Vizioni për diabetin

Diabeti dhe vizioni njerëzor janë të lidhura në mënyrë të pandashme, pasi sytë janë një nga organet e synuara që preken nga diabeti. Për shkak të nivelit të lartë të glukozës në gjak, furnizimi lokal me gjak është ndërprerë, dhe qelizat e indeve nuk mund të marrin mjaft lëndë ushqyese dhe oksigjen. Kjo çon në një dëmtim vizual gradual të diabetit, dhe në raste të avancuara deri në verbëri.

Cilat simptoma duhet të paralajmërojnë?

Pacienti duhet t'i kushtojë vëmendje të veçantë vizionit në diabet. Në shikim të parë, simptomat në dukje të vogla mund të tregojnë fillimin e shkeljeve serioze. Prandaj, për çdo ndjesi të pazakontë në sy dhe dyshim për ndonjë lloj sëmundjeje, duhet të vizitoni një okulist të pa planifikuar. Cilat manifestime duhet të alarmojnë një person? Këtu janë disa prej tyre:

 • paqarta;
 • rënie në mprehtësi vizuale;
 • njolla periodike dhe "mizat";
 • lodhje e rritur e syrit;
 • filetim dhe kërcitje;
 • sytë e thatë

Simptomat specifike varen nga lloji i sëmundjes që zhvillohet tek pacienti. Pacientët me diabet janë 25 herë më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve okulistike sesa njerëzit e shëndetshëm. Prandaj, ekzaminimet parandaluese nga një mjek në këtë kategori pacientësh nuk mund të lënë pas dore.

Faktorët provokues

Sytë me diabet vuajnë kryesisht për shkak të çrregullimeve vaskulare. Prandaj, shkaku kryesor i problemeve okulistike është sheqeri i lartë në gjak. Duke e normalizuar atë, mund të ulni ndjeshëm rrezikun e shfaqjes së problemeve të shikimit. Pas kësaj, është e rëndësishme që të bëni rregullisht një test gjaku për glukozën dhe të monitoroni nivelin e tij. Për më tepër, faktorët indirekte provokues mund të jenë:

 • zakoni i të lexuarit në dhoma të ndriçuara dobët dhe mbajtja e librit shumë afër fytyrës tuaj;
 • predispozita trashëgimore;
 • përdorimi i shpeshtë i pajisjeve moderne elektronike me prapavijë (është veçanërisht e dëmshme të lexoni informacione nga një ekran i ndritshëm në errësirë);
 • shikimi i TV për më shumë se 30 minuta në ditë;
 • përdorimi i syze dielli me cilësi të ulët pa filtra specialë ultravjollcë.
Lexoni artikullin:  Simptomat e diabetit dhe trajtimi i diabetit tek gratë

Ecja në ajër të pastër edhe në mot me diell nuk ka një efekt të dëmshëm për sytë. Por rrezitja në plazh ose në dhomë me diell mund të përkeqësojë ndjeshëm gjendjen e enëve të organeve të vizionit. Në këtë rast, doza e rrezatimit të dëmshëm është shumë e lartë, dhe për një pacient diabetik, në parim, është më mirë të mos bëni banja dielli gjatë orarit të aktivitetit të lartë diellor.

Sëmundjet e syrit me diabet

Pacientët me diabet tip 1 vuajnë nga retinopatia diabetike shumë më shpesh sesa pacientët me diabet tip 2. Përparimi i sëmundjes ndikohet nga kohëzgjatja e diabetit dhe qëndrimi i pacientit ndaj shëndetit të tij.

retinopati

Retinopatia diabetike është një patologji serioze e syve që, pa kontroll dhe terapi mirëmbajtjeje, mund të çojë në dëmtim të shikimit dhe madje edhe verbim të plotë. Ai nuk zhvillohet në mënyrë akute, por gradualisht gjatë një periudhe të gjatë kohore. Sa më i lartë "përvoja" e pacientit nga sëmundja, aq më e theksuar është përkeqësimi. Sëmundja zhvillohet për shkak të faktit se gjaku në diabet mellitus bëhet më viskoz në konsistencë dhe çon në ndryshime patologjike në anije të vogla.

Me retinopatinë fillestare (sfond), ndryshimet patologjike në enët e fundusit gjenden vetëm në kapilarët dhe venat më të vogla. Në këtë rast, pacienti mund të mos ndiejë simptoma ose të ankohet vetëm për siklet të butë. Nëse e identifikoni sëmundjen në këtë fazë, ekziston çdo shans ta ngadalësoni atë për një kohë të gjatë duke përdorur metoda të trajtimit jo kirurgjik. Gjëja kryesore është të përmbushni emërimin e një okulisti dhe të kontrolloni nivelin e glukozës në gjak.

Faza tjetër e sëmundjes është retinopatia jo-përhapëse. Me termin "përhapje" nënkuptohet përhapja patologjike e indeve të trupit. Në rastin e enëve të gjakut të organeve të vizionit, përhapja çon në formimin e seksioneve të reja inferiorë të anijeve. Në këtë fazë të sëmundjes, ndryshimet patologjike ndikojnë në pjesën qendrore të retinës (makula). Kjo pjesë përmban numrin maksimal të receptorëve të dritës dhe është përgjegjës për aftësinë për të parë, lexuar dhe dalluar normalisht ngjyrat. Në enët e ndryshuara të brishta, formohen mpiksje gjaku, ato mund të shpërthejnë me hemoragji. Rimëkëmbja pa operacion në këtë fazë është pothuajse e pamundur.

Lexoni artikullin:  Ushqimi i duhur gjatë dhe pas trajtimit të kancerit

Retinopatia proliferative është faza më e vështirë e sëmundjes, në të cilën shumica e anijeve tashmë zëvendësohen nga ato patologjike. Hemorragjitë e shumta dhe ndryshimet e dhimbshme diagnostikohen në retinë, për shkak të së cilave mprehtësia vizuale zvogëlohet me shpejtësi. Nëse ky proces nuk ndalet, diabeti mund të pushojë plotësisht për tu parë. Retina mund të zhvishet, pasi në anije të brishta ka shumë ind ind lidhës të mbingarkuar.

Trajtimi më efektiv për retinopatinë diabetike të moderuar dhe të rëndë është korrigjimi i vizionit lazer. Duke përdorur këtë procedurë, ju mund të forconi enët e gjakut dhe të normalizoni qarkullimin e gjakut në zonat e prekura. Në shumicën e rasteve, për korrigjimin e lazerit, madje nuk ka nevojë edhe për shtrimin në spital; në kohë me të gjitha procedurat përgatitore, zgjat deri në 1 ditë.

katarakt

Kataraktet janë dëmtim i organeve të shikimit, për shkak të të cilave normalisht lentet kristalore bëhen të kthjellta dhe pushon së rregulluari refraktin e dritës. Për shkak të kësaj, aftësia e syrit për të parë plotësisht humbet gradualisht. Në raste të rënda, kataraktet çojnë në humbje të plotë të shikimit. Më shpesh, sëmundja zhvillohet në pacientët e moshës së mesme dhe të moshuar që vuajnë nga diabeti i tipit 2. Por kataraktet mund të ndodhin edhe tek të rinjtë me diabet tip 1. Për shkak të nivelit të lartë të glukozës në gjak, gjendja e enëve të gjakut përkeqësohet çdo vit, dhe sëmundja zhvillohet me shpejtësi.

Në fazat fillestare të kataraktave, mund të përpiqeni ta ndaloni atë me ndihmën e pikave të syrit. Ato përmirësojnë qarkullimin e gjakut dhe stimulojnë një kurs më intensiv të të gjitha proceseve metabolike në aparatin okular.

Ka pika të syve që mund të përdoren madje për të parandaluar kataraktet dhe për të përmirësuar metabolizmin lokal të indeve të aparatit okular. Në raste të rënda të kataraktave të përparuara, e vetmja mundësi për të kursyer shikimin është një transplantim i lenteve artificiale.

Lexoni artikullin:  Shkaqet dhe trajtimi i diabetit të dekompensuar

Глаукома

Glaukoma është një rritje e presionit intraokular. Ashtu si kataraktet, kjo sëmundje mund të zhvillohet edhe tek njerëzit e moshuar që nuk janë të sëmurë me diabet, për shkak të ndryshimeve të lidhura me moshën. Por kjo sëmundje çon në përparim më të shpejtë të glukukomës dhe komplikimeve serioze. Pikat për trajtimin e glaukomës nuk mund të përdoren për qëllime profilaktike dhe madje më shumë për t'i përshkruar ato vetë. Shumë nga këto ilaçe kanë një numër efektesh anësore të pakëndshme, kështu që vetëm një okulist i kualifikuar mund t'i rekomandojë ato.

Për shkak të presionit të lartë, nervi optik pëson ndryshime patologjike. Kjo çon në faktin se vizioni në diabet po përkeqësohet shpejt. Ndonjëherë pacienti ndonjëherë mund të humbasë fushat vizuale dhe mund të përkeqësojë aftësinë për të parë nga ana. Me kalimin e kohës, glaukoma çon në verbëri. Për të parandaluar këtë, pacientët me këtë diagnozë duhet të ekzaminohen rregullisht nga një mjek dhe të ndjekin rekomandimet e tij.

parandalim

Fatkeqësisht, është e pamundur të shmangeni plotësisht shfaqjen e problemeve okulistike me diabet. Në një shkallë ose një tjetër, sëmundja ndikon në shikimin për shkak të niveleve anormale të sheqerit në gjak. Por është akoma e mundur që paksa të zvogëlohen dhe vonohen manifestimet patologjike të syve. Për ta bërë këtë, duhet të:

 • monitorojnë rregullisht dhe mirëmbajnë nivelet e sheqerit në gjak;
 • kufizoni kohën e punës me një kompjuter, tablet dhe telefon celular;
 • lexoni libra dhe gazeta vetëm në dritë të mirë (duke mos rënë në shtrat);
 • merrni ilaçe të përshkruara me kohë nga një mjek dhe mos e korrigjoni vetë;
 • rrinë në një dietë të ekuilibruar.

Dieta është e lidhur drejtpërdrejt me gjendjen e organeve të vizionit dhe mirëqenien e përgjithshme të një personi. Duke ndjekur dietën e rekomanduar, ndryshimet e papritura të glukozës në gjak mund të shmangen. Niveli i qëndrueshëm i sheqerit është masa më e rëndësishme për parandalimin e komplikimeve të diabetit, përfshirë edhe nga organet e vizionit.

Diabetus Shqipëri