Simptomat e diabetit mellitus tip 2, trajtimi dhe dieta

Duke filluar me një rritje të përqendrimit të glukozës në gjak, diabeti merr një pamje të detajuar të sëmundjes, në të cilën ndryshimet patologjike prekin pothuajse të gjitha organet. Në diabet mellitus, shkëmbimi i substratit më të rëndësishëm të energjisë për qelizat e trupit – glukozë (ose sheqer) vuan.

Kjo substancë që një person merr nga ushqimi. Pastaj gjaku e dërgon atë në qeliza. Konsumatorët kryesorë të glukozës janë truri, mëlçia, indi dhjamor dhe muskujt. Për të depërtuar në qeliza, glukoza kërkon insulinë – një hormon.

Një përjashtim nga ky rregull janë neuronet e trurit. Në to, sheqeri hyn pa pjesëmarrjen e këtij hormoni përmes kanaleve të veçanta të transportit.

Sipas ICD-10, diabeti mellitus i tipit 2 i përket klasës së 4-të – sëmundjet e sistemit endokrin dhe çrregullimet metabolike. Sëmundja kodohet nga kodi E11.

Diabeti tip 2 – isfarë është?

Qelizat speciale pankreatike (qelizat beta endokrine) prodhojnë insulinë. Në diabetin tip 1, ka një rënie absolute të insulinës, d.m.th. nuk sintetizohet fare.

Tipi 2 karakterizohet nga mungesa relative e këtij hormoni. Kjo do të thotë që në fillimin e sëmundjes, qelizat beta mund të prodhojnë një sasi normale (madje të rritur) të insulinës, por më pas rezerva e tyre kompensuese zvogëlohet.

Prandaj, puna e "pompimit" të sheqerit në qelizë nuk kryhet plotësisht. Sheqeri i tepërt mbetet në gjak. Dhe pasi trupi nuk parashikon asgjë "të tepërt" në metabolizmin, një tepricë e glukozës fillon të "sheqerojë" strukturat e proteinave, siç janë predha e brendshme e enëve të gjakut dhe indeve nervore, gjë që ndikon negativisht në funksionimin e tyre.

Ky "sheqer" (ose shkencërisht – glikacioni) është faktori kryesor në zhvillimin e komplikimeve.

Në zemër të diabetit tip 2 është dëmtuar ndjeshmëria e indeve ndaj insulinës. Edhe me nivelin e tij të lartë të vërejtur në fillimin e sëmundjes, vërehet hiperglicemia. Si rregull, kjo është për shkak të defekteve në receptorët e qelizave. Zakonisht kjo gjendje vërehet me mbipesha ose defektet gjenetike.

Me kalimin e kohës, ekziston një varfërim funksional i pankreasit, i cili nuk mund të prodhojë hormone për një kohë të gjatë. Në këtë fazë, diabeti tip 2 kalon në nëntipin konsumues të insulinës, d.m.th. me tableta, tashmë është e pamundur të ulet niveli i glukozës. Në këto raste, kërkohet administrimi i rregullt i insulinës si ilaç.

shkaqet e

Diabeti është një sëmundje me patogjenezë komplekse (një mekanizëm për formimin e një procesi patologjik). Arsyeja për "performancën e dobët" të insulinës, siç tregohet më lart, nuk është në vetë hormonin, por në ndjeshmërinë e dobët ndaj insulinës në qelizë. Kjo gjendje quhet rezistencë ndaj insulinës.

Karakterizohet nga prania e insulinës, por qelizat që konsumojnë glukozë nuk i përgjigjen asaj ose nuk reagojnë në mënyrë të paparashikueshme dhe të pamjaftueshme.

Obeziteti në diabetin tip 2 krijon kushtet kur sasia e zakonshme e insulinës thjesht nuk është e mjaftueshme për të "shërbyer" të gjitha qelizat yndyrore. Përveç kësaj, adipocitet (qelizat yndyrore) sintetizojnë në mënyrë të pavarur kontra-faktorët, të cilët shtojnë gjithashtu nivelin e glukozës në gjak.

Një tjetër faktor patogjenetik në rritjen e sheqerit në llojin e dytë të sëmundjes është mungesa e prodhimit të insulinës menjëherë pas ngrënies. Kjo çon në një rritje kritike të glukozës, e cila dëmton enët e gjakut.

Lexoni artikullin:  Diabeti dhe tiparet e potencës së trajtimit të impotencës mashkullore në diabet

Në të ardhmen, hiperglicemia vërehet edhe pa ndonjë lidhje me ushqimin. E gjitha kjo krijon parakushtet për zhdukjen graduale të aktivitetit funksional të qelizave beta. Si rezultat, nivelet e insulinës bien ndjeshëm derisa ato mungojnë plotësisht kur shfaqet kërkesa për insulinë.

Mjekësia moderne nxjerr në pah faktorët e rrezikut diabetik:

 • mosha mbi 40 vjeç;
 • obeziteti;
 • overeating me karbohidratet dhe yndyrnat, veçanërisht me origjinë shtazore;
 • diabeti tek të afërmit, në prani të të cilit rreziku për t'u sëmurë është 40%. Sidoqoftë, diabeti nuk është sëmundje gjenesh. Ka vetëm një predispozicion gjenetik, i cili realizohet vetëm në prani të faktorëve të caktuar të jashtëm, për shembull, një tepricë e karbohidrateve në dietë;
 • aktivitet i ulet fizik, si kontraktimet e muskujve normalisht stimulojnë rrjedhën e glukozës në qelizë dhe prishjen e saj jo-insuline të varur;
 • shtatzënisë. Gratë mund të zhvillojnë diabet gestacional, i cili pas lindjes së fëmijës mund të zhduket vetë ose të shkojë në një sëmundje kronike;
 • stresi psikoemotional. Kjo gjendje shoqërohet me një formim të rritur të hormoneve kontrra-hormonale (adrenalinë, norepinefrinë, kortikosteroide), të cilat rrisin nivelin e glukozës në gjak.

Në nivelin aktual të zhvillimit të mjekësisë, diabeti tip 2 nuk konsiderohet si një sëmundje trashëgimore, por si një "sëmundje e stilit të jetës". Edhe me trashëgimi të ngarkuar, kjo çrregullim i karbohidrateve nuk do të zhvillohet nëse një person:

 • kufizuar përdorimin e karbohidrateve të ëmbla dhe të tjera lehtësisht të tretshme;
 • monitoron peshën e tij, duke shmangur tepricën e saj;
 • kryen rregullisht ushtrime fizike;
 • përjashton overeating.

Simptomat e diabetit tip 2

Simptomat e diabetit mellitus tip 2 janë jospecifik. Pamja e tyre, si rregull, nuk vihet re, sepse një person nuk përjeton siklet të konsiderueshëm në shëndet.

Sidoqoftë, duke i njohur ata, mund të konsultoheni me një mjek në kohën e duhur dhe të përcaktoni përqendrimin e glukozës në gjak. Ky do të jetë çelësi për kompensimin me sukses të diabetit dhe zvogëlimin e rrezikut të komplikimeve.

Manifestimet kryesore të kësaj patologjie janë:

 1. Një rritje në sasinë e urinës që e bën një person të përdorë tualetin edhe gjatë natës.
 2. Dëshira për të pirë vazhdimisht shumë ujë.
 3. Gojë e thatë.
 4. Ndjesia e kruajtjes së mukozave (vagina, uretra).
 5. Rritja e oreksit të shoqëruar me sintezën e dëmtuar të leptinës.

Aftësia e dobët e shërimit të plagëve, furunculosis (pustules në lëkurë), infeksionet kërpudhore, impotenca janë tregues të shpeshtë dhe të rëndësishëm të pranisë së diabetit. Sëmundja mund të zbulohet për herë të parë vetëm nëse ajo është dërguar në spital për shkak të një sulmi në zemër ose goditje në tru. Kjo tregon zhvillimin e komplikimeve të rënda.

Simptomat klasike shfaqen vetëm me një rritje të glukozës mbi pragun renal (10 mmol / L), d.m.th. në këtë nivel, sheqeri shfaqet në urinë. Vlerat standarde të tepërta të glukozës, por më pak se 10 mmol / l gjak, si rregull, nuk ndjehen nga një person.

Prandaj, diagnoza e rastësishme e diabetit tip 2 është një dukuri shumë e zakonshme.

Duhet të kihet parasysh se glicacioni i proteinave fillon menjëherë kur niveli i glukozës tejkalon normën. Prandaj, zbulimi i hershëm i diabetit do të shmangë komplikimet serioze që lidhen me depozitimin e proteinave të glikuara në murin vaskular.

Sheqeri para dhe pas ngrënies

Matja e normës së sheqerit në gjak, foto

Në diabetin tip 2, norma e sheqerit në gjak para dhe pas ngrënies është e ndryshme. Këta tregues duhet të përcaktohen në mëngjes në stomak bosh dhe pas një interval 2-orësh pas ngrënies, përkatësisht.

Lexoni artikullin:  Diabeti insipidus; simptomat dhe trajtimi

Interpretimi i rezultatit varet nga lloji i materialit që studiohet dhe koha e ngrënies:

 1. Agjërimi – 5,5 mmol / L ose më pak në gjak nga gishti (gjaku i tërë).
 2. Agjërimi – 6,1 mmol / L ose më pak në plazmën kapilare ose venoze (materiali merret në laborator me birë të venës ose sharjes së gishtit).
 3. Pas një interval 2-orësh pas ngrënies (në çdo matje) – 7.8 mmol / L ose më pak, jo më i lartë.

Trajtimi i diabetit mellitus tip 2

Trajtimi modern i diabetit tip 2 prek pjesë të ndryshme të procesit patologjik. Përdoret si një konsum i pavarur i një medikamenti hipoglikemik, si dhe një kombinim. Zgjedhja më optimale përcaktohet individualisht nga endokrinologu.

Medikamente për trajtimin e diabetit tip 2:

1. Biguanides (përbërësi aktiv metformina, përgatitjet: Siofor, Glukofage). Ato zvogëlojnë rezistencën ndaj insulinës, prodhimin e glukozës nga mëlçia, rrisin përdorimin e tij, zvogëlojnë thithjen e sheqerit të tepërt në traktin digjestiv, dhe gjithashtu ulin peshën e trupit, duke luftuar mbipeshën.

Kohët e fundit, një tjetër pronë pozitive e këtyre ilaçeve është identifikuar – ata janë në gjendje të ngadalësojnë proceset e plakjes që shfaqen në pacientët me diabet para kohe. Ky efekt manifestohet jo vetëm tek diabetikët, por edhe tek njerëzit e shëndetshëm.

2. Thiosolidinediones (glitazones – pioglitazone, rosiglitazone) – zvogëlojnë në mënyrë efektive rezistencën ndaj insulinës, zvogëlojnë prodhimin e glukozës nga mëlçia, rrisin përthithjen e saj nga qelizat, përmirësojnë profilin e lipideve (zvogëloni sasinë e triglicerideve dhe acideve yndyrore).

Droga në këtë grup preferohet me kolesterol të ngritur në gjak.

3. Derivatet e sulfanylureas (glibenclamide (Maninyl), glimepiride (Amaryl), glukoslide (Dibeton), glicvidone (Glurenorm). Mjetet që rrisin sintezën e insulinës nga pankreasi.

Shtë racionale të kombinosh me ilaçet nga grupi biguanide, të cilat zvogëlojnë rezistencën ndaj insulinës.

4. Glinidet (nateglinide, repaglinide) ose rregullatorët prandial – ilaçe me veprim ultra të shkurtër dhe të shpejtë që synojnë rivendosjen e sekretimit të insulinës menjëherë pas ngrënies, eliminojnë shkeljen e fazës së hershme të sekretimit të këtij hormoni.

Përdorni kur ekziston një formë postprandiale e hiperglicemisë.

5. Increcinomimetics (ekzenatide: Baeta). Kjo është një klasë e re e barnave për diabetikët. Ato forcojnë efektin e incretinave – hormoneve gastrointestinale, të cilat ndikojnë në sekretimin normal të insulinës, shtypin efektin që rrit sheqerin e glukagonit (hormoni prodhohet në mëlçi).

Efektet e dobishme shtesë përfshijnë ngadalësimin e kalimit të ushqimit nëpër zorrë, gjë që ndihmon për të zvogëluar thithjen e glukozës dhe humbjen e peshës.

6. Inhibitor i DPP-IV (sitagliptina). Efekti i kësaj droge është i ngjashëm me atë të mëparshëm. Ajo është e lidhur me incretins, niveli i të cilave rritet. Kjo ka një efekt pozitiv në hiperglikeminë.

7. Frenuesit e alfa glukozidazës (përfaqësuesi i vetëm është akarboza), të cilët veprojnë ekskluzivisht në lumen e traktit digjestiv. Ata ngadalësojnë thithjen e glukozës pa ndikuar në sekretimin e insulinës.

Përdorimi i akarbozës me një qëllim parandalues ​​zvogëlon rrezikun e sëmundjes me 37% (të dhënat e studimit Stopp NIDDM).

8. Preparatet e kombinuara përmbajnë në një tabletë ose kapsulë substancat aktive të grupeve të ndryshme, për shembull metformin glibenclamide (Glibomet, Glukovans), gjë që e bën trajtimin më të përshtatshëm dhe të pranueshëm për pacientin.

9. Insulinë. Me një mungesë absolute të hormonit, i cili zhvillohet me kalimin e kohës, përdoren injeksione nënlëkurore të insulinës (opsioni konsumues i insulinës). Trajtimi me këtë hormon fillon me një kombinim të tabletave dhe veprimit të zgjatur (të mesëm) të insulinës. Në të ardhmen, një tranzicion i plotë në terapi hormonale është i mundur.

Lexoni artikullin:  10 mjete juridike popullore për diabetin

Ushqimi për diabetin tip 2

Parimi i të ushqyerit për diabetin tip 2, foto

Duke qenë një sëmundje e stilit të jetës, diabeti tip 2 trajtohet në mënyrë efektive nga dieta, veçanërisht në fazën fillestare. Ulja e peshës mund të zvogëlojë rezistencën ndaj insulinës dhe të eliminojë mungesën relative të insulinës të shkaktuar nga mbipesha.

Thelbi i dietës për diabetin është të ngadalësojë rrjedhën e sheqerit nga zorrët në rrjedhën e gjakut. Kjo do të shmangë një rritje të mprehtë të glicemisë menjëherë pas ngrënies. Prandaj, të gjitha karbohidratet me tretje të shpejtë përjashtohen nga dieta (ato gjithmonë kanë një shije të ëmbël).

Rimbushja e trupit me rezerva energjetike duhet të ndodhë si rezultat i metabolizmit të karbohidrateve komplekse, molekulat e gjata të të cilave nuk mund të zhyten menjëherë në gjak dhe kërkojnë tretje më të gjatë.

Shtë gjithashtu e rëndësishme në dietë të kufizoni marrjen e yndyrnave dhe vajrave. Prandaj, yndyrnat shtazore janë të përjashtuara dhe preferohet një sasi e kufizuar e vajrave të parafinuar.

Diabeti mellitus i tipit 2: çfarë mund dhe nuk mund të hahet (tabela)?

Të gjitha llojet e perimeve (sidomos zarzavatet me gjethe të errëta) të freskëta dhe të gatuara

Mish me pak yndyrë (mish pule, viçi, gjeldeti, lepuri)

Produkte të qumështit 0-1% yndyrë

Drithëra, bukë krunde (në moderim)

Frutat e tërë, manaferrat (përveç bananeve dhe rrushit) në moderim

Të gjitha llojet e drithërave, drithërat, makaronat (hani me kurs)

Gatim: i freskët, i zier, i gatuar në avull dhe i zier

Produkte të qumështit me përmbajtje yndyre mesatare 1-3%

Vajrat (preferojnë të parafinuara)

Enmbëlsuesit (xylitol, sorbitol)

Gjithçka që shijon ëmbël me sheqerin

Produkte të rafinuara

Mish yndyror (derri, qengji)

Produkte të qumështit me përmbajtje yndyre mbi 3,5%

Gjizë me përmbajtje yndyre mbi 5%

Pije të ëmbla me sheqer

Rrush, banane (fibra të ulët)

E përshkruar në tabelën "Drita e semaforit", zëvendësoi më të vështirën për pacientin në jetën e zakonshme, dietën e njohur Nr.9. Sidoqoftë, në trajtimin spitalor të diabetit mellitus tip 2, dieta "tabela nr.9" përdoret mjaft aktive. Parimet e kësaj diete janë të ngjashme me semaforët.

Një komponent i rëndësishëm i trajtimit është aktiviteti fizik. Ushtrimi dhe ecja mund të zvogëlojnë sheqerin në gjak, duke siguruar një efekt terapeutik. Kjo ju lejon të zvogëloni dozën e një medikamenti hipoglikemik.

Komplikime

Komplikimet e vona janë për shkak të glikacionit të strukturave të proteinave. Këto të fundit dëmtojnë anije me diametër të ndryshëm, përfshirë dhe mikrovaskulaturë. Komplikimet e vona janë:

 • polneuropatia diabetike (dëmtimi i mbaresave nervore);
 • angiopatia diabetike (sëmundja vaskulare aterosklerotike);
 • retinopatia diabetike (sëmundja e retinës);
 • nefropatia diabetike (struktura e dëmtuar e veshkave);
 • sindroma diabetike e këmbës.

Komplikimet akute janë lloje të ndryshme të komës. Ato bazohen në një luhatje të mprehtë të metabolitëve (glukozë, trupa ketone). Komplikimi akut më i zakonshëm është një rënie e mprehtë e sheqerit në gjak (hipoglikemia dhe lloji korrespondues i komës).

Në pacientët e moshuar, zhvillimi i një gjendje kome hiposmolare është e mundur, e cila është shkaktuar nga shqetësime të elektrolitit gjatë dehidrimit.

Ketoacidoza diabetike është e rrallë në diabetin tip 2.

Diabetus Shqipëri
Rekomanduar (jeshil)E kufizuar (e verdhe)E përjashtuar (e kuqe)