Trajtimi kryesor për diabetin tip XNUMX

Treguesi kryesor mbi të cilin përqendrohet endokrinologu gjatë përshkrimit të një terapie hipoglikemike është hemoglobina e glikuar. Pasqyron luhatjet e glukozës në gjak gjatë tre muajve të mëparshëm. Nëse përqindja e tij në gjak është nën 7,5, atëherë pacientit rekomandohet ushqimi dietik, aktiviteti fizik i detyrueshëm dhe një nga ilaçet e grupeve të tilla farmakologjike:

 • biguanides (metformin) – Siofor, Glukofage;
 • derivatet e sulfonylurea – Diabeti, Amaryl;
 • thiazolidinediones – Pioglar.

Nëse pas aplikimit të tyre nuk arrihet niveli i dëshiruar i glukozës në gjak, atëherë tregohet trajtimi i kombinuar (dy ose tre ilaçe, multicomponent), nëse kjo nuk rikthen treguesit e rekomanduar, atëherë pacientët transferohen në insulinë.

Në pacientët me hemoglobinë të glikuar më shumë se 7,5%, menjëherë përdoren dy ose tre ilaçe, dhe kur rritet në 9% me humbje peshe, etje të rëndë dhe urinim të tepërt, terapia me insulinë përdoret në fazën e parë.

Droga më e famshme dhe e përdorur në të gjithë botën është metformina. Veprimi i tij bazohet në rritjen e ndjeshmërisë së indeve ndaj insulinës së vet. Ilaçi ul sheqerin e agjëruar dhe përmirëson thithjen e karbohidrateve nga ushqimi, ngadalëson formimin e glukozës së re në mëlçi.

Metformina zvogëlon nivelin e kolesterolit "të keq" dhe triglicerideve, të cilat kontribuojnë në dëmtimin vaskular, përparimin e arteriosklerozës. Ai gjithashtu zvogëlon peshën e trupit duke përmirësuar metabolizmin e karbohidrateve dhe yndyrës.

Ilaçi i dytë i një të përshkruar mjaft mirë – Diabeti. Stimulon sekretimin e insulinës në marrjen e ushqimit. Avantazhet përfshijnë një efekt pozitiv në qarkullimin e gjakut dhe mikrocirkulimin në inde. Ilaçi ndihmon në parandalimin ose vonimin e komplikimeve vaskulare të diabetit. Amaryl ka veti të ngjashme.

Pioglar aktivizon receptorët e insulinës, të cilët ndodhen në mëlçi, indin dhjamor dhe muskujt. Si rezultat, thithja e glukozës nga gjaku rritet, prishja e glukogjenit në mëlçi frenohet. Ilaçi nuk stimulon pankreasin. Kjo ju lejon të ruani sintezën natyrale të insulinës më gjatë. Mund të kombinohet me metforminë dhe diabetin. Ai frenon reaksionet inflamatore në murin arterial dhe rrit proporcionin e kolesterolit “të mirë”.

Terapia dietike për diabetin mund të mbetet trajtimi kryesor për raste të buta. Për të arritur sukses në kontrollin e sheqerit në gjak:

 • përjashtoni plotësisht sheqerin, miellin premium dhe të gjitha produktet me përmbajtjen e tyre, rrushin, hurmat, bananet nga dieta;
 • kërkohet të minimizohen yndyrnat e ngopura të kafshëve, produktet që përmbajnë kolesterol – mish derri, qengji, patë, ushqime të përpunuara, mish të konservuar, rrush pa fara, vaj gatimi;
 • kripa e tryezës nuk duhet të jetë më shumë se 8 g, dhe me hipertension zvogëlohet në 3-5 g;
 • ndaluar Navar, salcat e nxehta, ushqimet e skuqura;
 • kufizoni frutat e ëmbla, manaferrat, disa perime (patate, panxhar, karrota të ziera).

Rekomandohet të përfshini një sasi të mjaftueshme të fibrave dietike në menu. Janë të shumta në krunde, drithëra nga drithërat, bishtajoret, perimet. Për të përmirësuar mëlçinë, gjizë dhe djathë soje janë të dobishme. Burimi i proteinave mund të jetë mishi me pak yndyrë (mish pule, gjeldeti), peshk dhe pije me qumësht të thartë.

Barnat e gjeneratës së re përfshijnë:

 • Frenuesit DPP 4 (dipeptidil peptidaza) – Ongliza, Galvus, Satereks, Vipidiya, Trazhenta;
 • incretomimetics – Viktoza, Bayeta, Saksenda, Liksumiya, Trulicity;
 • Glinids – Novonorm, Starlix;
 • frenuesit e transportuesit të glukozës – Forsig, Jardins, Invokana.
Lexoni artikullin:  Si mund të trajtoni plagët në diabet

Lexoni më shumë në artikullin tonë mbi trajtimin e diabetit tip XNUMX.

Trajtimi kryesor për diabetin tip XNUMX

Treguesi kryesor mbi të cilin përqendrohet endokrinologu gjatë përshkrimit të terapisë hipoglikemike është hemoglobina e glikuar. Pasqyron luhatjet e glukozës në gjak gjatë tre muajve të mëparshëm. Nëse përqindja e tij në gjak është nën 7,5, atëherë pacientit rekomandohet ushqimi dietik, aktiviteti fizik i detyrueshëm dhe një nga ilaçet e grupeve të tilla farmakologjike:

 • biguanides (metformin) – Siofor, Glukofage;
 • derivatet e sulfonylurea – Diabeti, Amaryl;
 • thiazolidinediones – Pioglar.

Nëse pas aplikimit të tyre nuk arrihet niveli i dëshiruar i glukozës në gjak, atëherë tregohet trajtimi i kombinuar (dy ose tre ilaçe, multicomponent), nëse kjo nuk rikthen treguesit e rekomanduar, atëherë pacientët transferohen në insulinë.

Në pacientët me hemoglobinë të glikuar më shumë se 7,5%, menjëherë përdoren dy ose tre ilaçe, dhe kur rritet në 9% me humbje peshe, etje të rëndë dhe urinim të tepërt, terapia me insulinë përdoret në fazën e parë.

Dhe këtu ka më shumë rreth hormonit Melatonin.

medikamente

Droga më e famshme dhe e përdorur në të gjithë botën është metformina. Veprimi i tij bazohet në rritjen e ndjeshmërisë së indeve ndaj insulinës së vet, domethënë tejkalimin e rezistencës së insulinës që nënkupton llojin e dytë të diabetit. Ilaçi ul sheqerin e agjëruar dhe përmirëson thithjen e karbohidrateve nga ushqimi, ngadalëson formimin e glukozës së re në mëlçi.

Metformina zvogëlon nivelin e kolesterolit "të keq" dhe triglicerideve, të cilat kontribuojnë në dëmtimin vaskular, përparimin e arteriosklerozës. Ai gjithashtu zvogëlon peshën e trupit duke përmirësuar metabolizmin e karbohidrateve dhe yndyrës.

Ilaçi i dytë i një të përshkruar mjaft mirë – Diabeti. Stimulon sekretimin e insulinës në marrjen e ushqimit. Përparësitë e këtij mjeti përfshijnë një efekt pozitiv në qarkullimin e gjakut dhe mikroqarkullimin në inde. Ilaçet ndihmojnë në parandalimin ose vonimin e komplikimeve vaskulare të diabetit (sulmi në zemër, goditje në tru, dëmtimi i veshkave dhe retina). Amaryl ka veti të ngjashme.

Pioglar aktivizon receptorët e insulinës, të cilët ndodhen në mëlçi, indin dhjamor dhe muskujt. Si rezultat, thithja e glukozës nga gjaku rritet, prishja e glukogjenit në mëlçi frenohet. Një tipar i rëndësishëm është se ilaçi nuk stimulon pankreasin. Kjo ju lejon të ruani sintezën natyrale të insulinës më gjatë. Mund të kombinohet me metforminë dhe diabetin. Ai frenon reaksionet inflamatore në murin arterial dhe rrit proporcionin e kolesterolit “të mirë”.

Kufizimet e menusë

Terapia dietike për diabetin mund të mbetet trajtimi kryesor për raste të buta. Kjo vlen vetëm për llojin e dytë të sëmundjes, gjendjen prediabetike dhe diabetin gestacional të grave shtatzëna. Me sëmundje të moderuar dhe të rëndë pa ushqim të duhur, asnjë prej ilaçeve nuk do të ndihmojë.

Për të arritur sukses në kontrollin e sheqerit në gjak:

 • përjashtoni plotësisht sheqerin, miellin premium dhe të gjitha produktet me përmbajtjen e tyre (ëmbëlsirat, pasta, ëmbëlsirat, ëmbëlsirat), rrushin, hurmat, bananet nga dieta;
 • në lidhje me metabolizmin e dëmtuar të dhjamit gjatë rezistencës ndaj insulinës, është e nevojshme të minimizoni yndyrnat e ngopura të kafshëve, produktet që përmbajnë kolesterol – mishin e derrit, qengjin, mishin e patës, ushqimet e përpunuara, mishin e konservuar, rrënjët, vajin e gatimit;
 • për të lehtësuar punën e veshkave dhe kontrollin e presionit të gjakut të klorurit të natriumit nuk duhet të jetë më shumë se 8 g, dhe me hipertension duhet të zvogëlohet në 3-5 g;
 • ndaluar Navar, salcat e nxehta, ushqimet e skuqura;
 • kufizoni frutat e ëmbla, manaferrat, disa perime (patate, panxhar, karrota të ziera).
Lexoni artikullin:  Norma e treguesve të sheqerit (glukozës) dhe kolesterolit në gjakun e njeriut

Rekomandohet të përfshini një sasi të mjaftueshme të fibrave dietike në menu. Janë të shumta në krunde, drithëra nga drithërat, bishtajoret, perimet. Për të përmirësuar mëlçinë, gjizë dhe djathë soje janë të dobishme. Burimi i proteinave mund të jetë mishi me pak yndyrë (mish pule, gjeldeti), peshk dhe pije me qumësht të thartë.

E re në Diabetin e Tipit XNUMX

Me përmirësimin e njohurive për mekanizmin e zhvillimit të diabetit mellitus, ilaçet lëshohen me një efekt më selektiv në proceset metabolike. Megjithëse pjesa e tyre në receta është më e vogël se ajo tradicionale, provat klinike dëshmojnë efikasitet dhe siguri mjaft të lartë.

Me ardhjen e barnave moderne, ilaçet që kanë efekte anësore të theksuara dhe nuk parandalojnë komplikimet e diabetit – Maninil, Izodibut, janë bërë të vjetëruara dhe praktikisht nuk përdoren më. Glurenorm dhe Glukobay gjithashtu përshkruhen më rrallë.

Barnat e gjeneratës së re përfshijnë:

 • Frenuesit DPP 4 (dipeptidil peptidaza) – Ongliza, Galvus, Satereks, Vipidiya, Trazhenta;
 • incretomimetics – Viktoza, Bayeta, Saksenda, Liksumiya, Trulicity;
 • Glinids – Novonorm, Starlix;
 • frenuesit e transportuesit të glukozës – Forsig, Jardins, Invokana.

Frenuesit e DPP-4

Ndër të gjitha ilaçet e reja, kjo klasë e veçantë njihet si më premtuese. Ilaçet kanë aftësinë të pengojnë sekretimin e glukagonit (rrit glukozën) dhe stimulojnë sekretimin e insulinës në përgjigje të marrjes së ushqimit. Këto fonde nuk ndryshojnë peshën e trupit, mos provokoni pika të mprehta në sheqerin në gjak.

Emërohet me joefikasitetin e metforminës ose pacientëve me sëmundje të veshkave, kur kjo ilaç është kundërindikuar. Mund të kombinohet me insulinë. Vipidia përdoret për pacientët që kanë një rënie veçanërisht të rrezikshme të përqendrimeve të glukozës (shoferë, pilotë, të moshuar), me dështim të qarkullimit të gjakut, sëmundje të mëlçisë.

Inkretinomimetiki

Hormonet e quajtura incretina formohen në lumen e zorrëve kur ushqimi hyn në të. Nëse niveli i glukozës në gjak rritet, atëherë ata stimulojnë lëshimin e insulinës. Rreth 70% e prodhimit të tij varet prej tyre, dhe në diabet prodhohen më pak seç duhet. Incretins pengojnë zbrazjen e stomakut, duke parandaluar kështu një ndjenjën e urisë.

Barnat për diabet janë analoge të hormoneve natyrore. Përveç efektit kryesor të uljes së sheqerit, ato rritin numrin e qelizave beta që prodhojnë insulinë në pankreas, pengojnë shkatërrimin e tyre, i cili ndalon përparimin e diabetit. Disavantazhet e këtij grupi përfshijnë nevojën për një zgjidhje nën lëkurë, tabletat nuk janë zhvilluar ende.

glinides

Ata quhen gjithashtu rregullatorë të ushqimit. Ilaçet ulin sheqerin shumë shkurt, gjë që lejon që ato të përdoren posaçërisht për thithjen e karbohidrateve nga ushqimi. Mekanizmi i veprimit shoqërohet me efektin e synuar në qelizat e pankreasit dhe aktivizimin e lëshimit të tyre të insulinës.

Lexoni artikullin:  Simptomat dhe trajtimi i ezofagitit candida me ilaçe

Nëse nuk ka karbohidrate në ushqim ose një diabetik ka humbur një vakt, atëherë droga nuk është e nevojshme, ju nuk mund t'i merrni ato. Kjo është e përshtatshme sepse ndihmon pacientin të shmangë rënien e sheqerit në gjak gjatë një diete të parregullt.

Frenuesit e transportuesit të glukozës

Një transportues glukozë i varur nga natriumi tip 2 është përgjegjës për thithjen e kundërt të molekulave të glukozës nga urina. Kur merrni ilaçe të këtij grupi, ekskretimi i glukozës së tepërt rritet, gjë që zvogëlon nivelin e saj në gjak. Ilaçet nuk ndikojnë në aktivitetin e pankreasit dhe efektiviteti i tyre nuk varet nga nivelet e insulinës.

Për shkak të humbjes së konsiderueshme të karbohidrateve të marra me ushqim, ato zvogëlojnë peshën e trupit dhe zvogëlojnë sasinë e indit dhjamor. Stimuloni sekretimin e urinës dhe kontribuoni në një ulje të moderuar të presionit të gjakut. Një tipar i rëndësishëm i barnave është aftësia për të përmirësuar gjendjen e pacientëve me komplikime të diabetit, sëmundje të sistemit kardiovaskular dhe veshkave.

Dhe këtu ka më shumë për simptomat dhe trajtimin e hipoparatiroidizmit.

Për trajtimin e diabetit mellitus tip 2, përdoren ilaçe që rrisin ndjeshmërinë e indeve ndaj insulinës, stimulojnë lëshimin e hormonit pas ngrënies. Ilaçet e gjeneratës së re përmirësojnë pankreasin, parandalojnë shkatërrimin e qelizave të tij, përmirësojnë profilin e hormoneve, pengojnë thithjen e glukozës nga urina. Terapia e ilaçeve është efektive vetëm me ushqimin e duhur.

Video të dobishme

Shikoni videon për trajtimin e diabetit tip 2:

Edhe pse nuk është aq e zakonshme, shfaqet kanceri i tiroides, simptomat në fazën fillestare shpesh janë paqartë. Shenjat e hershme medulare, papillare, folikulare ndryshojnë. Prognoza për gratë dhe burrat në masë të madhe varet nga lloji dhe mosha.

Besohet se melatonin është një hormon i gjumit, rinisë, jetës së gjatë. Karakteristikat e tij rezistojnë qelizave të kancerit, zvogëlojnë efektin negativ në enët e gjakut. Prodhimi i gjëndrës pineale është i rëndësishëm për funksionimin normal të trupit. Një mangësi është po aq e rrezikshme sa një tepricë.

Sëmundja komplekse Addison (bronzi) ka simptoma kaq të përhapura sa që vetëm një diagnozë e hollësishme me një mjek me përvojë do të ndihmojë për të gjetur diagnozën. Arsyet për gratë dhe fëmijët janë të ndryshme, analizat mund të mos japin një pamje. Trajtimi konsiston në administrimin e përjetshëm të barnave. Sëmundja e Addison Birmer është një sëmundje krejtësisht e ndryshme e shkaktuar nga mungesa e B12.

Shpesh goiter toksik difuzi është kongjenitale, por faktorë të caktuar e provokojnë atë në moshën e rritur. Simptomat varen nga shkalla e dëmtimit. Një analizë e rëndësishme është hormonet për sëmundjen Graves. Diagnoza përfshin ultratinguj, CT, biopsi dhe të tjerët, pas së cilës përcaktohet trajtimi.

Një mungesë e hormoneve mund të provokojë hipoparatiroidizëm, simptomat dhe trajtimi i të cilave janë në dispozicion vetëm për endokrinologun. Shkaqet tek fëmijët janë kongjenitale, mungesa e vitaminës D. Ekzistojnë gjithashtu postoperative, ushqimore, parësore dhe dytësore. Pas diagnostikimit, ilaçet dhe një dietë janë të përshkruara për të shmangur komplikimet.

Diabetus Shqipëri