Trajtimi i komplikimeve të diabeteve

Komplikimet e diabetit mellitus zhvillohen shumë shpejt. Pa trajtimin e duhur dhe kontrollin e sheqerit në gjak, shpesh njerëzit i drejtohen mjekut me shkelje të dukshme kundër sfondit të hiperglicemisë, pa e ditur madje as për ekzistencën e tij. Menjëherë pas diagnostikimit të diabetit, mjeku dërgon pacientin te specialistët e tjerë për të kryer një studim të duhur. Në këtë fazë, shpesh zbulohen çrregullime të tilla si angiopatia (dëmtimi i enëve të gjakut), neuropatia (nervat), retinopatia (retina) dhe shumë më tepër. Pas këtyre termave të errëta mjekësore është një këmbë diabetike dhe gangrenë, verbëri, sulm në zemër, goditje në tru, çmenduri dhe çrregullime të tjera të rënda. E gjithë kjo zvogëlon shumë cilësinë e jetës së pacientëve, duke çuar në dëmtime dhe paaftësi. Nëse një person kërkon ndihmë në kohë dhe monitoron rregullisht sheqerin në gjak, atëherë komplikime të tilla do të vijnë shumë më vonë, ato nuk do të jenë aq të theksuara dhe personi do të jetë në gjendje të jetojë në një moshë të qetë, duke ruajtur aftësinë për t'i shërbyer plotësisht vetes. Në disa raste, një person arrin të shmangë problemet e rëndësishme shëndetësore, por vetëm se i nënshtrohet respektimit të rreptë të të gjitha rregullave dhe recetave të mjekut.

Osteoartropatia është një nga komplikimet serioze të diabetit. Kontrolli mbi nivelin e glukozës në gjak, pajtueshmëria me emërimet mjekësore ndihmon në parandalimin e tij. Shtë e rëndësishme të shmangni dëmtimet e gjymtyrëve.

Njerëzit me diabet shpesh zhvillojnë lipodistrofi. Kjo shkelje mund të parandalohet nëse respektoni në mënyrë rigoroze rekomandimet e mjekut në lidhje me teknikën e administrimit të ilaçeve, ushqimit dhe mënyrës së jetesës.

Shkeljet e funksionit motorik të stomakut ndikojnë negativisht në rrjedhën e diabetit. Për të përmirësuar gjendjen tuaj, duhet t'i përmbaheni një numri rekomandimesh.

Shumë shpesh në diabet, zhvillohet encefalopatia – ndryshime distrofike në tru. Si të njohim metodat e ndërlikimit dhe trajtimit.

Zhvillimi i gangrenës në pacientët me diabet zhvillohet kundër një sfondi të shqetësimit trofik të indeve. Për shkak të ndjeshmërisë së zvogëluar të lëkurës, pacientët shpesh nuk vërejnë lëndime të vogla, shtimi i infeksionit çon në shfaqjen e gangrenës së thatë ose të lagësht.

Lexoni artikullin:  Sheqeri i gjakut nga 13 në 13

Diabeti mellitus është një sëmundje që nuk kursen organe të brendshme. Prania e saj tek njerëzit çon në faktin se, për shkak të rritjes së sheqerit, enët e gjakut vuajnë, për shkak të së cilës lezione të organeve të tjera zhvillohen pa përjashtim.

Diabeti mellitus është një kufizim për një numër të specialiteteve. Në thelb, këto janë profesione të shoqëruara me një rrezik të shtuar për jetën e një personi dhe të tjerët, të tillë si shoferë, pilot, shofer, alpinistë. Pacientët me metabolizëm të dëmtuar të karbohidrateve duhet ta mbajnë mend këtë kur zgjedhin një lloj aktiviteti.

Diabeti mellitus kërcënon pacientin me komplikime mjaft të frikshme në formën e angiopatisë dhe neuropatisë. Këto kushte mund të jenë kruajtëse, duke përfshirë këmbët poshtë gjurit. Nëse shfaqet një simptomë, është e nevojshme të rregulloni terapinë me mjekun tuaj.

Diabeti në një grua nuk është kundërindikacion për shtatzëninë. Me monitorimin e vazhdueshëm të glukozës në gjak, respektimin e rekomandimeve të mjekut dhe sjelljen e duhur, një fëmijë i ardhshëm mund të ketë një fëmijë të shëndetshëm.

Sistemi i parë i trupit që vuan nga sheqeri i lartë në gjak është kardiovaskular. Angiopatia zhvillohet në sfondin e dëmtimit të rreshtimit të brendshëm të anijes nga glukoza. Patologjia vazhdon në disa faza, e fundit nga të cilat është tromboza.

Diabetus Shqipëri