Ulçera trofike të ekstremiteteve të poshtme

Një ulçër trofik është një sëmundje që karakterizohet nga formimi i defekteve në lëkurë ose mukozë që shfaqet pas refuzimit të indeve nekrotike dhe karakterizohet nga një kurs i ngadaltë, një tendencë e vogël për të shëruar dhe një tendencë për relaps.

Si rregull, ato zhvillohen në sfondin e sëmundjeve të ndryshme, karakterizohen nga një kurs i gjatë këmbëngulës dhe janë të vështira për t'u trajtuar. Rimëkëmbja varet nga rrjedha e sëmundjes themelore dhe mundësia e kompensimit të çrregullimeve që çuan në shfaqjen e patologjisë.

Ulçera të tilla nuk shërohen për një kohë të gjatë – më shumë se 3 muaj. Më shpesh, një ulçer trofik prek ekstremitetet e poshtme, kështu që trajtimi duhet të fillohet kur zbulohen shenjat e para në fazën fillestare.

shkaqet e

Shkelja e furnizimit me gjak në zonën e lëkurës çon në zhvillimin e çrregullimeve të mikrokirulacionit, mungesë të oksigjenit dhe lëndëve ushqyese dhe çrregullime të mëdha metabolike në inde. Zona e prekur e lëkurës është nekrotike, bëhet e ndjeshme ndaj çdo agjenti traumatik dhe infeksionit.

Faktorë të tillë rreziku mund të provokojnë shfaqjen e ulçerave trofike në këmbë:

 1. Problemet e qarkullimit venoz: tromboflebiti, venat me variçe të ekstremiteteve të poshtme, etj (të dy sëmundjet kontribuojnë në ngecjen e gjakut në venat, duke prishur ushqimin e indeve dhe duke shkaktuar nekroza) – ulcerat shfaqen në të tretën e poshtme të këmbës;
 2. Përkeqësimi i qarkullimit arterial (në veçanti, me aterosklerozë, diabeti mellitus);
 3. Disa sëmundje sistemike (vaskuliti);
 4. Do lloj dëmtimi mekanik i lëkurës. Kjo mund të jetë jo vetëm dëmtim i zakonshëm, shtëpiak, por edhe një djegie, ngricë. Në të njëjtën zonë, ulcerat që formojnë në njerëz të varur nga droga pas injeksioneve, si dhe efektet e rrezatimit;
 5. Helmim me substanca toksike (krom, arsenik);
 6. Sëmundjet e lëkurës, për shembull, dermatiti kronik, ekzema;
 7. Shkelja e qarkullimit të gjakut lokal me lëvizje të zgjatur për shkak të traumës ose sëmundjes (formohen plagë presioni).

Kur bëni një diagnozë, sëmundja që shkaktoi formimin është shumë e rëndësishme, pasi taktikat e trajtimit të një ulçeri trofik në këmbë dhe prognoza në masë të madhe varen nga natyra e patologjisë kryesore venoze.

Simptomat e një ulçere trofike

Formimi i ulcerave të këmbëve, si rregull, paraprihet nga një kompleks i tërë i simptomave objektive dhe subjektive, duke treguar një shkelje progresive të qarkullimit venoz në gjymtyrët.

Pacientët vërejnë rritje të ënjtjes dhe rëndimit në viçat, një rritje të spazmave të muskujve të viçit, veçanërisht gjatë natës, një ndjesi djegieje, "nxehtësie" dhe nganjëherë kruajtje të lëkurës së këmbës. Gjatë kësaj periudhe, një rrjet i venave të buta kaltërosh me diametër të vogël rritet në të tretën e poshtme të këmbës. Në lëkurë shfaqen njolla pigmenti të purpurt ose vjollcë, të cilat, duke u bashkuar, formojnë një zonë të gjerë të hiperpigmentimit.

Në fazën fillestare, ulçera trofike është sipërfaqësore, ka një sipërfaqe të lagësht të kuqe të errët, të mbuluar me një zgjebe. Në të ardhmen, ulçera zgjerohet dhe thellohet.

Ulçera individuale mund të shkrihen me njëra-tjetrën, duke formuar defekte të gjera. Ulçera trofike të shumta të lënë pas dore në disa raste mund të formojnë një sipërfaqe të vetme të plagës përgjatë gjithë perimetrit të këmbës së poshtme. Procesi shtrihet jo vetëm në gjerësi, por edhe në brendësi.

Lexoni artikullin:  Farë është rrëshira e kedrit dhe si të bëjmë zhvishem siberian

Komplikime

Një ulçer trofik është shumë i rrezikshëm për komplikimet e tij, të cilat janë shumë serioze dhe kanë perspektivë të dobët. Nëse nuk i kushtoni vëmendje ulçerave trofike të gjymtyrëve në kohë dhe nuk filloni procesin e trajtimit, proceset e mëposhtme të pakëndshme mund të zhvillohen më pas:

Trajtimi i detyrueshëm i ulcerave trofike në këmbë duhet të bëhet nën mbikëqyrjen e mjekut që merr pjesë pa ndonjë iniciativë, vetëm në këtë rast mund të minimizohen pasojat.

parandalim

Masa kryesore parandaluese për të parandaluar shfaqjen e ulçerave trofike është trajtimi i menjëhershëm i sëmundjeve parësore (çrregullime të qarkullimit të gjakut dhe rrjedhje limfatike).

Shtë e nevojshme jo vetëm të aplikoni ilaçin brenda, por edhe t'i aplikoni ato nga jashtë. Ekspozimi lokal do të ndihmojë në ndalimin e proceseve patologjike, shërimin e një ulçeri ekzistues dhe parandalimin e shkatërrimit pasues të indeve.

Cila është sëmundja e rrezikshme?

Një ulçerë trofik përparimtar mund me kohë të zërë zona të konsiderueshme të lëkurës, të rrisë thellësinë e efektit nekrotik. Një infeksion pyogjenik që futet brenda mund të provokojë shfaqjen e inflamacionit eritipelatoz, limfadenitit, limfangjitit dhe komplikimeve septike.

Në të ardhmen, fazat e lënë pas dore të ulçerave trofike mund të zhvillohen në gangrenë me gaz, dhe kjo bëhet arsyeja e ndërhyrjes urgjente kirurgjikale. Plagët jo-shëruese afatgjata të ekspozuara ndaj substancave agresive – acidi salicilik, katrani, mund të zhvillohen në një transformim malinje – kancer të lëkurës.

Trajtimi i ulcerave trofike në këmbë

Në prani të një ulçere trofike në këmbë, një nga fazat kryesore të trajtimit është identifikimi i shkakut të sëmundjes. Për këtë qëllim, është e nevojshme të konsultoheni me mjekë të tillë si flebolog, dermatolog, endokrinolog, kardiolog, kirurg vaskular ose mjek i përgjithshëm.

Fazat e mëvonshme të sëmundjes trajtohen zakonisht në spitalet kirurgjikale. Sidoqoftë, përveç identifikimit dhe eliminimit të shkaqeve të ulçerave trofike, nuk duhet të harroni gjithashtu kujdesin e përditshëm të zonës së prekur.

Si të trajtojmë ulçerën trofike të ekstremiteteve të poshtme? Përdoren disa opsione, në varësi të neglizhencës së procesit patologjik.

 1. Terapia konservatore, kur pacienti përshkruhet ilaçe të tilla si flebotonikë, antibiotikë, agjentë antiplomatikë. Ato do të ndihmojnë në kurimin e shumicës së simptomave të sëmundjes. Ilaçet e mëposhtme shpesh u përshkruhen pacientëve: Detralex, Tocopherol, Solcoseryl, Actovegin. Ilaçet e tilla mund të përshkruhen vetëm nga një mjek.
 2. Terapia lokale me të cilën është e mundur të kurohet dëmtimi i indeve dhe lëkurës. Në diabet, përdoren ointments që përmbajnë antiseptikë dhe enzima. Këto fonde shërojnë plagët dhe sigurojnë anestezi lokale. Ointments që përmirësojnë qarkullimin e gjakut janë të ndaluara të aplikohen në sipërfaqen e ekspozuar të një ulçere trofike. Ointments të tilla si Dioxicol, Levomekol, Curiosin, Levosin kanë një efekt të shërimit të plagëve. Vaji aplikohet në kompresë dhe nëse bëhen veshje speciale.
 3. Ndërhyrja kirurgjikale që kryhet pas shërimit të ulcerave. Gjatë tij, rrjedhja e gjakut në venat në zonën e prekur është rivendosur. Një operacion i tillë përfshin operacionin anashkalues ​​dhe flebektominë.
Lexoni artikullin:  A mund të përdor xhenxhefil për diabet

Për trajtimin e plagëve, përdoren ilaçe të tilla: Chlorhexidine, Dioxidin, Eplan. Në shtëpi, ju mund të përdorni një zgjidhje të furatsilina ose permanganat kalium.

Ndërhyrja operative

Trajtimi kirurgjik i ulcerave trofike të ekstremiteteve të poshtme tregohet për lezione të gjera dhe të rënda të lëkurës. Operacioni konsiston në heqjen e ulçerës me indet përreth jo-të vlefshme, dhe mbylljen e mëtejshme të defektit të ulçerës; në fazën e dytë, operacioni kryhet në venat.

Ekzistojnë disa metoda të ndryshme kirurgjikale:

 1. Terapia me vakum, e cila ju lejon të largoni shpejt qelbën dhe të zvogëloni ënjtjen, si dhe të krijoni një mjedis me lagështi në plagë, e cila do të ndërhyjë shumë në zhvillimin e baktereve.
 2. Kateterizimi – I përshtatshëm për ulcerat që nuk shërohen për një kohë shumë të gjatë.
 3. Ndezje perkutane – e përshtatshme për trajtimin e ulçerave hipertensionale. Thelbi i saj është ndarja e fistulave venoze arteriale.
 4. Amputimi virtual. Kocka metatarsale dhe nyja metatarsophalangeal janë ndërprerë, por integriteti anatomik i këmbës nuk cenohet – por fytyrat e infeksionit të kockave janë hequr, gjë që ju lejon të luftoni në mënyrë efektive një ulçer neurotrofik.

Nëse madhësia e ulçerit është më pak se 10 cm², plaga është e mbyllur me indet e veta, duke tërhequr lëkurën deri në 2-3 mm në ditë, duke i sjellë gradualisht skajet dhe duke e mbyllur plotësisht brenda 35-40 ditëve. Një mbresë mbetet në vendin e plagës, e cila duhet të mbrohet nga dëmtimet e mundshme. Nëse zona e lezionit është më shumë se 10 cm², plastika e lëkurës përdoret duke përdorur lëkurë të shëndetshme të pacientit.

Terapia e ilaçeve

Kursi i trajtimit me ilaçe shoqëron domosdoshmërisht çdo operacion. Trajtimi i drogës është i ndarë në disa faza, në varësi të fazës së procesit patologjik.

Në fazën e parë (faza e ulçerës së qarjes), ilaçet e mëposhtme përfshihen në rrjedhën e terapisë së ilaçeve:

Trajtimi lokal në këtë fazë ka për qëllim pastrimin e ulçerës nga epiteli i vdekur dhe patogjenët. Ai përfshin procedura të tilla:

 1. Larja e plagës me zgjidhje të antiseptikëve: permanganat kaliumi, furatsilina, chlorhexidine, zierje të celandine, varg ose kamomil;
 2. Përdorimi i veshjeve me ointments terapeutike (dioksole, levomikol, streptolaven, etj) dhe karboni (një salcë speciale për sorption).

Në fazën tjetër, e cila karakterizohet nga faza fillestare e shërimit dhe formimit të mbresë, në trajtimin përdoren ointments shëruese për ulcerat trofike – solcoseryl, actevigin, ebermin, etj., Si dhe ilaçe antioksiduese, për shembull, tolkoferon.

Gjithashtu në këtë fazë, Sverderm, Geschispon, Algimaf, Algipore, Allevin, etj., Përdoren mbulesa të zhvilluara posaçërisht të plagëve.Përfaqja kurioze trajtohet me curiosin. Në fazat e fundit, trajtimi i ilaçeve ka për qëllim eliminimin e sëmundjes themelore, e cila provokoi shfaqjen e një ulçeri trofik.

Si të trajtoni një ulçerë trofik të këmbës në shtëpi

Duke filluar të trajtoni ulcerat trofike sipas recetave popullore, është e nevojshme të konsultoheni me mjekun tuaj.

Në shtëpi, mund të përdorni:

 1. Peroksidi i hidrogjenit. Shtë e nevojshme të pikoni peroksidin në ulçerë vetë, pastaj spërkatni streptocid në këtë vend. Në krye duhet të vendosni një pecetë, të lagur më parë me pesëdhjetë mililitra ujë të zier. Shtoni dy lugë peroksidi në këtë ujë. Pastaj mbulojeni kompresën me një qese dhe fashojeni atë me një shall. Ndryshoni kompresën disa herë në ditë. Shtoni streptocidin kur plaga bëhet e lagur.
 2. Shërimi i balsamit në trajtimin e ulcerave trofike në diabet. Përbëhet nga: 100 g katran dëllinjë, dy të verdhën e vezëve, 1 lugë gjelle vaj trëndafili, 1 lugë çaji terpentinë të pastruar. E gjithë kjo duhet të përzihet. Terpentina derdh ngadalë, përndryshe veza do të kaçurrel. Kjo balsam aplikohet në një ulçerë trofike, e mbuluar më pas me një fashë. Ky ilaç popullor është një antiseptik i mirë.
 3. Pluhur nga gjethet e thata të tatarnikut. Lani plagën me tretësirë ​​rivanol. Spërkateni me pluhur të përgatitur. Aplikoni një fashë. Sasi e vogël me pluhur të nesërmen në mëngjes, por mos e shpëlani plagën para kësaj. Së shpejti ulçera do të fillojë të shërohet.
 4. Ulçera trofike mund të trajtohen me antiseptikë: lani plagët me ujë të ngrohtë dhe sapun lavanderi, aplikoni një antiseptik dhe visheni. Këto salcë alternojnë me aplikimet nga një zgjidhje e kripës së detit ose tryezës (1 lugë gjelle për 1 litër ujë). Mbusheni shapkën në 4 shtresa, zhytni në kripë, shtrydhni lehtë dhe vendoseni mbi plagë, ngjeshni letrën në majë, mbajeni për 3 orë. Procedura përsëritet dy herë në ditë. Midis aplikimeve, një pushim prej 3-4 orësh, në të cilën kohë mbani ulcerat të hapura. Së shpejti ata do të fillojnë të ulen në madhësi, skajet do të bëhen kafe – kjo do të thotë se procesi i shërimit po vazhdon.
 5. Pultikat ose kompresat e hudhërve përdoren për plagë të hapura. Merrni një garzë me shumë shtresa ose një peshqir të lagësht, thithni hudhrat në një supë të nxehtë, shtrydhni lëngun e tepërt dhe menjëherë aplikoni në vendin e lënduar. Vendosni një fustan fanellë të thatë dhe një tavan për ngrohje ose shishe me ujë të nxehtë në lulelakun ose kompresën për të mbajtur nxehtësinë më gjatë.
 6. Shtë e nevojshme të përzieni të bardhën e vezëve me mjaltin në mënyrë që këta përbërës të jenë në të njëjtin raport. Rrëmbej gjithçka dhe zbatohet për ulcerat, përfshirë venat që dëmtojnë. Pastaj mbuloni pjesën e pasme të gjetheve të rodheve. Duhet të ketë tre shtresa. Mbështilleni me mbështjellës celofani dhe fashë me leckë prej liri. Lëreni kompresën brenda natës. Ju duhet ta bëni këtë trajtim pesë deri në tetë herë.
Lexoni artikullin:  A është e mundur për të trajtuar diabetin me artichoke të Jeruzalemit (dardhë prej balte)

Mos harroni se në mungesë të një terapie në kohë dhe të duhur, mund të zhvillohen komplikime të tilla si ekzema mikrobike, eritipelat, periostiti, pyoderma, artroza e nyjes së kyçit të këmbës, etj. Prandaj, përdorni vetëm mjete juridike popullore, duke lënë pas dore trajtimin tradicional.

Ointments për trajtim

Për të trajtuar këtë sëmundje, ju gjithashtu mund të përdorni ointments të ndryshme, natyrore dhe të fituara në një farmaci. Shëroni në mënyrë efektive plagët dhe kanë efekte anti-inflamatore të arnicës me vaj, comfrey, si dhe barbarozë dhome.

Shpesh aplikoni edhe vajin Vishnevsky. Nga ointments që ju mund të blini në një farmaci, dioksol, levomekol, si dhe streptolaven dhe një numër i analogëve dallohen veçanërisht.

Diabetus Shqipëri