Trajtime moderne për diabetin

Për shumë njerëz, fraza "diabeti" tingëllon si një fjali. Në fund të fundit, kjo diagnozë bëhet një shoqëruese për jetën. Mësimi se si ta trajtoni atë në mënyrë korrekte për të parandaluar komplikime të tilla si verbëri, goditje në tru, dështimi i zemrës dhe veshkave, ose amputimi nuk është aq e thjeshtë. Sidoqoftë, është e mundur.

Në mjekësinë moderne, çdo vit ka gjithnjë e më shumë shpikje të dizajnuara për të thjeshtuar jetën e njerëzve me diabet sa më shumë që të jetë e mundur.

Ekzistojnë dy lloje të diabetit: e para – kur qelizat e pankreasit humbasin aftësinë e tyre për të prodhuar insulinë – hormoni përgjegjës për uljen e përqendrimit të glukozës në gjak; dhe e dyta – kur receptorët në indet e trupit tonë pushojnë t'i përgjigjen insulinës të prodhuar rregullisht nga pankreasi. Për më tepër, në të dyja rastet, shkaqet e diabetit nuk janë studiuar sa duhet, prandaj, synimi për shkakun – trajtimi etiologjik aktualisht është i pamundur, dhe ne mund të trajtojmë vetëm simptoma. Qëllimi kryesor i një trajtimi të tillë është zgjatja e jetës së pacientëve me diabet dhe përmirësimi i cilësisë së tij, si dhe aftësia për të shmangur komplikimet serioze.

Pikat kryesore të trajtimit simptomatik të diabetit mellitus janë: monitorimi i vazhdueshëm i pacientit mbi peshën e tij, glukozën në gjak, presionin e gjakut, aderimin në një plan të veçantë ushqyes dhe shpesh marrjen e insulinës në intervale të rregullta (shpesh injeksion, gjë që krijon vështirësi shtesë).

Dhe e gjithë kjo, natyrisht, është teknologjikisht mjaft e komplikuar. Për fat të mirë, ka shumë risi dixhitale në fushën e kujdesit shëndetësor për pacientët me diabet. Risitë më të përparuara që ndihmojnë njerëzit të kontrollojnë diabetin diskutohen këtu.

Pankreasi artificial për diabet

Pankreasi bionik ose artificial është i aftë të përsërisë të njëjtat funksione që kryen një version i shëndetshëm i një organi natyror, dhe kjo lejon që pacientët me diabet të jetojnë një jetë të plotë. Pajisja mund të masë vazhdimisht nivelin e glukozës në gjak dhe të vendosë në mënyrë të pavarur për nevojën e ofrimit të insulinës.

Inxhinierë nga Universiteti Boston kanë zhvilluar një sistem pankreas bionik që monitoron vazhdimisht glukozën së bashku me shpërndarjen nënlëkurore si të insulinës me veprim të shpejtë ashtu edhe të glukagonit, siç përcaktohet nga një algoritëm kompjuteri. Por ky projekt nuk ishte komercial.

Lexoni artikullin:  Trajtim kompleks i insipidusit në varësi të formës

Meqenëse në tregun mjekësor nuk kishte asnjë pajisje të vetme që mund të kontrollonte automatikisht sheqerin në gjak dhe të injektonte insulinë, specialistët krijues krijuan një model DIY nga teknologjitë ekzistuese. Fushata për të sjellë një pankreas të tillë artificial në tregun mjekësor ishte shumë e gjatë dhe vazhdimisht e kryer nga komuniteti i veshur në pritje të mediave sociale, dhe ata patën sukses. Administrata e SHBA për Ushqim dhe Barna e ka aprovuar plotësisht këtë. Dana Lewis, një nga figurat kryesore të lëvizjes, ka përdorur pajisjen DIY për gati dy vjet dhe ka parë personalisht sesa artificiale pankreasi e bën jetën e përditshme më të lehtë.

Në vendin tonë, Qendra e Kërkimeve Endokrinologjike është e angazhuar në prezantimin e analogëve të kësaj shpikje, kjo pajisje quhet një pompë insuline.

Lentet e kontaktit dixhital

Në vitin 2014, Google dhe Novartis patentuan lentet e kontaktit dixhital. Sipas planeve, lentet do të përmbajnë një mikrochip ultra të hollë të ngulitur në një nga anët e tij të hollë konkave. Falë antenës së tij të vogël, ai do të jetë në gjendje të dërgojë të dhëna për matjet e glukozës në lëngun e lotit të përdoruesit në smartphone të tij ose të saj të çiftuar përmes softverit të instaluar. Kështu, kjo do të shpëtojë pacientët me diabet nga nevoja për të monitoruar vazhdimisht glukozën në gjak.

Fillimisht, kompanitë premtuan të vendosnin lentet e kontaktit digjital në treg deri rreth vitit 2020, por në mars 2017, kryetari i Novartis Jörg Reinhardt tha se asgjë madhështore nuk mund të pritej gjatë katër viteve të ardhshme.

Gamification

Kjo është një metodë për të shtuar elemente të një loje kompjuterike në një matje të mërzitshme dhe rutinë të sheqerit në gjak. A nuk do të ishte kënaqësi të luani dhe kënaqeni një përbindësh qesharak me emrin Diabeti në vend që të matni glukozën tuaj në gjak? Ka aplikacione të mahnitshme të inteligjencës që janë krijuar për të ndihmuar në kontrollin efektiv të dinamikës së trajtimit të diabetit në formën e një loje. Në të vërtetë, brenda secilit prej nesh një fëmijë jeton gjithmonë.

Lexoni artikullin:  Dieta e ulët e karbohidrateve për Diabetin

Kompania austriake MySugr ka lëshuar disa aplikime të tilla. Kompania gjithashtu zhvilloi aplikacionin mySugr Junior, i dizajnuar për të edukuar fëmijët mbi diabetin. Ai gjithashtu lejon që prindërit të mbajnë kontrollin e terapisë kur ata nuk janë afër fëmijës së tyre. Aplikimi duket si një lojë në të cilën fëmijët marrin pikë për çdo hyrje, dhe qëllimi është të shënoni një sasi të caktuar pikësh çdo ditë.

Përmirësimi i aftësive të mëdha për analizimin e të dhënave të pacientit

Në mënyrë që të qëndrojnë të shëndetshëm në të gjitha fushat dhe të jetojnë një jetë të gjatë, shumë njerëz përpiqen të kontrollojnë trupin e tyre në maksimum. Për ta bërë këtë, Doug Kanter krijoi kompaninë "Databetes", ku ata gjetën një mënyrë për të ndihmuar pacientët të administrojnë më mirë gjendjen e tyre duke siguruar një mundësi të mirë për të regjistruar dhe matur treguesit e shëndetit (niveli i sheqerit, ushqimi, aktiviteti fizik, doza e insulinës, etj.).

Një koncept revolucionar u përdor gjithashtu për të analizuar të dhëna të mëdha në lidhje me sëmundjen e një personi të veçantë. Në të njëjtën kohë, pacientët mund të mbështesin njëri-tjetrin përmes kanaleve të rrjeteve sociale dhe madje të bëhen "mësues" për njëri-tjetrin. Si mund të shihet kjo në blog: sixuntilme.com.

Vegla me madhësi xhepi për kontroll më të mirë të diabetit

Të jetosh me diabet e bën pacientin të njihet me shumë gjëra që e rrethojnë çdo ditë dhe janë të domosdoshme për të kontrolluar sëmundjen. Këto janë glukometra, shirita provë, mini-lancets për piercing. Një vegël kompakte xhepi që kombinon të gjitha këto pajisje mund të lehtësojë ndjeshëm jetën për njerëzit me diabet. Matësi i glukozës në gjak të gjithsej në një xhep personal të Dario-it është krijuar posaçërisht për këtë. Për më tepër, ajo përmban një aplikacion të fortë, celular në kohë reale për administrimin e shpejtë të diabetit, me efikasitet dhe saktësi.

Skanuesit e ushqimit

Aktualisht, ne jemi plotësisht të privuar nga informacioni për atë që hamë, për të mos përmendur atë që duhet të hamë. Skanuesit e ushqimit duhet t'ju tregojnë se sa gram sheqer përmban një fetë frutash ose sa përqind e alkoolit në një pije. Zhvillimi i skanuesve të tillë u njoftua nga kompania kanadeze TellSpec dhe kompania izraelite SCiO. Por për momentin, premtimet e tyre nuk janë realizuar.

Por sensori i gluten Nima, i cili u emërua një nga 25 shpikjet më të mira nga revista Time në 2015, tashmë është në treg. Kjo është një vegël e lëvizshme, e krijuar bukur, që mund të flasë për një mostër të vogël të ushqimit brenda dy minutave, pavarësisht nëse përmban gluten. Kompania gjithashtu shpreson të përdorë teknologjinë e saj për të zbuluar alergjenët e tjerë të ushqimit, duke përfshirë kikirikë dhe produkte të qumështit.

Lexoni artikullin:  Edemë konsistente ndaj letrës së mbeturinave dhe rezultatit vizual kur zapushvana në venat venoze

Matësi i largët i glukozës në gjak

Glukometrat zakonisht funksionojnë si më poshtë: shponi gishtin, aplikoni një pikë gjaku në një shirit provë dhe së shpejti merrni rezultate. Për dikë që ka nevojë për kontroll të glukozës më shumë se 3-4 herë në ditë, ky është një proces i mundimshëm.

Kompania mjekësore Abbott ka lëshuar glukometrin pa tel të FreeStyle Libre. Kjo është e para e një klase të re të pajisjeve të kontrollit të glukozës që përdorin teknologjinë flash. Përdoruesi duhet të veshë një sensor mbi shpatullën e tij që mat nivelin e glukozës në ujin e trupit, i njohur si "lëngu ndërqelizor". FreeStyle Libre është shumë e saktë pasi mund të marrë matje çdo minutë.

Tatuazhe dixhitale

Mjekët kërkojnë mënyra për të lehtësuar pacientët nga dhimbja dhe problemet në kontrollin e nivelit të glukozës në gjak për shumë vite. Përveç njehsorëve të glukozës në gjak pa tel, studiuesit krijuan një copë elektronike të lëkurës që i përgjigjet glukozës së tepërt në lëngun e djersës dhe kontrollon automatikisht ilaçet duke ngrohur mikronat që depërtojnë në lëkurë. Prototipi u zhvillua nga Dae-Hyoong Kim, një profesor ndihmës në Universitetin Kombëtar Seul dhe studiues në MC10.

Shpikjet e listuara këtu nuk janë kufi. Mjekësia moderne nuk qëndron ende, por vazhdimisht po evoluon. Dhe e ardhmja nuk është larg, ku përmirësimi i cilësisë së jetës së personave me diabet tashmë do të jetë një problem i zgjidhur.

Ju gjithashtu mund të jeni të interesuar.

Si trajtohet sindroma hepatopulmonare? Transplantimi i mëlçisë është e vetmja terapi efektive e njohur për sindromën hepatopulmonare, me përmirësim të dukshëm të oksigjenimit të vërejtur …

Adocia, një kompani franceze, po teston një metodë të re për trajtimin e diabetit, do të fillojë një gjykim klinik të fazës I për të provuar një trajtim të ri të diabetit, …

Artriti reaktiv: Metodat moderne të trajtimit Trajtimi reaktiv i artritit ka për qëllim simptomat specifike që ndodhin në një person të veçantë. Trajtimi mund të kërkojë …

Diabetus Shqipëri