Trajtimi i diabetit Ayurveda

Sëmundja endokrine që mjekësia moderne cilësohet si diabeti, duke thënë se termi është përdorur për herë të parë nga mjeku grek Demetrios në shekullin II para Krishtit, Ayurveda përshkruan në traktate shumë më të hershme, duke e quajtur atë me termat Ayurvedic Madhumeha, Prameha, Ashrava.

Diabeti quhet gjithashtu Maharog (Sëmundje e Madhe), pasi prek pothuajse të gjitha organet dhe pjesët e trupit fizik, si dhe predhat e tjera, të paprekshme të kushtetutës: energjinë, trupin e mendjes, trupin e mendjes dhe trupin e lumturisë (vendi i lidhjes me "I" më të lartë tonë) ).

Ayurveda përshkruan dy lloje të diabetit që mund të krahasohen me klasifikimin e mjekësisë moderne: IDDM – insulinë e varur dhe NIDDM – lloje të pavarura nga insulina. Në Ayurveda, kjo korrespondon me llojet:

Apatharpana uthaja prameha

Etimologjikisht, Ayurveda klasifikon diabetin në:

Sahaja Prameha (e lindur)

Apathaya nimmitaj (për shkak të overeating dhe dietë të dobët).

Edhe pse diabeti përfshin të tre doshat (sëmundja është vidadha tridaja), Ayurveda dallon 21 lloje të diabetit, kryesisht sipas dozave kryesore:

Kapha-diabeti (ka 10 nëntipe)

Pitta-diabeti (ka 6 nën-lloje)

Diabeti Vata (ka 4 nën-lloje)

Lloji i njëzet e një është diabeti mellitus, i cili u lind nga zakonet jo të shëndetshme të prindërve dhe / ose si rezultat i mëkateve të lindjes së kaluar.

Simptomat e diabetit

1. Suedez i Prodhuar – djersitje

2. Angagandham – erë trupit

3. Anga Shidhilathwam – dobëson trupin

4. Sayyasna Swapnasukhabhishangithwam – ndjenjë letargjike

5. Hridayopadeham – një ndjenjë e rëndë në zemër.

6. Netropadeham – ndjenja e një lloj filmi në sy

7. Jhwopadeham – ndjesi të pakuptueshme në gjuhë

8. Shravanopadeham – ndjesi e pakuptueshme e veshit

9. Anga ghanathwam – ashpërsia e të gjitha pjesëve të trupit

10. Keshathivridhi – rritja e tepërt e flokëve

11. Nakhathivridhi – rritje e tepërt e thonjve

12. Sheetha priyathwam – tendencë për ngrirje

13. Gala shosham – fyt i thatë

14. Thalu shosham – qiell i thatë

15. Asya madhuryam – shije e ëmbël në gojë

16. Karadaham – djegia në pëllëmbët

Lexoni artikullin:  Norma e sheqerit në gjak gjatë shtatëzanisë (2)

17. Pada daham që digjet në thembra

18. Moothra madhuryam ëmbëlsinë e urinës

Ayurveda vëren ndërlikimet e mëposhtme me doshat kryesore të ndryshme:

Avipakam – stomak i mërzitur

Aruchi – Humbja e oreksit

Athinidra – gjumë i tepruar

Pittadzha

Vasthimehanyotoda – dhimbje në fshikëz dhe traktin urinar

Mushkavatharanam – dhimbje testikulare

Amlika – aciditet i lartë

Vitbhedanam – vështirësi në lëvizje

Hridayashoola – dhimbje në zemër

Nidranasam – humbje gjumi

Vatadzha

· Udavartham – lëvizja e leshit të pambukut lart.

Hridgraham – dhimbje në gjoks

Soolam – dhimbje në barkun e poshtëm

Sosha – fyt i thatë

Swasam – e vështirë për të marrë frymë

Në traktatin Charak-Samhit thuhet se ekzistojnë tre lloje të diabetit:

1. Sadhya – e shërueshme: kryesisht në fillim të sëmundjes dhe ata që kanë sëmundje lindën nga një dietë e pahijshme, zakone të këqija dhe peshë të tepërt.

2. Yapya – mund të lehtësohet: në thelb, është pitta – një lloj diabeti (pittaja prahmeha) dhe disa lloje kapha – diabeti (kaphaja prahmeha). Ky lloj diabeti mund të kontrollohet me trajtim.

3. Asadhya – e pashërueshme (zakonisht e trashëgueshme)

Por edhe me një lloj diabeti plotësisht të pashërueshëm, Ayurveda mund të ndihmojë në përmirësimin e cilësisë së jetës së pacientit duke aplikuar trajtim paliativ (sjelljen e lehtësimit të përkohshëm).

Sipas Ayurveda, linja e trajtimit të diabetit përcaktohet në mënyrë rigoroze në përputhje me natyrën e pacientit (prakriti), si dhe dozën mbizotëruese (vikriti), vendndodhjen e lezionit, blloqet në vakt (kanalet), gjendjen e vetëdijës, dietën, trashëgiminë dhe faktorë të tjerë.

Trajtimi kryhet në mënyrë gjithëpërfshirëse, me ndihmën e dietës, ilaçeve, procedurave Ayurvedic (përfshirë procedurat e detoksifikimit – panchakarma), ushtrime, meditim. Zakonisht ka për qëllim përmirësimin e tretjes, forcimin e metabolizmit, parandalimin e komplikimeve dhe zbutjen e problemeve anësore që janë shfaqur tashmë. Përveç ilaçeve që mbështesin sistemet e prekura dhe zvogëlojnë sheqerin në gjak dhe urinën, Ayurveda përdor trajtime unike për ta trajtuar atë.

Sipas përvojës dhe vëzhgimeve tona, në Rusi kushtetuta më e zakonshme është pitta, dhe diabeti shpesh është gjithashtu një lloj pitta. Por edhe llojet e tjera të diabetit përfshijnë në mënyrë të pashmangshme pitta (ne kujtojmë se kjo është vyadha tridaja, një sëmundje e çrregullimit të të tre doshas). Prandaj, procedura Takradhara sjell lehtësim të madh të simptomave.

Lexoni artikullin:  Farë ndihmon për recetat e diabetit dhe mjetet juridike popullore, trajtimin e insulinës dhe ilaçet

Kjo procedurë është lotim i ballit (ose i tërë trupit) me një rrymë të vazhdueshme (sanskrite. – Dhara) e një luge mjekësore (Sanskr. – Takra). Buttermilk është një produkt i qumështit i marrë nga mjalti i kosit të freskët. Në realitetet tona, pas konsultimit me profesorë indiane – ekspertë, ne përdorim serum për këtë qëllim, me një zierje medicinale të amla ose kërpudhat (raundin e plotë).

Mekanizmi i kësaj procedure mund të gjendet në më shumë detaje në artikullin mbi Shirodhara. Me pak fjalë, duke përdorur termat e mjekësisë moderne, procedura vepron në gjëndrën e hipofizës dhe gjëndrën pineale, e cila, nga ana tjetër, rregullon të gjithë sistemin endokrin të trupit, duke ndihmuar proceset e shqetësuara të enzimave tretëse dhe metabolizmit. Nga ana tjetër, ai kontribuon në prodhimin e hormoneve psikosomatike, gjë që përmirëson mirëqenien e përgjithshme dhe të gjithë trupin. Ky është një komponent shumë i rëndësishëm i trajtimit, pasi në terma ezoterik diabeti është një sëmundje e "mungesës së ëmbëlsisë së jetës", prandaj harmonizimi i psikosomatikës është shumë i rëndësishëm.

Duke folur në terma Ayurvedic, takradhara është procedura më e mirë për rregullimin e pitta (dhe kjo është pitta që është përgjegjëse për sistemin endokrin).

Për të marrë një efekt terapeutik në diabet, kërkohet një kurs i vazhdueshëm i takrahara për të paktën 10-14 ditë. Procedura mund të bëhet vetëm në mot të ngrohtë (edhe më mirë të nxehtë).

Panchakarma është një kompleks i masave pastruese, anti-plakje dhe forcuese të trupit. Një nga efektet e Panchakarma në Sanskritisht quhet Pramehaghna, domethënë i dobishëm për sëmundjet që shkaktojnë njollë të urinës, përfshirë edhe diabetin. Panchakarma do të lehtësojë trupin e toksinave, të cilat në mënyrë të pashmangshme mblidhen në çrregullime metabolike. Një program specifik panchakarma, me një diagnozë të tillë, përshkruhet nga mjeku, në varësi të gjendjes së pacientit dhe historisë mjekësore. Panchakarma siguron purvakarma (masa përgatitore) dhe një sërë procedurash speciale pastrimi.

Ky trajtim në sy është një profilaksë e mirë për kataraktin diabetik, një nga ndërlikimet e zakonshme të frikshme të diabetit. Procedura është që të bëni banjot e vajit të gazit në sy. Për këtë rreth syve

Lexoni artikullin:  Farë është diabeti i fshehtë

dy pishina brumë janë duke u ndërtuar për të mbajtur vaj. Procedura pastron sytë e toksinave, ushqen indet e syrit dhe nervin optik, relakson dhe harmonizon alochaka – pitta. Bëhet në kurse të paktën 7 ditë. Një efekt më i madh me fillimin e kataraktës diabetike arrihet duke kombinuar rrjedhën e takradhara dhe netra-tarpan.

Në qendrën tonë mund të merrni emërime nga mjekë të kualifikuar të çertifikuar Indian Ayurvedic, gjithashtu të merrni një kurs të Panchakarma, takradhara, netra – tarpan dhe procedurat e tjera të nevojshme.

Diabetus Shqipëri