrin kulmin gjatë tremujorit të tretë të shtatëzanisë.

Shtatzënia shkakton gjithashtu rritje të etjes tek gratë, duke i inkurajuar ata të pinë më shumë lëngje, ndërsa ndryshimet e tjera fiziologjike normale gjatë shtatëzënësisë ndikojnë gjithashtu në përgjigjen e veshkave ndaj vazopressinës.

Diabeti gestacional insipidus, i cili ndodh në vetëm disa raste për çdo 100 shtatëzani, është i shërueshëm gjatë shtatëzënësisë dhe zhduket dy deri në tre javë pas lindjes.

Ilaçet që ndikojnë në ekuilibrin e ujit

Diuretikët e përdorur nga njerëzit me dështim të zemrës ose edemë periferike gjithashtu mund të shkaktojnë një rritje të vëllimit të urinës.

Administrimi intravenoz i lëngut gjithashtu mund të shkaktojë çekuilibër të lëngjeve, në rastin kur shkalla e infuzionit të pikave ndalet ose ngadalësohet, zhvillohet poluria. Tubat me proteina të lartë gjithashtu mund të rrisin prodhimin e urinës.

Shenjat dhe simptomat e diabetit insipidus

1) Simptoma kryesore është poluria – nxitje e shpeshtë për të lëshuar vëllime të mëdha të urinës.

2) Simptoma e dytë goditëse është polidipsia – etja e tepërt, e cila në këtë rast është rezultat i humbjes së ujit përmes urinës. Ajo inkurajon një person me një sëmundje të caktuar të pijë vëllime të mëdha të lëngjeve.

3) Nevoja për të urinuar mund të shqetësojë gjumin. Vëllimi i urinës që kalon çdo ditë mund të jetë 3 deri në 20 litra, dhe deri në 30 litra në rastin e ND qendrore.

4) Simptomat që janë sekondare përfshijnë dehidratimin për shkak të humbjes së ujit. Kjo është veçanërisht e vërtetë për fëmijët që nuk mund të raportojnë etjen e tyre. Fëmijët mund të bëhen letargjikë, të kenë ethe, të vjella dhe / ose diarre dhe mund të pësojnë rritje të shtanguar. Një tjetër grup i prekshëm janë njerëzit me çmenduri, të cilët gjithashtu shpesh nuk janë në gjendje të pinë ujë vetë.

5) Dehidrim ekstrem mund të çojë në hipnatremi, gjendje në të cilën, për shkak të marrjes së ulët të ujit, përqendrimi i natriumit në gjak bëhet shumë i lartë, dhe qelizat e trupit privohen nga uji. Hypernatremia mund të çojë në simptoma neurologjike, të tilla si nervozizëm neuromuskular, konfuzion, ngërçe, apo edhe komë.

Diagnostifikimi dhe testet

Ekziston një test i besueshëm që ndihmon për të bërë diagnozën e saktë – testin e privimit të ujit, por ai duhet të kryhet nga një specialist, pasi mund të jetë i rrezikshëm pa mbikëqyrjen e duhur.

Testi i privimit të ujit supozon se pacienti bëhet edhe më i dehidratuar gjatë marrjes së mostrave të gjakut dhe urinës. Vasopressina është gjithashtu e përshkruar për të testuar aftësinë e veshkave për të mbajtur ujë gjatë dehidrimit.

Përveç kontrollit të dehidrimit, monitorimi i kujdesshëm mund të përjashtojë plotësisht polidipsinë psikogjenike. Kjo gjendje e bën një person të detyrojë ose jashtë zakonit të pijë një sasi të madhe uji. Një person me polidipsi psikogjene mund të përpiqet të pijë ujë gjatë provës, përkundër udhëzimeve të rrepta për ndalimin e marrjes së lëngjeve.

Në mostrat e marra gjatë testit, përcaktoni përqendrimin e urinës dhe gjakut, matni nivelin e elektroliteve, veçanërisht natriumit, në gjak.

Në një gjendje normale, dehidratimi shkakton sekretimin e vazopresinës nga gjëndra e hipofizës në tru, duke u thënë veshkave për ruajtjen e ujit dhe përqendrimit të urinës (duke rritur osmozën e tij).

Lexoni artikullin:  Sheqeri i gjakut gjatë shtatëzënësisë (2)

Me diabet insipidus, ose një sasi e pamjaftueshme e vazopresinës (me llojin qendror) lëshohet, ose veshkat janë rezistente ndaj hormonit (me veshkën).

Osmoza urinare zbulon shkallën në të cilën veshkat nuk mund të përqendrojnë urinën si përgjigje të një ulje të përmbajtjes së ujit në trup. Lloje të ndryshme të insipidusit të diabetit çojnë në shkallë të ndryshme të mosfunksionimit.

Dy lloje të ND mund të diferencohen më tej. Një përmirësim i përqendrimit të urinës gjatë injektimit të vazopresinës tregon që veshkat i përgjigjen mesazhit të hormonit, duke përmirësuar kështu mbajtjen e ujit, gjë që zbulon një ND qendrore. Nëse nuk ka "përgjigje" të vazopressinës, diagnoza e mundshme është ND renale – duke pasur parasysh që veshkat nuk iu përgjigjën të dërguarit hormonal.

Para se të bëni një provë të privimit të ujit, kryhen studime për të përjashtuar shpjegime të tjera për vëllime të mëdha të urinës, përfshirë testet dhe pyetjet për të identifikuar:

 • Diabeti mellitus – niveli i sheqerit në gjak në llojet 1 dhe 2 ndikojnë në prodhimin e urinës dhe etjen.
 • Ilaçet (si diuretikët) ose sëmundjet që mund të ndikojnë në funksionimin e veshkave.
 • Polidipsia psikogjene është një problem psikologjik në të cilin konsumimi i tepërt i ujit krijon një prodhim të lartë të urinës. Kjo mund të jetë për shkak të sëmundjes mendore siç është skizofrenia.

Trajtimi dhe parandalimi

Kjo diagnozë bëhet një problem serioz vetëm për njerëzit që nuk mund të plotësojnë lëngun, gjë që çon në dehidrim. Nëse ka qasje falas në ujë, gjendja është e menaxhueshme dhe ka një prognozë të mirë të rikuperimit me trajtimin e vazhdueshëm.

Pa trajtim, ND qendrore mund të çojë në dëmtim të përhershëm të veshkave. Me ND të veshkave, komplikimet serioze janë të rralla nëse marrja e ujit është e mjaftueshme.

Nëse ekziston një shkak i shërueshëm i prodhimit të lartë të urinës, të tilla si diabeti mellitus ose ilaçet, një zgjidhje për këtë problem duhet të ndihmojë në zgjidhjen e simptomave të diabetit insipidus.

Me insipidusin diabeti qendror dhe gestacional, mjekimi mund të korrigjojë pabarazitë e lëngjeve duke zëvendësuar hormon vazopressin. Me llojin e veshkave, trajtimi i veshkave mund të zgjidhë problemin.

Për të zëvendësuar hormonin vasopressin me diabet insipidus qendror (dhe llojin gestacional), përdoret një analog analog hormon sintetik, desmopressina. Ilaçi është i paefektshëm për arsye renale. Isshtë në dispozicion si një llak hundësh, injeksion ose tablet. Merret sipas nevojës, me kujdes, pasi mund të çojë në mbajtje të tepërt të ujit, dhe në raste të rënda të mbidozës, deri në hiponatremi dhe dehje fatale nga uji. Në përgjithësi, ilaçi është zakonisht i sigurt kur përdoret në doza të përshtatshme me pak efekte anësore.

Rastet e buta të insipidusit të diabeteve qendrore, në të cilat ka vetëm një humbje të pjesshme të sekretimit të vazopresinës, mund të mos kërkojnë zëvendësim të hormoneve, ato mund të kontrollohen duke rritur marrjen e ujit.

Trajtimi i veshkave për diabet insipidus të veshkave mund të përfshijë:

 • ilaçe anti-inflamatore, të tilla si NSAIDs (ilaçe anti-inflamatore jo-steroide);
 • diuretikët (diuretikë të tillë si amiloridi dhe hidroklorotiazidi), në mënyrë paradoksale, këto ilaçe zakonisht shkaktojnë prodhim më të lartë të urinës dhe mund të shpjegojnë pse ekziston polidipsia në raste të tjera të ND, por efekti i tyre është i kundërt kur përdoret si trajtim për ND renale;
 • konsum i zvogëluar i natriumit (nga kripa) dhe marrja shtesë e lëngjeve sipas nevojës.
Diabetus Shqipëri